134/2019. (VI. 17.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Köznevelési feladat ellátásához ingó és ingatlan vagyon biztosítása
 Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
134/2019. (VI. 17.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:
 
„Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Gyomaendrőd, Selyem út 124. szám, OM-azonosító: 028300), Gyomaendrőd, Hősök út 39. szám alatti telephelye működtetése érdekében az ingatlan és ingó vagyon használatára az alábbi megállapodás tervezetet javasolja elfogadásra az intézményt fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye részére. 
Megállapodás 
ingatlan és ingó vagyon használatára közfeladat ellátása érdekében
(tervezet)
 
amely létrejött egyrészről
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata (székhely: Gyomaendrőd Selyem út 124. szám, statisztikai számjele: 15725527-8411-321-04, képviseli: Toldi Balázs polgármester), a továbbiakban, mint tulajdonos
 
másrészről
 
a Szeged-Csanádi Egyházmegye (székhely: Szeged Aradi vértanúk tere 2. szám, képviseli: dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök), a továbbiakban, mint használó között a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Gyomaendrőd, Selyem út 109. szám, OM-azonosító: 028300), Gyomaendrőd, Hősök út 39. szám alatti telephelye működtetése érdekében az alulírott napon a következő feltételek szerint.
 
Előzmények:
Gyomaendrőd Város Önkormányzata és Szeged-Csanádi Egyházmegye közt megállapodás jött létre gimnáziumi nevelés-oktatás feladatai ellátására. A felek megállapodtak, hogy a 674 hrsz.-ú, természetben a Gyomaendrőd Hősök út 43. szám alatti, továbbá a 687 hrsz.-ú természetben Gyomaendrőd Hősök út 39. sz. alatti ingatlanok vonatkozásában az Önkormányzat ingyenesen a köznevelési szerződés érvényességi idejére szóló használati jogot biztosított az átvevő Egyházmegye részére. A vagyont kizárólag a közfeladat ellátása céljából adta használatba az Önkormányzat.
 
Az Egyházmegye és az Önkormányzat között öt évvel ezelőtt létrejött közoktatási megállapodás és az ingatlanhasználati szerződés 2019. augusztus 31. napjával lejár.
 
A Szerződő Felek jelen megállapodás előzményeként rögzítik, hogy közös céljuk, hogy az oktatási intézmény működéséhez az ingatlan és ingó vagyon biztosítva legyen. 
 
Felek jelen használati megállapodást a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény alapján kötik.
 
A fenti előzmények figyelembevételével a Felek az alábbi megállapodást kötik.
 
1. Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képezi a Gyomaendrőd, belterület a 687. hrsz.-ú természetben Gyomaendrőd Hősök út 39. sz. alatti ingatlan.
 
2. Szerződő felek rögzítik, hogy a köznevelési intézmény feladatainak ellátásához a tulajdonos a kétszintes 2164 m2 hasznos alapterületű oktatási épületet, a hozzátartozó 298 m2 hasznos alapterületű tornatermet, a 211 m2 hasznos alapterületű műhely-raktár épületet, a 31 m2 hasznos alapterületű garázs és melléképület, a sportpálya és lelátó, valamint az udvaron közlekedést biztosító szilárd burkolattal ellátott építményeket, valamint a 2014. június 19. napján kelt megállapodás alapján átadott ingó vagyon ingyenes használatát biztosítja a használó részére köznevelési közfeladat ellátása céljából.
 
3. Szerződő felek megállapodnak továbbá, hogy a használó köteles írásban a fenntartói jogának megszűnéséről 8 napon belül értesíteni a tulajdonost.  
 
4. A tulajdonos a 2. pontban leírt vagyont kizárólag a közfeladat ellátása céljából adja használatába.
 
5. A használat joga az Egyházmegyét 2019. szeptember 1. napjától 5 év határozott időtartamban illeti meg. 
 
6. Szerződő felek rögzítik, hogy 2. pontban részletezett ingatlan és ingó vagyon a használó birtokában van, ezért nem szükséges a külön birtokba adás. Az épületek használata során az áram, a gáz és víz, szennyvíz közművek díjait a szolgáltatók a szolgáltatási szerződések alapján a használónak számlázzák. 
 
7. A használó az ingatlanon építési-átalakítási munkálatokat csak a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása alapján végezhet, ide nem értve a szokásos javítási, karbantartási munkákat.
 
8.   A használó tudomásul veszi, hogy az ingatlanon végzett értéknövelő beruházásának megtérítésére sem a használat időtartama alatt, sem annak megszűnését követően jogalap nélküli gazdagodás vagy más jogcímen igényt nem tarthat.
 
9.   A használó a használatba vett ingatlanban a tevékenységét saját felelősségére végzi. Köteles ehhez az illetékes szakhatóságoktól a szükséges engedélyeket beszerezni és az előírt munkálatokat saját költségén elvégezni. A szükséges felújítások, karbantartások és az állagmegóvással kapcsolatos valamennyi munkálatok elvégzésének kötelezettsége és a költségek teljes mértékben történő viselése használót terheli. Használó köteles a vagyonelemeket rendeltetésüknek megfelelően használni, saját költségén fenntartani és állagát megóvni. Az üzemeltetés során történő természetes elhasználódások pótlása – saját költségén – a használó kötelezettsége.
 
10.   A Használó jelen megállapodás megszűnésekor vagy felbontásakor köteles a vagyonelemeket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni.
 
11. A megállapodás az alábbi esetekben szűnik meg:
 
a) a használó fenntartói joga a köznevelési intézmény vonatkozásában megszűnik,
b) a tulajdonos által történő rendkívüli felmondás esetén, melynek okai a következők lehetnek:
- a használó a megállapodásba vállalt lényeges kötelezettségeit felszólítás ellenére - az abban megjelölt határidőn belül - nem teljesíti;
- a használó vevő a vagyont nem a jelen megállapodásban meghatározottak szerint használja;
- a használó a vállalt köznevelési közfeladatot nem látja el;
- az Nvtv. 11. § (12) bekezdésében meghatározott ok.
 
12. A megállapodás megszűnése esetén a használó köteles a birtokában lévő ingó és ingatlan vagyont a tulajdonos birtokába visszaadni. Amennyiben a megállapodás megszűnése a 11. pont a) pontja alapján történik, a visszaadás időpontja a fenntartói jog megszűnésének napja.
Amennyiben a megállapodás a tulajdonos rendkívüli felmondása miatt szűnik meg, abban az esetben a rendkívüli felmondás bejelentését követő augusztus 31-én köteles a használó a vagyont a tulajdonosnak visszaadni. Az ingó vagyont vagyonleltár alapján, míg az ingatlant állapotfelmérés mellett legalább az átadás kori műszaki állapotában köteles visszaadni.
 
13. A jelen megállapodás körében kapcsolattartó személyek: 
 
A tulajdonos részéről:            - név: Csényi István
                                               - cím: Gyomaendrőd, Selyem út 124
                                               - e-mail cím: csenyi@gyomaendrod.hu
                                               - telefon:581- 232
 
A használó részéről:               - név: Barabás Hunorné  
                                               - cím: Szeged, Aradi vértanúk tere 2.
                                               - e-mail cím: szegekif@katolikus.hu
                                               - telefon/fax: 06/20/448-5030
  
14. A használó a tulajdonosi ellenőrzést köteles tűrni, az ellenőrzés érdekében kötelezhető minden közérdekből nyilvános adat, valamint – a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok megtartásával – az önkormányzati vagyonra és a használatra vonatkozó adat szolgáltatására és okirat bemutatására.
 
15. A megállapodásra egyebekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény és a vonatkozó jogszabályok előírásai az irányadók.
 
Szerződő felek megállapítják, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő- testülete a …/2019 .(…) sz. önkormányzati képviselő-testületi határozatával, …………. …………………… a … sz. határozatával a jelen megállapodás szövegét jóváhagyta, és felhatalmazta a képviselőket annak aláírására.
 
…………, 2019. ……………..…
 
   
  
 Toldi Balázs
polgármester
Gyomaendrőd Város Önkormányzat
dr. Kiss-Rigó László
szeged-csanádi püspök
Szeged-Csanádi Egyházmegye
 
 
 
Ellenjegyzem:
 
................................................................................................
Önkormányzat
Ellenjegyzem:
 
................................................................................................
Egyházmegye
 
A Képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy az oktatási intézmény használatában álló vagyonelemek tárgyában járjon el a Szeged-Csanádi Egyházmegyénél, és a megállapodást kösse meg. 
« Vissza
Vissza a főmenübe