315/2018. (XII. 11.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Helyi elismerések adományozásáról szóló rendelet-tervezet
Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
315/2018. (XII. 11.) Gye. Kt. Üokke. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a képviselő-testületnek a következő normaszövegű rendelet megalkotását:
 
"…./2018. (…) önkormányzati rendelet
az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről
(Tervezet)
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. Általános rendelkezések
 
1. § (1) Gyomaendrőd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Gyomaendrőd fejlődését szolgálók megbecsülésére és elismerésére az alábbi megújított kitüntetéseket és elismeréseket alapítja:
a) Gyomaendrőd Díszpolgára cím;
b) Gyomaendrődért díj;
c) Gyomaendrődért Elismerő Oklevél
(2) Gyomaendrőd Várossá avatására alapított, és harmincéves évfordulójára megújított Gyomaendrőd Díszpolgára cím (továbbiakban: díszpolgári cím), valamint a Gyomaendrődért díj (továbbiakban: pro urbe díj) kitüntetések, Gyomaendrőd érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.
(3) A Gyomaendrődért Elismerő Oklevél (a továbbiakban: szakterületi elismerő oklevél) az oktatásban és nevelésben, a kultúrában és művészetben, az egészségügyben, a szociális munkában, a gyermek- és családvédelemben, a sportban, a környezet- és természetvédelemben, a katasztrófa- és rendvédelemben, valamint a közellátásában, a turizmusban, a közszolgáltatásban és a közszolgálatban végzett kiemelkedő munkásságok és szakmai érdemek elismerésére szolgál.
 
2. Önkormányzati kitüntetések és elismerések
 
2. § (1) A díszpolgári cím annak a Gyomaendrődhöz kötődő személynek adományozható, aki a várossal tartós és szoros kapcsolatot ápoló szaktekintélyként vagy mecénási szerepvállalóként járult hozzá a társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti vagy irodalmi élet fejlődéséhez, múltunk megőrzéséhez, továbbá az egészségügy, az oktatás, a közművelődés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végezve és eredményt elérve közmegbecsülést szerzett.
(2) A díszpolgári cím posztumusz is adományozható.
(3) Évente 1 díszpolgári cím adományozható.
(4) A díszpolgári cím az 1. mellékletben meghatározott tartalmú díszoklevélből és éremből áll.
 
3. § (1) Pro urbe díj annak a személynek, közösségnek adományozható, amelyik Gyomaendrődön kifejtett évtizedes munkásságával, a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, a szolgáltatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a turizmus, a kultúra és a művészetek területén Gyomaendrőd fejlődése érdekében kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű tevékenységet végzett; a város értékeinek hazai és külhoni megismertetésében, valamint kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.
(2) Az pro urbe díj posztumusz is adományozható.
(3) Évente legfeljebb 2 pro urbe díj adományozható.
(4) A pro urbe díj az 1. mellékletben meghatározott tartalmú díszoklevélből és plakettből áll.
 
4. § A díszpolgári cím és a pro urbe díj ismételten nem adományozható.
 
5. § (1) Szakterületi önkormányzati elismerés a következő szakterületeken elért kimagasló szakmai érdemek elismeréséért adományozható:
a) oktatás és nevelés,
b) kultúra és művészet,
c) egészségügy,
d) szociális munka,
e) gyermek- és családvédelem,
f) sport,
g) környezet- és természetvédelem,
h) katasztrófa- és rendvédelem,
i) közellátás és közszolgáltatás,
j) turizmus,
k) közszolgálat
(2) A szakterületi önkormányzati elismerésből évente legfeljebb 4 adományozható.
(3) A szakterületi önkormányzati elismerés az 1. mellékletben meghatározott tartalmú díszoklevélből és ajándéktárgyból áll.
 
6. § (1) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések (a továbbiakban: kitüntetések) a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adományozhatók.
(2) A város életét jelentősen meghatározó esemény évében a polgármester javaslatára a 2. § (3) és a 3. § (3) bekezdésben foglalt mértéktől és az (1) bekezdésben foglalt időponttól is el lehet térni.
(3) A kitüntetéseket ünnepi képviselő-testületi ülésen, vagy az alkalomhoz méltó ünnepi körülmények között a polgármester nyújtja át.
(4) A díszpolgári cím adományozását a városházán elhelyezett dísztáblán, az adományozott nevének és az adományozás évének felvésésével kell megörökíteni.
(5) A kitüntetések adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.
 
3. A kitüntetések adományozásának rendje
 
7. § (1) A kitüntetések adományozására a polgármester, a képviselő-testület tagjai, civil szervezetek és a polgárok egyéb közösségei tehetnek javaslatot.
(2) A javaslat csak írásban, legkésőbb az adományozás napját megelőző 45. napig nyújtható be.
(3) A kitüntetés adományozását indítványozó javaslatot olyan részletes indokolással kell ellátni, amelyből megismerhető a kitüntetésre felterjesztett személy vagy szervezet adata, elérhetősége, az ajánlott személy vagy szervezet életútja, tevékenysége, valamint a 2. § (1) bekezdésében, a 3. § (1) bekezdésében és az 5. § (1) bekezdésében foglalt erények és annak a városra gyakorolt jelentősége, valamint az ajánló neve, elérhetősége és kézjegye.
(4) Az adományozási javaslat benyújtásának naptár szerinti határnapjáról a polgármester felhívást tesz közzé.
(5) A kitüntetési javaslat alaki megfelelőségét a bizottságok vizsgálják meg, és javaslatot tesznek a formailag nem megfelelő elutasításáról.
(6) A Képviselő-testület a kitüntetések odaítéléséről a benyújtott javaslatok szavazásra bocsájtásával legkésőbb az adományozás napját megelőző 15. napig dönt.
 
