221/2020. (X. 29.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Civil szervezetek támogatását szolgáló alapok létrehozásáról szóló rendelet-tervezet
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
221/2020. (X. 29.) Gye. Kt. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a civil szervezetek támogatását szolgáló alapok feltételeit az alábbi rendelet-tervezetben rögzíti:
 
2020. (…..) önkormányzati rendelet
a civil szervezetek támogatását szolgáló alapok létrehozásáról
rendelet-tervezet
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 6. § a) pontja alapján eljárva a következőket rendeli el:
 
I. Fejezet
Általános rendelkezések
 
1. § E rendelet célja, hogy meghatározza Gyomaendrőd Város Önkormányzata által a civil szervezetek részére nyújtott pénzbeli támogatások szabályait.
 
2. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetése határozza meg az Alapok előirányzatának mértékét.
 
3. § (1) Támogatható civil szervezetek:
a) azon társadalmi szervezetek és alapítványok, amelyeket a bíróság, a pályázati kiírás évét megelőző év december 31-éig nyilvántartásba vett, és az alapszabályuknak, illetve alapító okiratuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják,
b) amelyek éves számviteli beszámolójukat, valamint közhasznú szervezet esetén a közhasznúsági jelentésüket az Országos Bírósági Hivatal részére benyújtották, letétbe helyezték,
c) szerepelnek a köztartozásmentesek közhitelű nyilvántartásában, vagy köztartozás mentességüket 30 napnál nem régebben kiállított okirattal igazolják,
d) 30 napnál nem régebbi, közjegyző által hitelesített aláírási címpéldánnyal, vagy a civil szervezet számlavezető pénzintézete által kiadott banki bejelentő másolatával tudják igazolni törvényes képviselőjük aláírás képét,
e) Gyomaendrődön tevékenységet folytat.
(2) Nem támogatható az a civil szervezet, aki a korábbi években nyújtott támogatással nem, vagy nem megfelelően számolt el.
 
 
II. Fejezet
Sport Alap
 
4. § A Gyomaendrődön működő, kizárólag országos sportági szakszövetséggel rendelkező, utánpótlás-nevelő egyesületek, szervezetek támogatására, a kiemelkedő sporteredmények elérésére, a versenysport utánpótlás-nevelési feltételeinek folyamatos biztosítására Sport Alapot hoz létre.
 
5. § (1) A Sport Alap támogatható céljai:
A) komponens: versenysport támogatása,
B) komponens: Népligeti Sporttelep (futball- és futópálya), valamint az Erzsébet-ligeti Sporttelep (futball- és futópálya) fenntartásának támogatása.
(2) A Sport Alap vegyes pályázati rendszerű, melyből az A) komponensre nyílt pályázat útján, a B) komponensre meghívásos eljárás útján nyújtható támogatás.
(3) A (2) bekezdés szerinti meghívottak körét az adott év pályázati kiírása tartalmazza.
 
6. § A támogatási kérelmeket formai és tartalmi szempontból Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság bírálja el és tesz javaslatot a támogatás mértékének megállapítására vagy az elutasításra. 
III. Fejezet
Holtág-fejlesztési Alap
 
7. § A Gyomaendrőd közigazgatási területéhez tartozó holtágak fejlesztésére, valamint a horgászturizmus-növekedés elősegítésére Holtág-fejlesztési Alapot hoz létre.
 
8. § (1) A Holtág-fejlesztési Alap támogatható céljai:
A) komponens: holtágak vonzerejének növelését célzó beruházások, közmű beruházások támogatása,
B) komponens: holtágak környezetében végzett szúnyoggyérítés költségének 50 % mértékű átvállalása.
 
(2) A Holtág-fejlesztési Alap nyílt pályázati rendszerű.
 
9. § (1) Az A) komponens tekintetében a támogatási kérelmeket formai és tartalmi szempontból Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága bírálja el és tesz javaslatot a támogatás mértékének megállapítására vagy az elutasításra.
(2) A B) komponens vonatkozásában Gyomaendrőd Város Polgármestere saját hatáskörben dönt, mely döntéséről a Képviselő-testületet köteles tájékoztatni.
 
   
III. Fejezet
Közösségi, Művelődési és Rendezvény Alap
 
10. § A közművelődési intézmények által ellátott kötelező feladatokon túl, a közművelődésről szóló helyi rendeletben foglalt célok megvalósítására, a kiemelt, Gyomaendrődön hagyományokkal bíró, civil szervezet által szervezett, nagy rendezvények támogatására, valamint az egyéb közösségi, és közművelődési tevékenységek támogatására Közösségi, Művelődési és Rendezvény Alapot hoz létre.
 
11. § (1) A Közösségi, Művelődési és Rendezvény Alapra meghívásos pályázati eljárás útján nyújtható támogatás.
(2) Az (1) bekezdés szerinti meghívottak körét az adott év pályázati kiírása tartalmazza.
 
12. § A támogatási kérelmeket formai és tartalmi szempontból Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság bírálja el és tesz javaslatot a támogatás mértékének megállapítására vagy az elutasításra.
 
IV. Fejezet
A pályázat útján elnyerhető támogatásokra vonatkozó közös szabályok
 
13. § A Holtág-fejlesztési Alap B) komponense kivételével, a pályázat útján elnyerhető támogatások mértékéről, vagy azok elutasításáról Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete dönt.
 
14. § A tárgyévre szóló részletes pályázati feltételeket tartalmazó pályázati kiírást, továbbá a pályázati eljárás részletszabályait tartalmazó pályázati útmutatót és általános szerződési feltételeket a Képviselő-testület határozatban állapítja meg.
 
15. § A Holtág-fejlesztési Alap B) komponense kivételével, a pályázatok benyújtásának előfeltétele, hogy a pályázó a tervezett összköltséget alapul véve, legalább 20 %-os mértékű önerőt vállaljon, melynek meglétét a pályázat benyújtásával egyidejűleg hitelt érdemlően igazolni köteles.
 
V. Fejezet
Polgármesteri Alap
 
16. § A civil szervezetek egyedi kérelmeinek támogatására Polgármesteri Alapot hoz létre.
 
17. § A Polgármesteri Alap felhasználható mindazon célokra, melyek támogatására pályázat nem kerül kiírásra.
 18. § A Polgármesteri Alap felhasználásáról Gyomaendrőd Város Polgármestere saját hatáskörben dönt.
 
VI. Fejezet
Záró rendelkezések
 
19. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Hatályát veszti
a) a sportról szóló 17/2004. (VI.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a, 7/A. §-a, valamint az 5. melléklete,
b) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló 17/2007. (II. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a, 3. §-a, 4. §-a, 5. §-a, 6. §-a, 7. §-a, 8. §-a, 12. §-a, valamint a 4. melléklete,
c) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Idegenforgalmi Alapjáról szóló 8/2008. (II. 29.) önkormányzati rendelete,
d) a közművelődésről szóló 11/2019. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 6. §-a és 7. §-a.,
e) a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló 4/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 2. § 4. pontja. 
 
« Vissza
Vissza a főmenübe