315/2017. (X. 18.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Gyomaendrődi Összefogás Egyesület, valamint a Templárius Alapítvány helyiséghasználati kérelme

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

315/2017. (X. 18.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek a következő döntési javaslat elfogadását:

„Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrőd, Hősök útja 56. szám alatt lévő 208 hrsz.-ú ingatlanból 9 m2 alapterületű helyiséget irodai tevékenység céljára 2018. január 1. napjától 2018. december 31. napjáig tartó időtartamra bérbe adja a Gyomaendrődi Összefogás Egyesület (székhely: 5500 Gyomaendrőd, Bethlen Gábor utca 20.) részére.

 

 

Helyiségbérleti szerződés

(tervezet)

amely létrejött egyrészről

 

Név:                                         Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Székhely:                                 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Törzskönyvi azonosító:         725525

Adószám:                                15725527-2-04

Képviseli:                                Toldi Balázs polgármester

mint bérbeadó, a továbbiakban: Bérbeadó

 

másrészről

 

Név:                                         Gyomaendrődi Összefogás Egyesület

Székhely:                                5500 Gyomaendrőd, Bethlen Gábor utca 20.

Nyilvántartási szám:              3387

Adószám:                                18901133-1-04

Képviseli:                                Raffael Attiláné elnök

 

mint bérlő, a továbbiakban: Bérlő

 

együttesen a továbbiakban: Felek.

 

1. A szerződés tárgya

 

A Bérbeadó, mint a szerződés tárgyát képező bérlemény kizárólagos tulajdonosa jelen szerződés aláírásával bérbe adja, míg a Bérlő 2018. január 1. napjától 2018. december 31. napjáig tartó határozott időre bérbe veszi a 208 hrsz.-ú, természetben az 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 56. szám alatt található ingatlanból 9 m2 alapterületű helyiséget irodai tevékenység  céljára az alábbi feltételek mellett.

 

2. Bérleti díj

 

1. Felek a Bérlemény bérleti díját nettó 4.500-Ft/hó+ÁFA, azaz: nettó négyezer-ötszáz forint/hó+ÁFA összegben állapítják meg.
2. A bérleti díjon túl a Bérlőt terheli jelen szerződés 4.2. pontjában meghatározottak szerint a  gáz, áram és víz közmű használat költségeinek a viselése.

3. A Bérbeadó és a Bérlő az 1. pontban meghatározott bérleti díj tekintetében is az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (ÁFA törvény) szerinti határozott időre szóló elszámolásban állapodnak meg az 58. § figyelembevételével.

4. Bérbeadó kijelenti, hogy élt az ÁFA törvény 88. §-a szerinti választási lehetőséggel, amely alapján a Bérbeadó az ingatlan bérbeadási tevékenységét általános forgalmi adó kötelessé tette.

5. Bérlő a bérleti díjat havonta előre, a Bérbeadó által a tárgyhó 5. napjáig kiállított és 5 napon belül a Bérlő posta címére megküldött számla alapján a számla kiállításától számított 15 napon belüli banki átutalással fizeti meg a Bérbeadó részére, a számlán feltüntetett bankszámlára.

6. Késedelmes fizetés esetén a Bérlő a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű késedelmi kamatot tartozik a Bérbeadó részére megfizetni.

 

3. A Bérbeadó jogai és kötelezettségei

 

1. A Felek rögzítik, hogy a Bérbeadó a Bérleményt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban jelen szerződés aláírását követő 15 napon belül a Bérlő birtokába adja. A birtokba adásról a Felek külön jegyzőkönyvet vesznek fel a közüzemi mérőórák állásainak rögzítésével. 

2. A Bérbeadó szavatol azért, hogy a Bérlemény tekintetében harmadik személynek olyan joga, amely a Bérlő békés birtoklását akadályozza, vagy kizárja, nem áll fenn.

3. Bérbeadó jogosult a Bérlő szükségtelen háborítása nélkül a Bérlemény rendeltetésszerű és jelen szerződésnek megfelelő használatát, illetve annak állagát ellenőrizni.

4. A Bérbeadó a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása érdekében akkor is jogosult a Bérleménybe belépni és a szükséges munkálatokat elvégezni, ha ezen munkálatok a Bérlőt a Bérlemény használatában akadályozzák.

5. Bérbeadó jelen szerződés aláírásával kijelenti, hogy a tulajdonában és használatában levő ingatlan vagyonbiztosítással rendelkezik.

 

4. A Bérlő jogai és kötelezettségei

 

1. Bérlő a Bérleményt irodai tevékenység céljára használhatja. Az eltérő használatot a Bérbeadóval minden esetben egyeztetni kell. Bérlő nem jogosult a tevékenységét a Bérlemény rendeltetésével ellentétes módon, a Bérlemény állagát rongálva folytatni, köteles mások jogait és törvényes érdekeit a használat során figyelembe venni.

2. Bérlő kijelenti, hogy a helyiség használata során a gáz, áram és víz közművek használatára igényt tart. Bérbeadó az előző havi közüzemi díjakról a használt helyiség alapterületének arányában köteles számlát kiállítani, amelynek összegét a Bérlő köteles banki átutalással, 15 napos fizetési határidővel a Bérbeadó Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200125-11062402 számú számlájára megfizetni.

3. Bérlő kijelenti, hogy átlátható szervezet, amely nem áll csőd, felszámolási vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás alatt.
4. A Bérlőnek az Ingatlan műszaki rendszereit tételes leltárral kell átvennie az Bérbeadótól, és visszaadnia a Bérbeadónak.
5. Bérlő a Bérlemény használata során köteles betartani a munkabiztonsági-, tűz- és vagyonvédelmi szabályokat. Bérlő felel minden olyan kárért, amely ezen szabályok megszegéséből ered, és viseli ezek jogkövetkezményeit.
6. Bérlő köteles a Bérlemény állagát – a rendeltetésszerű használatból eredő kopástól eltekintve – a Bérlet időtartama alatt megőrizni. A bérbe adott ingó és ingatlanvagyonról, annak állagáról felek közösen jegyzőkönyvet vesznek fel. Bérlő az átvett vagyontárgyak állagát köteles jó gazda gondosságával megőrizni és a szerződés lejártával azt megőrizve visszaszolgáltatni. Az átadott vagyonnal kapcsolatos pótlási kötelezettség a Bérlőt terheli.

7. Bérlő köteles az állagmegóváshoz szükséges kisebb munkálatokat saját költségén elvégezni. Bérlő az olyan munkálatok szükségességéről, amelyek elvégzése a Bérbeadó kötelezettsége, köteles a Bérbeadót haladéktalanul értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő károkért a Bérlő felelősséggel tartozik.

8. Bérlő a Bérleményben a Bérlemény állagát érintő átalakítási, bontási vagy építési munkálatokat kizárólag a Bérbeadó előzetes írásbeli engedélyével végezhet. Az ilyen munkálatokhoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése Bérlő feladata és költsége.

9. Bérbeadó jogosult a hozzájárulást megtagadni, ha a megvalósítani kívánt beruházás jogszabályba vagy a jelen szerződés rendelkezéseibe ütközik, illetve ha az a Bérbeadó érdekeit egyébként sérti vagy azzal ellentétes.

10. A Bérlő korlátlan és teljes felelősséggel tartozik az általa, a Bérlemény használata során okozott károkért, és viseli azok jogkövetkezményeit.
11. A Bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a képviselő személyében vagy az adataiban bekövetkező változás esetén 30 napon belül a másik felet írásban értesítik.

