74/2015. (XII. 10.) Német Nemzetiségi Önkormányzati határozat
Tárgy: Együttműködési megállapodás kötése a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségével

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata együttműködési megállapodást kíván kötni  a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségével.

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza elnökét az együttműködési megállapodás aláírására.

 

 Együttműködési megállapodás

(tervezet)

   

 

amely létrejött egyrészről a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat  (cím: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18.) képviseli: Mittag Mónika Éva elnök  

   

másrészről a Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata (cím: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.), képviseli: Hack Mária elnök  

   

között az alulírott napon és helyen, az alábbi feltételek mellett:  

 

Felek rögzítik, hogy mindketten a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény szerint működő jogi személyek.  Felek rögzítik, hogy a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 113. § alapján közösségi joguk a nemzetiségi önazonosság megőrzése, ápolása, erősítése és átörökítése, történelmi hagyományaik, nyelvük ápolása és fejlesztése, tárgyi és szellemi kultúrájuk megőrzése és gyarapítása, valamint mindezekkel kapcsolatban a széles körű és közvetlen nemzetközi kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának a joga. Felek rögzítik továbbá, hogy a nemzetiségi önkormányzati jogok minden nemzetiségi önkormányzat tekintetében egyenlőek, közöttük alá-fölérendeltségi viszony nincsen. Felek személyi és tárgyi feltételeiket összehangolják egymás tevékenységének segítése érdekében.  

   

1. Felek a fentiekre tekintettel, a részben azonos feladataik hatékonyabb elvégzése, a nemzetiségi érdekek jobb érvényesítése érdekében a jelen megállapodásban határozzák meg együttműködésük általános feltételeit.  

  

2. Felek megállapodnak, hogy egymással együttműködnek annak érdekében, hogy a német nemzetiségű személyek, illetve ezek szervezetei a lehető legnagyobb mértékben hozzájussanak az identitásuk megőrzésével és erősítésével kapcsolatos támogatásokhoz. Ennek érdekében kölcsönösen tájékoztatják egymást minden olyan támogatási lehetőségről, pályázatról vagy bármely egyéb forrásról, amely a fenti cél elérését szolgálja.  

 

3. Felek a nemzetiségi identitás megőrzése és erősítése érdekében együttműködnek a német nemzetiség részére történő rendezvények megszervezésében és azok segítésében.  

 

4. Felek együttműködnek abban, hogy a magyarországi német nemzetiséghez tartozók és azok szervezetei, valamint a jelen megállapodást aláíró felek nemzetközi kapcsolatokat építsenek ki és tartsanak fenn német társ-szervezetekkel, településekkel, illetve olyan nemzetközi szervezetekkel, amelyek elősegítik a nemzetiségi érdekek uniós, illetve nemzetközi szintű képviseletét. Ennek érdekében felek megállapodnak, hogy egymást kölcsönösen tájékoztatják a jelen pontban foglaltakkal összefüggő nemzetközi eseményekről, látogatásokról,         tanulmányutakról, konferenciákról, stb. Felek megállapodnak, hogy amennyiben az adott esemény jellege azt lehetővé teszi, a     külföldi rendezvényeken közösen jelennek meg, ennek feltételeit közösen egyeztetik. 

 

5. Felek megállapodnak, hogy a jelen megállapodás teljesítésének tapasztalatait évente közösen értékelik és arról a megállapodást aláíró elnökök a saját döntéshozó szervüket évente egyszer tájékoztatják.  

 

6.      A Felek a jelen megállapodásban foglalt feltételekkel egyetértenek, azokat elfogadják, és a jelen megállapodást, mint akaratukkal mindenben megegyezőt aláírják.  

   

 

 

Békéscsaba, 2015. december ….....  

   

      

 

 Mittag Mónika Éva                                         Hack Mária            
elnök                                                           elnök 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe