366/2016. (XII. 12.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Bérleti szerződés-tervezet a Fő út 230. ingatlan bérbevételére
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
366/2016. (XII. 12.) Gye. Kt. Üokke. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek az alábbi döntési javaslat elfogadását:
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiummal kötendő a Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz-ú társasházi ingatlan bérbevételére vonatkozó bérleti szerződést a következő tartalommal:
 
 
 
BÉRLETI SZERZŐDÉS
Tervezet
 
amely létrejött egyrészről a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium (székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 40., OM azonosító: 202739, képviseletében eljár: Davidovics László igazgató), mint Bérbeadó (a továbbiakban: Bérbeadó),
 
másrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., adószám: 15725527-2-04, képviseli: Toldi Balázs polgármester), mint Bérlő (a továbbiakban: Bérlő),  között alulírott napon és helyen az alábbi feltételekkel:
 
Előzmények:
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium között 2001. július 06. napján megállapodás jött létre a Bethlen Gábor Szakképző Iskola fenntartói jogának átadásáról. A megállapodásban az Önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az átadással érintett ingatlanokra vonatkozó tulajdonjog a Magyar Állam javára bejegyzésre kerüljön.  Az átvevő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vállalta, hogy amennyiben az átvett ingatlanokban oktatási-nevelési feladatot nem teljesít, abban az esetben a feladatellátást már nem szolgáló vagyont visszaadja az Önkormányzat számára.        Az Önkormányzat 399/2015. (VII. 30.) és 400/2015. (VII. 30.) Gye. Kt. határozataival kezdeményezte a Magyar Állam tulajdonát képező, oktatási-nevelési feladat-ellátást már nem szolgáló - Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz-ú társasházi ingatlan önkormányzati tulajdonba történő visszavételét, azzal, hogy az önkormányzat a tulajdonba vétel érdekében felmerülő költségeket megtéríti. A Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, az FM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium és az Önkormányzat -2016. május 25-én ügyvéd által ellenjegyzett - megállapodást (a továbbiakban: Megállapodás) kötöttek a - Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti 1598/A/1 hrsz-ú ingatlan önkormányzati tulajdonba történő visszavételéről, mely megállapodásban rögzítésre került, hogy jelen bérleti szerződés tárgyát képező ingatlant a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium az Önkormányzat számára bérbe adja, melynek feltételeit az Önkormányzat és az Intézmény külön megállapodásban rögzíti.  Az Önkormányzat a Megállapodásban vállalt értéknövelő beruházásokat az Intézmény számára megtérítette, ennek megfelelően a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium és Gyomaendrőd Város Önkormányzata a következő bérleti szerződést kötik:
 
