9/2005. (I. 27.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Városi Családsegítő Központ alapító okiratának módosítása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

9/2005. (I. 27.) KT sz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Városi Családsegítő Központ a 10/1998. (I. 29.) KT számú határozattal elfogadott alapító okiratát az alábbiak szerint módosítja:

- Az alapító okirat 1./ pontja az alábbi szöveggel egészül ki: „Fenntartó: Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1.

Intézmény típusa: többcélú intézmény”.

- Az alapító okirat 4./ pontjának helyébe az alábbi szöveg kerül:

4. Állami feladatként ellátandó alaptevékenysége

4.1. Családsegítő Szolgálat TEAOR 8532 tevékenysége körében:

< Közreműködik a család szociális, mentálhigiénés és életvezetési problémáinak feltárásában.

< Gondoskodik a befolyásoló okok megszüntetéséről, megoldási javaslatot készít, és segítséget nyújt.

< Részt vesz az egyének és családok kapcsolatkészségének javításában folyamatosan figyelemmel kíséri a működési területen élő lakosok szociális helyzetét.

< Kezdeményezi új szociális ellátások bevezetését az önkormányzatnál.

< Támogatja, segíti az önsegítő csoportok, civil szerveződések létrehozását, valamint a munkáját.

< Az 1993. évi III. tv 55/C. §-ában és a 20/2003. (VIII. 12.) KT. rendeletben foglaltak szerinti adósságkezelési tanácsadást működtet.

4.2. Gyermekjóléti szolgáltatás TEAOR 8532 tevékenysége körében:

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben, a gyermekjóléti szolgáltatásnál és a gyermekjóléti szolgálatnál meghatározott feladatokat látja el:

< a gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése;

< a veszélyeztetettség megelőzésére, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetésére valamint a gyermek családjába történő visszahelyezése érdekében tett intézkedések;

< összehangolva a gyermekeket ellátó egészségügyi és nevelési-oktatási intézményekkel szerevezési, szolgáltatási feladatokat végez

4.3. Pedagógiai Szakszolgálat TEAOR 8042 tevékenysége körében

4.3.1. Nevelési tanácsadás:

< Feladata a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek problémáinak feltárása, ennek alapján szakvélemény készítése, a gyermek rehabilitációs célú foglalkoztatása a pedagógus és a szülő bevonásával.

<Az óvoda, az iskola, a családvédelmi intézmény valamint a szülő megkeresésére szakvélemény készítése, ha a gyermek egyéni adottsága, fejlettsége azt szükségessé teszi.

< Az óvoda, a családvédelmi intézmény valamint a szülő megkeresésére iskolaérettségi vizsgálat elvégzése: szakértői vélemény keretében javaslatot tenni a gyermek óvodai nevelésére, beiskolázására, rehabilitációs célú foglalkoztatására.

< Ha a nevelési tanácsadó vizsgálata során úgy ítéli meg, hogy a gyermeknél a sajátos nevelési igény valószínűsíthető, javasolja a szülőnek, hogy gyermekével jelenjen meg a szakértői és rehabilitációs bizottság vizsgálatán.

4.3.2. Logopédiai ellátás:

A logopédia szolgáltatás feladata a beszédindítás, beszédhibák javítása, nyelvi, kommunikációs zavarok javítása, diszlexia megelőzése és gyógyítása.

4.3.3. Gyógytestnevelés:

A gyógytestnevelés feladata a gyermek, a tanuló speciális egészségügyi célú testnevelési foglalkoztatása, ha az iskolaorvosi vagy szakorvosi szűrővizsgálat gyógy- vagy könnyített testnevelésre utalja.

 

A Képviselő-testület utasítja Dr. Csorba Csaba jegyzőt, hogy az alapító okirat módosítást a TÁH felé jelentse.

 

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe