105/2013. (III. 28.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Városi Egészségügyi Intézmény SZMSZ kiegészítése- gépjármű használati szabályzat

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
105/2013. (III. 28.) Gye. Kt. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az egészségügyről szóló 1997. évin CLIV. törvény 152. § (3) bekezdése alapján jóváhagyja a Városi Egészségügyi Intézmény - az intézet üzemeltetésében lévő gépjármű igénybevételének és használatának szabályzatával - kiegészített Szervezeti és Működési Szabályzatát. A szabályzat az SZMSZ 1. számú mellékletét képezi.
 
AZ INTÉZET ÜZEMELTETÉSÉBEN LÉVŐ GÉPJÁRMŰ IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA 

 I.
 A gépjármű használattal kapcsolatos általános szabályok
 Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 10.§-a meghatározza, hogy a költségvetési szerv vezetője felelős a közfeladatok jogszabályban, alapító okiratban, belső szabályzatban foglaltaknak megfelelő ellátásáért, valamint a költségvetési szerv számára jogszabályban előírt kötelezettségek teljesítéséért.
 
A Városi Egészségügyi Intézmény az Áht. 10.§ (3) bekezdés szerinti önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. Ennek megfelelően az intézmény feladatai ellátásának belső rendjét és módját Szervezeti és Működési Szabályzatban, illetve más egyéb belső szabályzatban kell meghatározni.
 
Az Áht. végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban Ávr.) 10.§-a részletesen rögzíti az SZMSZ tartalmát, valamint a belső szabályzatokra vonatkozó pénzügyi kihatással bíró szabályzatok megalkotását.
 
Az Ávr. 13.§ (2) bekezdés f) pontja tartalmazza a gépjárművek igénybevételének és használatának rendjét tartalmazó belső szabályzat létrehozásának kötelezettségét.
 
A szabályzat hatálya kiterjed a Városi Egészségügyi Intézmény üzemeltetésében lévő, - a szervezet érdekében használt - gépjárműre, annak vezetőire, valamint az üzemeltetésében résztvevő, azt irányító és ellenőrző személyekre.
 
1.       Az intézetfeladatainak ellátása érdekében a következő gépjárművet üzemelteti:
 
a.)    üzemi használatú személygépkocsi.
 
2.       Az intézeti gépjármű üzemeltetése, valamint az üzemben tartással
kapcsolatos jogszabályok betartása, valamint betartatása az intézetvezető feladata.
 
3.       Az intézet üzemeltetésében lévőgépjárművel csak menetlevéllel közlekedhetnek.
A gépjármű, illetve gépjárművezető menetokmánnyal (menetlevéllel) való ellátásáról, a pénztáros gondoskodik.
 
A gépjármű használatához alkalmazandó - szabványnyomtatvány - menetokmányok:
 
a.)    üzemi használatú személygépkocsi:
    D. Gépjármű 36. sz. (Személygépkocsi menetlevél)
 
A szabvány menetokmányt a szabályzat 1. számú melléklete tartalmazza.
 
4.       A menetleveleket naponta kell kiállítani, melyen a gépjármű vezetője feljegyzi a megtett utat, az indulás és érkezés időpontját. A menetlevélen feljegyzett adatokat a gépjárművezető aláírásával igazolja.
A menetleveleken javítást csak áthúzással, valamint a javítást végző aláírásával lehet végrehajtani.
A menetlevelek vezetését, valamint azok adatait a gazdasági vezető köteles szúrópróbaszerűen ellenőrizni. Az ellenőrzés megtörténtét a menetlevélen fel kell jegyezni.
A menetlevél szigorú számadású nyomtatványnak minősül, azt eseményszerűen kell vezetni. A felhasznált vagy rontott okmányokat sorszám szerint, hiánytalanul a bizonylatokra vonatkozó szabályok szerint kell megőrizni. A menetlevelek megőrzéséért a pénztáros a felelős.
 
5.       A gépjármű üzem-, forgalombiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő műszaki állapotáról a gazdasági csoport köteles gondoskodni. 
 
