264/2014. (IX. 16.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Gyomaszolg Ipari Park Kft. javadalmazási szabályzata

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
264/2014. (IX. 16.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság javasolja, hogy a Képviselő-testület hagyja jóvá a Gyomaszolg Ipari Park Kft. alábbi javadalmazási szabályzatát.
 
TERVEZET
 
A GYOMASZOLG IPARI PARK KFT
JAVADALMAZÁSI SZABÁLYZATA
 
 
I.     B e v e z e t ő
 
1)   A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. Törvény (a továbbiakban: Törvény) 5. § (3) bekezdése alapján a köztulajdonban álló gazdasági társaságok, legfőbb szerve köteles szabályzatot alkotni a vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok, valamint a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. Törvény (a továbbiakban: Mt.) 208. § hatálya alá tartozó munkavállalók javadalmazása, valamint a jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások módjának, mértékének elveiről, annak rendszeréről (a továbbiakban: Szabályzat).
 
2)  A szabályzat célja, hogy egységes szabályozással elősegítse Gyomaendrőd Város Önkormányzata 100 % tulajdonában álló Gyomaszolg Ipari Park Kft. (5500 Gyomaendrőd, Ipartelep u. 2.) vezető tisztségviselői, vezető állású munkavállalói és felügyelő bizottsági tagjai javadalmazásának áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét.
 
3)  A Törvény 5. § (3) bekezdése alapján a Szabályzatot, vagy annak módosítását az elfogadásától számított harminc napon belül a cégiratok közé letétbe kell helyezni.
 
 
I. A Szabályzat hatálya
 
1)  A Szabályzat hatálya Gyomaendrőd Város Önkormányzat által alapított és a Törvény 1. § b) pontja értelmében többségi (100%-os) befolyása alatt álló Gyomaszolg Ipari Park Korlátolt Felelősségű Társaságra (a továbbiakban: Társaság) terjed ki.
 
2)  A Szabályzat személyi hatálya kiterjed  vezető tisztségviselőkre:
a) az ügyvezetőre, aki a munkáltató vezetője, ill. helyettesére /Mt. 208. § (1)/, továbbá a tulajdonos által vezetőnek minősített munkavállalókra /Mt. 208. § (2)/ (a továbbiakban: vezető állású munkavállaló)
c) a felügyelő bizottság elnökére és tagjaira.
 
3) A Szabályzat tárgyi hatálya kiterjed a
a) a vezető tisztségviselő javadalmazására
b) a vezető állású munkavállaló javadalmazására
c) a felügyelő bizottság elnökének és tagjainak javadalmazására (tiszteletdíjára)
d) egyéb juttatásokra, valamint
e) a jogviszony megszűnésének esetére biztosított juttatások módjára, mértékének
elveire, rendszerére.
 
4) A Szabályzat időbeli hatálya
A Szabályzat  a Képviselő –testület által meghozott határozat napján, 2014 év…..hó….nap időponttól lép hatályba és határozatlan időre szól.
II. A Javadalmazás módjának, mértékének általános elvei
 
1) A Szabályzat hatálya alá tartozó javadalmazási formák és módok szerinti jövedelmek és juttatások sem külön-külön, sem pedig együttesen nem befolyásolhatják hátrányosan a társaság gazdálkodását, kiegyensúlyozott működését.
 
2.) A javadalmazási formáknak és módoknak igazodniuk kell a szolgáltatás minőségéhez.
 
3) A javadalmazás mértékének kialakításakor a következő elveket, követelményeket kell
érvényesíteni:
 
a) gazdaságosság,
b) versenyképesség,
c) azonos elbírálás,
d) átláthatóság,
e) a munka minősége,
f) arányosság a munkavégzés, a felelősség, az elért eredmény tekintetében,
 
III. Az ügyvezető és vezető állású munkavállaló javadalmazása
 
1) A társaság ügyvezetőjét a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (a továbbiakban: Gt.) 21.§ (3) bekezdése alapján a Képviselő-testület választja meg határozott/határozatlan időre.
 
2) Az ügyvezető javadalmazásának arányban kell állnia különösen a munkavégzéssel, felelőssége mértékével, a rábízott vagyon nagyságával és a foglalkoztatottak létszámával.
 
3) Az ügyvezető személyi alapbérének összegét a Képviselő-testület határozza meg a megválasztáskor. A Képviselő–testület többlet tevékenységre, feladatellátásra és hatáskörváltozásra tekintettel, továbbá évente egyszer az előző üzleti év, valamint az ügyvezető végzett munkájának értékelésekor a személyi alapbért emelheti.
 
4) Egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött vezető megbízatás után részesülhet javadalmazásban, ezért a vezető tisztségviselő javadalmazása az ezzel kapcsolatos nyilatkozata függvényében folyósítható. Ennek értelmében a vezető tisztségviselő és a vezető állású munkavállaló köteles a szabályzat hatálybelépését, vagy a munkaszerződés megkötését követő 15 napon belül nyilatkozni, hogy más köztulajdonban álló gazdasági társaságnál töltenek-e be a törvény hatálya alá tartozó megbízást és ezért javadalmazásban részesülnek-e? Amennyiben ezen személyek nyilatkozatából az állapítható meg, hogy máshol a törvény hatálya alá tartozó javadalmazásban részesülnek, akkor mindaddig amíg ez fennáll, a Gyomaszolg Ipari Park Kft-nél javadalmazásra nem jogosultak.
 
5) A vezető állású munkavállaló javadalmazását (személyi alapbérét) az ügyvezető állapítja meg, ennek során az országos foglalkoztatási irányelvekre és az éves gazdálkodási adatokra is figyelemmel a társaságnál végrehajtott bérfejlesztés mértékét veszi figyelembe, amely elvtől esetileg, a gazdasági társaság teherviselő képességére tekintettel eltérhet.
 
IV. A felügyelő bizottság elnökének és tagjainak javadalmazása
 
1) Az Alapító a felügyelő bizottság elnökének és tagjainak tiszteletdíjat állapíthat meg.
 
2) A felügyelő bizottság elnökének – többletfeladataira tekintettel – a tagokénál magasabb összegű tiszteletdíjat állapíthat meg.
 
3) A társaság felügyelő bizottsága elnökének e jogviszonyára tekintettel megállapított havi díjazása nem haladhatja meg a külön jogszabályban meghatározott mindenkori kötelező legkisebb munkabér ötszörösét.
 
4) A társaság felügyelő bizottsága tagjának e jogviszonyára tekintettel megállapított havi díjazása nem haladhatja meg a külön jogszabályban meghatározott mindenkori legkisebb munkabér háromszorosát.
 
5) Egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelő bizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban, ezért tiszteletdíja az ezzel kapcsolatos nyilatkozata függvényében folyósítható. Ennek értelmében a felügyelő bizottsági tagok kötelesek a szabályzat hatálybelépését követő 15 napon belül a szabályzat mellékletét képező tartalom szerint nyilatkozni, hogy más köztulajdonban álló gazdasági társaságnál töltenek-e be a törvény hatálya alá tartozó megbízást és ezért javadalmazásban részesülnek-e. Amennyiben ezen személyek nyilatkozatából az állapítható meg, hogy máshol a törvény hatálya alá tartozó javadalmazásban részesülnek, akkor mindaddig amíg ez fennáll, a Társaságnál javadalmazásra nem jogosultak.
 
 
V. Egyéb juttatások
 
1) A vezető tisztségviselő, valamint az Mt. 208. § (1) bekezdése hatálya alá eső munkavállaló számára teljesítménykövetelményt, valamint az ahhoz kapcsolódó juttatást az Alapító, az Mt. 208. § (2) bekezdése hatálya alá eső vezető állású munkavállaló esetében pedig az ügyvezető határozhat meg, amelyről a felügyelő bizottság véleményét előzetesen ki kell kérni.
 
