150/2016. (IV. 20.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Fő út 230. sz. alatti ingatlan önkormányzati tulajdonba vétele

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

 

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

150/2016. (IV. 20.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek a következő döntési javaslat elfogadását:

1.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elismeri, hogy a Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) a Bethlen Gábor Szakképző Iskola fenntartói jogának átadását követően​összesen 18.092.630,- Ft értéknövelő beruházás valósult meg. 
A Képviselő-testület vállalja, hogy az értéknövelő beruházások ellenértékét megtéríti a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiummal és az  FM Kelet – magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium​mal kötött alábbi megállapodás alapján.  

Az értéknövelő beruházások megtérítésének forrása az Önkormányzat 2016. évi költségvetésének 8. mellékletének 42. sora (Könyvtár kialakítása, vagyon ellentételezés) alapján kerül biztosításra. 

"MEGÁLLAPODÁS"

 

 

amely létrejött egyrészről a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium (székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 40., OM azonosító: 202739, képviseletében eljár: Davidovics László igazgató), a továbbiakban: Intézmény

 

FM Kelet – magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (székhelye: 6640 Jánoshalma Béke tér 13., OM azonosító: 027986, képviseletében eljár: Taskovics Péter intézményvezető) a továbbiakban Vagyonkezelő

 

másrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., statisztikai azonosítója: 15725527-8411-321-04, képviseletében eljár Toldi Balázs polgármester), a továbbiakban Önkormányzat

között az alulírott napon és helyen az alábbi feltételek mellett:

 

Előzmények:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint átadó valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mint átvevő között 2001. július 06. napján megállapodás jött létre a Bethlen Gábor Szakképző Iskola fenntartói jogának átadásáról.       A megállapodás 11. pontjában az átadó Önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az átadással érintett ingatlanokra vonatkozó tulajdonjog a Magyar Állam javára bejegyzésre kerüljön.  A megállapodás 6. pontja értelmében az átvevő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vállalta, hogy amennyiben az átvett ingatlanokban oktatási-nevelési feladatot nem teljesít, abban az esetben a feladatellátást már nem szolgáló vagyont visszaadja az Önkormányzat számára.

Az ingatlan vagyonkezelője jelenleg a FM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, melynek a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye volt 2008. augusztus 31. és 2011. augusztus 31. között.

Az Önkormányzat 399/2015. (VII. 30.) határozatával kezdeményezte a Magyar Állam tulajdonát képező, oktatási-nevelési feladat-ellátást már nem szolgáló - Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz.-ú társasházi ingatlan önkormányzati tulajdonba történő visszavételét, azzal, hogy az önkormányzat a tulajdonba vétel érdekében felmerülő költségeket megtéríti. Az Önkormányzat kezdeményezi továbbá a megjelölt ingatlan vonatkozásában az intézményfenntartói jog átadásáról szóló 2001. július 6.-án kelt és 2016. január 22-én módosított megállapodás közös megegyezéssel történő részleges megszüntetését, és a Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz-ú társasházi ingatlan önkormányzati tulajdonba kerülését. Az Önkormányzat 400/2015. (VII. 30.) határozatával vállalta, hogy az Önkormányzat tulajdonba kerülése kapcsán felmerült költségeket megtéríti.           

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Megállapodás: 

Az Önkormányzat kezdeményezi az oktatási-nevelési feladat-ellátást már nem szolgáló Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz-ú társasházi ingatlan esetében Gyomaendrőd Város Önkormányzata, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Bethlen Gábor Szakképző Iskola között létrejött intézményfenntartói jog átadásáról szóló 2001. július 6.-án kelt és 2016. január 22-én módosított megállapodás közös megegyezéssel történő részleges megszüntetését, és a jelen szerződés tárgyát képező ingatlan önkormányzati tulajdonba történő visszavételét.  

A közhiteles ingatlan-nyilvántartás alapján Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz.-ú társasházi ingatlan vagyonkezelője az FM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. 

Felek rögzítik, hogy a Gyomaendrőd, belterület, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz.-ú társasházi ingatlan 1/1 arányban a Magyar Állam tulajdonát képezi, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja.

Az ingatlant az alábbi bejegyzett jogok terhelik: elővásárlási jog a társasház mindenkor tulajdonosai javára. A fentieken túl a 1598/A/1 hrsz.-ú társasházi ingatlan per-, teher-, és igénymentes.

