246/2016. (VIII. 22.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: A Hősök útja 39. szám alatt lévő leánykollégium épület konyha, ebédlő helyiségeinek bérbeadása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

246/2016. (VIII. 22.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat

 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye részére Gyomaendrőd Város Önkormányzata tulajdonát képező, 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39. szám alatt található ingatlan területén elhelyezkedő leánykollégium épület alagsorában lévő  299,68 m2 hasznos alapterületű konyha és ebédlő helyiséget bérbe adja a következő bérleti szerződés rendelkezései szerint. 

Bérleti szerződés

(tervezet)

amely létrejött egyrészről
 

Név:                               Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Székhely:                     5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Cégjegyzékszám:      Törzskönyvi azonosító: 725525

Adószám:                    15725527-2-04

Képviseli:                    Toldi Balázs polgármester

mint bérbeadó, a továbbiakban: Bérbeadó

másrészről
 

Név:                             Szeged-Csanádi Egyházmegye

Lakcím:                       6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 2.

OM azonosító:            028379

Adószám:                   11983068-2-06

Képviseli:                    dr. Kis-Rigó László szeged-csanádi püspök

mint bérlő, a továbbiakban: Bérlő

együttesen a továbbiakban: Felek.

I.                    Előzmények

II.                   

I.1. Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő–testülete [325/2016. (VI. 29.) önkormányzati határozat] a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője kezdeményezését támogatva döntött arról, hogy kéri a Szeged-Csanádi Egyházmegye hozzájárulását az intézmény használatában lévő 687 hrsz.-ú, Gyomaendrőd, Hősök útja 39. szám alatti ingatlan területén lévő „Pintér-ház", a leánykollégium és a nevelői kisház épületeinek Gyomaendrőd Város Önkormányzata részéről történő visszavételéhez.

I.2. Az épületek visszaadásával egyidejűleg a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium az oktatási feladatokhoz kapcsolódó ételmelegítés és étkeztetés biztosítása érdekében kérte, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata a leánykollégium alagsorában lévő összesen 299,68 m2 hasznos alapterületű konyha és ebédlő helyiséget adja bérbe. Felek az egyeztetések eredményeképpen az alábbi bérleti szerződést kötik.

II. A szerződés tárgya

 

II.1. A Bérbeadó, mint a szerződés tárgyát képező bérlemény kizárólagos tulajdonosa jelen szerződés aláírásával bérbe adja, míg a Bérlő a jelen szerződés aláírásával bérbe veszi a 687 hrsz-ú, természetben a 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39. szám alatt található ingatlan területén elhelyezkedő leánykollégium épület alagsorában lévő  299,68 m2 hasznos alapterületű konyha és ebédlő helyiséget az alábbi feltételek mellett.

II.2. Az alagsorban lévő konyha és ebédlő az alábbi helyiségekből áll.
 

Megnevezés

Alapterület (m2)

Ebédlő

105,67

Konyha

60,92

Iroda

7,84

Előtér

14,80

Hűtőgép tároló

14,11

Zöldség-előkészítő

10,88

Raktár

17,46

Külső anyagraktár

14,21

Folyosó

13,44

Hús előkészítő

8,71

Mosogató

11,84

Előkészítő

6,81

WC

1,02

Közlekedő

2,06

Öltöző

4,53

Zuhanyzó

2,36

Kenyér előkészítő

3,02

Összesen:

299,68

 

III. Bérleti díj

 

III.1. Felek a Bérlemény bérleti díját bruttó 30.000-Ft/hó, azaz: bruttó harmincezer forint/hó összegben állapítják meg. A bérlemény használatával felmerülő közüzemi díjakat az V.3. pontban leírtak szerint kell megfizetni.

III.2. A Bérbeadó és a Bérlő az III.1. pontban meghatározott bérleti díj tekintetében is az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (ÁFA törvény) szerinti határozott időre szóló elszámolásban állapodnak meg az 58. § figyelembevételével.

III.3. Bérbeadó kijelenti, hogy élt az ÁFA törvény 88. §-a szerinti választási lehetőséggel, amely alapján a Bérbeadó az ingatlan helyiség bérbeadási tevékenységét általános forgalmi adó kötelessé tette.

III.4. Bérlő a bérleti díjat havonta előre, a Bérbeadó által a tárgyhó 5. napjáig kiállított és 5 napon belül a Bérlő posta címére megküldött számla alapján a számla kiállításától számított 15 napon belüli banki átutalással fizeti meg a Bérbeadó részére, a számlán feltüntetett bankszámlára.

