216/2005. (IX. 29.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: A város közoktatásának feladat-ellátási, intézményhálózat-működtetési és fejlesztési tervének felülvizsgálata

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

216/2005. (IX. 29.) KT sz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 78/2004. (III. 25.) KT. sz. határozatával elfogadott Gyomaendrőd Város közoktatásának feladat-ellátási, intézményhálózat- működtetési és fejlesztési tervét az alábbiakban módosítja:

< A dokumentumban a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Diákotthon elnevezés minden esetben „Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola” elnevezésre módosul.

< A dokumentumban a Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda elnevezés minden esetben „Kis Bálint Általános Iskola” elnevezésre módosul.

< A fejlesztési terv 2.4. pontja az alábbi második mondattal egészül ki: „Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola fenntartója Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Közoktatási Intézményi Társulás, képviselője: Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A társulás működésére, a közösen fenntartott intézménnyel kapcsolatos hatáskörök gyakorlására vonatkozó szabályozások a társulási megállapodásban részletesen szabályozva vannak. A megállapodás egy példánya a fejlesztési terv 7. számú mellékletét képezi.”

< A fejlesztési terv 2.5. pontjának harmadik bekezdése az alábbi szövegrésszel egészül ki: „ A 2005. év augusztusában változások történtek az iskola életében. A Békési Kistérséghez tartozó három település önkormányzata - Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya - az oktatási feladatok ellátását a jövőben közösen a társulási lehetőségek kihasználásával a rendelkezésre álló erőforrások leghatékonyabb és legtakarékosabb felhasználásával kívánja megoldani. E célok megvalósítása érdekében 2005. augusztus 1. napjától létrehozta a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Közoktatási Intézményi Társulást. A társult önkormányzatok az ÖTV 8.§.(1)és (4) bekezdésében 63.§.(1) bekezdésében , a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX tv (továbbiakban :KÖT) 3.§.(3) bekezdésében és a 86.§-ban meghatározott kötelező közoktatási közfeladatukat, a 24.§ 25 § és 26 §-ban szabályozott alapfokú nevelési és oktatási feladatukat, az óvodai nevelés, az 1-8. évfolyamon történő általános iskolai nevelést-oktatást közösen látják el, a közös feladatellátásra nevelési-oktatási intézményt közösen tartanak fenn: Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola, mely jogutódja a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Diákotthon költségvetési szervnek. A társulásban részvevő települések közoktatási feladatellátásának biztosítását - a településeken működtetett többcélú közös igazgatású, egységes szervezetű és irányítású közoktatási intézmény-egységek szakmai önállóságának megtartásával oldják meg. E cél érvényesülése érdekében egy szervezetű, négy telephelyből álló közös igazgatású intézményt hoznak létre. Az intézmény ellátási kötelezettsége a társulásban részt vevő települések, általános iskolai oktatási-nevelési feladataira, Csárdaszállás, Hunya, községek tekintetében óvodai nevelésre, Hunya Község vonatkozásában alapfokú művészetoktatási feladatokra terjednek ki.

<A fejlesztési terv 2.6.1. pontjában a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Diákotthon szöveg helyébe az alábbi szöveg kerül:

„Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola

Többcélú közös igazgatású közoktatási intézmény

Általános iskolai kötelező felvételi körzete

- a volt Endrőd település közigazgatási területe és az Október 6 lakótelep;

- Csárdaszállás község közigazgatási területe

- Hunya község közigazgatási területe

Önállóan gazdálkodó, előirányzatai felett teljes jogkörrel rendelkező költségvetési szerv.

Az alapító okirat szerint ellátandó feladatai:

-Iskolás kor előtti oktatás, az óvodai nevelés és iskola-előkészítés - Csárdaszállás, Kossuth u. 23. szám alatti, Hunya, Óvoda u. 10. szám alatti telephelyen

- óvodában szervezett intézményi étkeztetés

- Gyógypedagógiai ellátás: Sajátos nevelési igényű gyermekek integrált óvodai nevelése, iskolai előkészítése

-Alapfokú oktatás 8 évfolyammal, tagozat nélkül. - Gyomaendrőd, Népliget u. 2. szám alatti Csárdaszállás Kossuth u. 23. szám alatti, Hunya, Kossuth u. 3. sz. alatti telephelyen

-Cigány etnikumhoz tartozók felzárkóztató oktatása - interkultúrális oktatás magyar nyelven.

-Különleges gondozás keretében gyógypedagógiai ellátás - sajátos nevelési igényű tanulók alapfokú oktatása:

- enyhén értelmi fogyatékos tanulók nevelése, oktatása

- látásfogyatékos tanulók integrált nevelése, oktatása

- tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók integrált nevelése, oktatása

- Hátrányos helyzetű tanulók képesség-kibontakoztató felkészítése, integrációs nevelése, oktatása

- Iskolaotthonos ellátás

- Általános iskolai napközis foglalkozás.

- Általános iskolába bejáró gyermekek, tanulók ellátása.

- Alapfokú művészeti oktatás 12 évfolyammal - Hunya Kossuth u. 3. szám alatti telephelyen

Képző és iparművészeti Ág

- Képzőművészet tanszak: grafika, festészet,

- Iparművészeti tanszak: tűzzománc készítés, kerámia

Színművészeti-bábművészeti Ág

- Színjáték tanszak drámapedagógia

- Egyéb szálláshely szolgáltatás, normál és sajátos nevelési igényű tanulók diákotthoni ellátása.