1.      Jelen szerződés alapján Bérbeadó bérbe adja, a Bérlő pedig bérbe veszi a Bérbeadó használatában álló, 5500 Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti, 1598/A/1 hrsz-ú társasházi ingatlant. Bérbeadó jelen megállapodás aláírásával nyilatkozik, hogy a szerződés tárgyát képező ingatlan bérbeadására jogosult.
2.      Bérlő az 1. pont szerinti ingatlanban könyvtárat, civil szervezetek számára működési színteret szeretne kialakítani. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 7. pontja értelmében önkormányzati feladat a kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, a helyi közművelődési tevékenység támogatása.
3.      Bérlő a bérleményben az általa fenntartott Gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtár működtetést kívánja biztosítani, így Bérbeadó hozzájárul ahhoz, hogy a Könyvtár székhelyeként az 5500 Gyomaendrőd, Fő út 230. szám alatti, 1598/A/1 hrsz-ú társasházi ingatlan kerüljön bejegyzésre.
4.      Felek rögzítik, hogy Bérlő a bérleti szerződés megkötése előtt az ingatlant megtekintette, tehát annak állapotával a szerződés aláírásakor tisztában van. Felek az ingatlan birtokbaadásáról jegyzőkönyvet vesznek fel.  
  1. Bérbeadó jele megállapodás aláírásával hozzájárul az ingatlan 2. pontban meghatározott célra történő átalakításához, felújításához, azzal, hogy előzetesen ki kell kérni a tulajdonosi joggyakorló (MNV Zrt.) hozzájárulást.
  2. Bérlő az ingatlant 2016. december 1. napjától határozatlan időtartamra veszi bérbe.
Bérlő a bérlemény után Bérbeadónak bérleti díjat köteles fizetni. Az ingatlan havi bérleti díja bruttó 5.000,- Ft.
Bérbeadó a bérleti díj összegéről negyedévente számlát állít ki. Bérlő köteles a leszámlázott díjat a számla kézhezvételét követő 30 napon belül a Bérbeadó bankszámlájára átutalni.
  1. Bérlő főkötelezettsége a bérelt ingatlan átvétele és a használat fejében a bérleti díj megfizetése.
  2. Bérbeadó szavatolja, hogy a bérelt ingatlan a bérlet teljes időtartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas, valamint azt is, hogy harmadik személynek nincs olyan joga az ingatlanon, amely a Bérlőt a használatban akadályozná.  Nem áll fenn azonban szavatossági felelőssége azokért a hibákért, amelyeket a Bérlő rendeltetés- vagy szerződésellenes magatartása okozott.
  3. A Bérlő az ingatlant rendeltetésének és a szerződésnek megfelelően használhatja. Bérbeadó nem felel az olyan kárért, amely valamely közműszolgáltatás zavarából származik.
  4. Bérlő saját költségén köteles gondoskodni az ingatlan állagmegóvásáról. Bérlő felelős minden kárért, amely a rendeltetésellenes használatból, illetve jelen szerződés megszegéséből keletkezik.
  5. Amennyiben Bérlő jelen szerződésben vállalt valamely kötelezettségét megszegi, úgy Bérbeadó a szerződésszegés tényének tudomására jutásától számított nyolc napon belül írásban felszólítja Bérlőt a szerződésszerű használatra. Amennyiben Bérlő az írásbeli felszólítás ellenére, annak kézhezvételétől számított öt napon belül nem állítja helyre a szerződésszerű állapotot, úgy Bérbeadó írásban azonnali hatállyal jogosult felmondani a jelen szerződést.
  6. Bérlő köteles betartani az egész ingatlanra vonatkozó tűz- és balesetvédelmi, valamint egyéb szakmai előírásokat.
  7. Jelen szerződés kizárólag írásban a Felek közös megegyezésével módosítható.
  8. Jelen szerződést Felek közös megegyezéssel írásban megszüntethetik, illetve jelen szerződést mindkét fél bármikor írásban 30 napos felmondási idő mellett felmondhatja.
  9. A bérlet megszűnése után a Bérlő az ingatlant elhagyja és azt köteles a Bérbeadónak olyan állapotban visszaadni, ami a használat időtartama alatti természetes elhasználódásnak megfelel. A Bérlő mindazt, amit a saját költségén a helyiségbe bevitt, felszerelt, azt a helyiség épségének sérelme nélkül elviheti. Felek az Önkormányzat által a bérleményen elvégzett értéknövelő beruházások és felújítások elszámolásáról külön megállapodásban döntenek.
  10. Jelen bérleti szerződés megszűnik a bérlemény önkormányzati tulajdonba vételével.
  11. A szerződő Felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződésben foglaltak maradéktalan megvalósítása érdekében szükség szerint folyamatosan együttműködnek. Ennek megfelelően időben tájékoztatják egymást, nem csupán a jelen megállapodásban foglaltak teljesítéséről, hanem minden olyan kérdésről (tény, adat, körülmény), amely a szerződés teljesítésére kihatással lehet. 
A Bérlő által kapcsolattartásra kijelölt személyek:
név: Toldi Balázs polgármester
telefon: 66/521-600
e-mail: polgarmester@gyomaendrod.hu   
 
A Bérbeadó által kapcsolattartásra kijelölt személy:
név: Davidovics László igazgató
telefon:
e-mail: 
  1. Egyéb, a jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény és a jelen szerződésre vonatkozó hatályos jogszabályok rendelkezései az irányadók.
  2. Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a jelen szerződéssel kapcsolatban felmerült vitás kérdéseket egymás között tárgyalások útján kísérlik meg rendezni. Ennek 30 napon túli eredménytelensége esetén felek alávetik magukat hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság eljárásának.
  3. Felek a jelen szerződést – az alulírott helyen és időpontban - elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írják alá. Jelen szerződés 2 (kettő) oldalból áll és 4 (négy), egymással szó szerint megegyező eredeti példányban készült, amelyből aláírás után 2 (kettő) példány a Bérbeadót, 2 (kettő) példány a Bérlőt illeti meg.
  Gyomaendrőd, 2016. december ...                     Gyomaendrőd, 2016. december ......
 
       …………….…………….                                                    …………………………………
     Bérbeadó                                                                                       Bérlő
      Davidovics László                                                                   Toldi Balázs
              igazgató                                                                          polgármester
       Bethlen Gábor Mezőgazdasági és
 Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium                       Gyomaendrőd Város Önkormányzata
 
  pénzügyi ellenjegyző:                                                            pénzügyi ellenjegyző:
 
 jogi ellenjegyző:                                                                     jogi ellenjegyző: 
 
Záradék:
Jelen megállapodást Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ..../2016. (XII. 15.) Gye. Kt. határozatával jóváhagyta.
 
« Vissza
Vissza a főmenübe