13/2017. (I. 18.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: GYÜSZTE-vel kötött megállapodás felülvizsgálata

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

13/2017. (I. 18.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága javasolta a Képviselő-testületnek a következő döntési javaslat elfogadását:

„Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesülettel az együttműködési megállapodást az alábbiak szerint elfogadja: 

 

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

(Jóváhagyva a …../2017.(I. 26.) Gye. Kt. határozattal)

 

mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (Székhely: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., adószám: 15725527-2-04 képviseli: Toldi Balázs polgármester), mint önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat)  

másrészről GYÜSZ-TE Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület (Székhely: 5500 Gyomaendrőd, Bocskai u. 58/1., adószám: 18395136-1-04 képviseli: dr. Glózik Klára elnök), mint TDM szervezet (továbbiakban: TDM szervezet) között alulírott helyen és időben az alábbi feltételek szerint:  

Az Önkormányzat és az Egyesület jelen együttműködési megállapodásának célja a turizmus versenyképességének növelése, a látogatók megelégedettségének, a desztinációhoz köthető információkkal való ellátásának javítása, a turizmus szereplőinek naprakész üzleti információkkal történő ellátása, a helyi turisztikai desztináció menedzsment rendszer (TDM) fejlesztése. Ennek érdekében a desztinációs szintű települési és marketing feladatokat, kompetenciák, jogokat és kötelezettségeket az alábbiak szerint rögzítik. 

I. Az Önkormányzat jogai és kötelezettségei:  

1.      Az Önkormányzat megszünteti a párhuzamos struktúrákat a helyi turisztika területén. A helyi turizmussal kapcsolatos lehetőségek egységes arculatban való kezelését, a helyi turisztikai szereplők koordinálását, valamint a helyi turisztikai marketing tevékenységet a TDM szervezet közreműködésével kívánja megvalósítani. 

2.      Biztosítja a helyi turizmust érintő jogszabályok megfelelő végrehajtását. 

3.      Az Önkormányzat vállalja, hogy a turizmust érintő döntések előterjesztéseit a TDM szervezet számára megküldi és a TDM szervezet javaslatait döntései meghozatalánál figyelembe veszi. Az e tárgykörben tartott bizottsági és testületi ülésekre meghívja a TDM szervezet képviselőjét és részére tanácskozási jogot biztosít.  

4.      Az Önkormányzat TDM szervezet fenntarthatóságának érdekében évente a költségvetési rendeletében rögzítve a beszedett idegenforgalmi adó állami hozzájárulással megnövelt összegének 20 %-át, de legalább 4 millió forint támogatást nyújt a TDM szervezet működéséhez,  Amennyiben az állami hozzájárulási rendszer módosul, úgy a felek jogosultak a megállapodást felülvizsgálni.

A Számítás alapja: A tárgyévet megelőző év tényleges idegenforgalmi adóbevétele és a tárgyévben az önkormányzatot megillető üdülőhelyi feladatok támogatása összegének 20%-a, de legalább 4 millió forint.

A támogatási összeget az Önkormányzat egyenlő részletekben minden tárgyhó 20.-ig utalja át a TDM szervezet Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200015-11082390 számú számlájára. 

5.      Az Önkormányzat vállalja, hogy a költségvetési rendeletben rögzített támogatáson túl a beszedett idegenforgalmi adó állami hozzájárulással megnövelt összegének növekményét a szervezet számára biztosítja, de legalább 1.500.000 forintot. A szerződés hatályba lépésének évében (2017.) ez az összeg 1.500.000 forint.

A növekmény összegének meghatározása:Az Önkormányzat a tárgyévet megelőző év tényleges idegenforgalmi adóbevételét és a tárgyévben az önkormányzatot megillető üdülőhelyi feladatok támogatásának összegét veszi alapul, és ezt hasonlítja a tárgyévet megelőző második év idegenforgalmi adóbevételének és a tárgyévet megelőző évben az önkormányzatot megillető üdülőhelyi feladatok támogatásának összegéhez. A két összeg különbözete adja az adott év növekményének, azaz a többlettámogatásnak az összegét. Amennyiben a növekmény összege nem éri el az 1,5 millió forintot, úgy a többlettámogatás összege 1,5 millió forint.

A többlettámogatás a TDM szervezet pályázati önerőként, illetve a turisztikai marketing feladatok finanszírozására használhatja.  A többlettámogatás mértékét a felek minden évben legkésőbb szeptember végéig megvizsgálják, és annak függvényében az Önkormányzat tárgyév végéig utalja át a többlettámogatást a TDM szervezet számára.

6.      Az Önkormányzat vállalja, hogy a turizmushoz köthető, az önkormányzat, vagy valamelyik intézménye, gazdasági társasága által üzemeltetett turisztikai látványosságok, úgy mint: Liget Gyógyfürdő, Körös Látogatóközpont, Bárka Látogatóközpont, Erzsébet ligeti tanösvény, Vízi Színpad, Szent Antal Kenyérsütőház, Szent Antal Zarándokszálláshely, Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény, Gyoma Tájház és Alkotó Ház, továbbá a szerződés hatályba lépését követően létrehozott újabb városi attrakciók jegyáraiba beépíti a TDM szervezet támogatását. A beépített összeg jegyáranként 10 Ft. A jegyárakból származó többlettámogatás részletfeltételeit a felek, valamint az érintett szervezetek külön megállapodásban rögzítik, azzal, hogy a jegyár támogatás megszűnik, amennyiben az Önkormányzat által nyújtott támogatás mértéke meghaladja a TDM szervezet éves árbevételének a 70 %-át.

7.      Az Önkormányzat határozott időre, jelen megállapodás érvényességének idejére a TDM szervezet rendelkezésére bocsájtja a Tourinform Névhasználati Kézikönyvben meghatározott minőségű Tourinform iroda helyiségét. A Tourinform iroda rezsiköltségeit (víz, gáz, villany) átvállalja. Az ésszerű működést feltételezve. Az egyéb működtetési költségek a TDM szervezetet terhelik.  

8.      Vállalja egy fő diákmunkás foglalkoztatását minden év nyarán (június1- augusztus 31). A munkavállaló szakma irányítását ezen időszak alatt átengedi a TDM szervezet részére 

9.      Az Önkormányzat vállalja, hogy a TOURINFORM irodát tovább működteti amennyiben a TDM szervezet megszűnik, vagy működése ellehetetlenül.  

10. Az Önkormányzat által nyújtott anyagi támogatás nem haladhatja meg a TDM szervezet éves bevételének 70 %-át. Amennyiben meghaladja, úgy az Önkormányzat minden jogkövetkezmény nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti az I.5. pontban meghatározott többlettámogatást, valamint az I.6. pontban meghatározott jegyárakba beépített támogatást.

 

II. A TDM szervezet jogai és kötelezettségei: 

1.      A TDM szervezet vállalja a TOURINFOM iroda működtetését, mely ellátja az információszolgáltatás funkcióját is. A működtetéshez szükséges pénzügyi és infrastrukturális feltételeket az Önkormányzat jelen megállapodás I. pontja alapján biztosítja.  

2.      A TDM szervezet –  szakember biztosítása útján – kezeli a gyomaendrődi turisztikai térség turizmussal kapcsolatos szakmai feladatait. Ennek során a TDM szervezet Alapszabályában foglaltaknak megfelelően jár el.  

3.      A TDM szervezet vállalja, hogy a hatályos jogszabályi feltételeknek megfelelően biztosítja az Elnökségben, valamint a Felügyelő bizottságban egy-egy  Önkormányzat által delegált személy teljes jogú tagságát.  

4.      a TDM szervezet vállalja, hogy az önkormányzat intézményeivel, gazdasági társaságaival együttműködik, az együttműködés kereteiről, módjáról és mértékéről partneri megállapodást köt.  

5.      A TDM szervezet egyeztetve az Önkormányzat fejlesztési osztályával, az Önkormányzat Közművelődési, turisztikai feladatait ellátó Intézményével, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társasággal (Liget Fürdő Nonprofit Kft.) éves feladattervet készít (melynek része a marketingterv). A TDM szervezet az éves feladattervet minden év szeptemberében a Képviselő-testület elé terjeszti elfogadásra.  

6.      A TDM szervezet évente 2 alkalommal (április és október)  beszámolót készít a képviselő-testület mindenkori turisztikáért felelős bizottsága számára (idényfelkészülés, idényelemzés).  

7.      A megállapodás időtartama alatt a TDM szervezet közép- és hosszú távú működtetésének pénzügyi fenntarthatóságát részletesen kidolgozza. 

8.      A TDM szervezet vállalja, hogy a megállapodás időtartama alatt egy komplex (kereslet – kínálat) igényfelmérést követően kidolgozza azt a tevékenységrendszert, amely hosszútávon és folyamatosan árbevételt jelent a TDM szervezet számára. A párhuzamosságok elkerülése érdekében a TDM szervezet köteles az Önkormányzattal, valamint az Önkormányzat közművelődési és turisztikai feladatait ellátó intézményével és gazdasági társaságával előzetesen egyeztetni, jelen megállapodás hatálybalépést követő 1 éven belül.

9. A TDM szervezet turisztikai szempontok alapján esetenként, anyagilag és szakmailag hozzájárulhat az Önkormányzat vagy intézményei által szervezett programok, városi rendezvények támogatásához. A hozzájárulás mértékét saját hatáskörben dönti el.  

10. A TDM szervezet az Önkormányzattól kapott támogatási összeget az alapszabályában meghatározott célokhoz kötötten, meghatározott feladatokra fordíthatja.  

11. A TDM szervezet feladata a város turisztikai imázsának építése, erősítése, új turisztikai termék és szolgáltatás fejlesztések generálása, a város idegenforgalmi szereplői összefogásának növelése, erősítése. Továbbá turisztikai érdekképviselet, marketingtevékenység, illetve a város idegenforgalmi adóbevételeinek növelésének elősegítése. Turisztikai honlap (benne saját foglalási-közvetítői rendszer) működtetése turisztikai jellegű pályázatok figyelése, turisztikai képzések, oktatások szervezése.

 

III. Záró rendelkezések: 

1.      Jelen megállapodást a Felek 2017. január 1. napjától  2019. december 31. napjáig kötik. Jelen megállapodás 2017. január 1-jén lép hatályba.

2.      Felek vállalják, hogy a megállapodás feltételeit minden év januárjában felülvizsgálják.  

3.      A megállapodás teljesítése során a Felek kötelesek egymással együttműködni, ennek keretében egymást kötelesek értesíteni az érdekkörükben felmerülő, jelen szerződésre kiható minden lényeges adatról, tényezőről és körülményről.  

4.      Felek közös megegyezéssel a közöttük 2015. októberében megkötött, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 458/2015.(IX. 24.) Gye. Kt. határozattal jóváhagyott, majd a 21/2016.(I.28) GYe. Kt és a 68/2016.(II.11.) GYe Kt. határozatokkal módosított Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt 2016. február 12-én aláírt megállapodást hatályon kívül helyezik. Felek egymással elszámoltak, egymással szemben a korábbi megállapodásból származó követelést nem érvényesítenek.   

5.      Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv, valamint egyéb kapcsolódó jogszabályok rendelkezései irányadóak.   

6.      A Felek megállapodnak abban, hogy esetleges jogvitáikat elsődlegesen békés úton, tárgyalások útján kívánják rendezni, s csupán akkor fordulnak bírósághoz, ha a tárgyalásos rendezés nem vezetett eredményre. A felek jogvitájuk rendezésére kikötik az Önkormányzat székhelye szerint illetékes bíróság illetékességét. 

7.      Jelen 4 számozott oldalból álló szerződést a Felek, elolvasás és közös értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, 3 (darab) eredeti példányban jóváhagyólag aláírták.  

 

 Gyomaendrőd, 2017. január … 

 

......................................................

........................................................

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Toldi Balázs

polgármester

GYÜSZ-TE Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület

dr. Glózik Klára

elnök

 

Jogi ellenjegyzés: dr. Uhrin Anna jegyző 

 

Pénzügyi ellenjegyzés: Szilágyiné Bácsi Gabriella 

 

Gyomaendrőd, 2017. január …

« Vissza
Vissza a főmenübe