163/2016. (V. 17.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendelet-tervezet
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
163/2016. (V. 17.) Gye. Kt. Üokke. Határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek,  a beterjesztett rendelet megalkotását a tervezetben foglalt szabályozási tartalommal:
 
Tervezet
…/2016. (…….) önkormányzati rendelet
a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 1. Általános rendelkezések
 1. § (1) A tulajdonosi jogokat Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület), valamint átruházott hatáskörben az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) és a Polgármester gyakorolja.
(2) A Bizottság átruházott hatáskörben
a) dönt a szociális célú és költségalapú bérlakás bérbeadásáról, kijelöli a Bérlőt,
b) megállapodást köt a Bérlővel a bérleti jogviszony szünetelésére, és másik lakást ajánl fel,
c) véleményez valamennyi Képviselő-testületi előterjesztést lakásgazdálkodás tárgyában.
(3) A Polgármester átruházott hatáskörben
a) előkészíti és meghirdeti a pályázati felhívásokat lakások bérbeadására,
b) kezdeményezi lakás szolgálati jellegű valamint közérdekű bérbeadását,
c) rendkívüli, azonnali intézkedést igénylő életkörülmények kialakulása esetén sürgős elhelyezést igénylő esetben - a bizottság és a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett - dönt az üres, rendelkezésre álló bérlakások pályázati eljárás lefolytatása nélküli, soron kívüli biztosításáról,
d) aláírja az önkormányzat nevében a bérlakások bérlőkijelölésével kapcsolatos megállapodásokat,
e) évente felülvizsgálja a lakbértámogatásban részesülők szociális és anyagi helyzetét és dönt a támogatás biztosításáról, módosításáról vagy megvonásáról,
f) gyakorolja a felmondás jogát.
 
2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati lakások kezelői jogát a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft-nek (továbbiakban: Kezelő) átadja és felhatalmazza a Kezelőt és a Bérbeadót a rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Bérlővel történő megállapodás tartalmának meghatározására.
(2) A bérbeadói kötelezettségek teljesítésében a Kezelő a rendelet 1. függelékében szabályozott kezelési szerződés alapján közreműködik.
 
3. § (1) Lakásbérleti szerződés azzal a nagykorú természetes személlyel köthető, aki a (2) bekezdésben felsorolt jogcímek alapján önkormányzati bérlakásra jogosult.
(2) Lakás bérbe adható
a) szociális helyzet alapján,
b) szolgálati jelleggel,
c) költségalapon,
d) bérlőkijelölésre, vagy bérlőkiválasztásra jogosult döntése alapján,
e) lakáscsere esetén,
f) bérleti jogviszony folytatása címén,
g) a rendeletben meghatározott közérdekű célok megvalósítása érdekében
h) elhelyezési kötelezettség jogcímén.
(3) Bérbeadó a Bérlővel a rendelet függeléke szerinti, az adott bérlakás típusra vonatkozó bérleti szerződést köti meg. Közérdekű célból történő, illetve a 13. §-ban foglalt bérbeadás esetén a szolgálati bérlakásra vonatkozó szerződést kell megkötni. Az 1. § (3) c) pontjában foglalt bérbeadás esetén a szociális bérlakásra vonatkozó szerződést kell megkötni.
 
4. § (1) A Bérbeadó - a törvényben, illetőleg a rendeletben meghatározott lakásgazdálkodási feladatok ellátásához szükséges lakások kivételével - köteles pályázatra meghirdetni az üresen álló, illetőleg a megüresedett szociális célú valamint a költségalapú önkormányzati bérlakásokat, a pályázati hirdetményt a lakás megüresedésétől számított 30 napon belül, de legkésőbb negyedévenként köteles kifüggeszteni.
(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:
a) a meghirdetett lakás műszaki jellemzőit, (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),
b) a lakás épületen és településen belüli fekvését, pontos címét,
c) a lakás lakbérének összegét,
d) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételeivel meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését és költségeit,
e) a pályázat benyújtásának határidejét.
f) tájékoztatást a szociális helyzet alapján létrejött bérleti jogviszony esetén a lakbér megfizetéséhez a rendeletben szabályozott lakbértámogatás igénylésének lehetőségéről.
(3) A Bérbeadó, a benyújtott pályázatokat, a rendelet szabályainak figyelembevételével köteles elbírálni.
(4) Bérbeadó a pályázatot elnyert személlyel köti meg a lakásbérleti szerződést, valamint rangsort felállítva dönt két további pályázóról a nyertes pályázó visszalépése esetére.
(5) A 1. § (3) bekezdés c) pontjában szabályozott sürgős elhelyezést igénylő esetben szociális bérlakás biztosítására irányuló bérleti szerződés maximum 6 hónapra köthető.
(6) A rendelet alkalmazásában jövedelem, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő, egyedül álló meghatározására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 4. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak, azzal hogy az egy főre jutó átlagjövedelem kiszámításánál a pályázat benyújtását megelőző hat havi jövedelmet kell alapul venni.
 
5. § (1) Önkormányzati lakás nem lakás céljára nem adható bérbe.
(2) Önkormányzati lakás albérletbe adásához hozzájárulás nem adható.
 
6. § (1) A Bérbeadó a Bérlő és a vele együttlakó házastársa közös kérelmére - a házastárs lakásba való beköltözésének időpontjától függetlenül - Bérlőtársi szerződést köteles megkötni.
(2) A Bérlő - a törvényben meghatározott eseteken kívül - lakásába a Bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása esetén befogadhatja:
a) közeli hozzátartozóját (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja),
b) élettársát.
(3) Szociális helyzet alapján létrejött bérleti jogviszony esetében nem köthető meg a bérlőtársi szerződés, ha az (1) és (2) bekezdésben említett hozzátartozó, az önkormányzat területén másik beköltözhető lakással rendelkezik.
(4) A Bérlőnek vagy hozzátartozójának lakását akkor kell nem beköltözhetőnek tekinteni, ha az ingatlan más javára szóló haszonélvezettel terhelt, illetve műszaki állapota nem megfelelő, lakhatásra nem alkalmas, és ezt az építéshatóság igazolja.
(5) A megüresedett társbérleti lakrészben új társbérlet nem létesíthető.
 
7. § (1) A bérleti szerződés megkötésekor óvadék megfizetése kötelező a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban - beleértve az esetleges lakbér és közüzemi díjhátralékok kiegyenlítését is - történő visszaadásának biztosítékául. Az óvadék összege lakásonként a 2. és 3. mellékletben került meghatározásra.
(2) Az óvadék megfizetése Gyomaendrőd Város Önkormányzatának költségvetési számlájára történik, melyet az Önkormányzat elkülönítetten kezel.
(3) Amennyiben a szerződés megszűnésekor a Bérlő a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja át, az óvadék összegét 8 napon belül vissza kell fizetni. Amennyiben a Bérlő a Bérbeadó írásbeli felszólításában megadott 15 napos határidőben nem teszi meg a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotához szükséges intézkedéseket, a határidő eredménytelen eltelte után a szerződéskötéskor fizetett óvadék felhasználásra kerül.
 
8. § (1) A 9-16. §-ban meghatározott szempontok érvényesülésének elősegítése céljából a pályázó köteles a maga és vele költözők
a) személyazonosító adatairól,
b) állandó lakcíméről,
c) tartózkodási engedélyének időtartamáról,
d) jövedelmi viszonyairól,
e) ingó és ingatlan vagyoni helyzetéről adatot szolgáltatni.
(2) Az adatok a rendeletben meghatározottak szerint az önkormányzati lakások bérletével, illetőleg elidegenítésével kapcsolatban kerülnek felhasználásra.
 
2. Szociális helyzet alapján történő bérbeadás
 
9. § (1) Szociális helyzet alapján bérbe adandó lakás az 1. mellékletben található szociális bérlakás.
(2) A szociális helyzet alapján bérbe adható önkormányzati lakásra való jogosultságot a pályázó és a vele közös háztartásban együttlakó és költöző személyek jövedelmi és vagyoni viszonyainak, valamint szociális helyzetének vizsgálata alapján a 1. § (2) bekezdésében meghatározott bizottság állapítja meg.
(3) Jövedelmi viszonyai szerint az a család (személy) tekinthető rászorulónak, akinek családjában - a vele együtt költöző családtagokat számítva - az egy főre jutó nettó átlagjövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedül élő személy esetén két és félszeresét.
(4) A szociális helyzet alapján - az egy főre jutó jövedelemtől függetlenül - nem adható bérlakás annak, aki a vele együtt költöző személyeket is figyelembe véve
a) a pályázat benyújtásakor beköltözhető lakástulajdonnal, üdülővel, egyéb ingatlannal rendelkezik, és annak jelzálog által biztosított terhekkel csökkentett értéke meghaladja, a nyugdíjminimum ötvenszeresét,
b) a szokásos használati és lakásberendezési tárgyakon túl a nyugdíjminimum ötvenszeresét meghaladó forgalomképes vagyontárggyal rendelkezik, kivéve a mozgássérült személy gépkocsi tulajdonát.
(5) A rászoruló személynek bérbe adható lakásnagyság - a vele együtt költözők számától függően, valamint a rendelkezésünkre álló lakásállományokat figyelembe véve - a következő:
a) két személyig: 1-2 lakószoba,
b) három személy esetén: 1,5-2,5 lakószoba,
c) négy személy esetén: 2-3 lakószoba,
d) minden további költöző esetén: + fél szoba.
 
