92/2020. (VI. 25.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Ellátási szerződés kötés a Baptista Tevékeny Szeretet Misszióval
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
92/2020. (VI. 25.) Gye. Kt. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete helyt ad a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió kérelmének, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 57. § (1) bekezdés j) pontjában, továbbá a 65/F. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt szenvedélybetegek részére nyújtott nappali ellátás tárgyában ellátási szerződést köt a Baptista Tevékeny Szeretet Misszióval (4028 Debrecen, Simonyi út 14., adószám: 18212134-2-09, képviselő: Faragó Tiborné ügyvezető), mely feladat ellátására önkormányzati forrást nem biztosít és ezzel egyidejűleg felkéri Toldi Balázs polgármestert az ellátási szerződés aláírására:
Ellátási szerződés
 
amely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., képviselő: Toldi Balázs polgármester), mint személyes gondoskodásra kötelezett szerv – továbbiakban: Önkormányzat,
másrészről a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (4028 Debrecen, Simonyi út 14., adószám: 18212134-2-09, képviselő: Faragó Tiborné ügyvezető) – továbbiakban: Szolgáltató – között
(ketten együtt: Szerződő felek), az alulírott helyen és időben az alábbi feltételekkel: 
1.
A Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen okiratban foglaltak szerint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 57. § (1) bekezdés j) pontjában, továbbá a 65/F. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt szenvedélybetegek részére nyújtott nappali ellátás tárgyában határozatlan időtartamra ellátási szerződést kötnek. Az ellátási szerződés hatályba lépésének napja: jelen ellátási szerződés 3. pontjában említett szociális intézmény szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásába (továbbiakban: szolgáltatói nyilvántartás) történő bejegyzés véglegessé válásának napja. 
2.
Jelen szerződés alapja az Szt. 86. § (2) bekezdés c) pontjában foglalt előírás, mely alapján az a települési önkormányzat, amelynek területén tízezer főnél több állandó lakos él, szenvedélybetegek részére nyújtott nappali ellátást köteles biztosítani. 
3.
A Szolgáltató a jelen ellátási szerződésben vállalt feladat teljesítése érdekében az Szt. 4. § h) pontja szerinti szociális intézményt hoz létre, és gondoskodik annak az illetékes működést engedélyező szerv által a szolgáltatói nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről.
4.
A Szolgáltató a szenvedélybetegek nappali ellátását Gyomaendrőd város közigazgatási területére kiterjedő ellátási területen vállalja. Jelen ellátási szerződéssel érintett férőhelyek száma: 50. A Szolgáltató vállalja továbbá, hogy az ellátásra való jogosultságot a mindenkor hatályos ágazati jogszabályok alapján állapítja meg. 
5.
 A Szerződő felek kijelentik, hogy nincs tudomásuk olyan tényről, körülményről, amely jelen szerződés érvényességét, hatályát részben vagy egészben érintené. Kijelentik továbbá, hogy jelen szerződés aláírására teljes jogkörrel rendelkeznek. 
6.
 A szenvedélybetegek nappali ellátása keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 77. § (1) bekezdése szerinti szolgáltatáselemeket szükség szerint biztosítani kell. Ezen felül a Szolgáltató az ellátást igénybevevők igényei alapján gondoskodik a Rendelet 84. § által rögzített szolgáltatások és szakmai tartalom biztosításáról. 
7.
A Szolgáltató a szenvedélybetegek nappali ellátásában – jelen okirat alapján – azokat a Gyomaendrőd város területén élő szenvedélybeteg személyeket részesíti, akik megfelelnek a szociális törvényben és egyéb vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételeknek. 
8.
A Szolgáltató a nappali ellátás nyújtása során együttműködik az egészségügyi és szociális alap- és szakellátást nyújtó intézményekkel. 
9.
Amennyiben a Szolgáltató jelen szerződés szerinti tevékenységével kapcsolatban panasz érkezik, a panasz tényéről a felek kölcsönösen kötelesek egymást tájékoztatni. A panaszt a Szolgáltató köteles kivizsgálni és a vizsgálat eredményéről a bejelentést követő 30 napon belül az Önkormányzatot és a panasztevőt írásban tájékoztatni. Amennyiben az Önkormányzat vagy a panasztevő a vizsgálat eredményével nem elégedett – és azt írásban bármelyik fél részére kifejezi, az Önkormányzat a panasz kivizsgálására saját hatáskörben vizsgálóbizottságot hoz létre, mely a panasz újbóli kivizsgálásáról az írásbeli jelzés beérkezését követő 30 napon belül jelentést készít. A vizsgálóbizottságot az Önkormányzat képviseletében megbízott személy vezeti, tagjai az Önkormányzat és a Szolgáltató által delegált 1-1 fő. Amennyiben a vizsgálat nem tár fel hibát, vagy mulasztást, erről a tényről a panasztevőt értesíteni kell és a vizsgálat jegyzőkönyveit és egyéb anyagait, a vizsgálat lezárását követő 5 évig meg kell őrizni. Amennyiben a vizsgálat hibát vagy mulasztást tár fel, az Önkormányzat a hiba kijavítására vagy a mulasztás megszüntetésére a Szolgáltatót írásban, határidő megjelölésével felhívja, és erről a panasztevőt tájékoztatja. A Szolgáltató köteles az írásbeli felhívás valamennyi rendelkezésének eleget tenni. Amennyiben a Szolgáltató a hiba kijavítására vagy a mulasztás megszüntetésére vonatkozó felhívásnak határidőben nem tesz eleget, az Önkormányzat jogosult az ellátási szerződés rendkívüli felmondás szabályai szerinti felmondásra. 
10.
A Szerződő feleket együttműködési kötelezettség terheli a folyamatos ellátás biztosítása érdekében szerződésszegés esetén is. 
11.
A Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen ellátási szerződés megszűnik:
a. Rendes felmondással, 1 hónap felmondási idő mellett, amelyet írásban szükséges közölni a másik féllel.
b. Rendkívüli felmondás esetén.
c. Közös megegyezés esetén. 
12.
Az Önkormányzat részéről azonnali hatályú, rendkívüli, írásban közölhető felmondásnak van helye:
- a Szolgáltató ellátási kötelezettségének figyelmeztetés ellenére sem tesz eleget,
- a Szolgáltató a mulasztás megszüntetésére vonatkozó felhívásnak határidőben nem tesz eleget,
- az ellátás biztosítása során a működést engedélyező szerv az engedélyest törli a szolgáltatói nyilvántartásból, vagy törli az engedélyest a szolgáltatói nyilvántartásból, és kötelezi a fenntartót a szolgáltatásnyújtás megszüntetésére.
 
