78/2010. (II. 25.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Szerződés jóváhagyása (hulladékszállítási díj kompenzáció)

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
78/2010. (II. 25.) Gye. Kt. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete jóváhagyja a Gyomaendrőd Város Önkormányzata és a Gyomaközszolg Kft. között létrejövő "hulladékszállítási díj kompenzáció" tárgyú szerződést az alább formában:
Megállapodás
 
Amely létrejött egyrészt Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500. Gyomaendrőd, Szabadság tér 1. képviseli: Várfi András polgármester)
 
Másrészt a Gyomaközszolg Kft. (5500. Gyomaendrőd, Ipartelep u.2. Képviseli: Egeresi András ügyvezető) között a Hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvényben, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III.28.) Kormányrendeletben, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 44/2007. (XII.27) Gye. Kt. Rendeletben és az azt módosító 54/2009. (XII.29.) Gye. Kt. Rendeletben foglaltak alapján, az alábbi napon és helyen a következő feltételek mellett:
            Előzmény:
A Hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény 21§ (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat kötelezően ellátandó közszolgáltatásként a települési hulladék kezelésére hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn. Ezen törvény 23§-ban foglalt felhatalmazás alapján Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete megalkotta a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 44/2007. (XII. 27.) Gye. Kt. Rendeletet, amelynek 1§ (7) pontjában a Gyomaközszolg Kft-t jelöli meg, mint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás rendszeres teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltatót. Ezen kötelezettség teljesítésének szerződéses kereteit a felek közt 2007. január 31. napján kelt Vállalkozási Szerződés tartalmazza Az elvégzett közszolgáltatás ellenértékeként a rendelet közszolgáltatási díj fizetését írja elő, amelynek megfizetése az ingatlantulajdonosok kötelezettsége. A települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28) Kormányrendelet 3.§ (5) bekezdése és ezzel összhangban a 44/2007. (XII. 27) Gye. Kt. Rendelet 16.§ (2) bekezdése alapján amennyiben a közszolgáltatási díjat az önkormányzat az (1)-(4) bekezdés (a Rendeletben: 6.§ (1)-(5) pont) alapján számított díjnál alacsonyabb mértékben állapítja meg, (tehát a közszolgáltatási díj összege nem fedezi teljes egészében a közszolgáltatás teljesítésével, kapcsolatos feladatokkal járó költségeket) a különbséget díjkompenzáció formájában köteles a közszolgáltatónak megtéríteni. A 44/2007. (XII. 27.) Gye. Kt. Rendelet módosításáról szóló 54/ 2009. (XII. 29.) Gye. Kt. Rendelet rendelkezik a 2010. január 1. napjától hatályba lépő közszolgáltatási díjak összegéről. Ezen díjakkal kalkulált 2010. évi lakossági és vállalkozói hulladékszállítási árbevétel és hulladékszállítási költségek különbözete alapján a 2010. évre várható önkormányzati díjkompenzáció maximális éves összege bruttó 20.000.000. Ft, azaz bruttó húszmillió Forint, mely folyamatos szolgáltatásként kerül leszámlázásra.
 
1./ A Felek megállapodnak abban, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2010. évre 20.000.000.Ft, azaz húszmillió Forint önkormányzati díjkompenzációt a Gyomaközszolg Kft.-nek megfizet az alábbi módon: 2010. év minden negyedévében a negyedév első hónapjának 15. napjáig a Gyomaközszolg Kft. részére számla ellenében átutalja az adott negyedévre eső díjkompenzáció összegét.
2./ A Felek megállapítják, hogy a díjkompenzáció maximális összege 2010. év minden negyedévében-tekintettel a díjkompenzáció maximális éves összegére (bruttó 20.000.000..Ft)- bruttó 5.000.000.Ft, azaz ötmillió Forint.
3./ A Felek megállapodnak abban, hogy a Gyomaközszolg Kft. köteles minden negyedévet követő hónap testületi ülésére elszámolást készíteni a lezárt negyedév tényleges bevételeinek és kiadásainak alakulásáról. Az elszámolásból adódó esetleges önkormányzati túlfizetés összegével a következő negyedévre járó díjkompenzáció összege csökkentésre kerül.
4./ A Gyomaközszolg Kft. tudomásul veszi, hogy az Önkormányzat által a 2010. évre meghatározott díjkompenzáció összegéből köteles fedezni egy darab lomtalanítás teljes költségét.
5./ A Felek kijelentik, hogy a Gyomaközszolg Kft. a 2010. évi hulladékszállítás árbevételének és kiadásának tényleges alakulásáról köteles végleges, összesített elszámolást készíteni és a Képviselő-testület felé erről beszámolni a tárgyévet követő év január 31. napjáig. (jelen szerződés tekintetében tehát 2011. 01. 31. napjáig.)
6./ A Felek megállapodnak, abban, hogy a 4./ pontban foglalt elszámolás Képviselő-testület általi elfogadását követően Gyomaendrőd Város Önkormányzata köteles a többlet díjkompenzáció összegét a Gyomaközszolg Kft. felé számla ellenében az elszámolás elfogadását követő hónap 15. napjáig megtéríteni. (jelen szerződés tekintetében 2011. 02. 15. napjáig).
7./ A Felek rögzítik, hogy a jelen jogügylettel kapcsolatban a Kbt. 2/A. § szerinti feltételek fennállnak, így az ügylet a Kbt. 2.§ (1) bekezdése alkalmazásában nem minősül szerződésnek.
8./ Felek egybehangzóan kijelentik, hogy a jelen megállapodásból eredő vitás kérdéseket elsődlegesen egymás között, tárgyalásos úton, konszenzusos módon kívánják rendezni. A bírói út igénybevételével kizárólag akkor élnek, ha az előzetes egyeztetés nem vezetett eredményre.
9./ A Felek kijelentik, hogy a jelen szerződés aláírására jogosultak.
10./ A Felek a jelen Megállapodást elolvasása és értelmezése után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt írják alá.
 
11./ A Felek által nem szabályozott kérdésekre a Hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvényben, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III.28.) Kormányrendeletben, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 44/2007. (XII.27) Gye. Kt. Rendeletben és az azt módosító 54/2009. (XII.29) Gye. Kt. Rendeletben, valamint a Kbt-ben és a Ptk.-ban foglaltak az irányadók.

Gyomaendrőd, 2010.
  
Gyomaendrőd Város Önkormányzata                                 Gyomaközszolg Kft.
Képviseli: Várfi András polgármester                           képviseli: Egeresi András ügyvezető

« Vissza
Vissza a főmenübe