83/2017. (III. 22.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: A Gyomaendrődi Földkezelő Kft. részére tagi kölcsön biztosítása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

83/2017. (III. 22.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága javasolta a Képviselő-testületnek a következő döntési javaslat elfogadását:

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Földkezelő Kft. részére 6.000.000 forint összegű tagi kölcsönt biztosít, mely összeget a Kft. gazdálkodási tevékenységének finanszírozására fordíthatja. A kölcsön forrása a 2017. évi költségvetésről szóló 7/2017. (II. 21.) önkormányzati rendelet 6. mellékletének 51. sorában megtervezett 6 millió forint összegű keret. A Képviselő-testület felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert az alábbi kölcsönszerződés aláírására és a szükséges jognyilatkozatok megtételére.

 

 

KÖLCSÖNSZERZŐDÉS-TERVEZET

 

Mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (székhely: Gyomaendrőd, Selyem út 124., adószám: 15725527-2-04 bankszámlaszám: 53200125-11062402 képviseli: Toldi Balázs polgármester) mint kölcsönadó (a továbbiakban: Kölcsönadó), másrészről

a Gyomaendrődi Földkezelő Kft. (székhely: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., adószám: 25449316-2-04, bankszámlaszám: 53200125-11099327, képviseli: Varjú Róbert ügyvezető) mint kölcsönvevő (a továbbiakban: Kölcsönvevő) között az alulírott helyen és időben, az alábbi feltételekkel: 

 

1.       Előzmények:

 

A Gyomaendrődi Földkezelő Kft. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának többségi tulajdonában álló gazdasági társasága, mely mezőgazdasági termelőszervezetet az önkormányzat 559/2015. (XII. 3.) Gye. Kt. határozatával alapította. Az önkormányzat tulajdoni hányada 97%, az alapításhoz 2.900.000 forint törzsbetétet biztosított a Képviselő-testület. A Földkezelő Kft. alapításának célja az önkormányzat tulajdonában álló földterületek szakszerű hasznosítása volt.

A Kft. ügyvezetője kérelemmel fordult Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testületéhez, melyben kérte a kft. 2017. évben jelentkező költségeinek részbeni előfinanszírozását. Az előfinanszírozás módja kölcsön biztosítása, összege 6.000.000 forint. A költségek megelőlegezése azért válik szükségessé, mert a gazdálkodási tevékenységből származó bevétel, valamint a földterületekhez kapcsolódó földalapú támogatás jóval a kiadások jelentkezése után fog realizálódni. A törzstőkén felül a Kft. egyéb forrással - melyből a költségek előfinanszírozását biztosítani tudná – nem rendelkezik.

 

2. A szerződés tárgya

 

2.1. Kölcsönadó - Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének  /2017. () Gye. Kt. határozata alapján - mindösszesen 6.000.000 forint, azaz Hatmillió forint összegű kölcsönt biztosít Kölcsönvevő részére. A kölcsön összege a Kölcsönvevő által művelt, 88,39 ha önkormányzati tulajdonú földeken folytatott gazdálkodási tevékenység során felmerülő költségek finanszírozására használható fel.

 

2.2. Kölcsönadó a kölcsön összegét egy összegben utalja át az Kölcsönvevő bankszámlaszámára a szerződés aláírását követő 15 napon belül.

 

2.3. Kölcsönadó a Kölcsönvevőnek a kölcsön összegét az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200125-11099327 számú számlájára utalja át.

 

2.4. A Kölcsönadó a kölcsön összegét kamatmentesen nyújtja a Kölcsönvevő részére.

 

2.5. Kölcsönvevő köteles a Kölcsönadó által biztosított kölcsönt 2018. december 30. napjáig egy összegben visszafizetni. A kölcsön törlesztése átutalással történik, a Kölcsönadó 53200125-11062402 számú bankszámlájára.

 

2.6. A Kölcsönvevő jelen szerződés aláírásával felhatalmazza Gyomaendrőd Város Önkormányzatát, hogy jelen szerződésből eredő mindennemű lejárt követelését, illetőleg a szerződés megszegésével kapcsolatos követeléseit a Kölcsönvevő Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet pénzintézetnél vezetett összes fizetési számlája és a hozzá tartozó alszámlák terhére, eseti gyakorisággal, értékhatárra való tekintet nélkül, külön engedély vagy nyilatkozat nélkül azonnali beszedési megbízás útján érvényesíthesse a Ptk. szerinti elévülési határidőn belül. Kölcsönvevő tudomásul veszi, hogy az azonnali beszedési megbízás érvényesítésére vonatkozó felhatalmazás csak Gyomaendrőd Város Önkormányzata hozzájárulásával vonható vissza. A Kölcsönvevő a szerződés aláírásával egyidejűleg felhatalmazó levelet állít ki a Kölcsönadó javára azonnali beszedési megbízás érvényesítésére.

 

3. A szerződés megszűnése, azonnali hatályú felmondás

 

3.1. A felek kijelentik, hogy a szerződés rendes felmondására nincs lehetőség.
 

3.2. Kölcsönadó azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést, ha

a)      a kölcsönnek a szerződésben meghatározott célra fordítása lehetetlen;

b)      a kölcsönvevő a kölcsönösszeget a szerződésben meghatározott céljától eltérően használja;

c)       a Kölcsönvevő vagyoni helyzetének romlása vagy a fedezet elvonására irányuló magatartása veszélyezteti a kölcsön visszafizetésének lehetőségét;

d)      a kölcsönvevő más súlyos szerződésszegést követett el.   

 

4. Egyéb rendelkezések

 

4.1. a Kölcsönvevő képviselője jelen szerződés aláírásával kijelenti az alábbiakat

a)      a Kölcsönvevő megfelel az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek.

b)      a Kölcsönvevő az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 50. §-a értelmében átlátható szervezetnek minősül.

c)       a Kölcsönvevőnek jelen szerződés aláírásakor nincs esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása.

 

4.2. A felek kötelesek minden erőfeszítést megtenni annak érdekében, hogy a közöttük felmerülő esetleges vitákat békés úton rendezzék. Ha a felek között nem jön létre békés megegyezés, akkor a vita rendezésére a felek kikötik – hatáskörtől függően – a Békéscsabai Járásbíróság, illetőleg a Gyulai Törvényszék kizárólagos illetékességét.
 

4.3. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződésben foglaltak maradéktalan megvalósítása érdekében szükség szerint folyamatosan együttműködnek. Ennek megfelelően időben tájékoztatják egymást, nem csupán a jelen szerződésben foglaltak teljesítéséről, hanem minden olyan kérdésről (tény, adat, körülmény), amely a szerződés teljesítésére kihatással lehet.

4.4.  Jelen szerződésben nem szabályozott kérdések vonatkozásában a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, az Áht. rendelkezései, valamint egyéb kapcsolódó jogszabályok rendelkezései az irányadóak.
 

4.5. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /2017. () Gye. Kt. határozatával felhatalmazta polgármesterét a kölcsönszerződés aláírására. 

4.6.  Jelen szerződés három, egymással szó szerint megegyező példányban készült, amelyet a felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag aláírtak.”
 

Gyomaendrőd, 2017. április

 

………………………………….

………………………………….

Gyomaendrőd Város

Önkormányzata

(Kölcsönadó)

Gyomaendrődi Földkezelő Kft.

(Kölcsönvevő)

Képviseli:

Toldi Balázs polgármester

 

Képviseli:

Varjú Róbert ügyvezető igazgató

Ellenjegyzem:

…..............................................................       …..............................................................

                Dr. Uhrin Anna                                        Szilágyiné Bácsi Gabriella

                       jegyző                                                    pénzügyi osztályvezető
« Vissza
Vissza a főmenübe