A Szolgáltató az Önkormányzat részére a szenvedélybetegek nappali ellátása működéséről legalább évente 1 alkalommal, a Polgármesterrel egyeztetett időpontban, de legkésőbb a tárgyévet követő március 31-éig írásban beszámol.
Az Önkormányzat által az ellátási szerződéssel érintett szolgáltatással kapcsolatban írásban feltett kérdésre a Szolgáltató 30 napon belül köteles írásban válaszolni. 
13.
A Szolgáltató a mindenkori hatályos jogszabályokban rögzített tájékoztatási és értesítési kötelezettségeinek az igénylők, az ellátottak, a hatóságok, és az Önkormányzat felé is eleget tesz. 
14.
A Szerződő felek jelen szerződés időtartama alatt a szerződés rendelkezéseivel összhangban teljes együttműködésre törekednek. Ennek részeként vállalják, hogy a szerződés végrehajtásával kapcsolatban kölcsönösen és folyamatosan tájékoztatják egymást. 
15.
A Szolgáltató köteles a külön jogszabályban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez és a statisztikai adatgyűjtéshez szükséges adatokat kellő időben, írásban az Önkormányzat rendelkezésére bocsátani.
 
 16.
A Szolgáltató a szenvedélybeteg személyek részére nyújtott nappali ellátás vonatkozásában minden év április 1-jéig határozattal megállapítja a szolgáltatási önköltséget, illetve az intézményi térítési díjat. Amennyiben a Szolgáltató úgy dönt, hogy a szolgáltatásnyújtásért térítési díjat kér, úgy írásban értesíti az ellátást igénybevevő személyeket az intézményi és a személyi térítési díj összegéről.
A személyi térítési díj összegét egyedi méltányosságból a Szolgáltató saját belső szabályzata alapján mérsékelheti vagy elengedheti. Egyedi méltányosság a Szolgáltató székhelyére címzett, de az intézményvezetőnél benyújtandó írásbeli kérelem és megfelelő igazolások, bizonylatok csatolása mellett gyakorolható. A kérelmek elbírálására jogosult személyek köréről a Szolgáltató belső szabályzata rendelkezik. Egyedi méltányosságban részesíthetőek különösen azok az ellátásban részesülők, akiknek a rendszeres havi jövedelméből megállapítható személyi térítési díj összegének befizetése a létfenntartását, lakhatását veszélyezteti. 
17.
A Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Szolgáltató – a jelen szerződés szerinti – szolgáltatásnyújtás működtetésével akkor hagyhat fel, ha ezt a szándékát írásban közli
az ellátottakkal, illetve azok törvényes képviselőivel
az Önkormányzattal és
a működést engedélyező szervvel. 
18.
A működést a közlés időpontjától számított legalább 30 nap elteltével lehet megszüntetni, kivéve, ha a Szolgáltató az ellátottakról megfelelően gondoskodott. 
19.
Az ellátást igénybevevők személyéről, valamint a foglalkoztatottak számáról és személyéről – a vonatkozó jogszabályok maradéktalan figyelembe vételével – a Szolgáltató dönt. 
20.
Az Önkormányzat a jelen szerződésben foglalt ellátáshoz anyagi forrást nem biztosít, így a hozzájáruláshoz fűződő kötelezettségek alól a Szerződő felek mentesülnek. 
21.
 A Szolgáltató vezetője kijelenti, hogy a jelen szerződéssel átvállalt feladatok ellátására vonatkozó jogszabályokat, különös tekintettel az Szt., valamint a Rendelet szabályait, a szakmai követelményeket ismeri, azokat maradéktalanul betartja és betartatja. Ezzel egyidejűleg kijelenti, hogy a jogszabályban előírt nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek eleget tesz. 
22.
 A Szerződő felek megállapodnak, hogy jelen ellátási szerződés nem zárja ki, hogy az Önkormányzat – mint ellátásra kötelezett – további rászoruló személyek ellátása érdekében más szolgáltatóval szerződést kössön, illetve saját intézményt/szolgáltatót tartson fenn.
 
 23.
A szerződést aláíró Szerződő felek kijelentik, hogy vitás kérdéseiket tárgyalás útján kívánják rendezni.
24.
Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv, továbbá a vonatkozó mindenkori jogszabályok az irányadók. 
 
25.
A Szerződő felek jelen szerződést, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.
 
Gyomaendrőd, 2020. „…..”
 
Faragó Tiborné
Baptista Tevékeny Szeretet Misszió
ügyvezető
 
Toldi Balázs
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
polgármester
 
« Vissza
Vissza a főmenübe