290/2017. (IX. 20.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Németzugi szivattyútelep átadása üzemeltetésre

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

290/2017. (IX. 20.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat

 A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a Gyomaendrőd, külterület 011/1 hrsz. alatti szivattyúház művelési ágú ingatlanon működő Németzugi szivattyútelepet térítésmentesen adja át üzemeltetésre a  Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részére. Az üzemeltetési szerződést az alábbiak szerint fogadja el és hatalmazza fel Toldi Balázs polgármestert a szerződés aláírására és az egyéb jognyilatkozatok megtételére.

 

 

ÜZEMELTETÉSI SZERZŐDÉS

a Németzugi szivattyútelep üzemeltetési és fenntartási feladatainak átvállalásáról

 

 

amely létrejött egyrészről a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság /székhelye: 5700 Gyula, Városház u. 26. működési formája: központi költségvetési szerv, alapító okirat száma: A-219/2/2014; törzskönyvi azonosító szám (PIR): 308483; adószáma: 15308483-2-04; statisztikai számjele: 15308483-8413-312-04; ÁHT azonosító: 036122; képviseli: Bak Sándor igazgató/, mint működési terület szerinti vízügyi igazgatási szerv (a továbbiakban: Üzemeltető)

 

- másrészről a Gyomaendrőd Város Önkormányzata /székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.; törzskönyvi azonosító szám: 725525; adószáma: 15725527-2-04; statisztikai számjele: 15725527-8411-321-04; képviseli: Toldi Balázs polgármester/, mint tulajdonos és üzemeltetésre átadó (a továbbiakban: Tulajdonos) között az alábbi helyen és napon a következő feltételek szerint:

 

1./ Előzmények:

 

A Gyomaendrőd külterület 011/1. hrsz. alatti kivett szivattyúház megjelölésű 586 m2 területű ingatlan 1/1 arányú tulajdonosa Gyomaendrőd Város Önkormányzata, amely ingatlanon található a jelen szerződés tárgyát képező Németzugi szivattyútelep.

 

A vízgazdálkodásról szóló 1997. évi LVII. törvény (Vgtv.) 3. §-ának rendelkezései alapján 2014. január 1-jét követően az állami tulajdonban lévő és vízitársulat által üzemeltetett vizek és vízilétesítmények a működési terület szerinti vízügyi igazgatási szerv vagyonkezelésébe kerültek.

 

Annak ellenére azonban, hogy a jelen szerződés tárgyát képező vízilétesítmény elsődlegesen belvízvédelmi célokat és érdekeket szolgál, – tekintettel arra, hogy az önkormányzati és nem állami tulajdonban van, a törvényi feltételek teljesülése hiányában – a Vgtv. hivatkozott rendelkezése alapján (ex lege) nem kerülhetett az Üzemeltető vagyonkezelésébe.

 

A Vgtv. 6/A. § (1) bekezdése alapján „a belvízelvezetést vagy öntözést szolgáló, nem állami tulajdonban lévő vízfolyások, csatornák üzemeltetését és fenntartását – a 45/E. § (1) bekezdése, a 45/F. § (2) bekezdése vagy a 45/G. § (4) bekezdése szerint megkötött üzemeltetési szerződés alapján – a működési terület szerinti vízügyi igazgatási szerv látja el”.

 

Az Üzemeltető által elvégzett szakmai vizsgálat eredményeképpen megállapítható, hogy a Németzugi szivattyútelep vízkárelhárítás idején alkalmas és szükséges a kizárólagos állami tulajdonú és az Üzemeltető vagyonkezelésében lévő Telki-Peresi-főcsatorna mentesítésére, a XXV-b csatornán keresztül, így a belvízelvezetésben betöltött szerepe közérdekű.

 

A vízgazdálkodási közfeladatok ellátása, illetve a jelen szerződés tárgyát képező vízilétesítmény folyamatos üzemeltetésének és fenntartásának biztosítása céljából az Üzemeltető megkereséssel fordult a Tulajdonos felé.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a jelen szerződés 1. sz. mellékletét képező 36/2017. (I. 26.) Gye. Kt. határozatában döntött arról, hogy a Gyomaendrőd, külterület 011/1. hrsz. alatti szivattyúház megjelölésű ingatlanon lévő Németzugi szivattyútelepet térítésmentesen felajánlja üzemeltetésre a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részére.

 

Mindezekre, valamint a Vgtv. 6/A. § (1) bekezdésében, valamint a 45/E. § (1) bekezdésében foglaltakra, illetve a közérdekűség fennállására és a vízgazdálkodási szempontokra figyelemmel a szerződő felek a jelen szerződés tárgyát képező szivattyútelepre vonatkozóan az üzemeltetési és fenntartási feladatok átvállalásáról jelen szerződésben foglaltak szerint állapodnak meg.

