67/2016. (III. 21.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Együttműködési megállapodás a Gyomaendrődi Polgárőr Egyesülettel

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

67/2016. (III. 21.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága javasolja a Képviselő testületnek, hogy a helyi közrend és közbiztonság megerősítését célzó kapcsolat továbbfejlesztés érdekében együttműködési megállapodást kössön a Gyomaendrődi Polgárőr Egyesülettel. A Képviselő-testület hatalmazza fel Toldi Balázs polgármestert az alábbi együttműködési megállapodás megkötésére:

 

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS​

(tervezett)

 

Amely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (Cím: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., adószám: 15725527-2-04, Képviseli: Toldi Balázs polgármester), a továbbiakban: Önkormányzat 

másrészről Gyomaendrődi Polgárőr Egyesület (Cím: 5500 Gyomaendrőd, Vízmű sor 2/1., Bírósági nyilvántartási szám: Pk.60.061/2001/8., Képviseli: Baráth Zsolt elnök.) a továbbiakban: Egyesület között az alulírott helyen és időben.

 

A Gyomaendrődi Polgárőr Egyesület az együttműködési megállapodás aláírásával egyidejűleg kijelenti, hogy a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény 4. § (1) bekezdésének megfelelően együttműködési megállapodást kötött a Szarvasi Rendőr Kapitánysággal és tagja az Országos Polgárőr Szövetségnek.

A Gyomaendrőd Város közigazgatási területén folyó polgárőr tevékenység támogatására az Önkormányzat és az Egyesület, mint együttműködő felek (a továbbiakban: Felek) megállapodást kötnek az alábbi feltételekkel, a következő jogok elismerésével, kötelezettségek vállalásával.

 

1. Az együttműködés célja

Az Egyesület fokozottabb bevonása a város közterületi rendjének fenntartására irányuló közterületi munkába. Ennek során külön figyelmet kell fordítani a bűnmegelőzési, baleset-megelőzési, vagyonvédelmi, kábítószer-megelőzési, gyermek- és ifjúságvédelmi, környezetvédelmi, katasztrófa-elhárítási feladatokra.

További cél a település közbiztonsága, közrendje és közlekedése biztonságának javítása, a lakosság biztonságérzetének növelése.

 

2. A megállapodás jogi alapja

​Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény

3. Az együttműködés alapelvei
 

3.1. Az együttműködési megállapodás megkötésének fő célja az Önkormányzat és az Egyesület tevékenységének összehangolása, a város közbiztonságának javítása és a bűnüldözés elősegítése.

 

3.2. A Felek a törvényesség és az önállóság alapján, egymás kölcsönös elismerésével és tiszteletben tartásával működnek együtt.

 

3.3. A Felek tudomásul veszik, hogy a polgárőr mozgalmat az önkéntesség, az emberi jogok messzemenő tiszteletben tartása, az ellenszolgáltatás nélkül végzett közösségi tevékenység, a bizalomra épülő felelősségvállalás jellemzi.

 

3.4. A Felek a bűnözés elleni fellépés, a bűnmegelőzés, a közterületek rendje, a család, a gyermek- és ifjúságvédelem, a közúti közlekedési baleset-megelőzés, a vagyonvédelem terén, a természet károsítás terén, valamint a kábítószer fogyasztása elleni küzdelemben közös érdeküket kifejezve kötelezettségeket vállalnak.


4. A Felek által vállalt kötelezettségek
 
4.1. Az Önkormányzat vállalja:

a)    Folyamatosan figyelemmel kíséri az Egyesület munkáját. Felkéri az Egyesület vezetését, hogy tevékenységükről évente egyszer tájékoztassa az Önkormányzatot.

b)    Az Önkormányzat, általa biztosítani kívánt rendezvények előtt legalább 2 héttel korábban értesíti az Egyesület vezetőségét.

c)  ​A közbiztonsággal kapcsolatos, különösen az együttműködési megállapodás 3.4. pontjában felsorolt közbiztonsági részterületekre vonatkozó tapasztalatairól, észrevételeiről tájékoztatja az Egyesületet.

d)  Az önkormányzat a hagyományos és internetes sajtóterméke útján népszerűsíti az Egyesület tevékenységét, a helyi közbiztonsági propaganda-tevékenység keretében megvalósított eredményeit.

e)    Az Önkormányzat célhoz kötött támogatási forrást biztosít az Egyesület működéséhez, amelyet az Egyesület az évente meghirdetésre kerülő pályázati eljárás keretében egyedi kérelem alapján igényelhet.