- Munkahelyi étkeztetés - diákétkeztetés.

- Iskolai és közművelődési könyvtári tevékenység.

- Ifjúsági turista szállás szolgáltatás. - a feladatellátást az intézmény szorgalmi időn kívűl folytathatja.”

< A fejlesztési terv 2.6.1. pontjában a Jókai úti Óvodáról szóló bekezdés az alábbi szöveggel egészül ki: „Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete 116/2004. (IV.29.) számú határozatával a Gyomaendrődi Margaréta Óvodai Oktató Kht.-val - székhelye Gyomaendrőd Tompa u. 11. -kötött, közhasznúsági és bérleti szerződést 2004. július 01. napjától határozatlan időre óvodai feladatellátásra.”

< A fejlesztési terv 2.7.1. pontjában a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Diákotthon szövegrész az alábbi ötödik mondattal egészül ki: „2004/2005. tanítási évben Phare pályázat keretében mintegy 31 millió forint értékben a ligeti iskola régebbi épületrésze felújítására és információs technológia kialakítására került sor.”

Az épületállomány adatait bemutató táblázat kiegészül a csárdaszállási és hunyai telephely adataival:

Az épületállomány adatai:

 

Gyomaendrőd

Csárdaszállás

Hunya

Épületek száma

5

2

4

Tantermek száma

26

4

7

Óvodai csoportszobák száma

--

1

1

Könyvtári helységek

2

--

--

Tornaterem

2

--

--

Előadók (kémia, fizika, nyelvi labor stb.) száma:

2

--

--

Szertárak

8+2

2

1

Ebédlő

2

1

2

Konyha

1

1

1 (tálaló konyha)

Aula

1

--

--

Mosdók mellékhelyiségek

29

5

4

< A fejlesztési terv 2.7.1. pontjában a Kis Bálint Általános Iskola szövegrészben az épületállomány adatait tartalmazó táblázat az alábbiakban módosul:

 

Épületek száma (3 épületegységben) két épület használaton kívül helyezve életveszélyes, egészségkárosító

6

Tantermek száma 21 tanterem megfelelő a szabványoknak, szakhatósági előírásoknak 7 tanterem nem felel meg a szabványoknak, ill. szakhatósági előírásoknak

28

Könyvtári helyiség

2

Tornaterem nem szabványos, szoc. blokk részleges

1

Szaktantermek (kémia, fizika, nyelvi labor stb.) száma:

3

Szertárak szükségtanteremből ill. folyosókon

6

Ebédlő

1

Konyha részben felel meg HACCP előírásoknak

1

Aula

1

Mosdók, mellékhelyiségek épületegységenként

1

Irodák

4

< A fejlesztési terv 2.7.1. pontjában a Kis Bálint Általános Iskola szövegrész az alábbi ötödik mondattal egészül ki:

„ A 2005/2006 tanév kezdetére befejeződött az intézmény Hősök úti épületének bővítését és teljes körű felújítását magában foglaló beruházás, mely a ROP-2.3.1. nyertes pályázatból valósult meg 183 millió forint értékben. A beruházás megvalósításához az Önkormányzat 10 %-os önerőt biztosított. A beruházás megvalósulásával az alsó tagozat számára a 2005-2006-os tanévtől kezdve egy helyen valósul meg az oktatás. A Sallai úti iskolaépület kikerül az intézmény által használt ingatlanok köréből.”

<A fejlesztési terv 2.7.2. pont a harmadik táblázatot követően az alábbi mondattal egészül ki: „A Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola Csárdaszállási és Hunyai telephelyének tekintetében a kötelező eszközigényre vonatkozó önkormányzati határozatok a fejlesztési terv 8. számú mellékletét képezik.

<A fejlesztési terv 4.2. pontja az alábbi szövegrésszel egészül ki:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata 3407. számú statisztikai kistérség valamennyi települési önkormányzatával létrehozta a Békési Kistérségi Társulást 2004. július 15. napján. A Társulás megalakítása óta vizsgálja, hogy milyen módon szervezhető meg kistérségi szinten a közoktatási feladatok ellátása. 2005. szeptember 1. napjától kistérségi szinten alábbi feladatok ellátásának megvalósítását vállalta fel a Kistérségi Társulás:

-szociális szolgáltatások kistérségi ellátásának szervezése:

-időskorúak ápolását, gondozását nyújtó otthonokba való férőhely biztosítása szervező tevékenységgel;

- hajléktalan személyek átmeneti elhelyezése szervező tevékenységgel

- egészségügyi alapellátási feladat egy központi ügyelet kialakításával

-közoktatási feladatok ellátása:

- közoktatási intézményi feladatok ellátására a tagönkormányzatok intézményfenntartó társulásokat hoznak létre. Gyomaendrőd Város, Csárdaszállás és Hunya Községek Önkormányzatai az alapfokú nevelési és oktatási feladatokat közösen, magasabb színvonalon kívánja ellátni és ennek érdekében közoktatási intézményi társulást hozott létre 2005. augusztus 01. napjával.

A pedagógiai szakszolgálati feladatok közül a gyógytestnevelés és a logopédiai feladatok ellátása térségi szinten.”

 

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe