60/2014. (IX. 8.) Helyi Választási Bizottsági határozat
Tárgy: 08. számú egyéni választókerületi jelöltek szavazólapon való elhelyezkedésük kisorsolása

Gyomaendrőd Helyi Választási Bizottsága (a továbbiakban: HVB) a 2014. október 12-én megtartásra kerülő helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a 08. sz. egyéni választókerületben az egyéni választókerületi képviselő megválasztására szolgáló szavazólapon a jelöltek az alábbi sorrendben kerülnek fel:
 
sorszám
Egyéni választókerületi képviselő jelölt neve
Jelölő szervezet/független jelölt
1)
Lehóczkiné Timár Irén Mária
KDNP
2)
Koloh Róbert
MSZP
3)
Fási Gyula
Demokratikus Koalíció
4)
Kovács Erika Ilona
Független
5)
Omiliák István Benedek
Magyar Munkáspárt
6)
Giricz Ilona Katalin
Körösök Vidékéért Egyesület
7)
Betkó József Imre
FIDESZ
8)
Timár Lajos Zoltán
JOBBIK
 
A HVB elnöke utasítja a választási iroda vezetőjét, hogy a HVB határozatát a helyben szokásos módon tegye közzé, továbbá a Nemzeti Választási Rendszerben történő regisztrálásról haladéktalanul gondoskodjon.
 
Ezen határozat ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye. A sorsolás törvényessége elleni jogorvoslat a szavazólap adattartalmának jóváhagyása elleni bírósági felülvizsgálati kérelembe foglalható.
 
INDOKOLÁS
 
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. tv. 160. §-a szerint a szavazólapon a jelöltek, illetve listák a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek. A Ve. 160. § (2) szerint a sorsolást a bizottság a jelöltek illetve listák bejelentésére rendelkezésre álló határnapon 16.00 óra után végzi el. Amennyiben a sorsolást követően valamely jelöltet vagy listát nem vesz a bizottság nyilvántartásba vagy abból törlésre kerül a szavazólapon szereplő jelöltek, listák egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik.
A Bizottság a sorsolás rendjét az alábbiak szerint határozta meg:
Először a polgármester jelöltek sorsolását végzi el a bizottság, azt követően az egyéni választókerületi jelöltek, majd a nemzetiségi jelöltek sorsolását ezen belül a német nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltek, majd a roma jelöltek sorsolását.
A sorsolást a következő eljárási rendben folytatta le:
1.) A bizottság két urnát vesz használatba, melyek üresek, és bemutatja a jelenlévőknek.
2.) Ezt követően ismerteti a 2014. szeptember 8-án 16.00 óráig a szükséges ajánlásokat leadó egyéni választókerületi képviselő jelöltek nevét, és bemutatja a jelöltek nevét tartalmazó lapokat, melyet a jelenlevő előtt belehelyez egyenként azonos formátumú borítékba. A jelöltek nevét tartalmazó borítékokat, az egyik üres urnába helyezi el.
3.) A jelöltek számának megfelelő arab számmal ellátott papírlapokat helyez egy-egy borítékba, majd ezeket belehelyezi a még üres urnába.
4.) A választási bizottság elnöke, a neveket tartalmazó urnából húz egy nevet. Amennyiben a jelölt jelen van, úgy felkéri egy sorszám kihúzására, amennyiben nincs jelen, úgy a sorszámot az elnök húzza ki, mely meghatározza a jelölt hányadikként kerül fel a szavazólapra
A Ve. 239.§ -a szerint a Ve. 160. § szerinti sorsolás ellen nincs helye önálló jogorvoslatnak. A sorsolás elleni jogorvoslat a szavazólap adattartalmának jóváhagyása elleni bírósági felülvizsgálati kérelembe foglalható.
 
A fentiekre tekintettel a sorsolást követően a HVB a rendelkező részben írtaknak megfelelően hirdette ki a 2014. október 12-én megtartásra kerülő helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a 08. sz. egyéni választókerületben, az egyéni választókerületi képviselő megválasztására szolgáló szavazólapon a jelöltek sorrendjét.
 
A döntés a Ve. 160. §, a jogorvoslattal kapcsolatos rendelkezések a Ve. 239. §, alapul.

 

« Vissza
Vissza a főmenübe