10. § (1) A rászoruló személlyel megkötött szociális bérlakás lakásbérleti szerződés 5 évre megállapított, határozott időre szólhat. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező Bérlő lakáscseréjére.
(2) A Bérbeadónak a Bérlő kérelmére indult eljárás során a határozott idő lejártát megelőző 30 napon belül meg kell állapítania, hogy a Bérlő jövedelmi, vagyoni helyzete alapján változatlanul rászoruló személynek minősül-e.
(3) Rászorultság fennállása esetén, a Bérlő kérésére, a lakásbérleti szerződést
- a lejárat napján, de legkésőbb azt követő 15 napon belül - újabb határozott időtartamra, 5 évre lehet meghosszabbítani a 3. § (3) bekezdésében meghatározott szerv döntése alapján.
(4) Ha a Bérlő jövedelmi, vagyoni helyzete alapján nem minősül rászoruló személynek, akkor a határozott idő lejártával a bérleti jogviszonya megszűnik, s a bérlakásból a vele együtt lakó személyekkel együtt ki kell költöznie, azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban az üzemeltetőnek át kell adnia. Ennek elmulasztása esetén jogcímnélküli lakáshasználóvá válik.
 
11. § Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén óvadék nem köthető ki.
 
3. Szolgálati jelleggel történő bérbeadás
 
12. § (1) Szolgálati jelleggel bérbe adandó lakás a 2. mellékletben található szolgálati bérlakás.
(2) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak a személynek adható bérbe, aki az Önkormányzat intézményeivel közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, munkaviszonyban áll.
(3) A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni.
(4) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent, ha a munkavállaló
a) súlyosan rossz lakáskörülmények között él,
b) felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő helyrehozatalát, a Bérbeadóval e tárgyban kötött megállapodás keretei között,
c) hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban,
d) településünkön való letelepedése a település érdekét szolgálja.
(5) Szolgálati bérlakás a közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe. Szolgálati bérlakást elcserélni, a bérleti jogviszonyát folytatni nem lehet.
 
13. § (1) Két hónapja üresen álló szolgálati bérlakás - amennyiben szolgálati jelleggel illetve közérdekből a bérlakásra nincs igény - egy évre bérbe adható.
(2) Az (1) bekezdésben szabályozott esetben az a gyomaendrődi lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személy pályázhat,
a) aki - és a vele együtt költöző - forgalomképes lakóingatlan tulajdonnal nem rendelkezik,
b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.
(3) A pályázatok elbírálása a 3. § (2) bekezdésében meghatározott Bizottság hatáskörébe tartozik.
 
4. Költségalapú bérbeadás
 
14. § (1) A költségalapú bérlakás az az önkormányzati bérlakás, melyet a bérlakás állomány növelését szolgáló központi költségvetési előirányzatból alakít ki az önkormányzat. Költségalapon bérbe adandó lakás a 3. mellékletben található költségalapú bérlakás.
(2) A költségalapú lakásra való jogosultságot a 3. § (2) bekezdésében meghatározott bizottság állapítja meg a 15. és 16. §-ban meghatározott jogosultsági feltételek alapján.
 
15. § (1) A 3. melléklet 2. és 3. sorában meghatározott Magtárlaposi úton lévő költségalapú bérlakásokra az a gyomaendrődi állandó lakos pályázhat:
a) aki a 35. életévét még nem töltötte be,
b) aki - és a vele együtt költöző személy- forgalomképes lakóingatlan tulajdonnal nem rendelkezik,
c) aki legalább 5 éves lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkezik, vagy annak megkötését a szerződéskötéstől számított 30 napon belül vállalja,
d) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.
(2) Sikeres pályázat esetén a lakásbérleti szerződés 5 évre megállapított határozott időre szólhat, melyet a Bérbeadó által méltányolható esetben egy alkalommal maximum három évvel lehet meghosszabbítani.
(3) A költség alapú bérlakásra létesítendő bérleti jogviszony esetén előnyben részesítendő, aki:
a) az önkormányzaton túl a településre betelepülő vállalkozások és más munkahelyek szakember ellátottságát javítja,
b) a költségalapú bérlakások Bérlőinek folyamatos cserélődését segíti elő azzal, hogy rövidebb idejű bérleti szerződés megkötését vállalja,
c) azok a fiatal házasok, akik legalább 1 kiskorú gyermek neveléséről már gondoskodnak saját háztartásukban.
 
16. § (1) A 3. melléklet 4. és 5. sorában meghatározott az Endrődi u. 5-7. szám alatt lévő bérlakásokra az a gyomaendrődi állandó lakos pályázhat
a) aki a 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, illetve az, aki a 18. életévét betöltötte és munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette és
b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét és
c) aki egészségi állapotából adódóan önellátásra képes.
(2) Sikeres pályázóval a lakásbérleti szerződést határozatlan időre lehet megkötni.
(3) A költség alapú bérlakásra létesítendő bérleti jogviszony esetén előnyben részesítendő, aki az Idősek Klubjában tagsági jogviszonyt létesít a pályázat pozitív elbírálását követő 8 napon belül.
 
 5. Közérdekből történő bérbeadás
 
17. § (1) Jövedelmi, vagyoni és szociális helyzetüktől függetlenül meghatározott időre, illetve feltételhez kötötten lakásbérleti szerződést kell kötni
a) a város gazdasági életében fontos szerepet játszó gazdálkodó szervezeteknél, más közérdekű feladat ellátása érdekében foglalkoztatott - elsősorban felsőfokú végzettségű - szakemberekkel, valamint
b) a város kulturális és sport életében jelentős szerepet betöltő személyekkel.
(2) A lakásbérleti szerződést, az elhelyezést kérő szerv által megnevezett személlyel kell megkötni. A szerződés időtartamát, az elhelyezést kérő szerv kérelmében foglaltak figyelembevételével a Képviselő-testület határozza meg.
(3) A közérdekű célból bérbe adott lakások bérleti díja szociális kedvezményekkel nem csökkenthető.
(4) Közérdekű célra bérbe adható lakás a szolgálati valamint a költségalapú bérlakás, kivéve az Endrődi u. 5-7. szám alatt található bérlakásokat.
 
6. A lakbér mértéke
 
18. § (1) A Bérbeadó a rendelet 1., 2. és 3. mellékletében közölt lakbérek alapján akkor köt bérleti szerződést, ha ezt a jövőbeni Bérlő elfogadja.
(2) A bérleti szerződés külön kitételként tartalmazza, hogy a Bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén - a vonatkozó hatályos jogszabályok rendelkezései alapján - jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a következő naptári év január 01. napjával, de legalább az első módosított bérleti díjú hónapot megelőző 90 nappal.
(3) Amennyiben a Bérlő a módosított díjjal nem ért egyet, az Ltv. 6. § (2) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.
(4) A bérlakások egyedi felújítását követően felül kell vizsgálni az adott lakás bérleti díját. Mind az egyedi lakásfelújítást követő, mind az évente végzett bérleti díj felülvizsgálat során a lakbérek értékállóságát biztosítani kell.
 
7. A felek jogai és kötelességei
 
19. § (1) A Bérbeadó és a Bérlő - a Kezelő előzetes hozzájárulását követően - megállapodhatnak arra vonatkozóan, hogy a lakást
a) a Bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá,
b) a lakásban a bérlő elvégez olyan karbantartási, felújítási munkálatokat, mellyel a lakás műszaki állaga javítható, szinten tartható.
(2) A szerződés megkötésekor létrejött ilyen megállapodás esetén tételesen rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, a kezdés és a befejezés időpontját és a mindkét fél által elfogadott szakértő által készített költségvetés szerinti bekerülési összeget, valamint tételes - igazolt számlák alapján történő - elszámolás szabályait.
(3) A Bérlő ráfordításait lakbérének szüneteltetésével, vagy mérséklésével nyerheti vissza (lelakás).
(4) Amennyiben a Bérlő ráfordításainak teljes összegét a (3) bekezdés szerint nem tudja érvényesíteni - lejár a meghatározott időtartamú bérleti szerződése -, a fennmaradó összeget a Bérbeadó a Bérlő részére - a bérleti szerződés lejártát követő 8 napon belül egy összegben megtéríti.
 
20. § A Bérbeadó és a Bérlő - a Kezelő előzetes hozzájárulását követően - megállapodhatnak abban, hogy amennyiben a Bérlőnek nem felel meg a lakásban lévő berendezés, felszerelés, burkolat, pedig egyébként az rendeltetésszerű állapotban van, a Bérlő saját költségére elvégeztetheti a berendezés, felszerelés, burkolat cseréjét, felújítását, de annak költségeit a Bérbeadó nem vállalja át. Az elvégzett munka végeredménye a lakás részét képezi, a lakásban marad a bérleti jogviszony megszűnését követően.
 
21. § A Bérbeadó és a Bérlő - a Kezelő előzetes hozzájárulását követően - megállapodhatnak abban, hogy a Bérlő a lakást átalakíthatja, korszerűsítheti. Bérbeadó a költségeket csak akkor vállalhatja át, ha a lakás komfortfokozata ez által növekedett. Bérlő egyúttal vállalja a lakás új besorolásának megfelelő lakbér fizetését. Amennyiben a Bérbeadó a korszerűsítési és átalakítási munkákhoz hozzájárult, a bérleti jogviszony megszűnése esetén a Bérlő igényt tarthat a megállapodásban foglalt értéknövelő beruházásai megtérítésére, a megállapodástól függően, de mindenképpen a bérlet megszűnésétől számított 1 éven belül, egy összegben.
 
22. § (1) A Bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtainak és ablakainak, valamint berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról. A lakbér rendeleti megállapítása e kötelezettség figyelembevételével történik. Ettől eltérő megállapodás esetén a Bérlő hozzájárul ahhoz, hogy lakbérét a Bérbeadó által elvégzett fenti munkák éves összegével emelten állapítsa meg az önkormányzat rendelete.
(2) Kertes házban lakó Bérlő köteles gondoskodni a lakáshoz tartozó melléképületnek és a kerítésnek az állag megóvásáról. Köteles az udvart, az épülethez tartozó közterületet és a járdát rendben tartani.
(3) A Bérlő kötelezettsége, hogy negyedévente a Kezelőnél igazolja a lakbér és a közüzemi szolgáltatások díjának megfizetését a befizetett számlák bemutatásával.
 
23. § (1) A lakás leadásakor kötelezően elvégzendő munkák az alábbiak:
a) az átvételkori, vagy a Bérbeadó hozzájárulása esetén a leadáskori állapotnak megfelelő falfestés, (meszelt, enyves, tapétás, stb.)
b) fentiek szerinti mázolás,
c) lakásberendezések kijavítása,
d) lakáshoz tartozó helyiségek kiutaláskori állapotának megfelelő helyreállítása, (rendelő, gépjárműtároló és egyéb helyiségek)
e) a közművek állagának, állapotának igazolás alapján történő átadása. (víz-, villany-, gázhálózat, stb. működőképes átadása)
(2) A felek, akár a szerződéskötéskor, akár megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a lakásberendezéseket a Bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott Bérlői költségtérítés fejében.
(3) A Bérbeadó a Kezelővel rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egy alkalommal ellenőrzi. Az ellenőrzés időpontjáról a Bérlőt legalább 8 nappal előbb, előzetesen írásban értesíteni kell.
 
24. § A lakást jogcím nélkül használó személy a használat első két hónapjában a rendelet szerinti lakbérnek megfelelő használati díjat, két hónap eltelte után 50 %-kal növelt összeget, ezt követően minden további eltelt két hónap után az előző lakbér 10 %-kal emelt összegét köteles megfizetni.
 
25. § Amennyiben a Bérlő a szociális helyzet alapján bérbeadott lakás bérleti jogviszonyát cserelakás biztosítása nélkül felmondja pénzbeli térítésként korábbi éves lakbére háromszorosára tarthat igényt, ha a lakásbérleti jogviszonya legalább három évig fenn állt.
 
26. § (1) Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakásra cserélhető el abban az esetben, ha a lakástulajdonos vállalja a cserepartner bérlakására vonatkozó szerződési feltételeket.
(2) A Bérlők önkormányzati lakásuk bérleti jogát térítésmentesen elcserélhetik az önkormányzat előzetes hozzájárulásával, szolgálati bérlakás esetén a Képviselő-testület, szociális bérlakás esetén az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság előzetes hozzájárulása szükséges.
(3) Költségalapú bérlakásokra a (2) bekezdés nem alkalmazható.
 
27. § (1) A szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy - más jogszabályokban meghatározott kivételektől eltekintve - másik lakásban való elhelyezésére nem tarthat igényt.
(2) A szociális intézményből elbocsátott személy, ha azt megelőző lakásbérleti jogviszonyáról az önkormányzat javára pénzbeli térítés ellenében mondott le, újabb bérlakás igénylése esetén csak szükséglakás igénylésére jogosult.
(3) A szerződés megszűnését követő 30 napon belül a Bérlő köteles a lakást kiüríteni és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű állapotban a Bérbeadónak visszaadni.
 
8. A lakbértámogatásra való jogosultság feltételei
 
28. § (1) Azt a szociális bérlakásban lakó Bérlőt, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg, kérelmére az önkormányzat lakbértámogatásban részesíti.
(2) A lakbértámogatás havi összege:
a) 2.000,-Ft, ha a lakbér mértéke a Bérlő és a vele közös háztartásban élők összjövedelmének 20%-át eléri, vagy azt meghaladja.
b) 1.000,-Ft, ha a lakbér mértéke a Bérlő és a vele közös háztartásban élők összjövedelmének 10%-át meghaladja.
(3) A megállapított lakbértámogatást az önkormányzat havonta, utólag a Kezelő számlájára utalja.
(4) A képviselő-testület a lakbértámogatás megállapítására és folyósítására vonatkozó hatáskörét a polgármesterre átruházza.
 
9. A helyiségbérlet szabályai
 
29. § (1) A Polgármester rendszeres nyilvántartást vezet a bérbeadás útján hasznosítható helyiségekről.
(2) A Bérbeadó üres, nem lakáscéljára szolgáló helyiséget csak pályázati eljárás lefolytatása után adhat bérbe.
 
30. § A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:
a) a bérbeadásra meghirdetett helyiség fekvési helyét (település, kerület, utca, házszám), alapterületét, rendeltetését, felszereltség állapotát,
b) a helyiség felhasználásának célját (üzlet, műhely, stb) és az abban folytatható tevékenység megjelölését,
c) a bérleti szerződés időtartamát,
d) a helyiség használatra alkalmassá tételéhez szükséges a leendő Bérlő által saját költségen elvégzendő építési munkákat és azok elvégzésének határidejét, továbbá az esetleges eredeti állapot helyreállítási kötelezettségét,
e) a pályázni jogosultak körét (egyéni vállalkozó, gazdasági társaság, stb)
f) a fizetendő bérleti díj mértékét,
g) a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét és határidejét, továbbá a tárgyalás megtartásának helyét és időpontját.
 
31. § (1) A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell:
a) a pályázó nevét és címét, a tevékenység folytatására feljogosító engedély másolatát,
b) nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja.
(2) A pályázat akkor érvényes, ha legalább két pályázó nyújtotta be igényét. Érvénytelen pályázat esetén a pályázati kiírást 30 napon belül meg kell ismételni.
(3) Amennyiben a megismételt pályázat eredményeként ismét csak egy igény érkezik be, úgy a két pályázati eljárás különböző pályázói közül kell választani, vagy azonos pályázó estén az egyedüli igénylővel kell szerződést kötni.
 
32. § (1) A pályázati tárgyaláson, csak az a pályázó vehet részt, aki pályázati ajánlatát az előírt időben és tartalommal benyújtotta.
(2) A pályázók közül az részesül előnyben, aki a legmagasabb összegű bérleti díj megfizetését vállalja.
 
33. § (1) A Bérbeadó a helyiséget a pályázati kiírásban megjelölt állapotban és felszereltséggel, leltár alapján köteles a Bérlőnek átadni.
(2) A Bérlő nem követelheti a bérbe adótól, hogy a helyiséget a pályázatban megjelölt használatnak (tevékenység) megfelelő módon kialakítsa, felszerelje, illetőleg berendezze.
 
34. § (1) A Bérlő köteles gondoskodni:
a) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védő/elő-/tető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról,
b) a helyiségben folytatott tevékenység körében felmerülő felújításról, pótlásról, illetőleg cseréről,
c) az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyet a Bérlő kizárólagosan használ, illetőleg tart üzemben,
d) az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztántartásáról és megvilágításáról, a nem háztartási szemét elszállításáról, amely a Bérlő tevékenységével függ össze.
(2) A Bérbeadó az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott munkálatok elvégzését átvállalhatja, ha a Bérlő a munkák értékével emelt bér megfizetését vállalja.
(3) A Bérlő a helyiség burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről - előzetes engedélyezés alapján - gondoskodhat, melynek számlával elismert költségeit a bérleti díjban érvényesítheti.
 
35. § A Bérlő, a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor az átadási állapotban és felszereléssel köteles átadni.
 
36. § A bérbeadásra kijelölt szervet a mindenkori vagyonrendelet határozza meg.
 
37. § Helyiség bérletére vonatkozó szerződés határozott és határozatlan időre is köthető.
 
38. § Önkormányzati helyiség bérleti jogának átruházásához, vagy cseréjéhez hozzájárulás nem adható.
 
10. Az önkormányzati lakások és helyiségek elidegenítése
 
39. § (1) A vételi jog gyakorlása esetén a vételár hátralékot és a Ptk.-ban meghatározott kamatait a vevők 25 év alatt havi egyenlő részletekben kötelesek megfizetni. A megvásárolt, de még ki nem fizetett lakás elidegenítéséhez az eladó abban az esetben köteles hozzájárulni, ha a jogviszonyba belépő személy az adósságot átvállalja.
(2) A vételár 25 %-ának megfelelő összegű árengedményt kap az a vevő, aki vállalja a vételár teljes összegű kiegyenlítését a szerződés aláírásakor.
(3) Azt a vevőt, aki vállalja, hogy a vételárhátralékot, a szerződés aláírásától számított 6 éven belül kiegyenlíti, azt a teljes vételárhátralék megfizetésének időtartamára kamatmentesség illeti meg.
(4) Aki a (3) bekezdésben vállalt kötelezettségének nem tett eleget, annak az (1) bekezdésben körülírt kamattal növelt összeget kell megfizetnie a teljes vételárhátralékra.
(5) Aki a vételárhátralékát 6 évnél hosszabb időtartamra (25 év) vállalta megfizetni, de a vállalt határidőnél azt korábban egyenlíti ki, azt a fennmaradó vételárhátralékból 15 % kedvezmény illeti meg.
(6) Aki a szerződésben vállalt kötelezettségeit megszegi, az a kedvezményeket elveszíti, és a vételárhátralék egy összegben válik esedékessé.
 
40. § Az a Bérlő, aki az elővásárlási jog alapján vásárolja meg a bérlakását, arra a Ptk. idevonatkozó rendelkezései az irányadók.
 
41. § (1) Az eladási ár alapja a szakértői becslés, amelytől lefelé csak második pályáztatás (licitálás) esetén lehet eltérni, amennyiben az első eredménytelen volt.
(2) Az adásvételi szerződés megkötésére, a bérbeadásra egyébként kijelölő szerv jogosult.
 
42. § Az önkormányzat a kényszerbérlő részére a rendelkezésre álló bérlakás állományból legalább az előző lakásának megfelelő komfortfokozatú lakást ajánl fel.
 
43. § Az önkormányzati bérlakás állomány növelését szolgáló központi költségvetési előirányzatból kialakított önkormányzati tulajdonú bérlakás a használatbavételtől számított 20 évig nem idegeníthető el.
 
44. § (1) Az önkormányzati helyiség vételára - melyet a Bérlő az elővásárlási jog alapján vásárolhat meg - a forgalmi érték.
(2) A rendelet 6. melléklete tartalmazza azokat a helyiségeket, amelyekre nem vonatkozik a Bérlő elővásárlási joga.
 
11. Záró rendelkezések
 
45. § (1) Ez a rendelet 2016. július 1. napján lép hatályba.
(2) Hatályát veszti 29/2012. (X. 29.) önkormányzati rendelet.
 
1. melléklet a   /2016. (      ) önkormányzati rendelethez
 
Szociális jellegű bérlakások
 
 A
 B
 C
 D
 E
 1
 Bérlakás címe
 Komfortfokozat
 m²
 Szobaszám
 Lakbér összege (Ft/hó)
 2
 Vízmű sor 2/E
 Komfort nélküli
 31
 1
 3.880
 3
 Vízmű sor 2/G
 Komfort nélküli
 41
 1
 5.140
 4
 Vízmű sor 2/H
 Komfort nélküli
 30
 1
 3.760
 5
 Vízmű sor 2/J
 Komfort nélküli
 35
 1
 4.390
 6
 Vízmű sor 2/K
 Komfort nélküli
 29
 1
 3.640
 7
 Vízmű sor 2/L
 Komfort nélküli
 31
 1
 3.880
8
 Október 6. ltp. A/12
 Komfortos
 55
 1,5
 11.320
9
 Október 6. ltp. B/2
 Komfortos
 58
 2
 11.940
10
 Október 6. ltp. B/5
 Komfortos
 58
 2
 11.940
11
 Október 6. ltp. B/6
 Komfortos
 55
 1,5
 11.320
12
 Október 6. ltp B/11
 Komfortos
 58
 2
 11.940
13
 Október 6. ltp B/12
 Komfortos
 55
 1,5
 11.320
14
 Október 6. ltp. B/13
 Komfortos
 58
 2
 11.940
15
 Fő u. 133.
 Komfort nélküli
 90
 2
 11.290
16
 Apponyi u. 24/A
 Összkomfort
 60
 2
 15.650
17
 Apponyi u. 24/C
 Összkomfort
 56
 2
 14.610
 
2. melléklet a      /2016. (      ) önkormányzati rendelethez
Szolgálati jellegű bérlakások
 
 A
 B
 C
 D
 E
 F
 G
 H
 1
 Bérlakás címe
 Komfort-fokozat
 m²
 Szoba-szám
 Garázs m²
 Lakbér összege Ft/hó (nettó)
 Garázs bérleti díj ÁFÁ-val Ft/hó
 Óvadék összege Ft
 2
 Álmos u. 11
 Összkomfort
 64
 2
 
 16.680
 
 50.000
 3
 Hősök u. 39/B
 Komfortos
 59
 2
 
 12.140
 
 50.000
 4
 Fő u. 45/1.
 Összkomfort
 59
 2
 
 15.390
 
 50.000
 5
 Fő u. 45/2.
 Összkomfort
 59
 2
 
 15.390
 
 50.000
 6
 Apponyi u. 24/B
 Összkomfort
 65
 2
 
 16.940
 
 50.000
 7
 Népliget u. 1/A
 Összkomfort
 72
 2
 
 18.770
 
 50.000
 8
 Népliget u. 1/B
 Összkomfort
 61
 2
 
 15.910
 
 50.000
 9
 Október 6 ltp. A/2
 Komfortos
 58
 1,5
 
 11.940
 
 50.000
 10
 Október 6ltp A/13
 Komfortos
 58
 1,5
 
 11.940
 
 50.000
 11
 Október 6 ltp B/8
 Komfortos
 58
 2
 
 11.940
 
 50.000
 12
 Október 6. ltp B/3
 Komfortos
 55
 1,5
 
 11.320
 
 50.000
 13
 Október 6. ltp. B/10
 Komfortos
 58
 1,5
 
 17.750
 
 50.000
 14
 Vásártéri ltp. ¼
 Komfortos
 57
 2,5
 
 11.730
 
 50.000
 15
 Fő út 210.
 Összkomfort
 80
 2,5
 
 28.980
 
 50.000
 16
 Magtárlaposi út 1-3./I.
 Összkomfort
 80,79
 Lakótér +2 szoba
 18
 29.100
 1.540
 50.000
 17
 Magtárlaposi út 1-3./II.
 Összkomfort
 80,32
 Lakótér +1,5 szoba
 18
 28.900
 1.540
 50.000
 18
 Magtárlaposi út 1-3./III.
 Összkomfort
 68,37
 Lakótér +1,5 szoba
 
 24.610
 
 50.000
 19
 Magtárlaposi út 1-3./IV.
 Összkomfort
 56,94
 Lakótér +1 szoba
 
 20.500
 
 50.000
 20
 Magtárlaposi út 1-3./V.
 Összkomfort
 72,03
 Lakótér +1,5 szoba
 
 25.930
 
 50.000
 
3. melléklet a      /2016. (    ) önkormányzati rendelethez
Költségalapú bérlakások
 
 A
 B
 C
 D
 E
 F
 G
 H
 1
 megnevezés
 Komfortfokozat
 m²
 Szobaszám
 Garázs
 Lakbér
Ft/hó
 Garázs bérleti 
díj ÁFÁ-val Ft/hó
 Óvadék összege
Ft
 2
 Magtárlaposi úti 4 db A-típusú bérlakás egyenként
 Összkomfortos
 70,10
 Lakótér+2 fél szoba
 15
 19.860
 1.540
 50.000
 3
 Magtárlaposi úti 4 db B-típusú bérlakás egyenként
 Összkomfortos
 74,07
 Lakótér+2 fél szoba
 15
 20.770
 1.540
 50.000
 4
 Endrődi u. 5 - 7. 14 db C-típusú bérlakás egyenként
 Összkomfortos
 33,93
 1 szoba
 -
 12.980
 -
 100.000
 5
 Endrődi u. 5 - 7. 2 db D-típusú bérlakás egyenként
 Összkomfortos
 35,70
 1 szoba
 -
 13.630
 -
 100.000
 
4. melléklet a      /2016. (        ) önkormányzati rendelethez
HELYISÉGEK
 
 A
 B
 1.
 Gyomaendrőd, Szabadság tér 5.
 1 bérlemény
 2.
 Gyomaendrőd, Fő u. 173-179.
 1 bérlemény
 3.
 Gyomaendrőd, Apponyi úti helyiség
 1 bérlemény /tejkimérés/
 4.
 Gyomaendrőd, Mirhóháti u. 11.
 1 bérlemény
 5.
 Gyomaendrőd, Szabadság téri buszmegálló
 1 bérlemény /üzlethelyiség/
  
1. függelék
KEZELÉSI SZERZŐDÉS
 
amely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1. , képviseli: ……………..… polgármester, továbbiakban: Tulajdonos)
másrészről a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. (5500 Gyomaendrőd, Ipartelep u. 2. képviseli: ………..….. ügyvezető, továbbiakban: Kezelő) között alulírt napon és helyen az alábbi feltételek mellett:
 
Előzmény:
Gyomaendrőd Város Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások kezelési feladatait 2016. áorilis 30. napjáig a Gyomaszolg Ipari Park Kft. látta el. Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint alapító 2016. május 1. napjától a bérlakások kezelési feladatával bővítette a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. tevékenységi körét. Szerződő felek az önkormányzati bérlakások kezelésével kapcsolatos jogok és kötelezettségek vonatkozásában megkötik a jelen szerződést.
 
1.) Szerződő felek rögzítik, hogy …/2016. (…) önkormányzati rendeletben meghatározott bérlakások vonatkozásában a Kezelő ellátja a bérlakások folyamatos kezelését, melynek keretében a Kezelő köteles:
a) A Tulajdonos által adott eseti rendelkezés szerinti önkormányzati lakások bérlőitől a bérleti díjat beszedni, a bérbeadót megillető jogokat gyakorolni - kivéve a bérleti szerződés megkötését, felmondását -, valamint a bérbeadót terhelő kötelezettségeket teljesíteni.
A bérleti jogviszonyok létesítéséhez szükséges bérleti díjak meghatározására, a bérlő kiválasztására, a bérleti szerződés megkötésére és megszűnésének megállapítására a Tulajdonos, amennyiben jogkörét szervére átruházza, úgy a rendeletében meghatározott szerv jogosult.
b) Üzemeltetési feladatok:
- A Kezelő valamennyi lakás üzemeltetésével kapcsolatban mindennemű feladatot elvégez, vagy elvégeztet,
- az üresen álló lakások rendszeres ellenőrzése ezek bérbeadásig terjedően,
- a bérleti szerződés megkötését követően a lakás birtokbaadása, azok rendszeres és folyamatos ellenőrzése, évente egy alkalommal a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal lakásgazdálkodási ügyintézőjének részvételével,
- a bérleti jogviszony megszűnése esetén a lakás birtokba visszavétele,
- a Ltv. 24. §-ában meghatározott esetekben határidőben kezdeményezi, a bérbeadó által történő aláírásra előkészíti, majd kibocsájtja a Ltv. 25. §-ában meghatározott figyelmeztetéseket, felhívásokat és a felmondásokat,
- a bérleti díjak beszedése, az ehhez kapcsolódó nyilvántartások vezetése,
- évente karbantartási, felújítási terv készítése,
- beszámoló készítése a karbantartási, felújítási terv végrehajtásáról, a lakbérek beszedéséről, felhasználásáról és a lakbérhátralékokról,
- folyamatos adatközlés a közreműködési kötelezettség teljesítése során tett intézkedésekről.
c) Karbantartási feladatok:
A Kezelő gondoskodik az épületek központi berendezései állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosításáról, ennek érdekében a szükséges megelőző és javítási munkák elvégzéséről.
d) Gyorsjavító tevékenység:
A Kezelő az épületek, illetve azok központi berendezéseinek karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettsége körében az azonnali beavatkozást igénylő munkák elvégzéséről gondoskodik.
e) A tervezhető, illetve a nem tervezhető karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettsége körébe tartozó munkák elvégzése.
4.) Szerződő felek kifejezetten és külön rögzítik, hogy az Endrődi u. 5-7. szám alatti és a Magtárlaposi úti 14-16. szám alatti költségalapú bérlakások vonatkozásában a Kezelő köteles a lakások állagát, állapotát fokozott gondossággal szem előtt tartva ellenőrizni. Köteles ezen ingatlanok vonatkozásában az általa észlelt, vagy a bérlők által jelzett minden - a rendeltetésszerű használat során jelentkező - minőségi kifogást a tulajdonossal haladéktalanul közölni.
Szerződő felek rögzítik, hogy a költségalapú bérlakások ellenőrzése, karbantartása során észlelt hibák, hiányosságok vonatkozásában a Kezelő külön nyilvántartást is köteles vezetni. Ezen nyilvántartásnak kötelezően tartalmaznia kell az ellenőrzések időpontját, az észlelt hiányosságokat, minőségi kifogásokat, valamint az ellenőrzést végző és a bejegyzést készítő személy adatait.
Szerződő felek megállapodnak, hogy a Kezelő költségalapú bérlakások vonatkozásában szükség szerint, a lakók jelzései alapján, de legalább negyedévente egy alkalommal köteles ellenőrző bejárását megtartani és azt a fentebb hivatkozott külön nyilvántartásba bejegyezni.
Szerződő felek megállapodnak, hogy az önkormányzat megkeresésére a Kezelő köteles a betekintést a Tulajdonos részére lehetővé tenni.
Szerződő felek megállapodnak, hogy a bérlakások éves felülvizsgálatának kötelezettsége a Kezelőt terheli.
Szerződő felek megállapodnak, hogy az költségalapú bérlakások bejárási és ellenőrzési kötelezettségének elmaradásából eredő károk megtérítéséért a Kezelő tartozik felelősséggel és köteles az esetleges mulasztásából eredő károk megtérítésére. A Kezelő kijelenti, hogy az Endrődi úton található bérlakások esetében a bérlőkkel való kapcsolattartás elősegítése érdekében a Térségi Szociális Gondozási Központnak a bérlakások üzemeltetésével kapcsolatos bejelentését soron kívül megvizsgálja és a szükséges intézkedést megteszi.
5.) Szerződő felek megállapodnak és a Kezelő tudomásul veszi, hogy a Magtárlaposi úti bérlakások és garázsok bérlőinek, továbbá az Endrődi úti bérlakások bérlőinek bérleti díját elkülönített számlára fizeti be, ahonnan a Kezelő köteles az önkormányzat elkülönített számlájára átutalni, melyről csak az önkormányzat írásos hozzájárulását követően hívhat le pénzt.
6.) Szerződő felek jelen megállapodást határozatlan időre kötik azzal, hogy azt a Kezelő nem, a Tulajdonos bármikor indokolás nélkül felmondhatja.
Szerződő felek megállapodnak, hogy jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben az önkormányzat a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló helyi rendelete, valamint a lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. tv. és a Ptk. rendelkezései az irányadók.

Gyomaendrőd,
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata              Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit KFT.
                        Tulajdonos                                                     Kezelő
 
 2. függelék
BÉRLETI SZERZŐDÉS
SZOCIÁLIS ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSRA
 
mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint Bérbeadó (5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124., továbbiakban: Bérbeadó),
másrészről
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlő, valamint
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlőtárs (továbbiakban: Bérlő, Bérlőtárs) között
az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság …/2016. (…..) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése alapján átruházott hatáskörben eljárva ……………………számú határozata alapján az alábbi feltételekkel:
 
1.) Gyomaendrőd, ………………………………. sz. alatti lakás Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában áll, kezelője Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft.
A lakás helyiségei:        ……………………………………………………………………..…
A lakás alapterülete: ……..m²
A lakáshoz tartozó kizárólagos használatú helyiségek: ……………………………….……
……………………………………………………………………………………………….
A közös használatú helyiségek és területek:…………………………………………………
……………………………………………………………………………………………..…
2.) Bérbeadó bérbe adja az 1.) pontban megjelölt lakást és a hozzá tartozó közös használatú helyiségeket 5 év időtartamra.
3.) A Bérlő bérbe veszi az 1.) pontban megjelöltek szerinti lakást, amelynek használatáért és szerződés keretében a Bérbeadó által nyújtott szolgáltatásáért bért köteles fizetni az alábbiak szerint:
A lakbér mértéke: ……….………..Ft/hó
Egyéb szolgáltatások megnevezése és díja:…………………………………………..……….
…………………………………………………………………………………………………
Bérlő és Bérlőtárs minden hónap 10. napjáig köteles előre esedékesen megfizetni az önkormányzati lakásokat Kezelő Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. …………………… számú, elkülönítetten kezelt bankszámlájára.
bérleti díjként                           ……………….…………. Ft-ot,
egyéb szolgáltatásokért            ………………………….. Ft-ot,
összesen:                                 ………………….………. Ft-ot.
A bérleti díj a közüzemi és egyéb költségek viselését nem foglalja magában.
4. ) A Bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén - a Bérlők kiértesítését követő 90 nap elteltével - jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a következő naptári év január 01. napjával, de legalább az első módosított bérleti díjú hónapot megelőző 90 nappal.
5.) Bérbeadó átadta, Bérlő/Bérlőtárs átvette a lakást és a hozzá tartozó helyiségeket a lakásátadási jegyzőkönyv és leltár szerint, amelyek a jelen Szerződés elválaszthatatlan részét képezik az ott megjelölt állapotban és feltételekkel birtokába vette 20... év ………….. hó…….. napján.
6.) Bérleti díjfizetési kötelezettség 20…. év ……………..hó ……napjától áll fenn.
7.) Bérlő a lakás átalakítására, korszerűsítésére feleknek a munkálatok megkezdését megelőzően létrejött külön megállapodása alapján jogosult.
8.) Bérlő és a vele együtt lakó személyek a lakás rendeltetésszerű, a szerződésben foglaltak szerinti használatára jogosultak és kötelezettek is egyben.
9.) A felek szerződésbeli jogai és kötelezettségei:
Bérbeadó részéről:
- a bérlemény rendeltetésszerű (komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel) használatra történő birtokbaadása,
- megállapodás kötése Bérlővel a rendeltetésszerű használatra való alkalmassá tétel elvégzésében és a költségelszámolás feltételeiben,
- az épület karbantartásáról, központi berendezéseinek állandó üzemképességéről, a közös használatra szolgáló helyiségek állagában és berendezésekben keletkezett hibák megszűntetéséről gondoskodás,
- életveszélyt okozó, az épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, a szomszédos lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák elhárításáról haladéktalanul intézkedés,
- azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében az épület karbantartása vagy felújítása során eljárni,
- a Bérbeadói kötelezettségek elvégzésére kijelölt (Kezelő) megnevezésével a Bérlőt írásban tájékoztatni,
- bérleti és biztosított külön szolgáltatások esedékes díjainak számla ellenében érvényesítése,
- a Bérlő helyett és költségére elvégeztetett munkák költségének számla és fizetési felhívás melletti érvényesítése, továbbá kieső bérleti díjjal egyező mértékű használati díj igénylése,
- jogcím nélküli használat esetére a lakás kiürítési eljárás haladéktalan megindítása és ezzel összefüggésben a használati díj (R. 24. § -ában meghatározott összegű) érvényesítése,
- befogadó nyilatkozat, lakáscseréhez hozzájárulás megadása.
Bérlő, Bérlőtárs részéről:
- a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról való gondoskodás azon időpontban és olyan módon, ahogyan azt a lakás, illetőleg a lakásberendezések állapota szükségessé teszi,
- az általa vagy vele együtt lakó személyek magatartása miatt a lakásban vagy az épület központi berendezéseiben keletkezett hiba haladéktalan kijavítása, Bérbeadói felszólítás alapján a kár megtérítése,
- az épület karbantartásával (felújításával, helyreállításával, átalakításával, stb.) munkák tűrése, amennyiben az nem eredményezi a lakás megsemmisülését,
- negyedévente igazolja a lakbér és közüzemi szolgáltatások díjának megfizetését..
10.) A Bérlővel jelen szerződés alapján együtt költözők: (név, személyes adatok)
.……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
11.) A szerződést kötő feleknek tudomásuk van arról, hogy
- a lakásbérleményben a Bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül a Bérlő, Bérlőtárs más személyt nem fogadhat be az alábbiak kivételével: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, élettárs.
- a beköltöző házastárs csak akkor válik Bérlőtárssá, amennyiben a Bérbeadóval erre vonatkozóan Bérlőtársi szerződést is megkötik a házastársak,
- a Bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül nem érvényes a Bérlő által kötött tartási szerződésnek a lakásbérleti jogviszony folytatására vonatkozó kikötése.
12.) Bérlő az 1. pont szerinti ingatlant albérletbe nem adhatja.
13.) A szerződés a 2. pontban meghatározott idő elteltével megszűnik. Bérlő a szerződés megszűnésekor cserelakásra vagy más kártalanításra nem tarthat igényt.
14.) Szerződő felek rögzítik, hogy Bérbeadó az ingatlan azonnali hatályú felmondására jogosult a Bérlő súlyos szerződésszegése esetén.
Ilyen magatartás különösen ha:
- a bérlemény Bérlője vagy általa engedett használat során a használó olyan magatartást tanúsít, mellyel súlyosan sérti az együttélés normáit, veszélyezteti az ingatlan és berendezéseinek állagát, állapotát, értékét.
- a Bérlő Bérbeadó engedélye nélkül arra jogosulatlan személynek enged használatot ill. ilyen személyt az ingatlanba befogad.
- a bérleményt albérletbe adja,
- közüzemi szolgáltatások díjának nem fizetése miatt.
15.) A szerződés megszűnését követő 30 napon belül a Bérlő köteles a lakást kiüríteni és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a Bérbeadónak visszaadni, amelyről jegyzőkönyv készül.
16.) Bérlő illetve Bérlőtárs jelen szerződésben foglalt kötelezettségeik teljesítésével kapcsolatban Bérbeadó felé egyetemleges felelősséggel tartozik.
A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései és Gyomaendrőd Város Önkormányzat rendeletében foglaltak irányadók.
 
Gyomaendrőd, ..............................................................
 
Bérbeadó részéről:                                                                             Bérlő, Bérlőtárs részéről:
_____________________________                                    ___________________________
Bérbeadó                                                                                           Bérlő, Bérlőtárs
 
 
3. függelék
BÉRLETI SZERZŐDÉS
SZOLGÁLATI ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSRA
mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (5500 Gyomaendrőd, selyem u. 124. képviseli ………………… polgármester), mint Bérbeadó (továbbiakban, Bérbeadó),
másrészről
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlő, valamint
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlőtárs (továbbiakban: Bérlő, Bérlőtárs) között Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselőtestületének ……………………számú határozata alapján az alábbi feltételekkel:
1.) Gyomaendrőd, ………………………………. sz. alatti lakás Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában áll, Kezelője Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft.
A lakás helyiségei:        ……………………………………………………………………..…
A lakás alapterülete: ……..m²
A lakáshoz tartozó kizárólagos használatú helyiségek: ……………………………….……
……………………………………………………………………………………………….
A közös használatú helyiségek és területek:…………………………………………………
……………………………………………………………………………………………..…
2.) Bérbeadó bérbe adja az 1.) pontban megjelölt lakást és a hozzá tartozó közös használatú helyiségeket a közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony fennállásának időtartamára.
3.) A Bérlő bérbe veszi az 1.) pontban megjelöltek szerinti lakást, amelynek használatáért és szerződés keretében a Bérbeadó által nyújtott szolgáltatásáért bért köteles fizetni az alábbiak szerint:
A lakbér mértéke: ……….………..Ft/hó
Egyéb szolgáltatások megnevezése és díja:…………………………………………..……….
…………………………………………………………………………………………………
Bérlő és Bérlőtárs minden hónap 10. napjáig köteles előre esedékesen megfizetni az önkormányzati lakásokat Kezelő Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. …………………… számú, elkülönítetten kezelt bankszámlájára
bérleti díjként                           ……………….…………. Ft-ot,
egyéb szolgáltatásokért            ………………………….. Ft-ot,
összesen:                                 ………………….………. Ft-ot.
A bérleti díj a közüzemi és egyéb költségek viselését nem foglalja magában.
4.). A Bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén - a Bérlők kiértesítését követő 90 nap elteltével - jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a következő naptári év január 01. napjával, de legalább az első módosított bérleti díjú hónapot megelőző 90 nappal.
5.) Bérbeadó átadta, Bérlő/Bérlőtárs átvette a lakást és a hozzá tartozó helyiségeket a lakásátadási jegyzőkönyv és leltár szerint, amelyek a jelen Szerződés elválaszthatatlan részét képezik az ott megjelölt állapotban és feltételekkel birtokába vette 20... év ………….. hó…….. napján.
6.) Bérleti díjfizetési kötelezettség 20…. év ……………..hó ……napjától áll fenn.
7.) Bérlő a lakás átalakítására, korszerűsítésére feleknek a munkálatok megkezdését megelőzően létrejött külön megállapodása alapján jogosult.
8.) Bérlő és a vele együtt lakó személyek a lakás rendeltetésszerű, a szerződésben foglaltak szerinti használatára jogosultak és kötelezettek is egyben.
9.) A felek szerződésbeli jogai és kötelezettségei:
Bérbeadó részéről:
- a bérlemény rendeltetésszerű (komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel) használatra történő birtokbaadása,
- megállapodás kötése Bérlővel a rendeltetésszerű használatra való alkalmassá tétel elvégzésében és a költségelszámolás feltételeiben,
- az épület karbantartásáról, központi berendezéseinek állandó üzemképességéről, a közös használatra szolgáló helyiségek állagában és berendezésekben keletkezett hibák megszűntetéséről gondoskodás,
- életveszélyt okozó, az épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, a szomszédos lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák elhárításáról haladéktalanul intézkedés,
- azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében az épület karbantartása vagy felújítása során eljárni,
- a Bérbeadói kötelezettségek elvégzésére kijelölt (üzemeltető) megnevezésével a Bérlőt írásban tájékoztatni,
- bérleti és biztosított külön szolgáltatások esedékes díjainak számla ellenében érvényesítése,
- a Bérlő helyett és költségére elvégeztetett munkák költségének számla és fizetési felhívás melletti érvényesítése, továbbá kieső bérleti díjjal egyező mértékű használati díj igénylése,
- jogcím nélküli használat esetére a lakás kiürítési eljárás haladéktalan megindítása és ezzel összefüggésben a használati díj (R. 23. § -ában meghatározott összegű) érvényesítése,
- befogadó nyilatkozat, lakáscseréhez hozzájárulás megadása.
Bérlő, Bérlőtárs
- a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról gondoskodás azon időpontban és olyan módon, ahogyan azt a lakás, illetőleg a lakásberendezések állapota szükségessé teszi,
- az általa vagy vele együtt lakó személyek magatartása miatt a lakásban vagy az épület központi berendezéseiben keletkezett hiba haladéktalan kijavítása, Bérbeadói felszólítás alapján a kár megtérítése,
- az épület karbantartásával (felújításával, helyreállításával, átalakításával, stb.) munkák tűrése, amennyiben az nem eredményezi a lakás megsemmisülését,.
- negyedévente igazolja a lakbér és közüzemi szolgáltatások díjának megfizetését..
10.) A Bérlővel jelen szerződés alapján együtt költözők: (név, személyes adatok)
.……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
11.) A szerződést kötő feleknek tudomásuk van arról, hogy
- a lakásbérleményben a Bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül a Bérlő, Bérlőtárs más személyt nem fogadhat be az alábbiak kivételével: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, élettárs.
- a beköltöző házastárs csak akkor válik Bérlőtárssá, amennyiben a Bérbeadóval erre vonatkozóan Bérlőtársi szerződést is megkötik a házastársak,
- a Bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül nem érvényes a Bérlő által kötött tartási szerződésnek a lakásbérleti jogviszony folytatására vonatkozó kikötése.
12.) Bérlő az 1. pont szerinti ingatlant albérletbe nem adhatja. A Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérlakást nem cserélheti el, valamint a lakásbérleti jogviszonya tovább nem folytatható.
13.) A szerződés a 2. pontban meghatározott feltétel bekövetkezésével megszűnik. Bérlő a szerződés megszűnésekor cserelakásra vagy más kártalanításra nem tarthat igényt.
14.) Szerződő felek rögzítik, hogy Bérbeadó az ingatlan azonnali hatályú felmondására jogosult a Bérlő súlyos szerződésszegése esetén.
Ilyen magatartás különösen ha:
- a bérlemény Bérlője vagy általa engedett használat során a használó olyan magatartást tanúsít, mellyel súlyosan sérti az együttélés normáit, veszélyezteti az ingatlan és berendezéseinek állagát, állapotát, értékét.
- a Bérlő Bérbeadó engedélye nélkül arra jogosulatlan személynek enged használatot ill. ilyen személyt az ingatlanba befogad.
- a bérleményt albérletbe adja,
- közüzemi szolgáltatások díjának nem fizetése miatt.
15.) A szerződés megszűnését követő 30 napon belül a Bérlő köteles a lakást kiüríteni és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a Bérbeadónak visszaadni, amelyről jegyzőkönyv készül.
16.) Bérlő illetve Bérlőtárs jelen szerződésben foglalt kötelezettségeik teljesítésével kapcsolatban Bérbeadó felé egyetemleges felelősséggel tartozik.
A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései és Gyomaendrőd Város Önkormányzat rendeletében foglaltak irányadók.
Gyomaendrőd, ..............................................................
Bérbeadó részéről:                                                                             Bérlő, Bérlőtárs részéről:
_____________________________                                    ___________________________
Bérbeadó                                                                                           Bérlő, Bérlőtárs
 
