387/2013. (VIII. 29.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Gyomaendrőd Város Önkormányzata fennálló adósságának átvállalása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
387/2013. (VIII. 29.) Gye. Kt. határozata
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete élni kíván azon lehetőséggel, amelyet a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. Törvény módosításáról szóló 2013. évi CXXIV. Törvény 2. §-a rögzít. Gyomaendrőd Város Önkormányzata engedélyezi a Raiffeisen Bank Zrt. részére, hogy 2013. szeptember 30. napjáig kezdeményezze a Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2012. december 31-ei adósságából az átvállalást követően fennálló adósságállomány állam általi átvállalását.
Gyomaendrőd Város Önkormányzata vállalja, hogy a hitelező pénzintézet által a központi költségvetés részére 2013. december 20. napjáig fizetendő, az átvállalásra felkínált adósságrész 7%-ának megfelelő összeget a banknak a Raiffeisen Bank Zrt. és Gyomaendrőd Város Önkormányzata közötti Megállapodásban rögzített feltételeknek megfelelően biztosítja.
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete felhatalmazza Gyomaendrőd Város Polgármesterét az alábbi Megállapodás megkötésére.
 
Megállapodás
 
Amely létrejött egyrészről
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
- továbbiakban: Ügyfél - ,
 
másrészről a
Raiffeisen Bank Zrt.
1054 Budapest, Akadémia u. 6.
- továbbiakban: Bank – ,
 
- együttesen a továbbiakban: Felek - között az alábbiak szerint.
 
Felek tényként rögzítik, hogy a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Ktv.) 72. §-a szerint Ügyfél olyanátvállalással érintett önkormányzat, melynek a Ktv. 72.§ (1)-(2) bekezdés szerinti, a 2012. december 31-ei adósságából a Ktv. 72.§ (8) bekezdése, továbbá 74.§ (6) bekezdése alapján történt állam általi átvállalást követően a Bankkal szemben adósságállománya maradt fenn, mely a jelen megállapodás megkötésekor a következők szerint áll fenn (továbbiakban: Fennálló Adósságállomány)
2008. február 4. napján kelt Forgalmazói szerződéssel összhangban 2008. február 27. napján az Ügyfél mint kibocsátó által HU0000341847 ISIN azonosító szám alatt kibocsátásra került 6.316.000 CHF össznévértékű, CHF-ben denominált, Szép városunk Gyomaendrőd elnevezésű Kötvénysorozat alapján 1.200.763 CHF tőke és járulékai,
 
1.      Felek megállapítják, hogy a Ktv. - 2013. évi XCII. törvénnyel megállapított, 2013. július 1. napjától hatályos - 72.§ (9) bekezdése szerint lehetőség van arra, hogy a hitelező az államháztartásért felelős miniszternél kezdeményezze a Fennálló Adósságállomány egésze vagy része állam általi átvállalását (továbbiakban: Átvállalásra Felkínált Adósságrész) az érintett önkormányzat írásos engedélyével.
A Ktv. 72.§ (10) bekezdése szerint az átvállalás kezdeményezése leadásának határideje 2013. szeptember 30. napja. Az átvállalás feltétele, hogy a hitelező az Átvállalásra Felkínált Adósságrész 7%-ának megfelelő összeget a központi költségvetés részére 2013. december 20. napjáig forintban megfizesse (továbbiakban: Befizetési Kötelezettség). A Ktv. 72.§ (12) bekezdése szerint a devizában fennálló Átvállalásra Felkínált Adósságrész után fizetendő Befizetési Kötelezettséget a befizetés napját megelőző munkanapon a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.
 
2.       Felek megállapodnak, hogy Ügyfél kifejezett kérésére Bank a teljes Fennálló Adósságállomány, mint Átvállalásra Felkínált Adósságrész tekintetében kezdeményezi annak állam általi átvállalását.
 
3.       Felek megállapodnak, és Ügyfél kifejezetten kötelezettséget vállal, hogy a Bank részére megtéríti a Befizetési Kötelezettség alapján fizetendő teljes összeget a jelen megállapodásban foglaltak szerint.
 