Felek rögzítik, hogy a Ptk. 6:212. §-a lehetőséget nyújt arra, hogy a szerződést a felek közös megegyezéssel megszüntessék. A megszüntetéskor a szerződés a jövőre nézve szűnik meg és a felek további szolgáltatásokkal már nem tartoznak.

A fentiek alapján a felek megállapodnak abban, hogy a hatályos intézményfenntartói jog átadásáról szóló megállapodást részlegesen megszüntetik, oly módon, hogy a 2. pont szerinti ingatlan vonatkozásában a szerződést közös megegyezéssel a jövőre nézve részlegesen szűnik meg.  

Ennek megfelelően a 2. pont szerinti ingatlan tulajdonjogát a szerződés részleges megszüntetése esetén az Önkormányzat szerzi meg.

Az Önkormányzat a 2. pont szerinti ingatlanban könyvtárat, civil szervezetek számára működési színteret szeretne kialakítani. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 7. pontja értelmében önkormányzati feladat a kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

Az Önkormányzat 400/2015. (VII. 30.) Gye. Kt. határozatával, valamint az intézményfenntartói jog átadásáról szóló megállapodás 6. pontja alapján vállalta, hogy az ingatlanon az Intézmény által végzett, fenntartó által finanszírozott értéknövelő beruházásokat megtéríti. Az Önkormányzat tudomásul veszi, hogy az Ingatlan tulajdonba vételével, a birtokbaadással, valamint a tulajdonjog átruházás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével kapcsolatos költségek az Önkormányzatot terhelik. Felek megállapodnak, hogy a szerződés tárgyát képező ingatlanon megvalósult értéknövelő beruházásokkal az alábbiak szerint számolnak el.

Felek kölcsönösen, egybehangzóan és visszavonhatatlanul elismerik, hogy a szerződés tárgyát képező ingatlanon jelen megállapodás 1. mellékletében meghatározott és részletezett értéknövelő beruházás valósult meg, összesen 18.092630,- Ft (azaz tizennyolcmillió-kilencvenkettőezer– hatszázharminc Ft) összegben.

Az Önkormányzat vállalja, hogy az 1. mellékletben meghatározott értéknövelő beruházás értékét az intézményfenntartói jog átadásáról szóló megállapodás 6. pontja alapján megtéríti jelen megállapodás 2. mellékletében meghatározott munkálatok, 2016. június 30. napjáig  történő elvégzésével.

Felek megállapodnak abban, hogy a munkálatok elvégzéséről az Intézmény teljesítésigazolást állít ki.

A Vagyonkezelő és az Intézmény a 2. mellékletben meghatározott munkák elvégzésével a Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz.-ú társasházi ingatlant érintő értéknövelő beruházásokat a teljesítési igazolás aláírásával teljes körűen megtérítettnek tekintik, e tekintetben egymással teljes körűen elszámoltak. A Vagyonkezelő és az Intézmény kijelenti, hogy az ingatlan önkormányzati tulajdonba adásának akadálya nincs, az Önkormányzat a 2. mellékletben meghatározott kivitelezési munkálatok elvégzésével eleget tett az intézményfenntartói jog átadásáról szóló megállapodás 6. pontjában foglaltaknak, mely alapján az 1. mellékletben meghatározott értéknövelő beruházások ellenértékét az Önkormányzat megtérítette, így a jövőben ezen jogcímen az Önkormányzattal szemben követelés nem érvényesíthető.

Felek megállapodnak, hogy a szerződés tárgyát képező ingatlant az legkésőbb az Intézmény 2016. június 30. napjáig az Önkormányzat számára bérbe adja, melynek feltételeit az Önkormányzat és az Intézmény külön megállapodásban rögzíti.  A Vagyonkezelő a megállapodás aláírásával hozzájárul a bérbeadáshoz.

Jelen megállapodás az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X.4.) Korm. rendelet szerint a központi költségvetési szervvel az irányítását vagy felügyeletét ellátó szerv vezetőjének egyetértő nyilatkozatának kiadásával lép hatályba, mely egyetértő nyilatkozattal a Földművelésügyi Miniszter a tárgyi ingatlan Önkormányzat részére történő ingyenes átruházásához és a vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetéséhez hozzájárul.

Felek megállapodnak, hogy jelen megállapodást utolsóként aláíró Fél aláírását követően az Önkormányzat a részére történő tulajdonba adás érdekében 30 napon belül megkeresi az MNV Zrt-t.

A jelen megállapodásra egyebekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezései az irányadók.

Felek ezúton meghatalmazzák jelen megállapodás elkészítésére és ellenjegyzésére, valamint a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetésével kapcsolatos feladatok ellátására Dr. Varga Imre ügyvédet (iroda székhelye: 5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 13.).

Felek a jelen 3 oldalból és 2 mellékletből álló megállapodást, mint akaratukkal mindenben megegyezőt tíz (10) egymással mindenben megegyező példányban jóváhagyólag írták alá.

melléklet: Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) végzett értéknövelő beruházások meghatározása

melléklet: Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) végzett értéknövelő beruházások megtérítése érdekében az Önkormányzat által vállalt kivitelezési munkák elvégzése


 

Kelt: Jánoshalma, 2016. április …

 

Kelt: Gyomaendrőd, 2016. április …

 

Kelt: Gyomaendrőd, 2016. április …

 

 

 

FM Kelet – magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Taskovics Péter

Davidovics László

Toldi Balázs

Intézményvezető

Igazgató

polgármester

 

 

 

Pénzügyi ellenjegyző:

Pénzügyi ellenjegyző:

pénzügyi ellenjegyző:

 

 

 

 

Alulírott Dr. Varga Imre ügyvéd (5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 13., Békés Megyei Ügyvédi Kamara: 156.) a jelen okiratot Békéscsabán, 2016. április… napján ellenjegyzem:

 

                                                                                                                                 Dr. Varga Imre

   ügyvéd

 

1.      melléklet

 

 Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) végzett értéknövelő beruházások meghatározása

 

A Vagyonkezelő, az Intézmény, valamint az Önkormányzat jelen megállapodás 10. pontja alapján kölcsönösen, egybehangzóan és visszavonhatatlanul elismeri, hogy a Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) összesen 18.092.630,- Ft (azaz tizennyolcmillió-kilencvenkettőezer– hatszázharminc  Ft) értéknövelő beruházás valósult meg az alábbiakban részletezettek szerint:

 

Az Intézmény a Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) összesen 32.128.652,- Ft összegű értéknövelő beruházást mutatott ki az alábbiak szerint:

 

 

 

Számla kelte

Számla sorszáma

Számla kiállítója

Nettó összeg (Ft)

ÁFA

Bruttó összeg (Ft)

1.

2001.02.23.

A410051629

Gyomaszolg Ipari Park Kft.

1913240

478310

2391550

2.

2001.03.23.

FA0026200

Németh Kft.

1169173

292293

1461466

3.

2001.05.04.

C1226187

Novodomszki és Társa Bt.

120000

30000

150000

4.

2001.06. 28.

A0743467

Gyomaszolg Ipari Park Kft.

2953447

738362

3691809

5.

2001.08.31.

D4031127

Csapó Elek

12000

1440

13440

6.

2001.10. 08.

A0051666

Gyomaszolg Ipari Park Kft.

9634852

2408713

12043565

7.

2001.12.12.

A0051690

Gyomaszolg Ipari Park Kft.

9634852

2408713

12043565

8.

2001.12.21.

YM409408

Nagy és Társa Bt.

40000

10000

50000

9.

2002.12.12.

I0950176

Csaba talk Kft.

100645

25162

125807

10.

2002.12.12.

I0950177

Csaba talk Kft.

125960

31490

157450

 

ÖSSZESEN

 

 

25.704.169

6.424.483

32.128.652

 

 

Az Önkormányzat az Intézmény által kimutatott 32.128.652 Ft összegű értéknövelő beruházás összegének értékcsökkent mértékét téríti meg. Az Intézmény évente 2 % értékcsökkenést számol el, a beruházás és aktiválás éve: 2001.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2001-ben 7.000.000,- Ft-ot (azaz hétmillió forintot) biztosított az Intézmény számára irodaépület felújítása céljából. Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2001. évi költségvetéséről szóló 4/2001. (II. 27.)  Kt. számú rendeletének 3. mellékletében (Gyomaendrőd Város Önkormányzati felújítás 2001. év) biztosított és a 2001. évi költségvetés végrehajtásáról szóló 9/2002. (IV. 30.) Kt. rendelet 3. mellékletében meghatározott 7.000.000,- Ft összeg az Intézmény által kimutatott összegből levonásra kerül.

