6/2013. (I. 22.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft.-vel közszolgálati szerződés megkötése

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
6/2013. (I. 22.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. Határozat
 
 
"Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft.-vel közszolgálati szerződés megkötése"
 
Gyomaendrőd Város Ön kormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Leget Fürdő Kft-vel az alábbi közszolgáltatási szerződést köti meg:
KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS
 
 
 
amely létrejött egyrészről a
Gyomaendrőd Város Önkormányzata (Gyomaendrőd Selyem út 124.), képviseli: Várfi András polgármester, (továbbiakban: Önkormányzat),
másrészről a
Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft. (Gyomaendrőd Erzsébet Liget 2. sz.) képviseli: Vas Ignác ügyvezető (továbbiakban: Társaság)
között a mai napon az alábbi feltételekkel:
 
1. A Szerződés tárgya:
 
1.1 A helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatokra figyelemmel az Ötv. 8. §. (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Önkormányzat az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése, az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység és a sport támogatása közszolgáltatási feladatainak teljesítéséül Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint a Társaság kizárólagos tulajdonosa, folyamatosan fejlesztette és bővítette annak tevékenységét. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. 13. § (1) 4.; 13.; és a 15.; pontjaiban meghatározott kötelező önkormányzati feladatok teljesítése céljából a Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft-vel az alábbi közszolgáltatási szerződést köti az együttműködés részletes szabályozása érdekében. A közszolgálati szerződés előzményét és a jelen szerződés szerves mellékletét képezi a felek által Gyomaendrődön 2004. május 7-én megkötött szerződés.
 
1.2 Szerződő felek kijelentik, hogy a jelen okiratban foglalt közszolgáltatási szerződés a Közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. tv. 9.§ (1) ka.) pontjában foglalt rendelkezések alapján nem minősül közbeszerzési eljárás-köteles ügyletkötésnek.
 
2. A Szerződés időtartama:
 
Szerződő felek a jelen szerződést 5 éves időtartamra kötik meg.
 
3. A Társaság feladatainak meghatározása:
                                                                                                                
A Társaság a használatába adott ingatlanvagyon hasznosításával, a jelen szerződésben foglaltak szerint megállapított, a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges forrásokból, az üzleti tervében meghatározott kereteken belül az alábbi feladatok ellátását végzi:
-          fürdő strand és szállásszolgáltatás;
-          gyógyászati tevékenység annak fejlesztése;
-          a gyógyvíz hasznosításával, a fürdő kultúra fejlesztésével az egészséges életmód népszerűsítésével kapcsolatos feladatok;
-          közreműködik a tulajdonos utasítása szerint a rendelkezésére bocsátott anyagi erőforrásokkal arányosan az Önkormányzat turisztikai feladatainak ellátásában, fejlesztési koncepciók kidolgozásában ;
-          az üzemeltetésébe és tulajdonába adott vagyontárgyak karbantartása, jó gazda gondosságával történő kezelése;
-          a saját bevételek növelésének elősegítése;
 
4. A Szerződésben foglalt feladatok ellátásának tárgyi és pénzügyi feltételei:
 
4.1. Az Önkormányzat a jelen szerződés 1.1. pontjában meghatározott szerződéssel átadta az üzemviteli épületet tulajdonba adta a 3. pont szerinti tevékenység eredményes teljesítése érdekében.
4.2. A Társaságnak nyújtott támogatás:
 
Az Önkormányzat a Társaság működőképességének fenntartására, az önkormányzati vagyon karbantartására, illetve állagvédelmére, valamint a 3. pontban rögzített szakmai feladatok ellátására pénzeszközt ad át, melynek mértékét a Felek minden év február 28-ig határozzák meg a Társaság előzetes üzleti terve alapján. Az előzetes üzleti tervet az Önkormányzat felhívása alapján a Társaságnak megelőző év november hónapjában el kell készítenie, első alkalommal 2013. január 20-ig. A támogatás havi részletekben kerül kifizetésre a Társaság által elkészített, s az Önkormányzat által elfogadott ütemezésnek megfelelően. Az év első két hónapjában az előző évi támogatás 1/12 – 1/12 része kerül havonta tárgyhó 01. napjáig kiutalásra.
 
