67/2020. (VIII. 19.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: A kegyeleti kérdéseket szabályozó önkormányzati rendelet felülvizsgálata (2. forduló)

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága

67/2020. (VIII. 19.)   Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének

…/2020. (…) önkormányzati rendelete

a kegyeleti kérdésekről

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és c) pontjaiban foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

1. § (1) Gyomaendrőd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) saját halottjává nyilváníthatja, amennyiben az elhunyt végakaratával vagy a temetésre köteles hozzátartozók szándékával nem ellentétes, azt az elhunyt személyt aki:

a) Gyomaendrőd Díszpolgára vagy Gyomaendrődért Díj kitüntetettje;

b) az Önkormányzat képviselője és tisztségviselője,

c) az Önkormányzati alapítású és tulajdonú gazdálkodó szervezet munkabaleset következtében elhunyt munkavállalója;

d) kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli vagy közéleti életművét az Önkormányzat az a) pontban foglalt kitüntetésen túli, önkormányzati rendelettel alapított egyéb elismeréssel jutalmazta.

(2) Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánított elhunyt, a temetésre köteles hozzátartozók egyetértésével, a köztemetők e célra fenntartott díszsírhelyébe temethető.

2. § Az önkormányzat saját halottjának nyilvánításáról a polgármester dönt.

3. § (1) Az Önkormányzat saját halottjának temetéséről, és egyes kegyeleti események megszervezéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében:

a) a temetésre kötelezett hozzátartozóval egyeztetett módon megteszi a temetéssel kapcsolatos intézkedéseket;

b) gondoskodik a nekrológ, a temetési emlékbeszéd elkészítéséről és az elhunyt munkásságát méltató közlemény kiadásáról, valamint a gyászlobogónak az Önkormányzat hivatali épületén történő elhelyezéséről;

4. § Az Önkormányzat saját halottja temetési költségeit az Önkormányzat magára vállalja, melynek fedezetét a tárgyévi költségvetés Kitüntetési és Kegyeleti Alap előirányzata biztosítja.

5. § (1) Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a kegyeleti kérdésekről szóló 12/2007. (II. 26.) önkormányzati rendelete.”

« Vissza
Vissza a főmenübe