284/2017. (VIII. 22.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Közalapítvány Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirata
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
284/2017. (VIII. 22.) Gye. Kt. Üokke. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogy  mint alapító a Közalapítvány Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát az alábbiak szerint fogadja el:
 
Közalapítvány Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért
Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirata
 
[1]Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint alapítványtevő [2] jogi személyiséggel rendelkező, önkormányzati közfeladat folyamatos biztosítása céljából Közalapítványt hoz létre az alábbi feltételekkel:
 
1./        [3]A Közalapítvány neve:
            Közalapítvány Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért (továbbiakban: Közalapítvány),
            [4] A Közalapítvány határozatlan időre jött létre.         
 
2./        [5]A Közalapítvány székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Kossuth u. 11. sz.
 
3./        [6]A Közalapítvány célja:
[7] Közalapítvány [8] önkormányzati közfeladat biztosításaként a következő célokra jött létre:
Támogatást nyújtani színvonalas képzőművészeti alkotások létrehozásához. Gyomaendrőd Város képzőművészeti értékeinek felkutatása, gyűjtése, megőrzése, és kiállításainak biztosítása, különös tekintettel a gyomai és endrődi származású művészek alkotásaira, illetve Gyomaendrődhöz kapcsolódó művészek alkotásaira.
A Gyomaendrőd, Kossuth u. 11. sz. alatti ingatlan állagának megőrzése, bővítése, további kiállítási lehetőségek biztosítása a kortárs gyomaendrődi művészek részére, a Corini és a Vidovszky gyűjtemény, valamint a Vidovszky emlékszoba tárgyainak elhelyezése, ezek állandó gyarapítása, állagmegóvása, és folyamatos kiállítása.
Más képzőművészethez kapcsolódó helytörténeti dokumentumok őrzése, kiállítása, valamint időszaki kiállítások rendezése.
[9]A Közalapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.
 
4./        [10]A Közalapítvány kezelője és képviselete:
[11]4.1.A Közalapítvány vagyonának kezelője és legfőbb döntést hozó szerve az 9 tagú Kuratórium.
[12]4.2. A 9 tagú Kuratóriumot, valamint annak elnökét és titkárát Gyomaendrőd Város Önkormányzata bízza meg, [13] legfeljebb öt évre. A tagok ismételten megbízhatók. Az elnök és a titkár a kuratórium tagjai közül kerül ki.
[14]4.3. A közalapítványt a Kuratórium elnöke képviseli, és titkárával együtt jogosult a bankszámla feletti rendelkezésre.
[15],[16] A kuratórium elnöke[17] Megyeriné Csapó Ildikó 5500 Gyomaendrőd, Áchim A. u. 1/1.
            [18]A kuratórium titkára: [19] Hangya Lajosné 5500 Gyomaendrőd, Tanya VI. 540/D.
            [20]Tagok: Dr. Perneczky László Árpád 1125 Budapest Kútvölgyi út. 51.
                        Halászné dr. Balogh Erzsébet Irén- 5500 Gyomaendrőd, Áchim András utca 3. 2. ajtó
                        Nagyné Perjési Anikó- 5500 Gyomaendrőd, Pásztor János út 23.
                        [21]Dobó Sándorné – 5500 Gyomaendrőd, Hársfa u. 21.
                        [22] Hevesi- Nagy Anikó- 6720 Szeged, Tisza Lajos körút 36/38. V. emelet 38.
                        Diószegi Gyula Antalné- 5500 Gyomaendrőd, Bajcsy-Zsilinszky út 89.
                        Fülöp Imréné- 5502 Gyomaendrőd, Szabadság út 4/2. 2. ajtó
 
4.4. A kuratórium szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik. A kuratóriumot az elnök hívja össze. A kuratóriumot össze kell hívni, ha legalább 2 kuratóriumi tag, a felügyelő bizottság, vagy az alapító írásban az ok megjelölésével az elnöktől, vagy a titkártól kérik. A kuratórium elnöke a kuratórium ülését legkésőbb a kérelem kézhezvételét követő 15 napra köteles összehívni. A kuratórium ülésére az írásbeli meghívót a napirendek feltüntetésével úgy kell megküldeni, hogy azt a tagok az ülés megelőzését követő 5 nappal kézhez kapják Ennél rövidebb időköz alapján kiküldött meghívó alapján a kuratóriumi ülés akkor szabályos, ha sem írásban sem az ülésen ellene egyetlen kuratóriumi tag sem emelt kifogást.
4.5. A kuratóriumi ülések nyilvánosak, azon bárki részt vehet, de a kuratórium munkáját nem zavarhatja. A kuratórium üléséről jegyzőkönyv készül, melyet a kuratórium elnöke, és egy tagja hitelesít. A jegyzőkönyv az ülés helyét, idejét, a napirendeket, a két ülés közötti tisztségviselői tevékenységről szóló beszámolót, a kuratóriumi döntések végrehajtásáról készült jelentést, a napirendhez kapcsolódó előterjesztést, valamint a hozzászólások lényegét, és a meghozott döntéseket, valamint a döntéshez kapcsolódó igen-nem szavazatok, valamint a tartózkodók számát tartalmazza. A kuratórium titkára a döntésekről és azok végrehajtásáról regiszteres nyilvántartást vezet. A jegyzőkönyvek őrzéséről a kuratórium titkára gondoskodik.
4.6. A kuratórium üléséről készült jegyzőkönyvek nyilvánosak, abba az ok megjelölésével bárki betekinthet. A jegyzőkönyvekbe való betekintést a kuratórium titkára biztosítja. A kuratórium döntéseiről az érintetteket, ha a döntés meghozatalakor nem voltak jelen a kuratórium titkára írásban tájékoztatja. A nagyszámú (12 főnél több) érintett esetén a döntés kihirdetése a polgármesteri hivatal hirdetőjére való kifüggesztéssel történik meg. A kifüggesztés időtartamának legalább 15 napnak kell lennie.
[23]4.7.Nem vehet részt a kuratórium döntésében az a tag, aki, vagy akinek közeli hozzátartozója (Ptk. 8:1. § (1) 1 pontja), élettársa (továbbiakban együtt hozzátartozó) a határozat alapján
a) kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy
b) bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként érdekel.
Nem minősül előnynek a közalapítvány cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás.
4.8. A Közalapítvány kuratóriumában illetve felügyelő bizottságában nem tölthet be tisztséget az a személy, aki olyan közcélú szervezetnél töltött be vezető tisztséget a megszűnést megelőző két éven belül legalább egy évig, amely az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartozását nem egyenlítette ki.
A kuratórium valamint a felügyelő bizottsági tagok, illetve az ennek jelölt személy köteles az alapítót tájékoztatni arról, hogy ilyen tisztséget egyidejűleg műs közhasznú szervezetnél is betölt.
[24]4.9. Vezető tisztségviselő az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége ellátásához szükséges körben nem korlátozták.
Nem lehet vezető tisztségviselő az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült.
 Nem lehet vezető tisztségviselő az, akit e foglalkozástól jogerősen eltiltottak. Akit valamely foglalkozástól jogerős bírói ítélettel eltiltottak, az eltiltás hatálya alatt az ítéletben megjelölt tevékenységet folytató jogi személy vezető tisztségviselője nem lehet.
5./        [25]A kuratórium feladata:
            - az közalapítványi vagyon állagának megőrzése,
            - a közgyűjteményi szervezetekkel való együttműködés fejlesztése
- az alapítvány gazdálkodásának irányítása, az alapítvány gazdálkodásának irányítása, az alapítványi vagyon felhasználásnak, hasznosításának meghatározása
- a felhasználás ellenőrzése
- ügyrendjének elfogadása és abban annak meghatározása, hogy ha az alapítvány alkalmazottakat foglalkoztat, hogyan gyakorolja a munkáltatói jogokat, milyen létszám és bérkeretet biztosít.
 
6./        [26]A kuratórium határozatképessége:
A kuratórium határozatképes, ha 5 fő jelen van. A kuratórium határozatait a tagok szavazatainak egyszerű többségével hozza. A kuratórium működésének egyéb eljárási kérdéseit az ügyrend határozza meg. Az ügyrend elfogadásához, valamint módosításához a kuratóriumi tagok teljes jelenléte szükséges, és a kuratóriumi tagok legalább 8/9-nek támogatni kell az elfogadást vagy módosítást.
 
7./        [27]A közalapítvány titkára:
A kuratórium titkára operatív-ügyintéző-koordináló feladatokat lát el.
 
8./        [28] Felügyelő bizottság
 
[29]8.1. A közalapítvány kezelő szervezetének ellenőrzésére az alapító 3 tagú felügyelő bizottságot hoz létre.
Tagjai:
  • Molnárné Vajó Katalin Mária, 5502 Gyomaendrőd, Dózsa György utca 1/1.
  • Dr. Komlovszki Zita, 5553 Kondoros, Szabadság út 4.
  • Ugrainé Gróf Éva- 5500 Gyomaendrőd, Rákóczi Ferenc út 24.
8.2. A felügyelő bizottság tagjait az alapító 5 évre kéri fel, a tagok ismételten is megbízhatók.
8.3. A felügyelő bizottság a Közalapítvány működéséről készült éves jelentésre támaszkodva vizsgálja a Közalapítvány működését.
A kuratórium elé terjesztett a közalapítvány gazdálkodásával kapcsolatos jelentéseket, előterjesztéseket a felügyelő bizottságnak véleményezésre meg kell küldeni.
Célvizsgálatot akkor folytathat, ha a Közalapítvány céljait veszélyeztetve látja.
Vizsgálatainál külső szakértőket is igénybe vehet.
8.4. A felügyelő bizottság tagjai tanácskozási joggal részt vehetnek a kuratórium ülésein, a kuratórium tagjaitól felvilágosítást kérhetnek, a közalapítvány irataiba betekinthetnek.
8.5. A felügyelő bizottság tapasztalatairól szükség szerint, de évente legalább egyszer beszámol az alapítónak.
8.6. A felügyelő bizottság ügyrendjét maga állapítja meg, és az alapító hagyja jóvá.
8.7. A felügyelő bizottság köteles az intézkedésre jogosult kuratóriumot tájékoztatni és annak összehívását kezdeményezni, ha arról szerez tudomást, hogy
a) a Közalapítvány működése során olyan jogszabálysértés vagy a Közalapítvány érdekeit egyébként súlyosan sértő esemény(mulasztás) történt, amelynek megszüntetése vagy következményeinek elhárítása, illetve enyhítése a kuratórium döntését teszi szükségessé,
b) a vezető tisztségviselők felelősségét megalapozó tény merült fel.
Az intézkedésre jogosult vezető szervet a felügyelő bizottság indítványára – annak megtételétől számított 15 napon belül – össze kell hívni. E határidő eredménytelen eltelte esetén a vezető szerv összehívására a felügyelő bizottság is jogosult.
Ha a kuratórium a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges intézkedéseket nem teszi meg, a felügyelő bizottság köteles haladéktalanul értesíteni a törvényességi felügyeletet ellátó szervet, valamint az alapítót.
8.8. Nem lehet a felügyelő bizottság elnöke vagy tagja, az a személy, aki
a) a kuratórium elnöke vagy tagja
b) a Közalapítvánnyal a megbízatásán kívüli más tevékenység kifejtésére irányuló munkaviszonyban áll, ha jogszabály másképp nem rendelkezik,
c) a Közalapítvány cél szerinti juttatásából részesül – kivéve a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatásokat – illetve
d) az a)-c) pontban meghatározott személy hozzátartozója.
[30]8.9. A felügyelőbizottság tagja az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége ellátásához szükséges körben nem korlátozták. Nem lehet a felügyelőbizottság tagja, akivel szemben a vezető tisztségviselőkre vonatkozó kizáró ok áll fenn, továbbá aki, vagy akinek a hozzátartozója a jogi személy vezető tisztségviselője 
 
9./        [31]A közalapítványi célra rendelt vagyon.
Az közalapítvány vagyona 4.000.000.-Ft, azaz Négymillió 00/100 forint, amely a gyomaendrődi 209. tulajdoni lapszámú és 115. hrsz-ú, valamint a 210. tulajdoni lapszámú és 116. hrsz-ú, a Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában álló Kossuth út 11. szám alatti ingatlanból áll.
            Az alapító átruházza a kezelői jogát az alapítványra, hozzájárul a földhivatali bejegyzéshez
 
10./      [32]A közalapítványhoz való csatlakozás lehetősége:
A Közalapítványhoz bárki csatlakozhat. A csatlakozás elfogadásáról a kuratórium dönt. Közhasznú szolgáltatásaiból bárki részesülhet. [33]Az alapítványhoz csatlakozó nem jogosult az alapítói jogok gyakorlására.
 
11./      [34]A közalapítvány gazdálkodása:
            11.1. A vagyon felhasználásról a kuratórium dönt.
A vagyon felhasználásának mind közvetve, mind közvetlenül a Közalapítvány céljainak megvalósítását kell szolgálnia.
11.2. Az alapító a kuratóriumot felhatalmazza, hogy a Közalapítvány vagyonával vállalkozzék, az abból származó jövedelem a Közalapítvány céljainak megvalósítását szolgálja, azokat nem veszélyeztetheti. A Közalapítvány átmenetileg szabad készpénzvagyona csak állampapírban helyezhető el.
A gazdálkodása során elért eredményét nem oszthatja fel, azt a létesítő okiratában meghatározott tevékenységére fordíthatja.
11.3. A kuratórium a Közalapítvány vagyoni helyzete és bevételei ismeretében évente dönt a Közalapítvány céljai között felsorolt feladatok végrehajtásához felhasználható pénzeszközök mértékéről, felosztásuk módjáról, mely a 3. pontban felsorolt fontossági sorrend figyelembevételével történik.
A döntések végrehajtásáról a kuratórium titkára gondoskodik.
[35]11.4. A Közalapítvány köteles pályázatot kiírni, ha az általa nyújtott cél szerinti juttatás az évi egymillió forintot meghaladja, kivéve, ha törvény vagy kormányrendelet a közalapítvány közfeladatára tekintettel más eljárási rendet állapít meg. Nem tartoznak e kötelezettség körébe a nyugellátás jellegű ellátások és a természetes személyek részére nem ösztöndíj jelleggel nyújtott olyan természetbeli ellátások, amelyek értéke nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét." (Áht. 104/A. § (2) bekezdés)
 
12./      [36]Záró rendelkezések:
12.1. A Közalapítvány céljainak elérése érdekében együttműködik, a képző-, ipar- és fotóművészet, már működő, vagy a jövőben létrejövő állami, önkormányzati, társadalmi szervezetekkel és alapítványokkal.[37]
12.2.A Közalapítvány működéséről, tevékenységének és gazdálkodásának legfontosabb adatairól a helyi sajtó, valamint éves beszámolójának a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalban[38] lévő hirdetőkre való kifüggesztés útján a kuratórium a nyilvánosságot évente legalább egy alakalommal köteles tájékoztatni.
12.3. A Közalapítvány kuratóriuma minden év április 30-ig[39] köteles beszámolni az előző év gazdálkodásáról. A Közalapítvány gazdálkodásának legfontosabb adatait a 12.2. pontban foglaltak szerint nyilvánosságra kell hozni.
12.4. a Közalapítvány – Ptk.-ban meghatározott okok miatt történő – megszűnése esetén
az alapítványi vagyon a gyomaendrődi önkormányzatra száll vissza, amely köteles azt a megszűnt közalapítvány céljához hasonló célra fordítani, és erről köteles a nyilvánosságot a 12.2. pontban foglaltak szerint tájékoztatni.
 
Az alapító tudomásul veszi, hogy a közalapítvány érvényességéhez az alapító okirat bírósági nyilvántartásba vétele szükséges.      
 
Az alapító okiratban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell alkalmazni.
[40]
 
Gyomaendrőd, 2017. augusztus ...
 
P.H.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Alapító
képviseli: Toldi Balázs polgármester
 
 
Alulírott jogi képviselő igazolom, hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítő okirat-módosítások alapján hatályos tartalmának. A módosításnak megfelelő változtatásokat félkövér, dőlt betű, valamint lábjegyzet jelzi.
 
Ellenjegyezem 2017. augusztus … napján:
 
__________________________
dr. Varga Imre
ügyvéd
5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 13.
  

[1]Módosította:_ 102/1998. (IV. 30.) KT. sz. határozat
[2]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[3] Módosította:_ 102/1998. (IV. 30.) KT. sz. határozat
[4]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[5] Módosította:_ 102/1998. (IV. 30.) KT. sz. határozat
[6] Módosította:_ 102/1998. (IV. 30.) KT. sz. határozat
[7]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[8]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[9] Módosította:_ 102/1998. (IV. 30.) KT. sz. határozat
[10] Módosította:_ 102/1998. (IV. 30.) KT. sz. határozat
[11] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[12] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[13]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[14] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[15] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[16] Módosította:_451/2014. (IX.25.) KT. sz. határozat
[17]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[18] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[19]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[20] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[21] Módosította a 21/2014. (I. 30.) Gye. Kt. határozata
[22] Módosította:_452/2014. (IX.25.) KT. sz. határozat
[23] Módosította: 627/2014. (XII. 18.) Gye. Kt. határozata
[24] Beiktatta: 627/2014. (XII. 18.) Gye. Kt. határozata
[25] Módosította: 102/1998.(IV.30.) KT. számú határozat
[26] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[27] A második és harmadik mondatot törölte a 102/1998.(IV.30.) KT. számú határozat
[28] A szöveget beiktatta a /1998.(IV.30.) KT. számú határozat
[29] Módosította:_ 278/2011. (IV.28.) KT. sz. határozat III. pontja
[30] Beiktatta a 627/2014. (XII. 18.) Gye. Kt. számú határozat
[31] Módosította a 102/1998.(IV. 30.) KT. számú határozat
[32] Módosította a 102/1998.(IV. 30.) KT. számú határozat
[33] Módosította a ……/2017. (VIII. ….) KT. számú határozat
[34] A szöveget törölte és az alábbi szöveget iktatta be a 102/1998.(IV. 30.) KT. számú határozat
[35] Beiktatta: 304/2003. (XI. 27.) KT. sz. határozat
[36] kiegészítette a 102/1998. (IV: 30.) KT. sz. határozat
[37] Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[38] Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[39] Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
[40]Módosította:_ …/2017. (VIII. …) KT. sz. határozat
 
« Vissza
Vissza a főmenübe