6.       Indulás előtt a gépjárművek biztonsági berendezésének műszaki állapotáról és működéséről a gépjármű vezetőjének minden esetben meg kell győződnie. Ellenőriznie kell továbbá az okmányok, valamint a gépjármű tartozékainak meglétét és a KRESZ előírásainak való megfelelését.
A gépjármű vezetőjének a gépjármű használata közben figyelemmel kell kísérnie a gépjármű biztonsági berendezéseinek, valamint a gépjármű rendeltetésszerű, zavartalan működését.
Az üzem közbeni műszaki hibára utaló jelenség észlelése esetén a jármű állagának megóvása, valamint a közlekedés biztonsága érdekében - ha a gépjárművezető a hibát megszüntetni nem tudja - a gépjárművet - ha arra lehetőség van - be kell vontatni a gépjármű telephelyre, illetve a hiba megszüntetése érdekében segítséget kell kérni az autómentő szolgálattól.
Az észlelt, de nem javított hibát a menetlevélen fel kell tüntetni az „Üzemben tartó neve és címe” alatti üres részen.
A kilométer számláló meghibásodása esetén a meghibásodás helyét (település, országúti távolságot jelző km. tábla) a menetlevélre fel kell jegyezni.
 
II.
 
Az üzemi használatú gépkocsik használatának rendje
 
1.         Az intézet üzemeltetésében lévő személygépkocsit az intézet vezetője, és az intézettel közalkalmazotti jogviszonyban álló – „B” kategóriás jogosítvánnyal és legalább 5 év gépjármű vezetési gyakorlattal rendelkező – személyek vezethetik.
 
2.         Az üzemi használatú gépkocsit a közigazgatási határon belüli és kívüli közlekedésre az intézetvezető által aláírt „Gépkocsi igénylés”-i lapon (2. számú melléklet) lehet igényelni. Abban az esetben, ha az intézet vezető kívánja a gépkocsit használni, a bejelentés történhet szóban, melyet a gazdasági vezető részére kell megtenni. Az intézetvezető gépjármű használata, megelőzi a többi használó bejelentett igényét.
 
3.         A helyközi közlekedésre vonatkozó gépkocsi igénylést, a tervezett utazást megelőző 5 nappal kell átadni az intézetvezető részére. A kérelem elbírálásáról – annak megtörténtét követően – azonnal tájékoztatni kell az igénylőt.
A használat engedélyezését követően a gazdasági vezető a személygépkocsit használatához szükséges indítókulcsot, forgalmi engedélyt és menetlevelet átadja. ( 5. számú melléklet alapján )
 
4.         Az üzemi használatú gépjárművet az intézet székhelyén kell tárolni. Amennyiben a gépjármű vezetője írásban nyilatkozik arról, hogy a gépjármű éjszakai őrzéséről gondoskodik – az intézet vezetője vagy a gazdasági vezető írásban engedélyezheti a gépkocsi szervezeten kívüli tárolását.
Ilyen engedély birtokában a fentiektől eltérő helyről indulás tekinthető a székhelyen történő kiállásnak. Amennyiben az intézetvezető általi használat esetén merül fel a fentiektől eltérő helyen történő tárolás, erre az intézetvezetőt a jelen szabályzat jogosítja fel.
A gépkocsinak a szervezeten kívüli tárolása nem okozhat többletkiadást.
 
5.         A személygépkocsi szükséges mértékig történő magáncélú használatát a 2. pont szerint kell bejelenteni és engedélyeztetni. A magáncélú használat engedélyeztetése nem veszélyeztetheti az intézet működéséhez szükséges intézményi használatot.
A magáncélra – illetve az intézetvezető esetén munkába járás címen – igénybe vett kilométerek után –, ha az meghaladja a heti 1000 kilométert – az igénybevevő köteles megfizetni az intézetnek általános személygépkocsi költségtérítés címen kilométerenként 40 forintot.
 
6.         Rendkívüli esemény bekövetkeztekor (pl. közlekedési baleset) az intézet vezetőjét haladéktalanul értesíteni kell, és az eseményről feljegyzést kell készíteni, amennyiben rendőri intézkedés nem történt.
A személygépkocsi vezetője a személygépkocsiban általa okozott károkért az intézet részére kártérítési felelősséggel tartozik, amennyiben nem úgy jár el, ahogy az adott helyzetben elvárható (Mt. 179.§ (1) bek.). Az általa a személygépkocsiban okozott sérülés javítási költségeinek, a gépjármű casco biztosítási szerződésében meghatározott önrészét köteles az intézet részére megtéríteni, maximum a 4 havi távolléti díjának megfelelő összeg mértékéig. Az intézet közalkalmazottja gépjárművezetéssel összefüggésben súlyos gondatlansággal okozott kár esetében az Mt. 179.§ (3) bekezdésében meghatározottak szerint teljes anyagi felelősséggel tartozik.
 
