420/2017. (XII. 12.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Együttműködési Megállapodás a Debreceni Egyetemmel
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
420/2017. (XII. 12.) Gye. Kt. Üokke. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a képviselő-testületnek, hogy nyilvánítsa ki együttműködési szándékát a Debreceni Egyetemmel és hatalmazza fel Toldi Balázs polgármestert az együttműködési megállapodás megkötésére az alábbi tartalommal:
 
EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS
Tervezet
Amely létrejött:
egyrészről a Debreceni Egyetem (Székhely: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1., Intézményi azonosító FI 17198, képviseli: Prof. Dr. Bács Zoltán kancellár és Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor; a továbbiakban: Egyetem),
másrészről
Gyomaendrőd Város Önkormányzata (képviselő: Toldi Balázs polgármester; a továbbiakban: Város)
között az alábbiak szerint:
 
Preambulum
Szerződő felek ezúton kinyilvánítják abbéli szándékukat, hogy a jövőben az alább részletezett területeken egymással szoros együttműködést folytatnak. Szerződő felek ismerik és respektálják egymás történelmi hagyományait. Az Egyetem a Várost és vonzáskörzetét fontos beiskolázási területnek tekinti. Felek ezen előzményekre figyelemmel a jövőben egymás közötti viszonyukban az alábbiak szerint járnak el.
 
Az együttműködés területei
I.                    Kapcsolattartás, kölcsönös tájékoztatás
 
1.       Szerződő felek egyetértenek abban, hogy közös tevékenységeik kölcsönösen szolgálják mindkét fél egyéni és közös érdekeit, ezért vállalják, hogy a jövőben egymás érdekeltségi körét érintő tevékenységükről kölcsönösen informálják egymást.
2.       Szerződő felek megállapodnak abban, hogy az egymással történő kapcsolattartást erre felhatalmazott referenseik útján végzik, akik megteremtik az összeköttetést a feleknél az egyes speciális kérdéskörökkel foglalkozó szakemberek között.
Felek az alábbi személyeket nevezik meg kapcsolattartónak:
Az Egyetem részéről:
Név, elérhetőség:
A Város részéről:
Név, elérhetőség: Gera Krisztián 30-629-2066, Dr. Szonda István 20-238-0046
 
II.                 Városfejlesztés, kulturális örökség ápolása
 
3.       Felek elkötelezettek a Város komplex fejlesztése iránt, vidékfejlesztési, regionális, gazdasági, turisztikai és humán erőforrásokkal kapcsolatos területeken egymással együttműködnek.
 
III.               Pályázati tevékenység, konferenciák, kapcsolatrendszer
 
4.       Szerződő felek ezúton elkötelezik magukat amellett, hogy a jövőben közös céljaik megvalósítása érdekében együttes pályázati tevékenységet folytatnak.
5.       Felek külföldi kapcsolataik építése során kölcsönösen segítik egymás tevékenységét, meglévő nemzetközi kapcsolatrendszerüket egymás rendelkezésére bocsáthatják.
6.       Szerződő felek ezúton deklarálják szándékukat tudományos konferenciák közös szervezésére.
IV.               Oktatás
 
7.       A felek kinyilvánítják együttműködési szándékukat az Egyetem beiskolázási tevékenységének, közművelődési lehetőségeinek a propagálása, illetve a tehetséggondozás területén.
8.       Felek kötelezik magukat arra, hogy az általuk folytatott képzések vonatkozásában lehetséges együttműködési területeket feltérképezik. Felek különös figyelmet fordítanak a kihelyezett képzésekre, felsőoktatási szakképzésekre és posztgraduális, valamint gyakorlatigényes képzésekre, gyakorlati helyek biztosítására egyaránt. Együttműködnek a vallásturisztikai képzés keretében, a gyomaendrődi gyakorlati képzési hely kialakításában és működtetésében. Gyomaendrődi székhelyű Interdiszciplináris Társadalomkutató Műhely kialakításában működnek együtt.
9.       Felek kölcsönösen felajánlják a fenntartásukban lévő, illetve különböző területükön működő köznevelési intézmények és könyvtárak, közgyűjtemények közötti együttműködés erősítését, valamint laborkapacitásuk optimális kihasználását.
 
V.                 K+F, innováció
 
10.   Felek kutatás-fejlesztéssel és innovációval összefüggő, tevékenységi körüket kölcsönösen illető kérdésekben együttműködnek, tanácsadással segítik egymást – különösen a mezőgazdaság és agrártudományok, a turizmus és vendéglátás, a kereskedelem, a balneológia, az orvos- és egészségtudományok, a regionális tudományok, valamint az igazgatási és menedzsment tudományok területén. A felek kiemelt projektként kezelik a vallásturisztikát, ezen belül a Gyomaendrődről Nagyváradra induló Szent László gyalogzarándoklatot.
11.   Felek különös figyelmet fordítanak a környezettudatos növényvédelem és az élelmiszer-minőségbiztosítás területére, mezőgazdasági nemesítési eljárások folytatására, fejlesztésére.
12.   Felek az ipari parkok alapításával és üzemeltetésével kapcsolatban szerzett tapasztalataikat kölcsönösen megoszthatják egymással.
13.   Felek a Város területén előállított és a Város által fel nem használt javak piaci elhelyezéséről, értékesítéséről külön megállapodást köthetnek.
14.   Felek kölcsönösen együttműködnek a Város közfoglalkozatási programjában megtermelt kender, homoktövis továbbfelhasználási területek kutatásában, valamint a termelés hatékonyságának növelése érdekében.
 
VI.               Egyéb
 
15.   Szerződő felek deklarálják szándékukat a Városban állandó lakcímmel és az Egyetemen hallgatói jogviszonnyal rendelkező polgárok támogatása iránt.
16.   Felek deklarálják, hogy céljukban áll a Városból származó egyetemi polgárok közösségének megteremtése és erősítése.
17.   Szerződő felek szorosan együttműködnek a közösségi, tömeg- és versenysport területén, továbbá a sporttudományok körében is.
18.   Felek szorgalmazzák a kizárólagos vagy résztulajdonukban álló gazdasági társaságok közötti szoros együttműködést.
 
Záró rendelkezések
 
Szerződő felek célul tűzik ki, hogy jelen együttműködési megállapodás kölcsönösen gyümölcsöző legyen. Szerződő felek megteremtik annak lehetőségét, hogy jelen együttműködési megállapodás előnyeit minden érintett polgáruk élvezhesse.
Felek a jelen megállapodást alapul véve együttműködésük részletes feltételeinek rögzítésére külön megállapodást köthetnek, melyben az esetleg anyagi kötelezettségvállalásokat is rögzítik.
 
Gyomaendrőd, 2017. december……………………..
 
Prof. Dr. Bács Zoltán
        kancellár
Prof. Dr. Szilvássy Zoltán
                rektor
Toldi Balázs
polgármester
Debreceni Egyetem részéről
Gyomaendrőd Város
Önkormányzata
« Vissza
Vissza a főmenübe