50/2014. (II. 18.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: GYÜSZ-TE-vel kötendő megállapodás az idegenforgalmi adó hatékonyabb beszedése érdekében

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
50/2014. (II. 18.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. Határozat
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság támogatja, hogy az idegenforgalmi adó hatékonyabb beszedése érdekében az alábbi tartalmú együttműködési megállapodás kerüljön megkötésre a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesülettel:
 
Együttműködési megállapodás
(Tervezet)
 
Mely létrejött Gyomaendrőd Város Önkormányzata ( 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124. sz. adószáma: 15725527-2-04; törzskönyvi azonosítója (PIR): 725525; államháztartási egyedi azonosítója: 735122; képviseli Várfi András polgármester; továbbiakban: Önkormányzat) és a
Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület (Gyomaendrőd Bocskai út 58/1. sz.; statisztikai számjel: 18395136949952904; adószáma: 18395136-1-0421; képviseli Pájer Sándor elnök továbbiakban GyÜSZTE) között az alábbi feltételekkel:
 
Előzmények:
A Felek 2012-ben megállapodást kötöttek, melyben kijelentették, hogy közös érdekük az idegenforgalmi adóból származó bevételek növelése. A 2013-as évben az idegenforgalmi adóból származó bevétel nem változott. A Felek kijelentik, hogy az idegenforgalmi adó ellenőrzés hatékonyságának javítása érdekében együttműködnek.
 
1.)
A Felek kijelentik, hogy a településen az idegenforgalmi adó bevétel növelése érdekében a Megállapodás aláírásának napjától határozatlan ideig együttműködnek
2.)
Az Önkormányzat kijelenti, hogy minden tárgyév január 15-ig átadja a GYÜSZTE részére a tárgyévet megelőző évből származó idegenforgalmi adóbevételről szóló kimutatást, részletezve a belterületről és külterületről zugonként megbontva a bevallott vendégéjszakák számát.
A GYÜSZTE vállalja, hogy az átadott adatokat közgyűlésén kiértékeli és javaslatot dolgoz ki tárgyév február 1-ig az Önkormányzat részére a tárgyévi idegenforgalmi adó elvárható mértékére. A Felek az idegenforgalmi adó elvárható mértékét közösen kiértékelik minden tárgyév február 5-ig, erről emlékeztetőt készítenek, az Önkormányzat az így meghatározott adó mértékét szerepelteti a tárgyévi költségvetési rendeletében.
A Felek megállapodnak, hogy tárgyév augusztus 15-ig közösen áttekintik az idegenforgalmi adó bevételének alakulását, amennyiben az elvárt adóbevétel időarányos teljesülésétől eltérést állapítanak meg, megvizsgálják az okokat, és ennek függvényében javaslatokat dolgoznak ki.
3.)
A GYÜSZTE vállalja, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az elektronikus hirdetési felületeket, a tagsággal nem rendelkező szállásadókat tájékoztatja az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettségről, majd 15 nap elteltével javaslatot tesz az adóhatóságnak a hirdetett szálláshely területének ellenőrzésére.
4.)
 Az Önkormányzat vállalja, hogy június 1-tól augusztus 31-ig 2 fő idegenforgalmi adóellenőrt alkalmaz.
A Felek vállalják, hogy az adóellenőrök kioktatását, munkájuk hatékonyságának értékelését közösen havonként egy alkalommal elvégzik, a megbízás megszűnését követően javaslatot tesznek a tárgyévet követő alkalmazás feltételeire. A Felek megállapodnak, hogy az adóellenőrök érdekeltség növelő juttatásának mértékét, módszerét közösen határozzák meg. A fix összegű bérezésre és az érdekeltség növelő juttatásra fordított összeggel csökkenteni kell a tárgyévet megelőző év beszedett idegenforgalmi adó állami támogatással megnövelt összegét ennek 20%-a az így meghatározott adóbevétel figyelembevételével kerül meghatározásra.
5.)
 A Megállapodást jogosult bármelyik fél írásban indoklás nélkül felmondani. A Felek a felmondási időt 15 napban határozzák meg.
 
A Felek kijelentik, hogy a Megállapodás aláírására jogosultak arra kellő felhatalmazással rendelkeznek.
A Felek által nem szabályozott kérdésekre Ptk. a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. a helyi adókról szóló 30/2011.(XI.4.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.
 
A Felek a Megállapodást, közös értelmezést követően, mint akaratukkal mindenben egyezőt jóváhagyólag aláírják.
 
Gyomaendrőd, 2014. február….
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Várfi András
polgármester
Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség és Turisztikai Egyesület
Pájer Sándor
elnök

« Vissza
Vissza a főmenübe