7.         A személygépkocsi használata közben a vezető köteles betartani a közlekedési szabályokat, azok megszegéséért felelősséggel tartozik. A személygépkocsi használatot kérelmező a kérelem benyújtásával tudomásul veszi, hogy amennyiben közlekedési szabályszegést követ el, és ezért a hatóság az intézettel szemben eljárást indít, abban az esetben az intézet a közúti közlekedés nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. Tv. 33.§ (3) bekezdése szerinti rendőrhatósági adatkérés esetén megadja a vezető azonosítására szolgáló személyi adatokat.
 
8.         A személygépkocsi használata során a vezető köteles a személygépkocsit a „jó gazda gondosságával” kezelni, ami magában foglalja, hogy a gépjárműhasználat befejezését követően tisztán, és forgalomképes állapotban adja át.
 
9.         A személygépkocsi engedély nélküli magáncélú használata a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonyból származó lényeges és szándékos kötelezettségszegésnek minősül.
 
10.       Magáncélú használat esetén a személygépkocsi kizárólag személyszállításra szolgál, a szállított személyekért a vezető felelősséggel tartozik.
 
III.
Üzemanyag ellátás, elszámolás
 
1.         A személygépkocsihoz vásárolt üzemanyagot és kenőanyagot készpénzzel kell kiegyenlíteni. Amennyiben az intézet valamely üzemanyag forgalmazó céggel szerződést köt, ebben az esetben a fizetés módja a gépjármű vezető rendelkezésére bocsátott üzemanyag kártya. 
 
2.         A gépjárművek üzemanyag fogyasztási normáinak, valamint az üzemanyag felhasználás ellenértékének (továbbiakban: üzemanyagköltség) meghatározása a következők szerint történik:
 
Az üzemi használatú személygépkocsi üzemanyag fogyasztási normáját - a módosított 60/1992. (IV.1.) Korm. rendeletben meghatározott alapnorma-átalány alapján kell elszámolni.
 Az üzemanyag költség ellenértékét az alapnorma-átalány és a meghatározott minőségű üzemanyag árának a szorzata adja. 
 
 
3.         Az intézet üzemeltetésében álló gépjármű vezetője, a gépkocsi várható futásteljesítménye alapján az erre a célra rendszeresített, 3. számú melléklet szerinti nyomtatványon üzemanyag előleget vehet fel.
Az újabb előleg kifizetésének elengedhetetlen feltétele a korábban felvett előleggel történő elszámolás.
 
4.         A korrekt üzemanyag elszámolás teljesítéséhez a gépkocsit tele tankkal kell a gépkocsivezető részére átadni, és ugyancsak tele tankkal kell részükről a gépkocsikat leadni, visszaadni.
Egyik hónapról a másik hónapra átcsúszó használat esetén a gépkocsivezető köteles a hónap utolsó napján tele tankolni a gépkocsit. 
 
5.    Az üzemanyag elszámoláshoz a menetleveleket a tárgyhót követő hónap 5. napjáig le kell adni a gazdasági vezető részére.
 
A havonta felvett üzemanyag előleg elszámolásához, a gazdasági vezetőnek a tárgyhót követő 10. napjáig el kell készíteni az üzemanyag elszámolást, melynek alapján el kell számolni a felvett előleg összegével.
 
6.         Üzemanyag költség csak a töltőállomások által kibocsátott, az intézetnevére szóló, szabályszerű számla alapján számolható el, melynek tartalmaznia kell a gépjármű rendszámát is.
 
7.         Üzemanyag megtakarítás nem illeti meg a gépjárművezetőt.
 
8.         Amennyiben a ténylegesen vásárolt üzemanyag mennyisége meghaladja a norma szerinti mennyiséget, fel kell tárni az eltérés okát és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.
Az üzemanyag túlfogyasztást a gépjárművezető köteles megtéríteni.
Az üzemanyag túlfogyasztás összegének meghatározása az üzemanyag – elszámolási
időszakra vonatkozóan számított – átlagos beszerzési árának figyelembe vételével történik.
Az üzemanyag túlfogyasztásról szükség esetén el kell készíteni a 4. számú melléklet szerinti kimutatást.
A kimutatás elkészítéséért a gazdasági vezető a felelős.  
 
9.         Az eseti-, és tervszerinti javítási-, karbantartási-, és egyéb költségek megfizetése az intézet nevére kiállított számla ellenében történik, melyre szükséges rávezetni a gépjármű forgalmi rendszámát és a gépjármű kilométerórájának állását is.
A javítást, karbantartást intéző személy köteles gondoskodni a számlának az intézet pénztárába történő eljuttatásáról, ahonnan a pénzkezelési szabályzatnak megfelelően a számlák ellenértéke kifizetésre kerül.
Az említett kiadásokra előleg igényelhető. Az előleggel legalább havonta egyszer el kell számolni. Újabb előleg felvételére csak az elszámolás után van lehetőség.
 
