288/2018. (X. 24.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Gyomaendrőd, Fő út 42. szám alatti ingatlan hasznosítása

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

288/2018. (X. 24.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozat

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága javasolja a képviselő-testületnek, hogy a Gyomaendrőd, Fő út 42. szám alatti (6312 hrsz.) ingatlant határozott időtartamra, 1 évre adja bérbe a Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság (székhely: 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67.) részére szociális szolgáltatások és ellátások közfeladat ellátásához telephely biztosítása céljára.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete felhatalmazza a polgármestert az alábbi bérleti szerződés aláírására és a szükséges nyilatkozatok megtételére.

Bérleti szerződés

amely létrejött egyrészről
 

Név:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Székhely: 

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Törzskönyvi azonosító:

725525

Adószám: 

15725527-2-04

Képviseli:

Toldi Balázs polgármester

Bankszámla szám:

53200125 - 11062402

 

mint bérbeadó, a továbbiakban: Bérbeadó

másrészről
 

Név:

Hétszínvirág-Tüskevár szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság

Székhely: 

5502 Gyomaendrőd, Fő út 67.

Cégjegyzék szám:

04-09-008746

Adószám: 

22552859-1-04

Képviseli:

Havelda János Ügyvezető

Bankszámla szám:

53200125 - 11062464

mint bérlő, a továbbiakban: Bérlő

 

között alulírt helyen és időben az alábbi feltételek szerint.

I. Előzmény

A helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 13. § (1) bekezdése 15. pontja alapján az Önkormányzat feladata a szociális szolgáltatások és ellátások, mely tevékenység közfeladat-ellátásnak minősül.

 

Az Önkormányzat a jelen megállapodás V.1. pontjában rögzített közfeladat-ellátási feladatok hatékony és jó minőségben történő ellátásához Bérlő részére biztosítja a II.1. pontban körülírt ingatlant.

 

Felek kijelentik, hogy a jelen okiratban foglalt közfeladat-ellátáshoz kapcsolódó ingatlan bérlet nem minősül versenyeztetési eljárás köteles ügyletkötésnek a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 11. § (17) bekezdés b) pontjában foglaltak értelmében.

II. A szerződés tárgya

 

II.1. A Bérbeadó, mint a szerződés tárgyát képező bérlemény kizárólagos tulajdonosa jelen szerződés aláírásával bérbe adja, míg a Bérlő a jelen szerződés aláírásával bérbe veszi a 6312 hrsz-ú, természetben a 5502 Gyomaendrőd, Fő út 42. szám alatt található ingatlant a Gyomaendrőd Város Önkormányzatával kötött feladat-ellátási szerződésben meghatározott tanyagondnoki szolgáltatás a III. számú körzetben, valamint az Önkormányzat hozzájáruló nyilatkozata alapján házi segítségnyújtás a település egészére kiterjedő feladatok ellátásához telephely üzemeltetése céljából 1 év időtartamra.

 

II.2. A bérlet tárgyát képező ingatlanon lévő épület helyiségei:

 

Sorszám

Megnevezés

Alapterület (m2)

  1.  

Hálószoba

37,23

  1.  

Nevelői szoba

24,84

  1.  

Hálószoba

16,83

  1.  

Hálószoba

34,17

  1.  

Hálószoba

38,25

  1.  

Számítástechnikai terem

8,74

  1.  

Betegszoba

8,36

  1.  

Padlásfeljáró

4,25

  1.  

Mosókonyha

14,80

  1.  

Kazánház

11,47

  1.  

Mosdó

10,00

  1.  

Kisfolyosó

10,00

  1.  

Mosdó férfi

22,00

  1.  

Női Mosdó

22,00

  1.  

Nevelői háló

7,96

  1.  

Folyosó

45,08

  1.  

Ebédlő

28,40

  1.  

Raktár

10,8

  1.  