III.5. Késedelmes fizetés esetén a Bérlő a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű késedelmi kamatot tartozik a Bérbeadó részére megfizetni.

 

IV.   A Bérbeadó jogai és kötelezettségei

 

IV. 1. A Felek rögzítik, hogy a Bérbeadó a bérleményt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban jelen szerződés aláírását követő 15 napon belül a Bérlő birtokába adja. A birtokbaadásról a Felek külön jegyzőkönyvet vesznek fel.  

IV.2. A Bérbeadó szavatol azért, hogy a bérlemény tekintetében harmadik személynek olyan joga, amely a Bérlő birtoklását akadályozza, vagy kizárja, nem áll fenn.

IV.3. Bérbeadó jogosult a Bérlő szükségtelen háborítása nélkül a Bérlemény rendeltetésszerű és jelen szerződésnek megfelelő használatát, illetve annak állagát ellenőrizni.

IV.4. A Bérbeadó a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása érdekében akkor is jogosult a bérleménybe belépni és a szükséges munkálatokat elvégezni, ha ezen munkálatok a Bérlőt a bérlemény használatában akadályozzák.

IV.5. Bérbeadó jelen szerződés aláírásával kijelenti, hogy a tulajdonában és használatában levő ingatlan vagyonbiztosítással rendelkezik.
 

V.   A Bérlő jogai és kötelezettségei

 

V.1. Bérlő a bérleményt a funkciójának megfelelően az oktatási feladatok ellátásához ételmelegítés és étkeztetés céljára használhatja. Az eltérő használatot a Bérbeadóval minden esetben egyeztetni kell. Bérlő nem jogosult a tevékenységét a bérlemény rendeltetésével ellentétes módon, a bérlemény állagát rongálva folytatni, köteles mások jogait és törvényes érdekeit a használat során figyelembe venni.

V.2. Bérlő kijelenti, hogy:

a) jogszabály által előírt fenti tevékenységek működtetéséhez szükséges képesítési feltételekkel rendelkező személyt (-eket) alkalmaz.

b) a tevékenységek ellátásához szükséges hatósági engedélyeket beszerzi és betartja a hatósági előírásokat.

V.3. A felek rögzítik, hogy a konyha és ebédlő áram, víz és gáz közmű almérőkkel van ellátva. Bérlő köteles a birtokbaadás napjától a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig a közmű almérőállások adatait közölni a bérbeadó felé. Bérlő köteles a Bérbeadó által kibocsájtott számla alapján a konyha és ebédlő közüzemi díjait határidőre megfizetni.

V.4. A Bérlőnek a helyiségek műszaki rendszereit tételes leltárral a közüzemi mérőórák állásainak rögzítésével kell átvennie az Bérbeadótól, és visszaadnia a Bérbeadónak.

V.5. Bérlő a bérlemény használata során köteles betartani a munkabiztonsági-, tűz- és vagyonvédelmi szabályokat. Bérlő felel minden olyan kárért, amely ezen szabályok megszegéséből ered, és viseli ezek jogkövetkezményeit.

V.6. Bérlő köteles a bérlemény állagát – a rendeltetésszerű használatból eredő kopástól eltekintve – a Bérlet időtartama alatt megőrizni. A bérbe adott ingó és ingatlanvagyonról, annak állagáról felek közösen jegyzőkönyvet vesznek fel. Bérlő az átvett vagyontárgyak állagát köteles jó gazda gondosságával megőrizni és a szerződés lejártával azt megőrizve visszaszolgáltatni. Az átadott vagyonnal kapcsolatos pótlási kötelezettség a Bérlőt terheli.

V.7. Bérlő köteles az állagmegóváshoz szükséges kisebb munkálatokat saját költségén elvégezni. Bérlő az olyan munkálatok szükségességéről, amelyek elvégzése a Bérbeadó kötelezettsége, köteles a Bérbeadót haladéktalanul értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő károkért a Bérlő felelősséggel tartozik.

V.8. Bérlő a bérleményben a bérlemény állagát érintő átalakítási, bontási vagy építési munkálatokat kizárólag a Bérbeadó előzetes írásbeli engedélyével végezhet. Az ilyen munkálatokhoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése Bérlő feladata és költsége.

