192/2002. (VII. 25.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Szilágyi Istvánné Gye, Kondorosi u. 7. alatti lakos fellebbezésének elutasítása

Gyomaendrod Város Képviselo-testülete

192/2002.(VII. 25.)KT. Sz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Szilágyi Istvánné /sz.i.: 1953-02-15./ Gyomaendrőd, Kondorosi u. 7. szám alatti lakosú szülő fellebbezését elutasítja, és a Polgármester nevében hozott VI.6251-2/2002. ikt. számú, 2001 június 18. napján kelt határozatot helybenhagyja.

A határozat ellen további fellebbezésnek helye nincs.

A határozatot sérelmesnek tartó fél, a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül a Békés Megyei Bírósághoz fordulhat jogszabálysértésre való hivatkozással.

 

INDOKOLÁS

 

Szilágyi Istvánné Gyomaendrőd, Kondorosi u. 7. szám alatti lakosú szülő a Polgármester nevében hozott VI.6251-2/2002. ikt. számú határozat ellen fellebbezéssel élt.

Fenti számú határozatban kiskorú Vigh László /sz.i.: 1994-08-10./ részére kért beiskolázási támogatás elutasításra került, mivel az anya határidőn túl nyújtotta be kérelmét.

Szilágyi Istvánné tanévkezdéssel kapcsolatos kiadások enyhítésére a kérelmet 2002. június 12. napján nyújtotta be a hivatalhoz.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás helyi rendeletben meghatározott többletkiadásra nyújtható.

A vonatkozó jogszabály értelmében tanévkezdési kiadásokra a hivatal által közzétett időszakban lehet kérelmet benyújtani.

A 2002/2003-as tanévre a támogatási kérelem benyújtási határideje általános iskolai tanulmányokat folytató gyermekek vonatkozásában – melyet a hivatal közzétett a helyi városi lapban, a hivatal hirdetőtábláin, továbbá a helyi oktatási intézmények faliújságjain – május 1. napjától május 31. napjáig terjedő időszak volt. Ez a kiadott kérelemnyomtatványon is fel volt tüntetve. A kérelem benyújtását tekintve a határidő elmulasztása jogvesztő.

A beiskolázási támogatás benyújtásának hónapjában a család jövedelme:

Szilágyi Istvánné méltányossági GYES elátásban részesül, melynek összege: 18.492,- Ft., Vigh László gyermek kiemelt összegű családi pótlékot kap: 10.500,- Ft., anya nyilatkozata alapján a gyermek édesapja havi 5.600,- Ft. összegű tartásdíjat fizet gyermeke részére, + 4.200,- Ft/hó kiegészítő családi pótlék.

A családdal együtt él Torzsás Borbála /1981-04-01./ nagykorú családtag, aki munkaviszonnyal nem rendelkezik, alkalmi munkából származó jövedelme nincs.

Fentieket figyelembe véve a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem: 12.930,- Ft., mely összeg nem éri el a jogszabályban meghatározott értékhatárt. /Kiegészítő családi pótlék támogatásban részesülő családok esetében a nyugdíjminimum 80 %-a, 2002-ben ez az összeg: 16.080,- Ft./

Szilágyi Istvánné fellebbezésében leírja, hogy a kérelem késedelmes benyújtásának oka az volt, hogy kommunális adó hátraléka van (18.555,- Ft tőketartozás + 15.643,- Ft pótlék), s ez kizárja a segélyezhetők köréből. Idő közben adótartozását nem rendezte ugyan, de részletfizetési kedvezményt kért és kapott. A fennálló tőketartozást 4 havi részletben köteles visszafizetni. /Adóosztály tájékoztatása alapján nevezett egy részletet június hónapban már befizetett./

Az Adóosztály részletfizetés engedélyező határozata 2002. május 21. napján kelt, így Szilágyi Istvánné a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti kérelmét még határidőn belül (május 31-ig) be tudta volna nyújtani a Humánpolitikai Osztályhoz, mivel a részletfizetést engedélyező határozat alapján fennálló köztartásától eltekintünk.

A határozat "A gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról és a személyes gondoskodásról" szóló többször módosított 15/1998. (IV. 30.) KT. számú rendelet 9. § (1) bekezdésének a.) pontján, (3) bekezdésének a.) pontján, valamint a 11. § (1) bekezdésén alapszik, mely kimondja:

"9. § (1) A képviselő-testület rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti azt a gyermeket, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg:

a.) kiegészítő családi pótlék támogatásban részesülő család esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80 %-át, /2002-ben ez az összeg 16.080,- Ft./

b.) ...

és a családban – támogatás alapjául elismert – többletkiadás keletkezett."

 

"9. § (3) Az (1) bekezdés szempontjából elismert többletkiadás:

a.) a tanulói, hallgatói jogviszonyban álló gyermek vagy fiatal felnőtt tanévkezdési kiadása,

..."

 

"11. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti kérelmet a 9. § (3) bekezdés a.) pontjában meghatározott esetben a Polgármesteri Hivatal által közzétett időszakban, ... lehet benyújtani. A határidők elmulasztása jogvesztő."

 

Fentiek miatt a Képviselő-testület a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

 

Határidő: Azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe