1/2017. (VIII. 25.) Helyi Választási Bizottsági határozat
Tárgy: Roma nemzetiségi önkormányzati képviselő méltatlansága eredményként megüresedett mandátum betöltése
 HATÁROZAT
 
 Gyomaendrőd Helyi Választási Bizottsága a Nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban Nek. tv.) 68. § (1) bekezdés d) pontja alapján, a Választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban Ve.) 206. §-ban és a 207/A. §-ban biztosított hatáskörében eljárva megállapítja, hogy Dógi János – a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. október 12-én megtartott választásán mandátumot szerzett – roma nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatását Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 42/2017. (VII. 27.) RNÖ határozatával méltatlanság miatt megszüntette, ezért képviselői megbízatása 2017. július 27. napjával megszűnt.
A Gyomaendrődi Helyi Választási Bizottság megállapítja, hogy Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületében Dógi János roma nemzetiségi önkormányzati képviselő méltatlanságának eredményeként megüresedett mandátumot Raffael Attila (RPSZ), mint a szavazatszám szerinti sorrendben következő jelölt tölti be.
A Helyi Választási Bizottság elrendeli a határozat közzétételét Gyomaendrőd Város Önkormányzat hirdetőtábláján és a www.gyomaendrod.hu honlapon.
A határozat ellen a központi névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet fellebbezést nyújthat be jogszabálysértésre hivatkozással úgy, hogy az legkésőbb 2017. augusztus 28 (hétfő) 16.00 óráig megérkezzen. A fellebbezésre irányadó határidő jogvesztő. A fellebbezés tárgyi illetékmentes.
A fellebbezést személyesen, levélben, telefaxon vagy elektronikus levélben lehet benyújtani.
A fellebbezésnek, tartalmaznia kell a kérelem jogszabálysértés szerinti alapját, a kérelem benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét, a kérelem benyújtójának személyi azonosítóját, illetve ha a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár nem rendelkezik személyi azonosítóval, a magyar állampolgárságát igazoló okiratának típusát és számát, vagy jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba-vételi számát. A fellebbezés tartalmazhatja benyújtójának telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetve kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.
A fellebbezésben új tények és bizonyítékok is felhozhatók.
 
INDOKOLÁS
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 42/2017. (VII. 27.) RNÖ határozatával, Dógi János a 2014. október 12-i önkormányzati választáson mandátumot szerzett roma nemzetiségi önkormányzati képviselő méltatlanságát állapította meg, és kimondta a képviselői megbízatás 2017. július 27-i hatállyal történő megszűnését.
A Nek. tv. 107. § (1) bekezdés c) pontja alapján méltatlanság miatt a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A Nek. tv. 68. § (1) bekezdése kimondja: „Ha a települési nemzetiségi önkormányzati képviselő helye üresedik meg, helyére a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.
A Helyi Választási Bizottság a települési roma nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi általános választására 8 képviselőjelöltet vett nyilvántartásba. A következő 5. legtöbb szavazatot elért nemzetiségi képviselő jelölt Raffael Attila (RPSZ) jogosult a mandátumra.
Fentiek miatt a Helyi Választási Bizottság a rendelkező részben foglaltak szerint döntött.
A határozatot a Nek. tv. 102. (1) bekezdés d) pontján és a 68. § (1) bekezdésén, a jogorvoslatról való tájékoztatás a Ve. 221. § (1) bekezdésén, 223. § (1) és (3) bekezdésein, 224.§ (1)-(4) bekezdésein és a 225. §-án, az illetékmentesség az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 1. pontján alapul.
« Vissza
Vissza a főmenübe