117/2020. (X. 21.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: A civil szervezetek támogatását szolgáló alapok létrehozásáról szóló rendelet megalkotása (1. forduló)

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága

117/2020. (X. 21.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:

 

„…/2020. (…..) önkormányzati rendelet

a civil szervezetek támogatását szolgáló alapok létrehozásáról

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 6. § a) pontja alapján eljárva a következőket rendeli el: 

I. Fejezet

Általános rendelkezések

 

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza Gyomaendrőd Város Önkormányzata által a civil szervezetek részére nyújtott pénzbeli támogatások szabályait.

 

2. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetése határozza meg az Alapok előirányzatának mértékét.

 

3. § (1) Támogatható civil szervezetek:

a) azon társadalmi szervezetek és alapítványok, amelyeket a bíróság, a pályázati kiírás évét megelőző év december 31-éig nyilvántartásba vett, és az alapszabályuknak, illetve alapító okiratuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják,

b) amelyek éves számviteli beszámolójukat, valamint közhasznú szervezet esetén a közhasznúsági jelentésüket az Országos Bírósági Hivatal részére benyújtották, letétbe helyezték,

c) szerepelnek a köztartozásmentesek közhitelű nyilvántartásában, vagy köztartozás mentességüket 30 napnál nem régebben kiállított okirattal igazolják,

d) 30 napnál nem régebbi, közjegyző által hitelesített aláírási címpéldánnyal, vagy a civil szervezet számlavezető pénzintézete által kiadott banki bejelentő másolatával tudják igazolni törvényes képviselőjük aláírás képét,

e) Gyomaendrődön tevékenységet folytat.

(2) Nem támogatható az a civil szervezet, aki a korábbi években nyújtott támogatással nem, vagy nem megfelelően számolt el.

 

II. Fejezet

Sport Alap

 

4. § A Gyomaendrődön működő, kizárólag országos sportági szakszövetséggel rendelkező, utánpótlás-nevelő egyesületek, szervezetek támogatására, a kiemelkedő sporteredmények elérésére, a versenysport utánpótlás-nevelési feltételeinek folyamatos biztosítására Sport Alapot hoz létre.

 

5. § (1) A Sport Alap támogatható céljai:

A) komponens: versenysport támogatása,

B) komponens: Népligeti Sporttelep (futball- és futópálya), valamint az Erzsébet-ligeti Sporttelep (futball- és futópálya) fenntartásának támogatása.

(2) A Sport Alap vegyes pályázati rendszerű, melyből az A) komponensre nyílt pályázat útján, a B) komponensre meghívásos eljárás útján nyújtható támogatás.

(3) A (2) bekezdés szerinti meghívottak körét az adott év pályázati kiírása tartalmazza.

 

6. § A támogatási kérelmeket formai és tartalmi szempontból Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság bírálja el és tesz javaslatot a támogatás mértékének megállapítására vagy az elutasításra.

 

 

 

III. Fejezet

Holtág-fejlesztési és Rendezvény Alap

 

7. § Gyomaendrőd közigazgatási területéhez tartozó holtágak fejlesztésére, a horgászturizmus-növekedés elősegítésére, valamint a kiemelt, Gyomaendrődön hagyományokkal bíró, civil szervezet által szervezett, nagy rendezvények támogatására Holtág-fejlesztési és Rendezvény Alapot hoz létre.

 

8. § (1) A Holtág-fejlesztési és Rendezvény Alap támogatható céljai:

A) komponens: holtágak vonzerejének növelését célzó beruházások, közmű beruházások támogatása,

B) komponens: holtágak környezetében végzett szúnyoggyérítés költségének 50 % mértékű átvállalása,

C) komponens: a hagyományokkal és idegenforgalmi vonzerővel rendelkező programok támogatása.

 

(2) A Holtág-fejlesztési és Rendezvény Alap vegyes pályázati rendszerű, melyből az A) és B) komponensre nyílt pályázat útján, a C) komponensre meghívásos eljárás útján nyújtható támogatás.

(3) Az (1) bekezdés C) komponensére a meghívottak körét az adott év pályázati kiírása tartalmazza.

 

9. § (1) A támogatási kérelmeket formai és tartalmi szempontból, az A) és C) komponens tekintetében Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága bírálja el és tesz javaslatot a támogatás mértékének megállapítására vagy az elutasításra.

(2) A B) komponens vonatkozásában Gyomaendrőd Város Polgármestere saját hatáskörben dönt, mely döntéséről a Képviselő-testületet köteles tájékoztatni.

 

 

III. Fejezet

Közösségi és Művelődési Alap

 

10. § A közművelődési intézmények által ellátott kötelező feladatokon túl, a közművelődésről szóló helyi rendeletben foglalt célok megvalósítására, valamint az egyéb közösségi, és közművelődési tevékenységek támogatására Közösségi és Művelődési Alapot hoz létre.

 

11. § (1) A Közösségi és Művelődési Alapra meghívásos pályázati eljárás útján nyújtható támogatás.

(2) Az (1) bekezdés szerinti meghívottak körét az adott év pályázati kiírása tartalmazza.

 

12. § A támogatási kérelmeket formai és tartalmi szempontból Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság bírálja el és tesz javaslatot a támogatás mértékének megállapítására vagy az elutasításra.

 

IV. Fejezet

A pályázat útján elnyerhető támogatásokra vonatkozó közös szabályok

 

13. § A Holtág-fejlesztési és Rendezvény Alap B) komponense kivételével, a pályázat útján elnyerhető támogatások mértékéről, vagy azok elutasításáról Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete dönt.

 

14. § A tárgyévre szóló részletes pályázati feltételeket tartalmazó pályázati kiírást, továbbá a pályázati eljárás részletszabályait tartalmazó pályázati útmutatót és általános szerződési feltételeket a Képviselő-testület határozatban állapítja meg.

 

15. § A Holtág-fejlesztési és Rendezvény Alap B) komponense kivételével, a pályázatok benyújtásának előfeltétele, hogy a pályázó a tervezett összköltséget alapul véve, legalább 20 %-os mértékű önerőt vállaljon, melynek meglétét a pályázat benyújtásával egyidejűleg hitelt érdemlően igazolni köteles.

 

 

V. Fejezet

Polgármesteri Alap

 

16. § A civil szervezetek egyedi kérelmeinek támogatására Polgármesteri Alapot hoz létre.

 

17. § A Polgármesteri Alap felhasználható mindazon célokra, melyek támogatására pályázat nem kerül kiírásra.

 

18. § A Polgármesteri Alap felhasználásáról Gyomaendrőd Város Polgármestere saját hatáskörben dönt.

 

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

 

19. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) a sportról szóló 17/2004. (VI.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a, 7/A. §-a, valamint az 5. melléklete,

b) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló 17/2007. (II. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a, 3. §-a, 4. §-a, 5. §-a, 6. §-a, 7. §-a, 8. §-a, 12. §-a, valamint a 4. melléklete,

c) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Idegenforgalmi Alapjáról szóló 8/2008. (II. 29.) önkormányzati rendelete,

d) a közművelődésről szóló 11/2019. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 6. §-a és 7. §-a.,

e) a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló 4/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 2. § 4. pontja.”

« Vissza
Vissza a főmenübe