Lomtár (kinti)

12,37

 

Összesen:

367,55

 

Bérbeadó bérbe adja, Bérlő pedig bérbe veszi a helyiségekhez tartozó a szerződés 1. számú mellékletét képező leltár szerinti eszközöket.

 

 

III. Bérleti díj

 

III.1. Felek a Bérlemény bérleti díját 40.000,- Ft/hó+Áfa, azaz: negyvenezer forint/hó+Áfa összegben állapítják meg. A bérlemény használatával felmerülő közüzemi díjakat az V.4. pontban leírtak szerint kell megfizetni.

III.2. A Bérbeadó és a Bérlő az III.1. pontban meghatározott bérleti díj tekintetében is az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (ÁFA törvény) szerinti határozott időre szóló elszámolásban állapodnak meg az 58. § (1a) bekezdés a) pontja figyelembevételével.

III.3. Bérbeadó kijelenti, hogy élt az ÁFA törvény 88. § (1) bekezdés b) pontja szerinti választási lehetőséggel, amely alapján a Bérbeadó az ingatlan helyiség bérbeadási tevékenységét általános forgalmi adó kötelessé tette.

III.4. Bérlő a bérleti díjat havonta előre, a Bérbeadó által a tárgyhó 5. napjáig kiállított és 5 napon belül a Bérlő posta címére megküldött számla alapján a számla kiállításától számított 15 napon belüli banki átutalással fizeti meg a Bérbeadó részére, a számlán feltüntetett bankszámlára.

III.5. Késedelmes fizetés esetén a Bérlő a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű késedelmi kamatot tartozik a Bérbeadó részére megfizetni.

 

IV.   Bérbeadó jogai és kötelezettségei

IV. 1. A Bérbeadó tájékoztatja a Bérlőt, hogy az épület szavazókörként funkcionál országos és helyi választások alkalmával. Ezen túlmenően a Bérbeadó szavatol azért, hogy a Bérlemény tekintetében harmadik személynek olyan joga, amely a Bérlő békés birtoklását akadályozza, vagy kizárja, nem áll fenn.

IV.3. Bérbeadó jogosult a Bérlő szükségtelen háborítása nélkül a Bérlemény rendeltetésszerű és jelen szerződésnek megfelelő használatát, illetve annak állagát ellenőrizni.

IV.4. A Bérbeadó a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása érdekében akkor is jogosult a bérleménybe belépni és a szükséges munkálatokat elvégezni, ha ezen munkálatok a Bérlőt a bérlemény használatában akadályozzák.

IV.5. Bérbeadó jelen szerződés aláírásával kijelenti, hogy a tulajdonában lévő ingatlan vagyonbiztosítással rendelkezik.

 

 V.   Bérlő jogai és kötelezettségei

V.1. Bérlő a bérleményt telephelyként az alábbi tevékenységek céljára használhatja:

- Az Önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződés alapján tanyagondnoki szolgáltatás a III. számú körzetben,

- az Önkormányzat hozzájáruló nyilatkozata alapján házi segítségnyújtás a településre kiterjedően,

- szociális alapszolgáltatás központi irodája, a dolgozók irodai munkavégzésének helyszíne,

- az ellátotti körbe tartozó idős lakosság szabadidős tevékenységnek, kulturális programjainak, klubfoglalkozásainak helyszíne,

- időseknek nyújtott, egészségmegőrzési programok, tornafoglalkozások helyszíne,

- a Jövő Gyermekeiért Alapítvány működésének helyszíne,

- az Önkormányzat és az Alapítvány között létrejött közművelődési megállapodás keretében a közművelődési programok helyszíne,

- az Alapítványi tehetségprogramok és tanoda programok foglalkozásainak helyszíne,

- az Alapítvány eszközeinek tárolási helyszíne.

