5/2017. (I. 17.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
5/2017. (I. 17.) Gye. Kt. Üokke. határozata
 
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a beterjesztett rendelet megalkotását a tervezetben foglalt szabályozási tartalommal: 
Tervezet
…../2017 (……...) önkormányzati rendelete
 
a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ÖR.) 2. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„2. § (5) A kérelem elbírálásához, a jogosultság megállapításához szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat, orvosi igazolást, számlákat, jövedelemre vonatkozó munkáltatói igazolást, illetve a pénzellátást folyósító szerv igazolásait és egyéb iratokat a kérelem beadásával egy időben kell benyújtani.”
 
2. § Az ÖR. 3. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„3. § (1) Az önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt jövedelmi és vagyoni viszonyaiktól függetlenül azoknak a személyeknek, akik nem várt események miatt létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe kerülnek. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet nem várt események: halál, betegség, baleset, természeti katasztrófa bekövetkezése esetén kialakult olyan élethelyzet, melyben a személyek, családok mindennapi megélhetése kerül veszélybe.”
 
3. § Az ÖR. 5. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„ 5. § (2)
c) Az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 200-300 %-a esetében a segély összege 20.000.-Ft.”
 
4. § Az ÖR. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„8. § (1)Az Önkormányzat a téli, fűtési időszakban egyszeri alkalommal szilárd tüzelőanyag formájában természetbeni támogatást biztosít annak a rászoruló személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és nem rendelkezik az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal.
(2) Támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
(3) Az (2) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.”
 
5. § (1) Az ÖR. 11. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„11. § (3)
b) akinek alkalmanként jelentkező vagy rendszeres - legalább hat hónap időtartamban fennálló - havi gyógyszerkiadása meghaladja az 5.000.-Ft-ot, de családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és nem rendelkeznek vagyonnal.”
 
(2) Az ÖR. 11. § (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„11. § (4)
c) 5.000,- Ft ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-a és 250 %-a közé esik.”
 
 6. § Az ÖR. 11. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:
 
„(9) Ha a települési gyógyszertámogatásban részesülő személy a támogatás folyósításának időtartama alatt elhalálozik, a haláleset hónapjára járó támogatást az Önkormányzat teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.
 
7. § Az ÖR.16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„16. § (1) Ha a támogatás folyósításának időtartama alatt a támogatásban részesülő személy
a) lakcíme megváltozik,
b) szolgáltatási szerződése megszűnik, ide nem értve a szolgáltató váltást,
c) elhalálozik,
a változás, megszűnés illetve a haláleset hónapjára járó támogatást az Önkormányzat teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.”
 
8. § Ez a rendelet 2017. február 15. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.
« Vissza
Vissza a főmenübe