 

5. A szerződés hatálya, módosítása

1. Jelen szerződést felek 2018. január 1. napjától 2018. december 31. napjáig tartó időtartamra kötik meg.

2. Jelen szerződés érvényesen csak a Felek közös írásbeli megállapodásával módosítható.

 

6. A szerződés megszűnése

 

1. Megszűnik a szerződés:

    -  valamelyik fél jogutód nélküli megszűnésével;

    -  a Bérlemény megsemmisülésével, avagy állagának olyan mértékű romlása esetén, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmassá már nem tehető;

    -  jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján;

    -  felmondással;

    -  a jelen szerződésben meghatározott egyéb esetekben.

2. Felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.
3. Felek a szerződést 30 napos határidővel írásban, indoklás nélkül felmondhatják, mely eltelte után a szerződés tárgyhónap utolsó napjával szűnik meg.

4. Felek a szerződést, a másik fél szerződésszegése esetén írásban, azonnali hatállyal mondhatják fel, a másik félhez intézett indokolt nyilatkozatukkal.
5. Szerződésszegés különösen – de nem kizárólagosan:

    -  a bérleti díj fizetésének elmulasztása;

    -  a Bérlemény nem rendeltetésszerű használata;

    -  a Bérlemény állagának rongálása;

    -  a jelen szerződősben meghatározottól eltérő tevékenység folytatása;

    -  a Bérlemény albérletbe vagy használatba adása a Bérbeadó engedélye nélkül;

    -  a Bérlemény állagát érintő munkálatok elvégzése a Bérbeadó engedélye nélkül;

    -  a környezetvédelmi szabályok megszegése;

    -  a szerződés megkötését követően beállott körülmény folytán már nem minősül átlátható szervezetnek.

6. A bérleti díj megfizetésének elmulasztása esetén a Bérbeadó köteles a Bérlőt felhívni a díjfizetés teljesítésére. Amennyiben a Bérlő a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül sem tesz eleget, Bérbeadó a 8 nap eredménytelen leteltét követően jogosult az azonnali hatályú felmondási jogát gyakorolni.

7. Bérlő a szerződés megszűnésekor köteles a Bérleményt 15 napon belül elhagyni, azt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban Bérbeadó részére visszaadni.

8. Amennyiben a Bérlő a szerződés megszűnése esetén a Bérleményt a jelen szerződésben előírt időben nem hagyja el, úgy a jogcím nélküli használat időtartamára a bérleti díj kétszeresével megegyező mértékű – időarányos - használati díjtat köteles a Bérbeadó részére megfizetni.

 

7. Egyéb rendelkezések

1. A jelen szerződés körében kapcsolattartó személyek:

 

Bérbeadó részéről                   

Név:                 Csényi István

Cím:                 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Telefon:            66 581-232

Mobil:              06 20 251 0206

E-mail:             csenyi@pmhiv.gyomaendrod.hu

 

Bérlő részéről                          

Név:                 Raffael Attiláné

Cím:                 5502 Gyomaendrőd, Bethlen Gábor u. 20.

Mobil:              06-70/427-5830

E-mail:             attila.raffael@gmail.com

 

2. Felek törekednek a jelen szerződésből fakadó vitás kérdések békés rendezésére. Amennyiben a tárgyalás nem vezetett eredményre Felek mindennemű Jogvita eldöntésére alávetik magukat a Bérbeadó székhelye szerint illetékes és hatáskörrel rendelkező bíróság ítéletének.
3. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv., és a lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. tv. rendelkezései az irányadóak.
4. Jelen szerződés 4 példányban készült, amelyből a feleket 2-2 példány illeti meg.

5. Felek a jelen szerződést átolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá.

 

 

Gyomaendrőd, 2018. január 2. 

 

……………………………………………………          ………………………………………………

Gyomaendrőd Város Önkormányzata             Raffael Attiláné

Bérbeadó                                          Bérlő

 

 

 

Jogilag ellenjegyzem:

 

 

 

………………………………

dr. Uhrin Anna
jegyző

Pénzügyileg ellenjegyzem:

 

 

 

……………………………..

Szilágyi Bácsi Gabriella
pénzügyi osztályvezető”

« Vissza
Vissza a főmenübe