Az eltérő használatot a Bérbeadóval minden esetben egyeztetni kell. Bérlő nem jogosult a tevékenységét a bérlemény rendeltetésével ellentétes módon, a bérlemény állagát rongálva folytatni, köteles mások jogait és törvényes érdekeit a használat során figyelembe venni.

V.2. Bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy az épületet, mint kelölt szavazókört biztosítja az országos és helyi választások lebonyolításához.

V.3. Bérlő kijelenti, hogy:

a) jogszabály által előírt fenti tevékenységek működtetéséhez szükséges képesítési feltételekkel rendelkező személyt (-eket) alkalmaz.

b) a tevékenységek ellátásához szükséges hatósági engedélyeket beszerzi és betartja a hatósági előírásokat.

V.4. A Bérlő köteles a birtokbaadás napjától gondoskodni a közműórák költségviselőként, saját nevére történő átírásáról. Az Ingatlan közüzemi díjait a Bérlő a költségviselőként nevére átírt közüzemi szerződések alapján határidőre fizeti meg közvetlenül a szolgáltatók részére.

V.5. A Bérlőnek a helyiségek műszaki rendszereit tételes leltárral a közüzemi mérőórák állásainak rögzítésével kell átvennie az Bérbeadótól, és visszaadnia a Bérbeadónak.

V.6. Bérlő a bérlemény használata során köteles betartani a munkabiztonsági-, tűz- és vagyonvédelmi szabályokat. Bérlő felel minden olyan kárért, amely ezen szabályok megszegéséből ered, és viseli ezek jogkövetkezményeit.

V.7. Bérlő köteles a bérlemény állagát – a rendeltetésszerű használatból eredő kopástól eltekintve – a Bérlet időtartama alatt megőrizni. A bérbe adott ingó és ingatlanvagyonról, annak állagáról felek közösen jegyzőkönyvet vesznek fel. Bérlő az átvett vagyontárgyak állagát köteles jó gazda gondosságával megőrizni és a szerződés lejártával azt megőrizve visszaszolgáltatni. Az átadott vagyonnal kapcsolatos pótlási kötelezettség a Bérlőt terheli.

V.8. Bérbeadó az állagmegóváshoz szükséges és előzetesen írásban engedélyezett, a Bérlő által saját költségén elvégzett igazolt munkálatokat beszámítja a bérleti díjba, melyről a felek külön megállapodást kötnek. Bérlő az olyan munkálatok szükségességéről, amelyek elvégzése a Bérbeadó kötelezettsége, köteles a Bérbeadót haladéktalanul értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő károkért a Bérlő felelősséggel tartozik.

V.9. Bérlő a bérleményben a bérlemény állagát érintő átalakítási, bontási vagy építési munkálatokat kizárólag a Bérbeadó előzetes írásbeli engedélyével végezhet. Az ilyen munkálatokhoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése Bérlő feladata és költsége.

V.10. A Bérlő által elvégzett felújításokról, fejlesztésekről és beruházásokról a felek külön megállapodás kötnek, melyben rögzítik a pénzügyi elszámolás kérdéseit is.

V.11. Bérbeadó jogosult a hozzájárulást megtagadni, ha a megvalósítani kívánt beruházás jogszabályba vagy a jelen szerződés rendelkezéseibe ütközik, illetve ha az a Bérbeadó érdekeit egyébként sérti vagy azzal ellentétes.

V.12. A Bérlő korlátlan és teljes felelősséggel tartozik az általa, a bérlemény használata során okozott károkért, és viseli azok jogkövetkezményeit.

 

VI.   A szerződés hatálya, módosítása

 

VI.1. Jelen szerződést a felek az aláírás napjától 1 év időtartamra kötik meg.

VI.2. Jelen szerződés érvényesen csak a Felek közös írásbeli megállapodásával módosítható.

VII.   A szerződés megszűnése

 

VII.1. Megszűnik a szerződés:

- valamelyik fél jogutód nélküli megszűnésével;

- a bérlemény megsemmisülésével, vagy állagának olyan mértékű romlása esetén, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmassá már nem tehető;

- jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján;

- felmondással;

- a jelen szerződésben meghatározott egyéb esetekben.