V.9. Bérbeadó jogosult a hozzájárulást megtagadni, ha a megvalósítani kívánt beruházás jogszabályba vagy a jelen szerződés rendelkezéseibe ütközik, illetve ha az a Bérbeadó érdekeit egyébként sérti vagy azzal ellentétes.

V.10. A Bérlő korlátlan és teljes felelősséggel tartozik az általa, a bérlemény használata során okozott károkért, és viseli azok jogkövetkezményeit.

VI.   A szerződés hatálya, módosítása

 

VI.1. Jelen szerződést a felek a 2016. szeptember 1. hatállyal 2017. augusztus 31. napjáig kötik meg.

VI.2. Jelen szerződés érvényesen csak a Felek közös írásbeli megállapodásával módosítható.

 

VII.   A szerződés megszűnése

 

VII.1. Megszűnik a szerződés:

- valamelyik fél jogutód nélküli megszűnésével;

- a bérlemény megsemmisülésével, vagy állagának olyan mértékű romlása esetén, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmassá már nem tehető;

- jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján;

- felmondással;

- a jelen szerződésben meghatározott egyéb esetekben.
VII.2. Felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.
VII.3. Felek a szerződést 30 napos határidővel írásban, indoklás nélkül felmondhatják, mely eltelte után a szerződés tárgyhónap utolsó napjával szűnik meg. 
VII.4. Felek a szerződést, a másik fél szerződésszegése esetén írásban, azonnali hatállyal mondhatják fel, a másik félhez intézett indokolt nyilatkozatukkal. 
VII.5. Szerződésszegés különösen – de nem kizárólagosan:

- a bérleti díj fizetésének elmulasztása;

- a bérlemény nem rendeltetésszerű használata;

- a bérlemény állagának rongálása;

- a jelen szerződősben meghatározottól eltérő tevékenység folytatatása;

- a bérlemény albérletbe vagy használatba adása a Bérbeadó engedélye nélkül;

- a bérlemény állagát érintő munkálatok elvégzése a Bérbeadó engedélye nélkül;

- a környezetvédelmi szabályok megszegése.

VII.6. A bérleti díj megfizetésének elmulasztása esetén a Bérbeadó köteles a Bérlőt felhívni a díjfizetés teljesítésére. Amennyiben a Bérlő a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül sem tesz eleget, Bérbeadó a 8 nap eredménytelen leteltét követően jogosult az azonnali hatályú felmondási jogát gyakorolni. 

VII.7. Bérlő a szerződés megszűnésekor köteles a Bérleményt 15 napon belül elhagyni, azt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban Bérbeadó részére visszaadni. 

VII.8. Amennyiben a Bérlő a szerződés megszűnése esetén a Bérleményt a jelen szerződésben előírt időben nem hagyja el, úgy a jogcím nélküli használat időtartamára a bérleti díjjal megegyező mértékű – időarányos - használati díjtat köteles a Bérbeadó részére megfizetni. 

 

VIII. Egyéb rendelkezések


VIII.1. A jelen szerződés körében kapcsolattartó személyek: 

Bérbeadó részéről                

Név:                Csényi István
Cím:                5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
Telefon:          66 581-232
Mobil:             06 20 251 0206
E-mail:            csenyi@pmhiv.gyomaendrod.hu

Bérlő részéről                       

Név:                ….
Cím:                ….
Mobil:             ….
E-mail:            ….

VIII.2. Felek törekednek a jelen szerződésből fakadó vitás kérdések békés rendezésére. Amennyibe​n a tárgyalás nem vezetett eredményre Felek mindennemű Jogvita eldöntésére alávetik magukat a Bérbeadó székhelye szerint illetékes és hatáskörrel rendelkező bíróság ítéletének.

VIII.3. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv., valamint a vonatkozó jogszabályok az irányadóak. 

VIII.4. Jelen szerződés egymással mindenben megegyező 4 példányban készült, amelyből a feleket 2-2 példány illeti meg.

VIII.5. Felek a jelen szerződést – amely 6 oldalból áll - átolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá. 


Gyomaendrőd, 2016. szeptember ...

  

……………………………………………………

……………………………………………………

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Bérbeadó

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Bérlő

 

                                    

Jogilag ellenjegyzem:

………………………………

dr. Uhrin Anna
jegyző

 

Pénzügyileg ellenjegyzem:

……………………………..

Szilágyi Bácsi Gabriella
pénzügyi osztályvezető

« Vissza
Vissza a főmenübe