A Fő út 230. szám alatti ingatlanon megvalósított értéknövelő beruházás összesen 25.128.652,- Ft, mely összegből levonásra kerül évente 2 % értékcsökkenés.

Az elszámolt értékcsökkenés mértéke évente 502.573,- Ft, mely a 14 év alatt (2001-2015)
14 év x 502.573,- Ft = 7.036.022,- Ft.

 

Összegezve az elszámolás alapját a 25.128.652,- Ft – 7.036.022,- Ft = 18.092.630,- Ft,- képezi.

 

 

Kelt: Jánoshalma, 2016. április …

 

Kelt: Gyomaendrőd, 2016. április …

 

Kelt: Gyomaendrőd, 2016. április …

 

 

 

FM Kelet – magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Taskovics Péter

Davidovics László

Toldi Balázs

Intézményvezető

Igazgató

polgármester

 

Pénzügyi ellenjegyző:

Pénzügyi ellenjegyző:

pénzügyi ellenjegyző:

 

 

 

 

 

Alulírott Dr. Varga Imre ügyvéd (5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 13., Békés Megyei Ügyvédi Kamara: 156.) a jelen okiratot Békéscsabán, 2016. április… napján ellenjegyzem:

 

 

                                                                                                     Dr. Varga Imre ügyvéd

 

  1.  
  1. melléklet

 

Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) végzett értéknövelő beruházások megtérítése érdekében az Önkormányzat által vállalt kivitelezési munkák elvégzése

 

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata jelen megállapodás 11. pontja értelmében vállalja, hogy az 1. mellékletben meghatározott értéknövelő beruházások értékét az intézményfenntartói jog átadásáról szóló megállapodás 6. pontja alapján megtéríti a következő munkálatok elvégzésével:

 

 

 

Munkálatok megnevezése

Vállalkozási díj (bruttó)

Gyomaendrőd, külterület 14702/1 hrsz. alatt működő Sajtüzemben tejfeldolgozásra és sajtfeldolgozásra óránként 2 m³ ivóvíz minőségű víz folyamatos biztosítására alkalmas vízellátás kiépítése

4.535.323,- Ft

 

Gyomaendrőd, Fő út 222. szám alatti ingatlan „A" kollégiumi épület földszint, női és férfi mellékhelyiség és mosdó vizesblokk kialakítása és a folyosó padlóburkolatának felújítása

3.389.431,- Ft

Gyomaendrőd, Fő út 222. szám alatti ingatlan „A" kollégiumi épület lépcsőházának felújítása

659.292,- Ft

Gyomaendrőd, Fő út 222. szám alatti ingatlan „A" kollégiumi épület I. emeletén új női és férfi vizesblokk kialakítása, a folyosó padlóburkolatának felújítása

9.508.584,- Ft

ÖSSZESEN:

18.092.630,- Ft

 

 

Kelt: Jánoshalma, 2016. április …

 

Kelt: Gyomaendrőd, 2016. április …

 

Kelt: Gyomaendrőd, 2016. április …

 

 

 

 

FM Kelet – magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Taskovics Péter

Davidovics László

Toldi Balázs

Intézményvezető

Igazgató

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

Pénzügyi ellenjegyző:

Pénzügyi ellenjegyző:

pénzügyi ellenjegyző:

 

 

 

Alulírott Dr. Varga Imre ügyvéd (5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 13., Békés Megyei Ügyvédi Kamara: 156.) a jelen okiratot Békéscsabán, 2016. április… napján ellenjegyzem:

 

 

                                                                        Dr. Varga Imre ügyvéd


2.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a megállapodás aláírására, valamint a a Gyomaendrőd Fő út 230. társasházi ingatlanon (1598/A/1 hrsz.) végzett értéknövelő beruházások megtérítése érdekében vállalt kivitelezési munkák elvégzéséhez szükséges megállapodások megkötésére  és a szükséges jognyilatkozatok megtételére.

« Vissza
Vissza a főmenübe