10.       Az intézet megfizeti a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény előírásainak megfelelően a cégautóadót. 
 
Jelen szabályzat nem tartalmazza az intézet kiküldetési szabályaira és a munkába járásra vonatkozó rendelkezéseit. Az erre vonatkozó szabályozók külön dokumentumban rögzítettek.
 
Gyomaendrőd, 2013. március 4.
                                                                                                           Dr. Torma Éva
                                                                                                          igazgató főorvos
1.számú melléklet a gépjármű üzemeltetési szabályzathoz
 
 2. számú melléklet a gépjármű üzemeltetési szabályzathoz
 
Gépkocsi igénylés
 
..................................................................................részére.
 
Személygépkocsi igénylés időtartama: ............... év ................... hó ......... naptól
................ év ................... hó ......... napig
 
Indulás helye: .................................................., időpontja: ......................... óra.
 
Útvonal:....................................................................................................................................
               ..................................................................................................................................…………
Az utazás célja: ........................................................................................................................
.......................................................................................................................………………..
 
A gépkocsival utaznak: ......................................................................
                                       .....................................................................
                                       .....................................................................
                                       .....................................................................
 
 
..................., 201.................
         
                                                                                       .............................................
                                                                                                                 igénylő aláírása
  
A fenti időpontra és személy(ek)nek igényelt személygépkocsit
- biztosítom,
   = a személygépkocsi forgalmi rendszáma: ................................
- nem biztosítom
 
 .................., 201..................
 
......................................
                                                                                                                         aláírás
 
 3. számú melléklet a gépjármű üzemeltetési szabályzathoz
 
     államháztartás szervezete
Készpénzigénylés üzemanyag előlegre
Kifizetés időpontja : 201  hó  nap                                                                 
Elszámolás határideje: 201  hó  na
 
Sor-szám
Gépjármű vezető neve
Gépjármű
Várható
teljesítmény (km)
Üza. norma
(l/100 km)
Átvett előleg
összege (Ft)
Átvétel igazolása
gépjármű vezető aláírása
típusa
rendszáma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kifizetett előleg összesen:
 
 
 
Kifizetett összes előleg betűvel:
 
Kiállította:
 
Érvényesítette:
 
Utalványozta:
 
Előleg nyilvántartásba feljegyezte:
 
Kiadási pénztárbizonylat száma:
 
 
  
...................................................
 
        4. számú melléklet a gépjármű üzemeltetési szabályzathoz
          Költségvetési szerv
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KIMUTATÁS
 
 
 
 
 
201.... év ................................ havi üzemanyag túlfogyasztásról
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Gépkocsi vezető neve: .................................................
 
 
 
 
 Gépkocsi típusa: ...........................................................
 
 
 
 
 Gépkocsi forgalmi rendszáma: .....................................
 
 
 
 
Tárgyidőszakban megtett km.
Üzemanyag fogyasztási norma
(liter/100 km)
Elszámolható üzemanyag mennyiség
(liter)
Számla szerinti
Túlfogyasztás
 
 
 
mennyiség (liter)
érték (Ft)
egységár (Ft/liter)
mennyisége (liter)
összege (Ft)
1
2
3=(1x2/100)
4
5
6=(5:4)
7=(4-3)
8=(7x6)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    5. számú melléklet a gépjármű üzemeltetési szabályzathoz
 
Gépkocsi átadása-átvétele
 
Forgalmi rendszám: .....................................
Típus: .............................................................
Átadás időpontja: .........................................
Visszavétel időpontja: ..................................
 
A fenti rendszámú gépkocsi az alábbi tartozékokkal került átadásra, illetve átvételre:
 
Megnevezés
Induláskor
Érkezéskor
Tele tank
 
 
Forgalmi engedély
 
 
Pótkerék
 
 
Emelő
 
 
Mentőláda
 
 
Tartalék izzókészlet
 
 
Vontatókötél
 
 
Elakadás jelző
 
 
Rádió működik - nem működik
 
 
Egyéb tartozékok:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Induláskor:     átadó: ................................     átvevő: ....................................
 
Érkezéskor:    átadó: ................................     átvevő: ....................................
 
Az átadás-átvételkor az átvételi lapon szereplő tételeket ellenőrizni és az átvételi lapon „X”-el jelölni kell. Hiányosan felszerelt gépkocsi nem adható ki.
A megjegyzéseket és az esetleges hiányokat, valamint a hiányok okait a hátoldalon kell rögzíteni.

« Vissza
Vissza a főmenübe