243/2014. (VIII. 19.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Bérlakások vásárlása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
243/2014. (VIII. 19.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata a megvásárolt ingatlanokat bérletbe adja Nagy József Gyomaendrőd, Vízmű sor 2/N., valamint Nagy Irén Gyomaendrőd, Vízmű sor 2/P szám alatti lakosnak az alábbi bérleti szerződés tervezet alapján.
 
BÉRLETI SZERZŐDÉS
(tervezet)
                amely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.) mint bérbeadó,
 
                másrészről
Név:
Anyja neve:
Születési hely, idő:
Lakcím:
 
mint bérlő között, alulírott napon és helyen az alábbi feltételek mellett:
1./
Felek megállapítják, hogy a bérbeadó kizárólagos tulajdonát képezi a gyomaendrődi … hrsz-ú, .. m2 területű, a természetben Gyomaendrőd, …. szám alatt fekvő lakásingatlan.
2./
Bérbeadó bérbe adja, bérlő bérbe veszi az 1./ pontban megjelölt lakásingatlant a jelen szerződés aláírásától számított 5 éves határozott időtartamra.
Felek megállapodnak, hogy az 1./ pont szerinti ingatlan átadásáról külön jegyzőkönyvet vesznek fel, amely tartalmazza az ingatlan tartozékait, valamint a berendezési tárgyakat.
3./
Felek megállapodnak, hogy a bérlő az 1./ pont szerinti ingatlan használatáért havonta utólag esedékesen tárgy hó 15. napjáig …..,- Ft, azaz …. 00/100 forint/hónap bérleti díjat köteles megfizetni a bérbeadó által kibocsátott számla alapján.
4./
Felek megállapodnak, hogy a fentieken túlmenőleg a bérlőt terheli az 1./ pont szerinti ingatlan rendeltetésszerű használatával felmerülő költségek, amelyeket esedékességkor az arra jogosult részére köteles megfizetni. Bérlő kötelezi magát, hogy a megfizetést igazoló dokumentumokat a bérbeadónak utólag bemutatja.
5./
Bérlő tudomásul veszi, hogy az 1./ pont szerinti ingatlant albérletbe nem adhatja, annak használatát harmadik személynek semmilyen jogcímen nem engedhetik át, illetve csak a bérbeadónak történt előzetes bejelentés és a bérbeadó írásbeli hozzájárulása alapján jogosíthat fel harmadik személyt arra, hogy az 1./ pont szerinti ingatlant velük együtt időlegesen vagy tartósan használja, oda bejelentkezzen.
6./
Bérlő tudomásul veszi, hogy az 1./ pont szerinti ingatlant rendeltetésszerűen köteles használni, ezen kötelezettség megszegésével okozott valamennyi kárért teljes mértékben felel.
A bérlő tudomásul veszi, hogy ő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről.
7./
A bérbeadó köteles gondoskodni az épület teherhordó szerkezeti elemeinek (falak, tetőszerkezet karbantartásáról; a keletkezett hibák megszüntetéséről.
8./
A szerződés megszűnésekor a bérlő köteles a lakást és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni, az átadás-átvételi jegyzőkönyvben szereplő tartozékokkal, berendezési tárgyakkal elszámolni.
9./
A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha
a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg;
b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;
c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;
d) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, illetőleg a hozzátartozó telket, földterületet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják.
10./
A bérlő a szerződést írásban felmondhatja, ha a bérbeadó a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt lényeges kötelezettségét nem teljesíti.
11./
Felek megállapodnak, hogy amennyiben a bérlő a jelen szerződésben foglalt kötelezettségeit a 2./ pontban megjelölt időtartamon belül folyamatosan teljesíti, akkor a jelen bérleti szerződést egyben adásvételi előszerződésnek tekintik és a 2./ pontban megjelölt időtartam leteltét követő 30 napon belül egymással végleges adásvételi szerződést kötnek az 1./ pontban megjelölt ingatlan vonatkozásában.
                Felek megállapodnak, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötésére abban az esetben kerülhet sor, ha az erre vonatkozó igényét a bérlő a 2./ pontban megjelölt időtartam leteltét megelőző 30 napon belül írásban bejelenti a bérbeadónak. Amennyiben ezen a határidőn belül ilyen bejelentést a bérlő nem tesz, akkor a bérbeadót nem terheli a végleges adásvételi szerződés megkötésének a kötelezettsége.
                Felek megállapodnak, hogy amennyiben a végleges adásvételi szerződést megkötik, akkor a bérlő által a 3./ pont alapján fizetett bérleti díjat vételár-résznek tekintik és ennek megfelelően a bérbeadó, mint az adásvételi szerződés eladója már most kijelenti, hogy a végleges adásvételi szerződésben olyan nyilatkozatot fog tenni, hogy a teljes vételárat kiegyenlítettnek tekinti és a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez minden további feltétel nélkül hozzájárul.
12./
A jelen szerződésre egyebekben az 1993. évi LXXVIII. törvénynek (Lakástörvény) a lakáscélú helyiségekre vonatkozó szabályai, valamint a Ptk-nak az adásvételi szerződésre vonatkozó szabályai megfelelően irányadóak.
 
                Felek a jelen szerződést, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, közös elolvasás és értelmezés után írták alá.
 
 
Gyomaendrőd, 2014. ………………… hó …….. nap
 
 
Bérbeadó
 
Bérlő
 
Amennyiben a bérlők nem kívánják a fenti bérleti szerződést megkötni, akkor Gyomaendrőd Város Önkormányzata a megvásárolt ingatlanokat szociális bérlakássá minősíti.
 
A bérlők jelenleg hatályban lévő önkormányzati lakásra kötött bérleti szerződéseinek 1.) pontjában szereplő ingatlan adatai módosításra kerülnek.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete kérje a jegyzőt, hogy a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 29/2012. (X. 29.) önkormányzati rendeletet módosítsa.

« Vissza
Vissza a főmenübe