157/2019. (IX. 21.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Megállapodás bölcsőde működtetéséhez

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

157/2019. (VIII. 21.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:

„Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, (székhely: 5502 Gyomaendrőd, Sugár út 53/1.) 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 103/1. szám alatti telephelyén lévő bölcsődeműködtetése érdekében az ingatlan vagyon használatára az alábbi megállapodás tervezetet javasolja elfogadásra. 

 

Megállapodás

 

ingatlan vagyon használatára közfeladat ellátása érdekében

(tervezet)

 

amely létrejött egyrészről

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata (székhely: 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124. szám, adószám: 15725527-2-04, statisztikai számjele: 15725527-8411-321-04, képviseli: Toldi Balázs polgármester), a továbbiakban, mint tulajdonos

 másrészről

Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, (székhely: 5502 Gyomaendrőd, Sugár út 53/1., adószáma: 21904428-1-04, KSH statisztikai számjel: 21904428-8520-572-04, képviseli Szabó Istvánné ügyvezető; a továbbiakban, mint használó között

az 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 103/1. szám alatti ingatlanon lévő bölcsőde épületműködtetése érdekében az alulírott napon a következő feltételek szerint.

 

Előzmények:

Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete a 374/2009.(X.1.) Gye. Kt. határozata alapján hozzájárult, hogy a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft. pályázatot nyújtson be a „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése” c. pályázati felhívás alapján új bölcsődét létesítsen a Gyomaendrőd Város Önkormányzata tulajdonát képező 5807/4 hrsz.-ú, természetben 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 101. szám alatti ingatlanon.  

Gyomaendrőd Város Önkormányzata és a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft. 2009. november 6.-án bérleti szerződést kötött 10 éves időtartamra, melynek tárgya: a „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése” c. nyertes pályázat útján megvalósuló új bölcsőde felülépítmény bérlete, amely 2019. november 6. napjával lejár. 

A Szerződő Felek jelen megállapodás előzményeként rögzítik, hogy közös céljuk, hogy a 20 férőhelyes bölcsőde működéséhez az ingatlan vagyon biztosítva legyen. 

 

Felek jelen használati megállapodást a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.), valamint a Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján kötik.

 

A fenti előzmények figyelembevételével a Felek az alábbi megállapodást kötik.

 

1. Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képezi a Gyomaendrőd, belterület a 5807/4. hrsz.-ú természetben 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 103/1. szám alatti ingatlan területén lévő 20 férőhelyes, 214,58 m2 hasznos alapterületű bölcsőde épület.

2. Szerződő felek rögzítik, hogy a bölcsőde épülete a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft. nyilvántartásában van felfektetve. Az ingatlant az Önkormányzat a bérleti szerződés létrejöttének napjával veszi nyilvántartásban, a létrejövetel napján érvényes értéken a Kft. pedig ugyanezen nappal vezeti ki nyilvántartásából. Az ingatlan a létrejövetel napján érvényes bruttó, nettó, elszámolt értékcsökkenésének az értékéről a Kft. a létrejövetel napját követő 15 napon belül tájékoztatja az Önkormányzatot. 
  

3. Szerződő felek rögzítik, hogy a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft. feladatainak ellátásához a tulajdonos a kétszintes 214,58 m2 hasznos alapterületű bölcsőde épület ingyenes használatát biztosítja bölcsőde működtetése önkormányzati közfeladat ellátása céljából.

 

4. Szerződő felek megállapodnak továbbá, hogy a használó köteles írásban a fenntartói jogának megszűnéséről 8 napon belül értesíteni a tulajdonost. 

 

5. A tulajdonos az 1. pontban leírt vagyont kizárólag a bölcsőde működtetése közfeladat ellátása céljából adja használatába.

 

6. A használat joga a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft.-t 2019. november 7. napjától 2024 év december 31. napjáig határozott időtartamban illeti meg. 

 

7. Szerződő felek rögzítik, hogy 1. pontban részletezett bölcsőde épület a használó birtokában van, ezért nem szükséges a külön birtokba adás. Az épület használata során az áram, a gáz és víz, szennyvíz közművek díjait a szolgáltatók a szolgáltatási szerződések alapján a használónak számlázzák. 

8. A használó az ingatlanon építési-átalakítási munkálatokat csak a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása alapján végezhet, ide nem értve a szokásos javítási, karbantartási munkákat. 

9.   A használó tudomásul veszi, hogy az ingatlanon végzett értéknövelő beruházásának megtérítésére sem a használat időtartama alatt, sem annak megszűnését követően jogalap nélküli gazdagodás vagy más jogcímen igényt nem tarthat.
 

10.   A használó a használatba vett ingatlanban a tevékenységét saját felelősségére végzi. Köteles ehhez az illetékes szakhatóságoktól a szükséges engedélyeket beszerezni és az előírt munkálatokat saját költségén elvégezni. A szükséges felújítások, karbantartások és az állagmegóvással kapcsolatos valamennyi munkálatok elvégzésének kötelezettsége és a költségek teljes mértékben történő viselése használót terheli. Használó köteles a vagyonelemeket rendeltetésüknek megfelelően használni, saját költségén fenntartani és állagát megóvni. Az üzemeltetés során történő természetes elhasználódások pótlása – saját költségén – a használó kötelezettsége.
 

11.   A Használó jelen megállapodás megszűnésekor vagy felbontásakor köteles a vagyonelemeket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni.
 

12. A megállapodás az alábbi esetekben szűnik meg:

 

a) a használó fenntartói joga a bölcsőde intézmény vonatkozásában megszűnik,

b) a tulajdonos által történő rendkívüli felmondás esetén, melynek okai a következők lehetnek:

- a használó a megállapodásba vállalt lényeges kötelezettségeit felszólítás ellenére - az abban megjelölt határidőn belül - nem teljesíti;

- a használó vevő a vagyont nem a jelen megállapodásban meghatározottak szerint használja;

- a használó a vállalt bölcsődeműködtetés közfeladatot nem látja el;

- az Nvtv. 11. § (12) bekezdésében meghatározott ok.

 

13. A megállapodás megszűnése esetén a használó köteles a birtokában lévő ingatlan vagyont a tulajdonos birtokába visszaadni. Amennyiben a megállapodás megszűnése a 11. pont a) pontja alapján történik, a visszaadás időpontja a fenntartói jog megszűnésének napja.

Amennyiben a megállapodás a tulajdonos rendkívüli felmondása miatt szűnik meg, abban az esetben a rendkívüli felmondás bejelentését követő augusztus 31-én köteles a használó a vagyont a tulajdonosnak visszaadni. Az ingatlant állapotfelmérés mellett legalább az átadás kori műszaki állapotában köteles visszaadni.

 

14. A jelen megállapodás körében kapcsolattartó személyek: 

 

A tulajdonos részéről:            - név: Csényi István

                                               - cím: Gyomaendrőd, Selyem út 124

                                               - e-mail cím: csenyi@gyomaendrod.hu

                                               - telefon:581- 232

 

A használó részéről:               - név: …  

                                               - cím: ...

                                               - e-mail cím: …

                                               - telefon: ….

  

15. A használó a tulajdonosi ellenőrzést köteles tűrni, az ellenőrzés érdekében kötelezhető minden közérdekből nyilvános adat, valamint – a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok megtartásával – az önkormányzati vagyonra és a használatra vonatkozó adat szolgáltatására és okirat bemutatására. 

16. A megállapodásra egyebekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény és a vonatkozó jogszabályok előírásai az irányadók.

 

Szerződő felek megállapítják, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő- testülete a …/2019 .(…) sz. önkormányzati képviselő-testületi határozatával a jelen megállapodás szövegét jóváhagyta, és felhatalmazta a képviselőket annak aláírására.

 

…………, 2019. ……………..…

 

  

 

Toldi Balázs

polgármester

Gyomaendrőd Város Önkormányzat

Szabó Istvánné

Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft.

 

 

 

ellenjegyzem:

 

................................................................................................

Pap-Szabó Katalin jegyző

 

 

A Képviselő-testület felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a megállapodás megkötésére.”

« Vissza
Vissza a főmenübe