 
4. függelék
BÉRLETI SZERZŐDÉS
ÖNKORMÁNYZATI KÖLTSÉGALAPÚ BÉRLAKÁSOKRA
(Magtárlaposi u. 14-16.)
mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint Bérbeadó (5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124., továbbiakban: Bérbeadó),
  másrészről
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlő, valamint
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlőtárs (továbbiakban: Bérlő, Bérlőtárs) között
az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság …/2016. (…..) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése alapján átruházott hatáskörben eljárva ……………………számú határozata alapján az alábbi feltételekkel:
 
  1.) Szerződő felek rögzítik, hogy a Bérbeadó kizárólagos tulajdonát képezi a Gyomaendrőd, Magtárlaposi út ……… ( emelet/ajtó ) szám alatt található ………m² területű lakásingatlan, melynek Kezelője a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft.
A lakás helyiségei: ……………………………………………………………………………..
A lakáshoz tartozó kizárólagos használatú helyiségek:
…………………………………………………………………………………………………..
A lakáshoz tartozó közös használatú helyiségek:
…………………………………………………………………………………………………..
2.) Bérbeadó bérbe adja, bérbevevő pedig bérbe veszi határozott - 5 éves - időtartamra az 1. pontban részletesen meghatározott lakásingatlant.
3.) Szerződő felek megállapodnak, hogy az 1. pont szerinti lakás bérleti díja:…… Ft/hó, mely összeget a Bérlő minden hónap 10. napjáig köteles előre esedékesen megfizetni az önkormányzati lakásokat Kezelő Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. …………………… számú, elkülönítetten kezelt bankszámlájára.
A bérleti díj a közüzemi és egyéb költségek viselését nem foglalja magában.
4.). A Bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén - a Bérlők kiértesítését követő 90 nap elteltével - jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a következő naptári év január 01. napjával, de legalább az első módosított bérleti díjú hónapot megelőző 90 nappal.
5.) Szerződő felek rögzítik, hogy a jelen bérleti szerződés mellékletét képezi az ingatlanban található felszerelés, berendezési és egyéb ingóságok listája, melynek aláírásával Bérlő azok hiánytalan átvételét elismeri.
6.) Szerződő felek megállapodnak, hogy az ingatlan birtokba bocsátásra ……. napján kerül sor.
7.) Bérleti díjfizetési kötelezettség 20…. év ……………..hó ……napjától áll fenn.
8.) Bérlő az ingatlanban bármilyen összegű és tárgyú átalakítási munkára, beruházásra csak és kizárólagosan a Bérbeadó előzetes hozzájárulását követően jogosult. Az engedély nélkül elvégzett beruházások, átalakítások vonatkozásában minden kárveszélyét a Bérlő köteles viselni.
Az engedély nélkül végzett beruházás súlyos szerződésszegésnek minősül, melyet Bérlő jelen szerződés aláírásával is elfogad és tudomásul vesz.
9.) Bérlő az 1. pont szerinti ingatlant albérletbe nem adhatja.
10.) Bérbeadó köteles:
- a bérlemény rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban történő átadására
- az épület karbantartásáról, központi berendezéseinek állandó üzemképességéről, a közös használatra szolgáló helyiségek állagában és berendezésében keletkezett hibák megszűntetéséről gondoskodni
- az életveszélyt okozó, épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, a szomszédos lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák elhárításáról haladéktalanul intézkedni,
- azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében az épület karbantartása vagy felújítása során eljárni,
- Bérbeadói kötelezettségek elvégzésére kijelölt Kezelő a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. megnevezésével a Bérlőt írásban értesíteni,
- Bérlő helyett és költségére elvégeztetett munkák költségének számla és fizetési felhívás melletti érvényesítése, továbbá kieső bérleti díjjal egyező mértékű használati díj igénylése,
- jogcím nélküli használat esetén a lakás kiürítésére vonatkozó eljárás haladéktalan megindítására és ezzel összefüggésben használati díj - R. 24. § -ában meghatározott összeg - érvényesítése
- befogadó nyilatkozat, lakáscseréhez hozzájárulás megadása.
Bérlő köteles:
- a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról való gondoskodás azon időpontban és olyan módon, ahogyan azt a lakás, ill. a lakásberendezések állapota szükségessé teszi,
- az általa vagy vele együtt lakó személyek magatartása miatt a lakásban vagy az épület központi berendezéseiben keletkezett hiba haladéktalan kijavítása, Bérbeadói felszólítás alapján a kár megtérítése,
- az épület karbantartásával kapcsolatosan elvégzendő munkák tűrése, amennyiben az nem eredményezi a lakás megsemmisülését,.
- negyedévente igazolja a lakbér és közüzemi szolgáltatások díjának megfizetését.
11.) Bérlővel együtt költöző (név, személyes adatok):
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
12.) A szerződést kötő feleknek tudomásuk van arról és magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy:
- a lakásbérleményben a Bérbeadó hozzájárulása nélkül Bérlő, Bérlőtárs más személyt nem fogadhat be az alábbiak kivételével: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, élettárs.
- beköltözött házastárs csak akkor válik Bérlőtárssá, amennyiben a Bérbeadóval ere vonatkozóan Bérlőtársi szerződés is megkötésre kerül,
- a Bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül nem érvényes a Bérlő által kötött tartási szerződésnek a lakásbérleti jogviszony folytatására vonatkozó kikötése.
13.) Szerződő felek rögzítik, hogy a jelen bérleti szerződés a határozott időtartam elteltével megszűnik. Bérlő a szerződés megszűnésekor cserelakásra vagy más kártalanításra nem tarthat igényt.
14.) Szerződő felek rögzítik, hogy Bérbeadó az ingatlan azonnali hatályú felmondására jogosult a Bérlő súlyos szerződésszegése esetén.
Ilyen magatartás különösen ha a:
- bérlemény Bérlője vagy általa engedett használat során a használó olyan magatartást tanúsít, mellyel súlyosan sérti az együttélés normáit, veszélyezteti az ingatlan és berendezéseinek állagát, állapotát, értékét.
- a Bérlő Bérbeadó engedélye nélkül arra jogosulatlan személynek enged használatot illetve ilyen személyt az ingatlanba befogad.
- a bérleményt albérletbe adja.
- Bérlő nem igazolja, hogy a jelen bérleti szerződés megkötésének feltételét jelentő önkormányzati pályázatban meghatározott előtakarékossági szerződést megkötötte.
- Bérlő nem igazolja, hogy évente a lakás előtakarékossági szerződésben meghatározott kötelezettségének eleget tett, vagy nem ad hozzájáruló nyilatkozatot a Bérbeadónak, hogy erre vonatkozóan közvetlen információt szerezzen,
- közüzemi szolgáltatások díjának nem fizetése miatt.
15.) Bérlő az ingatlant a szerződés megszűnését követő 30 napon belül köteles kiürített, birtokba bocsátás kori állapotnak megfelelő állapotban - a rendeltetésszerű használat miatti értékcsökkenést figyelembe véve - azt visszaadni.
16.) Bérlő és Bérlőtárs jelen szerződésben foglalt kötelezettségeik teljesítésével kapcsolatban Bérbeadó felé egyetemleges felelőséggel tartoznak.
A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény és Gyomaendrőd Város Önkormányzat rendeletében foglaltak irányadóak.
Gyomaendrőd, ..............................................................
Bérbeadó részéről:                                                                             Bérlő, Bérlőtárs részéről:
_____________________________                                    ___________________________
Bérbeadó                                                                                           Bérlő, Bérlőtárs
 
