49/2019. (III. 18.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Köznevelési szerződés ismételt megkötése a nem önkormányzati fenntartású óvodafenntartókkal

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

49/2019. (III. 18.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata

 Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:

„Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 31. §-a alapján a köznevelési közszolgálati feladatok megvalósítására köznevelési szerződést köt a Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal és ezzel egyidejűleg felkéri Toldi Balázs polgármestert, hogy gondoskodjon a szerződés megkötéséről:

 

KÖZNEVELÉSI SZERZŐDÉS

(tervezet)

 

amely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500 Gyomaendrőd Selyem út 124. sz. adószáma: 15725527-2-04; törzskönyvi azonosítója (PIR): 725525; államháztartási egyedi azonosítója: 735122; képviseli Toldi Balázs polgármester; továbbiakban: Önkormányzat) 

másrészről

Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 5502 Gyomaendrőd, Sugár út 59/1.; adószám: 21904363-1-04; KSH szám: 21904363-8520-599-04.; képviseli Vasas György Péter ügyvezető továbbiakban: Megbízott) között az alábbi feltételekkel:

 

Előzmények

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete a 150/2014.(III. 27.) Gye. Kt. határozatával úgy döntött, hogy a Tulipános Óvodai Oktató Közhasznú Társasággal az 5502 Gyomaendrőd Polyákhalmi út 1. szám alatt található 40 férőhelyes Tulipános Óvodában óvodai feladatellátásra köznevelési szerződést köt. A köznevelési szerződés 2014. április 1-én határozott időtartamra, öt évre megkötésre került. A Megbízott az épületben jelenleg is óvodát üzemeltet, működési engedélyének száma: BE-02/03/01192-5/2017.; Kelte: 2017. március 1.; engedélyező: Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala; OM azonosító: 028124; fenntartó azonosító: 39010358.

Felek a szerződés lejárta előtt a feladat-ellátást kiértékelték, kölcsönös megelégedettségük okán kinyilvánították, hogy ismételten szerződést kívánnak kötni az óvodai feladatellátásra. Fentiek alapján Felek az alábbiak szerint állapodnak meg:

 

1.) Szerződő felek rögzítik, hogy az óvoda befogadó képessége: 40 fő. A szerződő felek megállapodnak, hogy a Megbízott 2014. április 1-től köteles - változatlan feltételek mellett - a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. 33.§ (1) bekezdése alapján 10 óvodai férőhelyet biztosít, felmenő rendszerben a kötelező felvételt biztosító óvodai feladatellátásban. Az óvoda működése során felvételi körzetnek Gyomaendrőd Város közigazgatási területét kell tekinteni. A felek rögzítik továbbá, hogy a köznevelési szerződés megkötése nem eredményez változást a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. 21.§ (3) bekezdésében foglaltaknak, így nem tekintik átszervezésnek, a Megbízott eddig is részt vett az Önkormányzat által szervezett óvodai feladatellátásban.

 

2.) Megbízott kijelenti, hogy az intézmény jogszerű működtetéséhez szükséges engedélyekkel

rendelkezik, a személyi, tárgyi, munkavédelmi, közegészségügyi és pénzügyi feltételek biztosítottak, a nevelő-oktató munka folyamatos, hosszútávon biztonságos. Világnézetileg nem elkötelezett.

 

3.) Az Önkormányzat a jelen szerződés hatályba lépésével, a köznevelési megállapodás érvényességének idejére a tulajdonában álló, a Megbízott használatában álló ismert, jó műszaki állapotban lévő óvodai feladatellátásra szolgáló épületet haszonkölcsönbe adja. A Megbízott köteles gondoskodni az épület külső és belső jó karbantartásáról. Az Önkormányzat köteles gondoskodni a szükséges felújításokról, az épület központi berendezéseinek, vezetékrendszereinek üzemképtelenné válása esetén azok kijavításáról, esetleges cseréjéről, amennyiben azokat nem a rendeltetésellenes, vagy gondatlan használat okozta. Az épület üzemeltetetésével járó költségek viselése a Megbízottat terheli. A Megbízott az ingatlant csak a Köznevelési Szerződésben meghatározott célokra használhatja, azt másnak át nem engedheti.

 

4.) Szerződő Felek rögzítik, hogy közöttük a jelen szerződés 2014. április 1. napján lép hatályba 5 (öt) év időtartamra azzal, hogy az Önkormányzat a megbízott részére támogatást csak olyan mértékben biztosít, mint amilyen támogatást a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Intézményi Társulás által fenntartott Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda a gyomaendrődi telephelyein az Önkormányzattól részesül. A támogatás meghatározásánál ki kell számolni az Önkormányzat által adott egy óvodásra jutó átlagos támogatást és azt meg kell szorozni a Megbízott által ellátott óvodások számával. Az egy óvodásra jutó Önkormányzati támogatás számításánál a 2011. évi CXC. tv. 4. sz. mellékletének óvodai BC átlag létszámát kell figyelembe venni, függetlenül a csoportba ténylegesen beíratott gyermek létszámtól. Amennyiben a Megbízott által fenntartott óvodában az átlag létszám alatt van a tényleges beíratott létszám, úgy a támogatást a csoportkihasználtság %-os arányában kell biztosítani. Az esetleges önkormányzati támogatás folyósítása azonos módon és ütemezésben történik, mint a Társulás által fenntartott óvoda esetében.

Az Önkormányzat kijelenti, hogy a köznevelési szerződés hatálya idejére, figyelemmel arra, hogy a Megbízott az óvodai feladat ellátási kötelezettségét átvállalja, a Megbízott által ellátott óvodások után a feladatfinanszírozás alapján állami támogatást nem igényel. 

 

5.) A Felek vállalják, hogy a köznevelési szerződés hatálya alatt folyamatosan együttműködnek. A Megbízott által a feladatellátáshoz használt épület karbantartásával és felújításával kapcsolatos munkák ütemezéséről minden tárgyévi költségvetési rendelet megalkotása előtt egyeztetnek. Az épület korszerűsítésével kapcsolatos pályázatok benyújtása során együttműködnek. 

A Megbízott az intézmény vezetőjével évente köteles írásbeli beszámolót készíteni az ellátás folyamatosságáról, a működés biztonságáról, a pénzügyi finanszírozás helyzetéről.

A Megbízott az intézmény vezetőjével köteles a beszámolót tárgyaló képviselő-testületi üléseken, valamint bizottsági üléseken meghívottként személyesen részt venni. A beszámolók leadásának időpontjai: tárgyév szeptember 10.

A beszámolót írásban köteles elkészíteni és a Gyomaendrőd Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási Osztályán leadni.

 Az óvodai ellátás során előforduló, a szerződés tartalmát érintő esetleges módosításokat mindkét fél legalább 3 hónappal előbb, írásban jelezni köteles a másik félnek.

 

6.) A Felek kijelentik, hogy a határozott idő lejárta előtt egy hónappal a Köznevelési Szerződés teljesülését kiértékelik és kölcsönös megelégedettség esetén ismételten szerződést kötnek óvodai feladatellátásra.

Az Önkormányzat a szerződés 4.) pontjában meghatározott idő lejárta előtt az alábbiakban meghatározott rendkívüli okok miatt mondhatja fel a szerződést, úgy hogy a felmondás előtt köteles írásban felhívni a Megbízottat a szerződésszerű teljesítésre, és amennyiben a Megbízott az írásbeli felszólítást követő 15 napon belül nem teljesít, úgy a 15 napos határidő leteltét követő 30. napra mondhatja fel a megbízó a szerződést. Amennyiben a Megbízó a Köznevelési Szerződést az alábbiakban meghatározott rendkívüli okok miatt mondja fel, a Megbízott köteles megtéríteni, az óvodai indításával Önkormányzat általi ellátásával kapcsolatos minden igazolt költségét.

Az Önkormányzat azonnali felmondással élhet, amennyiben:

- a Megbízott az óvodai férőhelyek biztosításánál a szolgáltatást igénybevevők között szociális faji, felekezeti szempontból hátrányos megkülönböztetést tesz.

- a Megbízott az óvodai szolgáltatás biztosításánál nem biztosítja a hatályos jogszabályokban meghatározott képesítésű dolgozók foglalkoztatását, és a szükséges létszámot.

- a Megbízott az óvodai szolgáltatás teljesítését nem a hatályos szakmai jogszabályokban meghatározottak szerint teljesíti, illetve nem biztosítja a szülői érdekképviseleti szervek működését.

- a megbízott a térítési díj fizetése mellett igénybe vehető szolgáltatásoknál megsérti a szolgáltatás önkéntes igénybevételének elvét.

- a Megbízott az átadott épületrészt nem az óvodai ellátásra használja.

- az óvodai szolgáltatás végzését másnak átengedi, az épületrészt bérletbe adja.

- a térítési díjat nem a hatályos önkormányzati rendeletben meghatározott szabályok figyelembevételével határozza meg.

- a Megbízott az épületrész karbantartásával kapcsolatos, a szerződés 3.) pontjában meghatározott munkálatokat elmulasztja, és mindez az óvoda épületének fennmaradását veszélyezteti.

- a Megbízott az óvodai ellátást nem végzi, illetve az erre a célra alapított intézmény működési engedélyét elveszti.

 

A Megbízott felmondással élhet írásban oly módon, hogy az Önkormányzatot szerződésszerű teljesítésre hívja fel, a felhívás kézhezvételét követő 15 munkanaptól számított 30 munkanap elteltével az alább meghatározottak miatt:

- Az Önkormányzat a támogatást nem a szerződés 4.) pontjában meghatározottak szerint biztosítja.

- Az Önkormányzat a szerződés 3.) pontban meghatározott épületrész, valamint annak tartozékainak rejtett hibái kijavításáról, az erről szóló írásbeli értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a szükséges intézkedést nem teszi meg, és a hiba 60 napon belül nem kerül kijavításra. A felek megállapodnak, hogy a rejtett hiba kijavításaként fogadják el, ha a megbízó a megbízott részére más olyan épületet biztosít, mely alkalmas az óvodai szolgáltatás biztosítására, és az ebből eredő költségeit a megbízottnak biztosítja.

 

A Megbízott a szerződés 6.) pontjában meghatározott okok szerinti felmondása esetén követelheti a megbízótól, hogy térítse meg az óvodai szolgáltatás biztosítására fordított a térítési díjakból és a feladatalapú támogatásból meg nem térülő igazolt költségeit, valamint fizessen olyan összegű kártérítést, mely azonos azzal a tárgyévi támogatással, melyet az önkormányzat köteles lenne biztosítani.

 

7.) A Felek esetleges jogvitájára illetve a jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekre a Ptk., a lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv., a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC tv., a végrehajtására kiadott rendeletek, a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról szóló 26/2013.(IX.30.) önkormányzati rendelet előírásai az irányadók.

 

A Felek kijelentik, hogy a szerződés aláírására jogosultak arra kellő felhatalmazással rendelkeznek.

 

Jelen megállapodást Felek, közös értelmezést követően, mint akaratukkal mindenben egyezőt jóváhagyólag aláírják. A szerződés 3 számozott oldalból áll.

 

Gyomaendrőd, 2019. április 1.

 

Önkormányzat

Toldi Balázs

polgármester

Megbízott

Vasas György Péter

ügyvezető

« Vissza
Vissza a főmenübe