4.       Ügyfél kötelezettséget vállal arra, hogy a 4. pont szerinti fizetési kötelezettsége teljesítésének érdekében Banknál vezetett 12055409 - 00340068 - 00100008 sz. számláján a Befizetési Kötelezettség összegével megegyező összeg a Befizetési Kötelezettség esedékességét megelőző napon rendelkezésre fog állni, és azt fizetési kötelezettsége biztosítékaként pénzóvadékként (továbbiakban: Pénzóvadék) helyezi el az alábbiak szerint. Ügyfél jelen megállapodás aláírásával visszavonhatatlanul megbízza a Bankot, hogy Bank a Befizetési Kötelezettség összegével megegyező összeget a Befizetési Kötelezettség esedékességét megelőző napon, a fent megjelölt számlán Ügyfél 4. pont szerinti fizetési kötelezettsége Pénzóvadék biztosítékaként, mint meghatározott célra elkülönített és kezelt, Ügyfél szabad rendelkezése alól kikerült pénzeszközt zárolja.
 
Ügyfél tudomásul veszi, hogy amennyiben fentiek szerinti Pénzóvadék elhelyezési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az Átvállalásra Felkínált Adósság állam általi átvállalására nem kerül sor. Ügyfél tudomásul veszi, hogy az Átvállalásra Felkínált Adósság állam általi átvállalása elmaradásáért a Bankkal szemben semminemű követelést, kárigényt nem érvényesíthet, ugyanakkor kötelezettséget vállal arra, hogy megtérít minden olyan kárt amely a Banknál az Ügyfél Pénzóvadék elhelyezési kötelezettségének megszegésével és ennek következtében az Átvállalásra Felkínált Adósság állam általi átvállalása elmaradásával összefüggésben keletkezett, ide értve különösen azt az esetet is, ha az állam a Bankkal szemben az átvállalás elmaradásával kapcsolatban kárigényt érvényesít.
 
5.       Felek megállapodnak, és Ügyfél visszavonhatatlanul felhatalmazza a Bankot, hogy Bank a Befizetési Kötelezettség esedékességkor, annak teljesítésével egyidejűleg a Pénzóvadékból közvetlenül elégítse ki követelését, oly módon, hogy a teljesített Befizetési Kötelezettség összegével megegyező összegben a Pénzóvadékot csökkentse. Felek megállapodnak továbbá, hogy egymással a Befizetési Kötelezettség Bank általi teljesítésével egyidejűleg elszámolnak.
Bank köteles a Pénzóvadékból a követelése kielégítését követően, azaz a Pénzóvadék Befizetési Kötelezettséget meghaladó összegét Ügyfél részére haladéktalanul kiadni, azaz Ügyfél Banknál vezetett számláján a zárolást feloldani. Amennyiben pedig a Befizetési Kötelezettség összege a Pénzóvadék összegét meghaladja, úgy Ügyfél köteles a különbözetet a Bank részére megfizetni, erre tekintettel Ügyfél jelen megállapodás aláírásával visszavonhatatlanul felhatalmazza a Bankot, hogy Bank az Ügyfél Banknál vezetett költségvetési elszámolási számláját, vagy másodsorban bármely fedezetet nyújtó számláját a hiányzó különbözet összegével megterhelje, követelését beszámítással érvényesítse.
 
6.   Ügyfél kifejezetten kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben bármilyen jogszabály megváltozása, bevezetése vagy értelmezésében vagy alkalmazásában bekövetkezett változás miatt a jelen megállapodás szerint az Átvállalásra Felkínált Adósságrész állam általi átvállalásával összefüggésben a Banknál addicionális költségek merülnek fel, úgy azokat a Bank részére megfizeti.
 
A jelen megállapodás tartalma üzleti titoknak minősül, így arról bármilyen másolat vagy kivonat kizárólag a Bank előzetes írásbeli hozzájárulásával készíthető illetve bocsátható harmadik személy rendelkezésére.
 
A jelen megállapodást alulírottak, mint akaratukkal mindenben megegyezőt és mint arra jogszerűen feljogosítottak írták alá.
 
Kelt………………………… dátum…………………………..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Raiffeisen Bank Zrt.
mint Bank
Képviseli:
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
mint Ügyfél
Képviseli:
 
 
név:
 
 
név:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                 
Pénzügyi ellenjegyzés:
 
Gyomaendrőd, ………….. napján
 ……………………………..
aláírás
név: ……………………………..
 pénzügyi ellenjegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe