135/2019. (VI. 17.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Döntés központi orvosi ügyeleti ellátás biztosítására megkötendő szerződésről
 Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
135/2019. (VI. 17.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:
 
„Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Békés-Medical Egészségügyi Szolgáltató Kft.-vel (1131. Budapest, Topolya utca 4-8.), mint nyertes ajánlattevővel kötendő szerződést 2019. július 1.-2020. június 30. időhatállyal és az önkormányzat által fizetendő kiegészítő finanszírozási díj 95,6 Ft/lakos/hó összegével, a következő szövegezéssel fogadja el:
 
"SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS
ORVOSI ÜGYELET ELLÁTÁSÁRA
tervezet
 
Mely létrejött egyrészről:
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. sz., adószám: 15725527-2-04, képviseli: Toldi Balázs polgármester (a továbbiakban Megrendelő),
 
másrészről:
 
Cégnév: Békés-Medical Egészségügyi Szolgáltató Kft.
Székhely: 1131 Budapest, Topolya utca 4-8.
Cégjegyzék szám: 01-09-187743
Adószám: 24887865-1-41
Bankszámla szám: 12100011-17614973-00000000
Képviseli: Rédei József
továbbiakban: Szolgáltató
 
között alulírott napon és helyen az alábbi feltételek szerint:
 
1.)      Előzmények:
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának kötelező alapfeladatai közé tartozik az ügyeleti ellátás biztosítása. Ennek érdekében Megrendelő – a folyamatos szolgáltatás biztosítására – 2019. július 1. napjával szerződést kíván kötni a helyi beszerzési eljárás lefolytatása alatt legkedvezőbb ajánlatot nyújtó Szolgáltatóval.      
 
2.)      A szerződés tárgya:
 
a.)     Megrendelő megrendeli, Szolgáltató elvállalja a jelen szerződésben meghatározott feltételek szerint az ügyeleti ellátás biztosítását.
b.)     Gyomaendrőd város település lakosai, (a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, továbbiakban NEAK által finanszírozott lakosság szám alapján) + 10 % településen ideiglenesen tartózkodó népesség, teljes körű felnőtt- és gyermek központi háziorvosi ügyelet ellátása munkanapokon 16:00 órától másnap reggel 8:00 óráig. A heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon, továbbá munkanap áthelyezés esetén az érintett szombatokon az ügyelet időtartama reggel 8:00 órától a következő munkanap reggel 8:00 óráig tart.
 
A központi orvosi ügyeleti tevékenység az alábbi települések közigazgatási területére terjed ki:
Gyomaendrőd, Mezőberény, Köröstarcsa, Kamut, Csárdaszállás, Hunya, Dévaványa, az alábbi struktúrában:
Gyomaendrőd központban folyamatosan az ügyeleti idő alatt (munkanapokon 16:00 órától másnap reggel 8:00 óráig. A heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon, továbbá munkanap áthelyezés esetén az érintett szombatokon az ügyelet időtartama reggel 8:00 órától a következő munkanap reggel 8:00 óráig): 1 orvos, 1 nővér, 1 gépkocsivezető
Mezőberény alközpontban folyamatosan az ügyeleti idő alatt (munkanapokon 16:00 órától másnap reggel 8:00 óráig. A heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon, továbbá munkanap áthelyezés esetén az érintett szombatokon az ügyelet időtartama reggel 8:00 órától a következő munkanap reggel 8:00 óráig): 1 mentőtiszt, 1 gépkocsivezető
Dévaványa telephelyen folyamatosan az ügyeleti idő alatt (munkanapokon 15:00 órától másnap reggel 7:00 óráig. A heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon, továbbá munkanap áthelyezés esetén az érintett szombatokon az ügyelet időtartama reggel 7:00 órától a következő munkanap reggel 7:00 óráig): 1 mentőtiszt vagy diplomás ápoló, 1 gépkocsivezető (ápolói végzettséggel).
 
c.)   A Szolgáltató kijelenti, hogy az ügyeleti tevékenység szervezése során a 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 11. § (4) bekezdésében meghatározott képesítéssel rendelkező orvost és a 12. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott szakképesítéssel rendelkező, megfelelő létszámú alkalmazottat foglalkoztat.
 
3.)      Fő finanszírozási és fizetési feltételek:
 
A Szolgáltatót szolgáltatásának ellenértéke az alábbiak szerint illeti meg:
 
a.) a Szolgáltató az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (továbbiakban: NEAK) közvetlenül köt finanszírozási szerződést, aki a szolgáltatás ellenértékét az abban meghatározott feltételekkel és határidőben fizeti meg.
 
b.1.) Megrendelő a Szolgáltató részére a 3.b.2.) pontban meghatározott összegű ellenszolgáltatást biztosít, utólag megfizetve a Szolgáltató által kiállított számla alapján, átutalással, a havi teljesítést követő 30 napos fizetési határidőn belül, figyelemmel a Ptk. 6:130. § (1)-(2) bekezdéseire.
     
b.2.) A Megrendelő a Szolgáltatónak az orvosi ügyeleti szolgálat ellátásáért fizetendő díja havonta bruttó 95,6 Ft/lakos/hó.  
A Megrendelő a havi díjat a Szolgáltató által tárgyhónapot követő hónapban kiállított és a Megrendelőnek megküldött számla alapján fizeti meg a Gránit Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett 1210011-17614973-00000000 számú számlájára történő átutalással.
 
c.)  Amennyiben a feladatellátásra a NEAK által biztosított finanszírozás összege emelkedik, úgy a Megrendelő által fizetett havi díj összege annyival csökken, amennyivel a NEAK által biztosított finanszírozás emelkedik. A NEAK által biztosított finanszírozás csökkenése esetén ugyanakkor a Szolgáltató nem tarthat igényt az Önkormányzat által fizetendő díj növelésére.
 
4.)      A szolgáltatás tartalma:
 
a.) A Szolgáltató az ügyelet ellátásának időtartama alatt köteles gondoskodni arról, hogy az ügyeletet igénybe vevő betegek az egészségi állapotuknak megfelelően sürgős esetben a megfelelő egészségügyi intézménybe kerüljön beszállításra. A Szolgáltató az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó jogszabályok szerint köteles az adminisztrációt és betegdokumentációt folyamatosan és naprakész állapotban tartani és szükség esetén a Megrendelőt tájékoztatni.
 
b.) A Megrendelő jogosult a Szolgáltató pedig köteles a teljeskörű felnőtt- és gyermek háziorvosi ügyeleti szolgálatról Gyomaendrőd Város lakosait és háziorvosait tájékoztatni. A Szolgáltató köteles a panaszkezelési eljárási rendben meghatározottak szerint havonta az Önkormányzati díjfizetésre vonatkozó számla megküldésével egyidejűleg, írásban tájékoztatni a Megrendelőt a megelőző hónapban az ügyeleten megjelent összes betegek számáról és az általa elismert panaszok számáról.
 
c.) A Szolgáltató köteles arra, hogy amennyiben az ügyeleti szolgáltatás során a teljesítésben közreműködő szakszemélyzet személyi összetételében változás következik be, akkor a szolgáltatásba újonnan bevont személyek esetében is be kell nyújtani a Megrendelő részére a feladat ellátásához szükséges, és jogszabályban meghatározott szakmai alkalmasságot igazoló dokumentumokat.
 
d.) Figyelembe véve, hogy a szolgáltatás helyeként megjelölt ügyeletként használt épületrész berendezésekkel és felszerelésekkel együtt a Megrendelő tulajdonát képezi, továbbá mivel az épületben 2 db háziorvosi rendelő és 1 db fogorvosi rendelő is működik, a Szolgáltató köteles betartani az egészségügyi, balesetvédelmi, vagyonvédelmi és tűzvédelmi szabályokat.
 
e.)     A Szolgáltató köteles a Megrendelő írásban megküldött kérésére az ügyeleti szolgáltatás teljesítéséről 15 napon belül írásban beszámolni, ezen túl külön írásbeli felszólítás nélkül a jelen pont alapján tárgyévről a tárgyévet követő év január 31-ig írásbeli beszámolót készíteni, melyet a Megrendelő képviselője köteles a Képviselő-testület következő, esedékes ülése elé terjeszteni.
 
f.)       A Szolgáltató tudomásul veszi, hogy a szolgáltatási szerződés alapján végzett tevékenysége során a Megrendelőnek vagy harmadik személyeknek kárt okoz, köteles azt megtéríteni.
 
5.)      A szerződés időtartama:
 
      A Felek jelen szerződést 2019. július 1. napjától kezdődő, határozott időtartamra kötik azzal:
Szolgáltató teljes körű felnőtt- és gyermek háziorvosi ügyeletet a Megrendelő által kiírt – szolgáltatásra vonatkozó – 2020. június 30. napjáig.
 
6.)      A Megrendelő kötelezettségei:
 
a.)     A Megrendelő a jelen szerződés hatálybalépésekor az ügyeleti szolgálat biztosításához a szerződés teljes időtartama alatt ingyenes használatra átadja a Megrendelő tulajdonában álló 5500 Gyomaendrőd, Fő út 3. szám alatti, 5008/2/A/1 hrsz alatt bejegyzett, 247,31 m2 alapterületű, orvosi ügyelet ellátására alkalmas épületrészt, az ahhoz tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.
 
b.)     A szerződés hatálybalépésével, illetve az ügyeleti szolgálat megkezdéséig a Megrendelő jegyzőkönyv felvétele mellett átadja a Szolgáltatónak az ingatlan alaprajzáról készült leírást, valamint a berendezési és felszerelési tárgyakat ( leltárív szerint).
 
c.)      A Megrendelő a Városi Egészségügyi Intézményén keresztül biztosítja a közüzemi szolgáltatások elérését, valamint a telefon- és internet használatot.
 
7.)      A Szolgáltató kötelezettségei:
 
a.) A Szolgáltató a szolgáltatás díjából köteles biztosítani az ügyeleti szolgáltatással kapcsolatos valamennyi költséget, valamennyi személyi és dologi költséget, az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.). ESZCSM rendeletben előírt szakmai minimumfeltételek biztosításához, pótlásához szükséges költségeket.
 
b.) A Szolgáltató a Megrendelő által átadott ingatlant és eszközöket köteles a jó gazda módjára kezelni, azokon az állagmegóváshoz szükséges karbantartási munkát elvégezni. Az elhasználódott berendezések pótlásáról, valamint jogszabályváltozásból adódóan a műszerezettségre vonatkozó minimumfeltételekről a 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet alapján, a Szolgáltató köteles gondoskodni a saját költsége terhére.
 
c.)      Köteles továbbá a megjelölt orvostechnikai eszközök kötelező felülvizsgálatát elvégeztetni, az esetleges javíttatásról a kiadott jegyzőkönyv alapján gondoskodni. A Szolgáltató köteles gondoskodni a tevékenység végzésével kapcsolatos gyógyszer, szakmai anyag, eszköz, gépjármű, nyomtatványok, illetve minden egyéb eszköz, – mely a szolgáltatás végzéséhez feltétlenül szükséges – folyamatos biztosításáról, használatáról.
 
d.)     A Szolgáltató köteles az átadott épületrész helyiségeinek, és az épülethez tartozó földterület, valamint a külső terek (pl.: járda, lépcső, rámpa) tisztán tartásáról, csúszásmentesítéséről gondoskodni.
 
e.)     A Megrendelő kiköti, hogy a leltár szerint átadott eszközöket, felszereléseket a Szolgáltató kizárólag az egészségügyi szolgáltatás érdekében, a szolgáltatás helyén használhatja. Az átadott felszerelések és eszközök használhatóságát a szerződés teljes időtartama alatt a Szolgáltatónak folyamatosan biztosítani kell. (Szükséges pótlás.)
 
f.)       A Szolgáltató köteles megtéríteni a Városi Egészségügyi Intézmény részére az ügyeleti tevékenység biztosításával felmerült közüzemi költségeket, az alábbiak szerint:
 
-     A Szolgáltató a közüzemi szolgáltatókkal önállóan köteles szerződést kötni a következő szolgáltatások tekintetében: elektromos áram, szemétszállítás.
-     A Városi Egészségügyi Intézmény közvetített szolgáltatásként továbbszámlázza a Szolgáltató részére az épület teljes egészére mért vízfogyasztás 38,4%-át, és a teljes mért gázfogyasztás 55%-át.
-     Ezen kívül a 66/386-520 számú telefon, valamint az internet használatra vonatkozóan a Szolgáltató tudomásul veszi, hogy a szolgáltatások előfizetője a Városi Egészségügyi Intézmény, a számlafizető pedig a Szolgáltató.
 
g.) A Szolgáltató köteles a szerződés hatálybalépésétől számított időponttól kezdődően az orvosi ügyelet ellátására szolgáló épületrészre, berendezési és felszerelési tárgyakra a jelenleg érvényes,  vagyonbiztosítás arányos részének összegét megtéríteni, mely biztosítási összeget Megrendelő továbbszámláz Szolgáltató részére,  a saját eszközeire, felszereléseire pedig megfelelő biztosítást kötni.
 
h.) A Szolgáltató köteles tűrni, hogy a Megrendelő, illetve a Megrendelő megbízottja (Városi Egészségügyi Intézmény munkatársa) előzetes értesítést követően az ügyeleti szolgálat zavarása nélkül ellenőrzi az átadott épületrész, berendezési és felszerelési tárgyak, valamint az épülethez tartozó földterület használatát, azok karbantartását, valamint a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését.
 
i.)   Amennyiben az ügyeletet ellátó személy nem munkára képes állapotban jelenik meg, vagy ilyen állapotba kerül, a Megrendelő bejelentése alapján Szolgáltató köteles legfeljebb 2 órán belül gondoskodni arról, hogy az ügyeletet a továbbiakban munkára képes állapotban lévő személy lássa el.
 
j.)   Felek megállapodnak, hogy a Térségi Szociális Gondozási Központ Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya intézmény bentlakásos egységében bekövetkezett haláleset során a helyszíni halott-vizsgálatot végző orvos legkésőbb az értesítését követő 2 órán belül a helyszíni halott-vizsgálatot megkezdi. 
 
k.) Felek megállapodnak abban, ha a gyomaendrődi központi orvosi ügyeletről az orvosnak bármilyen okból Mezőberény vagy Dévaványa ellátási területre kell vonulnia, az ott szolgálatot teljesítő mentőtisztnek az orvos visszaérkezéséig meg kell jelennie a gyomaendrődi központban.
 
l.) A Szolgáltató köteles betartani a tevékenységre vonatkozó mindenkori jogszabályokat, különös tekintettel az alábbiakra:
 
-     Az orvosi ügyeletre vonatkozó törvények, kormányrendeletek és miniszteri rendeletek
-     Az Egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény
-     A Kötelező Egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
-     Az Egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény
-     Az Egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rend.
-     Az Egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásáról szóló 96/2003. (VII. 15.) Korm. rend.
-     Az Egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges minimum feltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM. r.
-     Az Egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezeti kérdéseiről szóló 47/2004. (V. 11.) ESZCSM. rend.
-     Az Orvostechnikai eszközökről szóló 4/2009. (III. 17.) EüM. rend.
-     A Háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM. rend.
-    A halott vizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet.
 
8.)      Szerződést biztosító mellékkötelezettségek:
 
Az ügyelet késedelmes megkezdése, az ügyelet megszakítása, vagy az ügyeletnek az előírt idő előtt történő befejezése esetén napi 50.000,- Ft késedelmi kötbért köteles fizetni. Ezen kívül köteles megfizetni a kötbéren felül a Megrendelő igazolt kárát.
Hibás teljesítési kötbért kell fizetni, ha a panaszkezelési eljárásrendben meghatározott nyilvántartásban rögzített és elismert panaszok száma az adott hónapban eléri a hónapban az összes, ügyeleten megjelent betegek 10 %-át. Ebben az esetben a kötbér az adott hónap szolgáltatási díjának 0,5 %-a.
 
9.)      Hatálybalépés:
 
A jelen szolgáltatási szerződés 2019. július 1. napján lép hatályba. Ez a nap a szolgáltatás megkezdésének a napja. A Szolgáltató eddig az időpontig köteles bemutatni a Megrendelőnek a szolgáltatás végzéséhez szükséges működési engedélyt, valamint egyéb hatósági engedélyeket.
 
Szolgáltató képviselője kijelenti, hogy a Szolgáltató a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 3. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti átlátható szervezetnek minősül. A Szolgáltató a nyilatkozatban foglaltak változása esetén arról haladéktalanul köteles a Megrendelőt tájékoztatni. A valótlan tartalmú nyilatkozat alapján a Megrendelő a szerződést felmondja vagy – ha a szerződés teljesítésére még nem került sor – a szerződéstől eláll. (Ávr. 50. § (1a) bekezdés)
 
10.) A szerződés megszűnése:
 
a)       Felek a jelen szolgáltatási szerződést közös megegyezéssel írásban bármikor megszüntethetik.
 
b)   A Megrendelő a szerződést rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal írásban megszüntetheti, amennyiben a Szolgáltató az egészségügyi szolgáltatást nem a jelen szerződésben foglaltak szerint végzi, a rendelkezésére bocsátott vagyont nem az ügyeleti ellátás teljesítésére használja, az ügyeleti szolgáltatás végzését jogellenesen másnak átengedi, az ügyeleti szolgálathoz biztosított épületrész használatát jogellenesen másnak átengedi, valamint a karbantartással kapcsolatos feladatokat elmulasztja. A felmondás feltétele, hogy a Megrendelő a szerződésszerű teljesítésre a Szolgáltatót írásban felszólítsa, és annak a Szolgáltató haladéktalanul nem tesz eleget.
 
c)   A Szolgáltató jogosult a szerződést írásban rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntetni, ha a Megrendelő szerződésszerű teljesítésére történő írásbeli felhívást követő 30 napon belül a Megrendelő a szolgáltatásért fizetendő díjat nem a szerződés 3. b) pontjában meghatározottak szerint biztosítja, az épületrész esetlegesen rendeltetésszerű használatát veszélyeztető hibát a Szolgáltató írásbeli értesítését kézhezvételét követő 15 napon belül a szükséges intézkedést nem teszi meg, és a hibát 60 napon belül nem hárítja el.
 
d) Megrendelő a szerződést rendes felmondással a Szolgáltatóhoz intézett írásbeli, egyoldalú nyilatkozatával 60 napos felmondási határidővel megszüntetheti.
 
e.1.) A Megrendelő jogosult és egyben köteles a szerződést felmondani – ha szükséges olyan határidővel, amely lehetővé teszi, hogy a szerződéssel érintett feladata ellátásáról gondoskodni tudjon – ha
 
e.2.) a szolgáltatást többségi befolyása alatt álló gazdálkodó szervezete útján látja el,
 
f)    A Szolgáltató köteles a szerződés megszűnésével egyidejűleg a jegyzőkönyv szerint átvett eszközöket az átadáskori állapotnak megfelelően átadni, figyelembe véve az időközben bekövetkezett amortizációt.
 
11.) Illetékesség kikötése:
 
Jelen szerződésből adódó vitákat a felek kötelesek elsősorban békés tárgyalások útján rendezni. Arra az esetre, amennyiben ez nem vezet eredményre a felek hatáskörtől függően kikötik a Szarvasi Járásbíróság, illetve a Gyulai Törvényszék kizárólagos illetékességét.
 
A jelen szolgáltatási szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk-ról szóló 2013. évi V. törvény, a szolgáltatás ellátását érintő jogszabályok rendelkezései az irányadók.
 
Jelen szolgáltatási szerződést a felek áttanulmányozták, azt elfogadják, és mint akaratukkal mindenben egyezőt, aláírják.
 
A szerződés mellékletét képezi:
-          Szolgáltató részére használatba adandó felszerelések leltári listája,
-          Szolgáltató panaszkezelési szabályzata
 
 
Kelt.: …………………, 2019. év ………. hó …. nap        …………………, 2019. év ………. hó …. nap
 
 
…………………………………..
Megrendelő
Toldi Balázs
polgármester
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
…………………………………..
Szolgáltató
Rédei József
Ügyvezető
Békés-Medical Kft.
 
 
Ellenjegyzi:
 
…………………………………..
Pap-Szabó Katalin
Jegyző
…………………………………..
Szilágyiné Bácsi Gabriella
Pénzügyi Osztályvezető”
« Vissza
Vissza a főmenübe