VII.2. Felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

VII.3. Felek a szerződést 30 napos határidővel írásban, indoklás nélkül felmondhatják, mely eltelte után a szerződés tárgyhónap utolsó napjával szűnik meg, és kötelesek egymással számolni. 

VII.4. Felek a szerződést, a másik fél szerződésszegése esetén írásban, azonnali hatállyal mondhatják fel, a másik félhez intézett indokolt nyilatkozatukkal. 

VII.5. Szerződésszegés különösen – de nem kizárólagosan:

- a bérleti díj fizetésének elmulasztása;

- a bérlemény nem rendeltetésszerű használata;

- a bérlemény állagának rongálása;

- a jelen szerződősben meghatározottól eltérő tevékenység folytatása;

- a bérlemény albérletbe vagy használatba adása a Bérbeadó engedélye nélkül;

- a bérlemény állagát érintő munkálatok elvégzése a Bérbeadó engedélye nélkül;

- a környezetvédelmi szabályok megszegése.

VII.6. A bérleti díj megfizetésének elmulasztása esetén a Bérbeadó köteles a Bérlőt felhívni a díjfizetés teljesítésére. Amennyiben a Bérlő a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül sem tesz eleget, Bérbeadó a 8 nap eredménytelen leteltét követően jogosult az azonnali hatályú felmondási jogát gyakorolni. 

VII.7. Bérlő a szerződés megszűnésekor köteles a Bérleményt 15 napon belül elhagyni, azt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban Bérbeadó részére visszaadni. 

VII.8. Amennyiben a Bérlő a szerződés megszűnése esetén a Bérleményt a jelen szerződésben előírt időben nem hagyja el, úgy a jogcím nélküli használat időtartamára a bérleti díjjal megegyező mértékű – időarányos - használati díjtat köteles a Bérbeadó részére megfizetni. 

 

VIII. Egyéb rendelkezések

 

VIII.1. A jelen szerződés körében kapcsolattartó személyek: 

Bérbeadó részéről                 
Név:                Csényi István
Cím:                5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
Telefon:          66 581-232
Mobil:             06 20 251 0206
E-mail:            csenyi@gyomaendrod.hu

Bérlő részéről                        
Név:                Havelda János 
Cím:                5502 Gyomaendrőd, Fő út 67.

Mobil:              70/940-1619
E-mail:            hetszinviragtuskevar@upcmail.hu

 

VIII.2. Felek törekednek a jelen szerződésből fakadó vitás kérdések békés rendezésére. Amennyibe​n a tárgyalás nem vezetett eredményre Felek mindennemű Jogvita eldöntésére alávetik magukat a Bérbeadó székhelye szerint illetékes és hatáskörrel rendelkező bíróság ítéletének.

VIII.3. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv., valamint a vonatkozó jogszabályok az irányadóak. 

VIII.4. Jelen szerződés egymással mindenben megegyező 4 példányban készült, amelyből a feleket 2-2 példány illeti meg.

VIII.5. Felek a jelen szerződést – amely 5 oldalból áll - átolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá. 


Gyomaendrőd, 2018. …

 

Mellékletek:

1. sz. melléklet: tételes vagyonleltár

2. sz. melléklet: jegyzőkönyv a közmű mérőórák állásáról

  

…………………………………………..

…………………………………………..

 

Toldi Balázs

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

polgármester

Bérbeadó

 

Havelda János

Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság

Bérlő

                            

 

 

 

Jogilag ellenjegyzem:

………………………………

dr. Uhrin Anna 
jegyző

 

Pénzügyileg ellenjegyzem:

……………………………..

Szilágyiné Bácsi Gabriella 
pénzügyi osztályvezető

« Vissza
Vissza a főmenübe