 

 

2./ A szerződés tárgya:

 

A Tulajdonos az alábbiakban részletesen megjelölt Németzugi szivattyútelep üzemeltetési és fenntartási feladatainak ellátását az Üzemeltető részére ellenérték nélkül, a jelen megállapodásban foglaltak szerint átadja, a feladatok ellátását az Üzemeltető a Tulajdonostól átvállalja.

 

A fenti vízilétesítmény műszaki állapotáról a szerződő felek képviselői közösen, 2017. augusztus 09. napján a jelen szerződés 2. sz. mellékletét képező jegyzőkönyvet vették fel.

 

Szivattyútelep/szivattyúállás megnevezése:

Németzugi szivattyútelep

 

összes kapacitása:                          2x 0,3 m3/sec

gépegységek száma                      2 darab

befogadó megnevezése:               Hármas-Körös folyó

hasznosítás jellege:                        Belvízvédelmi

maximális vízszint:                         82,33 mBf +180 cm

minimális vízszint:                          80,33 mBf

szivattyú indulási vízi:                   82,13 mBf

fogyasztási hely azonosító:            nincs kiépített villamos energiaellátás

távleolvasóval rendelkezik:          nem

lekötött teljesítmény:                 nincs

szivattyú típusa:                         Agrofil-400 E

üzem típus:                                villanymotoros

teljesítmény (kw):                       17 kW-os motorok

építmény:                                  téglaépület (felújításra szorul)

 

A szerződő felek jelen megállapodásban is egyezően rögzítik, hogy a 2017. február 23-i üzempróba során a Tulajdonos egy darab 37,5 kVA-es dízel aggregátorral, továbbá egy darab EAG1 típusjellel ellátott, 63 Amperes névleges árammal rendelkező, villamos kapcsolószekrénnyel vonult fel a szivattyútelepnél. Az így összeállított erőgép, elosztószekrény installáció egyszerre egy szivattyú üzemét tudja biztosítani. A motorok átkötésével azonban mind a két szivattyú működőképessége külön-külön bebizonyosodott.

Az épületen belüli elzáró szerelvények, tolózárak fedél alatti tömítései eresztenek. A töltéstestben elhelyezett vízoldali tolózárnál nem tapasztalható szivárgás, sem a kettőt összekötő nyomott csőszakasz felszíni részén. Maguk az elzáró szerelvények kielégítően zárnak.

A szivattyútelep saját GANZ-Jendrassik dízel aggregátora és a hozzá tartozó villamos elosztó és kapcsolószekrény jelenleg működésképtelen, illetve erősen hiányos. Az épülethez nincs villamoshálózati csatlakozási pont, fogyasztási hely kiépítve, jelenleg csak aggregátorral biztosítható az üzem. A szivattyúk pontos állapota nem ismert, 2013-ban felújításon estek át.

A szivattyúépület állapota kielégítő, de felújításra, renoválásra szorul mind az épületszigetelés, burkolatok, nyílászárók, mind az épületvillamosság tekintetében. A villamoshálózati hozzáférés kiépítése javasolt.

A mellékhelyiség állapota rossz, használhatatlan.

A töltésben futó nyomócső két tolózár közötti szakaszán megsérült, vélhetően az egyik tokos kötésnél a cső anyaga keresztben elhasadt. Emiatt a 2016. évi júliusi belvízvédekezés során, a gépek beindítása után a töltéstesten keresztül feltört a víz. A javítást a Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat végezte a cső belső felületére feszített köpeny és tömítő anyag rögzítésével.

A szivattyútelep aggregátor biztosításával képes az üzemre, a sérült nyomócső viszont jelentős kockázatot jelent.

 

A szerződő felek egyezően rögzítik, hogy jelen megállapodásnak nem tárgya a GANZ-Jendrassik dízel aggregátor és a hozzá tartozó villamos elosztó és kapcsolószekrény.

 

A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződés tárgyát képező vízilétesítményt és annak jelen megállapodásban megjelölt alkotórészeit, tartozékait a Tulajdonos jelen szerződés aláírásával egyidejűleg az Üzemeltető birtokába adja.

 

A Tulajdonos vállalja, hogy a szerződés tárgyát képező vízilétesítmény érvényes és hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyének – az üzemeltető személyében bekövetkező változásra tekintettel szükséges – módosítása érdekében a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdése alapján jelen szerződés hatályba lépését követő 30 napon belül kérelmet nyújt be az illetékes vízügyi hatósághoz és ennek tényéről az Üzemeltetőt tájékoztatja.

 

 

3./ A szerződés hatálya:

 

Jelen szerződés annak mindkét fél által történő aláírásának napján lép hatályba és a vízjogi üzemeltetési engedéllyel azonos ideig hatályos, azaz a vízjogi üzemeltetési engedélyben meghatározott időpontig szóló határozott időre jön létre.

 

 

4./ Az Üzemeltető kötelezettségei:

 

Az üzemeltetés és fenntartás körébe tartozó feladatokat az Üzemeltető a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseire – így különösen a vizek és a közcélú vízilétesítmények fenntartására vonatkozó feladatokról szóló 120/1999. (VIII. 6.) Korm. rendeletben foglaltakra – figyelemmel látja el. Az Üzemeltető a megállapodás tárgyát képező művet és berendezéseket a vízjogi üzemeltetési engedély szerint köteles üzemeltetni.

 

A szivattyútelep jelenlegi állapotára figyelemmel a szerződő felek egyezően rögzítik, hogy a biztonságos üzemelés és a rendeltetésszerű használat érdekében szükséges javítási munkákat, beleértve az építmény, illetve egyéb tárgyi eszköz alkotórészei lényeges elemeinek cseréjét, valamint a vis maior következében közvetlenül szükséges hibaelhárítást az Üzemeltető a Tulajdonos előzetes tájékoztatását követően jogosult saját költségén elvégezni. A szerződő felek megállapodnak továbbá, hogy az így felmerült költségek vonatkozásában jelen szerződés megszűnésekor kölcsönösen elszámolnak egymással, az amortizációt is figyelembe véve.

A fentieket meghaladó felújítási, javítási munkák elvégzéséről és az ahhoz kapcsolódó költségek viseléséről a felek egyedileg állapodnak meg.

 

5./ A Tulajdonos jelen szerződés aláírásával kijelenti, hogy a szerződés tárgyát képező vízilétesítmény vonatkozásában az üzemeltetést érintő szerződése nincs hatályban.

  

6./ Egyéb rendelkezések:

 

Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződésben foglaltak maradéktalan megvalósítása érdekében szükség szerint folyamatosan együttműködnek. Ennek megfelelően időben tájékoztatják egymást, nem csupán a jelen szerződésben foglaltak teljesítéséről, hanem minden olyan kérdésről (tény, adat, körülmény), amely a szerződés teljesítésére kihatással lehet, különös tekintettel a Tulajdonos által a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel folytatott egyeztetésekre.

 

A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a szerződés teljesítése során felmerülő műszaki vagy egyéb vitában, a vitatott kérdés jellegétől függően, esetenként közös megállapodással kiválasztott intézet, intézmény, vagy szakértő véleményét fogadják el. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződéssel létrejött jogviszonyból származó esetlegesen felmerülő jogvitáikat elsődlegesen békés úton, egyeztető tárgyaláson rendezik. Szerződő felek megállapodásának hiánya esetére, bármely jogvita eldöntése érdekében kikötik a per tárgyának értékétől függően a Gyulai Járásbíróság vagy a Gyulai Törvényszék kizárólagos illetékességét.

 

A szerződő felek tudomásul veszik, hogy amennyiben jogaikat, kötelezettségeiket érintő módon jogszabályváltozás vagy egyéb szervezetszabályozó kormányzati aktus születik, úgy jelen megállapodásukat felülvizsgálják.

 

A szerződő felek kijelentik, hogy magukra nézve kötelezően elfogadják és tudomásul veszik, hogy az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalról szóló 355/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet alapján az Állami Számvevőszék, Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Belügyminisztérium is jogosult a jelen szerződést, annak teljesítését, valamint rendelkezésükre bocsátott költségvetési pénzeszközök szerződésszerű felhasználását ellenőrizni a jogszabályban meghatározott körben.

A Tulajdonos kijelenti, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően átlátható szervezet.

Szerződő felek megállapodnak, hogy a jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény és az egyéb vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit tekintik irányadónak.

Jelen szerződés elválaszthatatlan részét képezi a 3. sz. „Átláthatósági nyilatkozat” tárgyú melléklet.

 

A szerződő felek jelen szerződést annak elolvasását követően, mint akaratukkal mindenben megegyezőt – a képviselet szabályainak betartásával – jóváhagyólag aláírják.

 

Gyomaendrőd, 2017.                        Gyula, 2017. augusztus „       ”

 

          …………………………….                                           …………………………

               Toldi Balázs                                                       Bak Sándor

              polgármester                                                       igazgató

Gyomaendrőd Város Önkormányzata                   Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

               Tulajdonos                                                             Üzemeltető

 

  

Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 55.§-ban foglaltak alapján az Üzemeltető részéről ellenjegyzem:

 

 

                                                                            Holecz Magdolna

                                                                    gazdasági igazgatóhelyettes”

« Vissza
Vissza a főmenübe