A közszolgáltatás teljesítéséhez biztosított pénzeszköz mértéke nem haladja meg a közszolgáltatás ellátásának nettó költségét, azaz a közszolgáltatás működtetésével kapcsolatban felmerült költségek és az ezzel összefüggésben keletkezett bevételek különbségét.
 
4.3. A Társaság éves üzleti terve elfogadásának részeként az Önkormányzat külön dönt az alkalmazandó belépődíjak és bérletek áráról, mely bevétel a Társaságot illeti meg.
 
5. Szerződő felek jogai és kötelezettségei:
 
Az Önkormányzat a Társaságot megbízza a jelen szerződésben rögzített feladatok ellátásával, a Társaság pedig azt elvállalja, az alábbi jogok és kötelezettségek tekintetében:
 
5.1. A Társaság a jelen szerződés alapján jogosult az 4.1. pontban meghatározott önkormányzati vagyon birtoklására, használatára, figyelemmel arra, hogy ezen jogok gyakorlása felek által korábban a jelen szerződés 1 pontjában meghatározott bérleti szerződés alapján is megillette. A felek megállapítják továbbá, hogy a korábban birtokba adott virágkertészet megszűnt, annak területére vonatkoznak a jogosultságok.
 
5.2. A Társaság a használatában lévő önkormányzati vagyont rendeltetésének megfelelően használhatja, köteles a jelen szerződés 1.1. pontjában meghatározott szerződés szerint a vagyontárgyakért bérleti díjat fizetni. A Társaság felelős minden olyan kárért, amely a rendeltetésellenes, vagy szerződésellenes használat következménye.
 
5.3. A Társaság köteles a vagyontárgyak műszaki állagát – folyamatos karbantartással, állagvédelemmel – a jó gazda gondosságával biztosítani, illetve szinten tartani. A vagyontárgyak fenntartásának költségei a Társaságot terhelik. Ennek keretében a Társaságnak az alábbi kötelezettségei állnak fenn:
 
- gondoskodik az ingatlan funkciójának megfelelő karbantartásáról, az ingatlan megbízható üzemeltetéséről, a víz-, az energia, a klíma és egyéb épületgépészeti rendszerek működőképességéről, az épület takarításáról (ide értve a napi műszaki feladatokat és karbantartást, a víz-, az energia és más közmű-ellátást, a közegészségügyi feladatok ellátásának biztosítását), valamint a vagyonvédelem megvalósításáról;
 
- viseli a jelen szerződésben foglalt feladatok ellátásából fakadó terheket és a közterheket, valamint a szerződés időtartama alatt keletkezett, másra át nem hárítható károkat. Ezzel összefüggésben a Társaság köteles az Önkormányzatot tájékoztatni a dologban beállt károkról és a fenyegető kárveszélyről.
 
5.4. A Társaság köteles az önkormányzati vagyont illetően – az állag-, a környezet védelme érdekében és az önkormányzati vagyon használatából adódó minden egyéb esetben – a vonatkozó jogszabályok, szabványok hatósági, szakhatósági és műszaki előírások (így különösen: a közegészségügyi, a tűzvédelmi és munkavédelmi előírások) szerint eljárni. A Társaság az átadott vagyon használata során köteles a jelen szerződésben reá háruló kötelezettségeket megtartani.
 
5.5. A Társaság köteles a használatba adott önkormányzati vagyon nyilvántartására vonatkozó előírásoknak megfelelően az adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségének eleget tenni, valamint felel az adatok hitelességéért és naprakész állapotáért. A Társaság az adatszolgáltatást negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 15-éig köteles tejesíteni. A Társaság javára az átadott önkormányzati vagyonra az ingatlan nyilvántartásba használati jog kerül bejegyzésre, a közszolgáltatás teljesítésének idejére.
 
 
5.6. A Társaság köteles a használatában lévő vagyonnal folyamatosan elszámolni, a tárgyévben hatályos önkormányzati vagyonrendelet, a számviteli törvény, valamint az önkormányzati vagyonnyilvántartás szabályai szerint. A Társaság az önkormányzati vagyon tárgyairól elkülönített nyilvántartást köteles vezetni, amely tételesen tartalmazza ezen eszközök könyvszerinti bruttó- és nettó értékét, az amortizáció összegét, az azokban bekövetkezett változásokat
 
5.7. A Társaság köteles azonnal írásban bejelenteni az Önkormányzatnak, ha:
a.)                 köztartozása esedékessége több mint 1 hónapja lejárt,
b.)                 az általa használt önkormányzati vagyon összértékében bekövetkezett 10 %-os mértéket meghaladó csökkenésről szerez tudomást,
c.)                 a használt önkormányzati vagyonban súlyos környezeti veszélyeztetés alakul ki,
d.)                 a használt önkormányzati vagyonnal kapcsolatban az Önkormányzat beavatkozását igénylő természeti és környezeti károkozás történt, vagy egyéb, az önkormányzati vagyont érintő veszélyhelyzet következett be.
 