f)    Az Egyesület tagja az Önkormányzat közterület felügyelőjével együttműködve közreműködhet a közterületi térfigyelő kamera által továbbított képek megfigyelésében. A közreműködés kizárólag az indokolt mértékű és időtartamú megfigyelésre terjedhet ki, a kamerarendszer üzemeltetése az Önkormányzat erre feljogosított szerve részére biztosított.​


4.2.  Az Egyesület vállalja:
 

a)      Az önállóan végzett tevékenysége során az alábbi területekre fordít kiemelt figyelmet: 

a rendőri tevékenység segítésére a közterületi járőrszolgálat folyamán,

a lakókörnyezetekben a közterületen és a közterületről elkövetett bűncselekmények megelőzésére, figyelő-jelző szolgálat ellátására,

a gyermekintézmények (óvoda, iskola), játszóterek körzetében a gyermekek sérelmére irányuló bűncselekmények és balesetek megelőzésére,

különösen hétvégén éjszaka a közintézmények, üzletek zártságának ellenőrzésére, az éjjeliőrökkel és a portásokkal való folyamatos kapcsolattartásra,

 

b)     Gondoskodik arról, hogy az Egyesület tagjaitól illetéktelen személyek információkat, adatokat ne szerezhessenek.

c) Felkérésre részt vesz az Önkormányzat által biztosítani kívánt városi rendezvényeken, melyekről legalább 2 héttel korábban hivatalosan tudomást szerez.

d)     Kiemelt figyelmet fordít egyes bűncselekmények, különösen a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények, a betöréses lopások, a színesfémlopások, a kerékpár lopások megelőzésére, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, a gyermek- és fiatalkorúak közbiztonságot veszélyeztető csoportosulásaira.

e)    Az Egyesület tájékoztatja az Önkormányzatot az illegális szemét-lerakóhelyek földrajzi helyéről.

f)  Az Egyesület az illegális szemétlerakókat figyelmezteti a tevékenység felfüggesztésére, elszállítására, valamint szabálysértési eljárást kezdeményez ellenük.

​g) Az Egyesület szakmai partnerséget és, erre megfelelő képesítéssel rendelkező tagjai útján, térítésmentes kivitelezési feladatok vállal az Önkormányzat közterületi térfigyelő kamerarendszerének megvalósításában és karbantartásában.

h)  Tevékenységéről tájékoztatja évente az Önkormányzatot.

i)        Az Önkormányzattól kapott támogatásokkal a támogatási szerződésben foglaltak szerint elszámol.

j)      Az Egyesület megerősíti, hogy feladatait a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége és a Szarvasi Rendőrkapitányság között létrejött megállapodás iránymutatása szerint végzi.        

 

5. Az Egyesület nem vállalja

5.1 Tárgyak, javak őrzését,

5.2 Felelősséget rendezvények idején mások tulajdonában lévő eszközökért,

5.3 A rendezvények során a meghívott (sztár)vendégek, vagy más magánszemély személyi védelmét.

 

6. A megállapodás egyéb elemei

 

6.1  Az Önkormányzat és az Egyesület kapcsolattartói:

Önkormányzat részéről:   

Név: Toldi Balázs polgármester

Cím: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Telefon: +36-66-581-236

E-mail: polgarmester@gyomaendrod.hu

 

Az Egyesület részéről:

Név: Baráth Zsolt elnök

Cím: 5500 Gyomaendrőd, Vízmű sor 2/1.

Telefon: +36-70-635-4676

E-mail: barath.zsolt86@gmail.com

 

6.2 A Felek évente egy alkalommal áttekintik az együttműködési megállapodás megvalósulásának tapasztalatait. A tapasztalatok alapján megteszik a szükséges intézkedéseket.

6.3 Ez az együttműködési megállapodás az aláírásával egyidejűleg lép hatályba és határozatlan időre szól.

6.4 Az együttműködési megállapodást bármelyik fél egy hónapos határidővel bármikor, a másik Félhez intézett irattal egyoldalúan felmondhatja.

6.5 Az együttműködési megállapodás megszűnik, ha az Egyesület és a Szarvasi Rendőrkapitányság közötti együttműködési megállapodás hatályát veszíti, továbbá abban az esetben is, ha az Egyesület kiválik az Országos Polgárőr Szövetség tagjai közül.

6.6 A megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Ptk. rendelkezései az irányadók.

 

Ez a megállapodás 5 oldalon, 2 egymással szó szerint megegyező példányban készült, melyet a Felek a megállapodás áttanulmányozása, értelmezése és megértése után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.

 

Gyomaendrőd, 2016. április

​ 

 

Önkormányzat részéről

 

Egyesület részéről

 

 

 

 

 

 

 

Polgármester

 

Elnök

 

 

 

Jogilag ellenjegyzem:

 

………………………………

dr. Uhrin Anna
jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe