61/2019. (XII. 2.) Német Nemzetiségi Önkormányzati határozat
Tárgy: Együttműködési megállapodás a Kistérségi Óvodával

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzat

61/2019. (XII. 2.)  NNÖ határozata

 

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata együttműködési megállapodást köt Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodával, az alábbi tartalommal:

Együttműködési megállapodás

tervezet

mely egyrészről, a Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. képviseli Braun Márton elnök, (továbbiakban nemzetiségi önkormányzat) 

másrészről a Gyomaendrőd – Csárdaszállás – Hunya Kistérségi Óvoda székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7. képviseli: Kovács Péterné intézményvezető, (továbbiakban intézmény), között

a 17/2013. (III. 1.) EMMI rendelet a nemzetiség óvodai nevelésének irányelve és a nemzetiség iskolai oktatásának irányelve, valamint Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata, valamint a Gyomaendrőd – Csárdaszállás – Hunya Kistérségi Óvoda Pedagógiai programja alapján a helyi német nemzetiségi közösség

·         •kulturális és oktatási autonómiájának biztosítása,

·         •nevelési feltételeinek bővítése,

·         •történelmi múltja és kulturális örökségének ápolása, valamint

·         •kulturális önazonosságának megerősítése

céljából az alulírott napon és helyen az alábbi feltételekkel: 

1.       A szerződő felek rögzítik, hogy az intézmény az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések és az integrációs rendszerben résztvevő intézményekben dolgozó óvodapedagógusok támogatását szabályozó miniszteri rendelet alapján támogatásban részesül.
 

2.       Az intézményben dolgozó óvoda pedagógusok támogatását szabályozó miniszteri rendelet alapján kötelezően megvalósítandó tevékenységek az együttműködés és a partneri kapcsolatok erősítése civil szervezetekkel és nemzeti önkormányzatokkal.
 

3.       Az Intézmény Pedagógiai Programjának nemzetiségi nevelésre vonatkozó részeivel kapcsolatos módosítások, változások dokumentumait a nemzetiségi önkormányzat rendelkezésére bocsátja, ill. informálja a nemzetiségi önkormányzatot a változások okairól és megindokolja azt. A nemzetiségi önkormányzat lehetőség szerint részt vállal, a nemzetiségi óvodai program megvalósításához szükséges tárgyi feltételek bővítésében. 

4.       Az Intézmény részéről az intézményvezető, ill. a német nemzetiségi óvodapedagógusok állandó meghívott(ak) a nemzetiségi önkormányzat üléseire, valamint az óvoda rendezvényeire az nemzetiségi önkormányzat képviselője meghívást kap.
 

5.       Az intézmény és a nemzetiségi önkormányzat közös kulturális és hagyományőrző német nemzetiségi programokat szervez, a nemzetiségi önkormányzat a rendezvények megvalósításának költségeit lehetőségeihez mérten viseli, és az intézmény az óvodás korosztálynak megfelelően képviselteti magát azokon.

Évente ismétlődő programok:

·         Szüreti rendezvény (Wienlese),

·         Mártonnap (Martinstag),

·         Karácsonyi kézműves foglalkozás (Advent),

·         Húsvéti kézműves foglalkozás (Osternfest),

·         Nemzetiségi pályázatok kiírásakor az intézmény valamint a nemzetiségi önkormányzat együttműködése a pályázat előkészítésében,

·         A német nemzetiségi óvodapedagógusok módszertani ismereteinek gyarapítása céljából továbbképzéseken, szakmai napokon való részvétel támogatása.

·         A nemzetiségi rendezvényeken az intézmény óvodásai részvételükkel, műsorszámaikkal színesítik a rendezvényt.

6.       A felek megállapodnak, hogy jelen szerződést határozatlan időre kötik.

A szerződő felek jelen együttműködési megállapodás elolvasása és közös értelmezése után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt aláírták.

 

 

Gyomaendrőd, 2019. december

         ..............................................                                    ………….............................................. 

            Braun Márton elnök                  Kovács Péterné intézményvezető
 

 Gyomaendrőd Város Német                  Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Nemzetiségi Önkormányzata    Kistérségi Óvoda
« Vissza
Vissza a főmenübe