2) Teljesítménykövetelményként az üzleti terv fő számainak teljesítése mellett csak olyan feltétel határozható meg, amelynek teljesítése a munkakör elvárható szakértelemmel és gondossággal való ellátásán túlmutató, objektíven meghatározható teljesítményt takar.
 
3) A teljesítménykövetelményhez kapcsolódó juttatás fizetésére az előírt feltételek teljesítése esetén annak megállapítását követően kerülhet sor, hogy a társaságnak az üzleti év végén nincs lejárt köztartozása.
 
4) A vezető tisztségviselő és a vezető állású munkavállaló a gazdasági társaságnál foglalkoztatott, nem vezető munkavállalók számára biztosított mértékben jogosult a társasánál bevezetett szociális juttatások igénybevételére.
 
5) A munkával kapcsolatos kötelezettségek teljesítése során felmerült költségek megtérítése tekintetében az Mt. 51. § (2) bekezdésben foglaltak az irányadók.
 
6) A felügyelő bizottság elnöke és tagjai a IV. pontban meghatározott javadalmazáson felül – az igazolt, a megbízatásával összefüggésben felmerült költségek megtérítésén kívül – más juttatásra nem jogosultak.
 
 
VI. A jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások
 
1) A társaságnál a végkielégítésre való jogosultság tekintetében a Szabályzat személyi hatálya alá tartozó munkavállaló esetében Gt.- ben és az Mt.-ben szabályozott feltételektől nem lehet eltérni.
 
2) A Szabályzat személyi hatálya alá tartozó munkavállaló nem jogosult végkielégítésre, ha a munkáltató rendes felmondásának indoka – ide nem értve az egészségügyi alkalmatlanságot – a munkavállaló képességeivel vagy munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával összefügg.
 
3.) A Szabályzat személyi hatálya alá tartozó munkavállalók jogviszonyuk rendes felmondással történő megszüntetése esetében, a felmondási idő a három hónapot nem haladhatja meg. A felmondási idő harminc nap, ha a munkáltató rendes felmondásának indoka – ide nem értve az egészségügyi alkalmatlanságot – a munkavállaló képességeivel vagy munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával összefügg.
 
4) A felügyelő bizottság elnökének és tagjának e jogviszonyára tekintettel a megbízás megszűnése esetére juttatás nem biztosítható.
 
 
Záradék:
 
A szabályzatot Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a …/2014.(….) határozatával hagyta jóvá.
 
 
Kelt: ……………………    2014 év ……. hó ……. nap.
 
 
 
 
       ……………………………              …………………………
             Polgármester                                        Jegyző
 
 
N Y I L A T K O Z A T
 
 
Alulírott
 
Név:                FEKETE JÓZSEF
Anyja neve:    SZÉKELY ZSUZSANNA
Lakóhelye:      5650- MEZŐBERÉNY, BÉKÉSI u.19/A.
 
mint a Gyomaszolg Ipari Park Kft. (5500 Gyomaendrőd, Ipartelep u. 2.) ügyvezetője, a 2009. évi CXXII. tv. rendelkezései, valamint Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete által … /2014. (…....) KT számú határozattal elfogadott javadalmazási szabályzat III.4. pontja alapján kijelentem, hogy a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft és Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft köztulajdonban álló gazdasági társaságban vezető tisztséget betöltök, de javadalmazásban nem részesülök, csak a Gyomaszolg Ipari Park kft által.
 
Gyomaendrőd, ……….. év. ……………… hó ….. nap
 
 
                                                                       _________________________
                     aláírás
 
Előttünk, mint tanúk előtt:
1. Név:                                                                                  2. Név:
Cím:                                                                           Cím:

« Vissza
Vissza a főmenübe