8. § (1) A kitüntetés megvonható attól, aki arra érdemtelenné vált.
(2) A kitüntetés megvonására az adományozásra vonatkozó eljárási szabályokat kell alkalmazni.
4. Záró rendelkezések
 
9. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2019. március 1-én lép hatályba.
(2) A 6. § (1) bekezdése 2020. január 1-én lép hatályba.
(3) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a kegyeleti kérdésekről szóló 12/2007. (II. 26.) önkormányzati rendeletének 1. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"e) Gyomaendrőd Díszpolgára vagy Gyomaendrődért Díj kitüntetettje;”
(4) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 10.) önkormányzati rendeletének 8. §-a kiegészül a következő (3) bekezdéssel:
„8. § (3) A nemzeti és városi ünnepekhez, nemzetközi kapcsolatokhoz, az ünnepi képviselő-testületi ülésekhez, a kitüntetések és elismerések átnyújtásához, a kegyeleti kérdésekhez, továbbá az egyéb önkormányzati rendezvényekhez kapcsolódó protokolláris részletszabályokat a polgármester szabályzatban rögzíti.”
(5) Hatályát veszti a "Gyomaendrőd Díszpolgára" cím, valamint a "Gyomaendrődért” kitüntető emlékplakett alapításáról és adományozásáról szóló 12/1991. (X. 30.) önkormányzati rendelet.
 
1. melléklet a …/2018. (…) önkormányzati rendelethez
 
1. Gyomaendrőd Díszpolgára kitüntetés leírása
 
a) A díszpolgári oklevél C/3 ívméretű fekvő tájolású, középen függőlegesen félbehajtott fényes műnyomó lap jobb oldalán a kneri nyomdai hagyományokat idéző színes szegélyben a következő feliratot tartalmazza fekete színben: Díszpolgári Oklevél; Gyomaendrőd Város Önkormányzata ….. a város érdekében kifejtett kimagasló tevékenységért megbecsülése és tisztelete jeléül Gyomaendrőd Díszpolgára címet adományozza. Dátum, a polgármester és jegyző aláírása. Az oklevél felirata fölött színes nyomtatban Szereday Ilona grafikusművész tervezte városcímer grafikája.

http://192.168.0.2:8200/fck/image/199/diszpolgar_oklevel.jpg
 
b) Ezüst érem díszdobozban: 50 mm átmérőjű 2,7 mm peremvastagságú ezüst érem mindkét oldalán klasszikus szegélydíszítéssel, köriratban a [Gyomaendrőd Város Díszpolgára], középen a kitüntetést szimbolizáló dombormű. Hátoldalán a [Gyomaendrőd Város megbecsülése és tisztelete jeléül] domborított (vagy mélyített) szöveg alatt lévő üres területen adományozáskor a következő vésetet kell elhelyezni: [… részére], továbbá az [adományozás éve]
 
http://192.168.0.2:8200/fck/image/198/Diszpolgari_erem_sm.jpg
 
c) Az oklevéltartót és a díszdobozt azonos anyagválasztású borítás takarja a városzászló színében, annak ezüst rojtját szimbolizáló ezüst oklevélszorító zsinórral.
 
2. Gyomaendrődért Díj kitüntetés leírása
 
a) Az pro urbe díj oklevél C/3 ívméretű fekvő tájolású, középen függőlegesen félbehajtott fényes műnyomó lap jobb oldalán a kneri nyomdai hagyományokat idéző színes szegélyben a következő feliratot tartalmazza fekete színben: Oklevél; Gyomaendrőd Város Önkormányzata ….. részére Gyomaendrőd fejlődése érdekében végzett kiemelkedő és maradandó értékű tevékenységéért, Gyomaendrődért Díjat adományozza. Dátum, a polgármester és jegyző aláírása. Az oklevél felirata fölött színes nyomtatban Szereday Ilona grafikusművész tervezte városcímer grafikája.
http://192.168.0.2:8200/fck/image/197/gye_oklevel.jpg
 
b) Pro urbe díj díszdobozban: 80 mm átmérőjű 5 mm peremvastagságú, sima hátoldalú bronz plakett dombormű, mely az aljára zsinórral rögzített, városi címerrel nyomott viasz pecsétes pergamen oklevelet ábrázol rajta díszes domborítással ellátott [GyomaEndrődért] felirattal. Adományozáskor a hátoldalán a következő vésetet kell elhelyezni: [… részére], továbbá az [adományozás éve]. A plakett Gáti Gábor szobrászművész alkotása.
http://192.168.0.2:8200/fck/image/196/gye_plakett.jpg
 
c) Az oklevéltartót és a díszdobozt azonos anyagválasztású borítás takarja a városzászló színében, annak ezüst rojtját szimbolizáló ezüst oklevélszorító zsinórral. „
 
3. Gyomaendrődért Elismerő Oklevél leírása
 
a) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a szakterületi önkormányzati elismerés megnevezését, a város címerét, a szakterületi önkormányzati elismerésben részesült nevét, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.
 
b) A szakterületi elismerő oklevéllel adományozandó ajándéktárgy a szakterületet kifejező egyedi készítésű plasztika vagy emléktábla."
« Vissza
Vissza a főmenübe