5. függelék
BÉRLETI SZERZŐDÉS
ÖNKORMÁNYZATI KÖLTSÉGALAPÚ BÉRLAKÁSOKRA
(Endrődi u. 5-7.)
mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint Bérbeadó (5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124., továbbiakban: Bérbeadó),
másrészről
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlő, valamint
Név:                                        …………………………………………………………
(Leánykori név: )                     …………………………………………………………
Szül. helye: , idő:                      …………………………………………………………
Anyja neve: .                           …………………………………………………………
mint Bérlőtárs (továbbiakban: Bérlő, Bérlőtárs) között
az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság …/2016. (…..) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése alapján átruházott hatáskörben eljárva ……………………számú határozata alapján az alábbi feltételekkel:
 
1. Szerződő felek rögzítik, hogy a Bérbeadó kizárólagos tulajdonát képezi a Gyomaendrőd, Endrődi u. 5-7. ( emelet/ajtó ) szám alatt található …..m² területű lakásingatlan, melynek Kezelője a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft.
A lakás helyiségei: ………………………………………………………………………….
A lakáshoz tartozó kizárólagos használatú helyiségek:
……………………………………………………………………………………………….
A lakáshoz tartozó közös használatú helyiségek:
………………………………………………………………………………………………..
2. Bérbeadó bérbeadja, bérbevevő pedig bérbeveszi határozatlan időtartamra az 1. pontban részletesen meghatározott lakást.
3. Szerződő felek megállapodnak, hogy az 1. pont szerinti ingatlan bérleti díja…… Ft/hó, mely összeget a Bérlő minden hónap 10. napjáig köteles előre esedékesen megfizetni az Önkormányzati lakásokat Kezelő Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. …………………… számú, elkülönítetten kezelt bankszámlájára.
A bérleti díj a közüzemi és egyéb költségek viselését nem foglalja magában.
4. A Bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén - a Bérlők kiértesítését követő 90 nap elteltével - jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a következő naptári év január 01. napjával, de legalább az első módosított bérleti díjú hónapot megelőző 90 nappal.
5. Szerződő felek rögzítik, hogy a jelen bérleti szerződés mellékletét képezi az ingatlanban található felszerelés, berendezési és egyéb ingóságok listája, melynek aláírásával Bérlő azok hiánytalan átvételét elismeri.
6. Szerződő felek megállapodnak, hogy az ingatlan birtokba bocsátásra ……... napján kerül sor.
7. Bérleti díjfizetési kötelezettség 20…. év ……………..hó ……napjától áll fenn.
8. Bérlő az ingatlanban bármilyen összegű és tárgyú átalakítási munkára, beruházásra csak és kizárólagosan a Bérbeadó előzetes hozzájárulását követően jogosult. Az engedély nélkül elvégzett beruházások, átalakítások vonatkozásában minden kárveszélyét a Bérlő köteles viselni.
Az engedély nélkül végzett beruházás súlyos szerződésszegésnek minősül, melyet Bérlő jelen szerződés aláírásával is elfogad és tudomásul vesz.
9. Bérlő az 1 .pont szerinti ingatlant albérletbe nem adhatja. 
10. Bérbeadó köteles:
- a bérlemény rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban történő átadására,
- az épület karbantartásáról, központi berendezéseinek állandó üzemképességéről, a közös használatra szolgáló helyiségek állagában és berendezésében keletkezett hibák megszűntetéséről gondoskodni
- az életveszélyt okozó, épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, a szomszédos lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák elhárításáról haladéktalanul intézkedni,
- azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében az épület karbantartása vagy felújítása során eljárni,
- Bérbeadói kötelezettségek elvégzésére kijelölt (Kezelő) megnevezésével a Bérlőt írásban értesíteni,
- Bérlő helyett és költségére elvégeztetett munkák költségének számla és fizetési felhívás melletti érvényesítése, továbbá kieső bérleti díjjal egyező mértékű használati díj igénylése,
- jogcím nélküli használat esetén a lakás kiürítésére vonatkozó eljárás haladéktalan megindítására és ezzel összefüggésben használati díj - R. 24. § -ában meghatározott összeg- érvényesítése
- befogadó nyilatkozat, lakáscseréhez hozzájárulás megadása.
Bérlő köteles:
- a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról való gondoskodás azon időpontban és olyan módon, ahogyan azt a lakás, ill. a lakásberendezések állapota szükségessé teszi,
- az általa vagy vele együtt lakó személyek magatartása miatt a lakásban vagy az épület központi berendezéseiben keletkezett hiba haladéktalan kijavítása, Bérbeadói felszólítás alapján a kár megtérítése,
- az épület karbantartásával kapcsolatosan elvégzendő munkák tűrése, amennyiben az nem eredményezi a lakás megsemmisülését,.
- negyedévente igazolja a lakbér és közüzemi szolgáltatások díjának megfizetését.
11. Bérlővel együtt költöző személy (név, személyes adatok):
…………………………………………………………………………………………………..
12. A szerződést kötő feleknek tudomásuk van arról és magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy:
- a lakásbérleményben a Bérbeadó hozzájárulása nélkül Bérlő, Bérlőtárs más személyt nem fogadhat be az alábbi kivételével: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, élettárs.
- beköltözött házastárs csak akkor válik Bérlőtárssá, amennyiben a Bérbeadóval ere vonatkozóan Bérlőtársi szerződés is megkötésre kerül,
- a Bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül nem érvényes a Bérlő által kötött tartási szerződésnek a lakásbérleti jogviszony folytatására vonatkozó kikötése.
13. Szerződő felek rögzítik, hogy a jelen bérleti szerződést bármelyik szerződő fél 3 hónapos felmondási idővel felmondhatja. A bérleti jogviszony megszűnése miatt a Bérlő sem cserelakásra sem pedig kártalanításra igényt nem tarthat.
14. Szerződő felek rögzítik, hogy Bérbeadó az ingatlan azonnali hatályú felmondására jogosult a Bérlő súlyos szerződésszegése esetén.
Ilyen magatartás különösen ha a:
- bérlemény Bérlője vagy általa engedett használat során a használó olyan magatartást tanúsít, mellyel súlyosan sérti az együttélés normáit, veszélyezteti az ingatlan és berendezéseinek állagát, állapotát, értékét.
- a Bérlő Bérbeadó engedélye nélkül arra jogosulatlan személynek enged használatot, ill. ilyen személyt az ingatlanba befogad.
- a bérleményt albérletbe adja,
- közüzemi szolgáltatások díjának nem fizetése miatt.
15. Bérlő az ingatlant a szerződés megszűnését követő 30 napon belül köteles kiürített, birtokba bocsátás kori állapotnak megfelelő állapotban - a rendeltetésszerű használat miatti értékcsökkenést figyelembe véve - azt visszaadni.
16. Bérlő és Bérlőtárs jelen szerződésben foglalt kötelezettségeik teljesítésével kapcsolatban Bérbeadó felé egyetemleges felelőséggel tartoznak.
A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. és Gyomaendrőd Város Önkormányzat rendeletében foglaltak irányadóak.

Gyomaendrőd, ..............................................................
 
Bérbeadó részéről:                                                                             Bérlő, Bérlőtárs részéről:
_____________________________                                    ___________________________
Bérbeadó                                                                                           Bérlő, Bérlőtárs
« Vissza
Vissza a főmenübe