5.8. Szerződő felek megállapítják, hogy az Önkormányzat a jelen szerződés tárgyát képező ingó- és ingatlanvagyon tekintetében vezetékes víz, tűz, elemi, katasztrófa és személyi kár kockázatokról szóló vagyon- és felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezik.
 
5.9. A Társaság kötelezettséget vállal arra, hogy az ingatlant, illetve az ahhoz tartozó helyiségeket, karbantartási kötelezettségére tekintettel olyan állapotban tartja, hogy a szerződés megszűnésekor olyan állapotban tudja visszaadni, mint amilyen állapotban a szerződés lejártakor, mint azt a szerződéskötéskor átvette, figyelemmel a szerződés időtartama alatti természetes elhasználódásra.
 
 
5.10. Azonnali hatályú felmondásnak van helye, ha:
 
a.)     a használat jelen szerződésben meghatározott célja lehetetlenné vált,
b.)     a Társaság a vagyontárgyakat rongálja, rendeltetésellenesen vagy szerződésellenesen használja, illetve hasznosítja, vagy pedig egyébként fennáll a veszély, hogy azokat a Társaság a szerződés lejártát követően nem tudja a szerződésben meghatározott állapotban visszaadni,
c.)       az Önkormányzat vagy a Társaság jelen szerződésben, illetve a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeit súlyosan megszegi.
 
6. A szerződés teljesítésének ellenőrzése:
6.1. A felek által megbízott személyek a szerződés teljesítését évente minden év január hónapjában felülvizsgálják és a szerződés esetleges módosítására javaslatot tesznek.
 
     6.2. A Társaság köteles üzleti tervét (szükség esetében aktualizált üzleti terv) a tárgyévet megelőző év mérlegbeszámolójával egyidejűleg legkésőbb minden év április 15-ig az Önkormányzat elé terjeszteni.
 
6.3. Az Önkormányzat jogosult ellenőrizni – különös tekintettel a karbantartási, fenntartási, üzemeltetési feladatok elvégzésére – a Társaság tevékenységét, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás eredményességét, valamint a Társaságot terhelő kötelezettségek rendszeres és folyamatos betartását. Ennek során az Önkormányzat jogosult adatokat, dokumentumokat bekérni a Társaságtól, és helyszíni ellenőrzést folytatni az Ötv. 92. § (11) bekezdése b) pontja alapján.
7. A szerződés megszűnése:
7.1. A szerződés megszűnik:
a)       rendes felmondással indoklási kötelezettség nélkül annak közlésétől számított 90 nap elteltével.
b)       A 5.10. pontban szabályozott azonnali hatályú felmondással
 
7.2. A jelen szerződés megszűnésekor a Társaság köteles a használatba adott ingó- és ingatlan vagyontárgyakat – a természetes elhasználódásra (amortizációra) tekintettel – rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a tulajdonos Önkormányzat részére visszaadni.
A jelen szerződés megszűnése esetén a Társaság köteles tételesen elszámolni az általa használt önkormányzati vagyonnal, átadás-átvételi eljárás útján.
 
9. Egyéb rendelkezések:
9.1. Jelen megállapodásra az Ötv.,Mötv., a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.
9.2. A szerződés 6 példányban, egymással szó szerint mindenben megegyező tartalommal készült, amelyet a szerződő felek képviselői elolvasás után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag aláírnak.
 
Gyomaendrőd, 2013. ………
 
 
 
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Képviseli: Várfi András
polgármester
Gyomaendrődi Liget Fürdő kft.
Képviseli: Vass Ignác
ügyvezető
 
                              
Mellékletek:
1.sz. Üzemeltetési szerződés
2.sz. Tulajdonba adott ingatlanok nyilvántartási értéke szerinti kimutatás

« Vissza
Vissza a főmenübe