84/2020. (VIII. 19.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Helyiségek bérbeadása

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága

84/2020. (VIII. 19.)   Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:

„Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Mozgáskorlátozottak és Hadirokkantak Egyesülete felé a Gyomaendrőd, Hősök útja 56. szám alatt található „Vállalkozók Háza” megnevezésű épületben lévő kettő irodahelyiség használatára 2017. december 31. napjával kötött megállapodást 2020. október 31. napjával hatályon kívül helyezését javasolja új, 2020. november 1. napjától határozatlan időtartamra szóló bérleti szerződés megkötése mellett az alábbi helyiségbérleti szerződés tervezet feltételei szerint. 

 

Helyiségbérleti szerződés

(tervezet)

 

amely létrejött egyrészről

 

Név:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Székhely:

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Törzskönyvi azonosító:

725525

Adószám:

15725527-2-04

Képviseli:

Toldi Balázs polgármester

                       

mint bérbeadó, a továbbiakban: Bérbeadó

 

másrészről

 

Név:

Mozgáskorlátozottak és Hadirokkantak

Gyomaendrődi Egyesülete

 

Székhely:

5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 56.

Nyilvántartási szám:

04-02-0000619

Adószám:

19057134-1-04

Képviseli:

Gugolya Jánosné elnök

 

mint bérlő, a továbbiakban: Bérlő

 

együttesen a továbbiakban: Felek.

  

1. A szerződés tárgya

 

A Bérbeadó, mint a szerződés tárgyát képező bérlemény kizárólagos tulajdonosa jelen szerződés aláírásával bérbe adja, míg a Bérlő a jelen szerződés aláírásával határozatlan időre bérbe veszi a 687 hrsz.-ú, természetben a 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39-43. szám alatt található ingatlanon a „Pintérház” megnevezésű épületben lévő nyolc összesen 142,70 m2 alapterületű helyiségeket irodai tevékenység céljából az alábbi feltételek mellett.

 

2. Bérleti díj

 

1. Felek a Bérlemény bérleti díját nettó 18.000,-Ft/hó+ÁFA, azaz: nettó Tizennyolcezer forint/hó+ÁFA összegben állapítják meg. A bérleti díj tartalmazza a közmű szolgáltatások költségeit. Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti díj mértéke a KSH által közölt éves fogyasztói árindex, illetve az épület tárgyévet megelőző év közmű szolgáltatásainak kigyűjtött költségei alapján a használt helyiség alapterületének arányában jutó összeg figyelembevételével évente újra megállapításra kerül. A módosított bérleti díj tárgyév január 1-től esedékes.

2. A Bérbeadó és a Bérlő az 1. pontban meghatározott bérleti díj tekintetében is az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (ÁFA törvény) szerinti határozott időre szóló elszámolásban állapodnak meg az 58. § figyelembevételével.

3. Bérbeadó kijelenti, hogy élt az ÁFA törvény 88. §-a szerinti választási lehetőséggel, amely alapján a Bérbeadó az ingatlan bérbeadási tevékenységét általános forgalmi adókötelessé tette.

4. Bérlő a bérleti díjat havonta előre, a Bérbeadó által a tárgyhó 5. napjáig kiállított és 5 napon belül a Bérlő posta címére megküldött számla alapján a számla kiállításától számított 15 napon belüli banki átutalással fizeti meg a Bérbeadó részére, a számlán feltüntetett bankszámlára.

5. Késedelmes fizetés esetén a Bérlő a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű késedelmi kamatot tartozik a Bérbeadó részére megfizetni.

 

3. A Bérbeadó jogai és kötelezettségei

 

1. A Felek a helyiségek birtokba adásáról külön jegyzőkönyvet vesznek fel.    

2. A Bérbeadó szavatol azért, hogy a Bérlemény tekintetében harmadik személynek olyan joga, amely a Bérlő békés birtoklását akadályozza, vagy kizárja, nem áll fenn.

3. Bérbeadó jogosult a Bérlő szükségtelen háborítása nélkül a Bérlemény rendeltetésszerű és jelen szerződésnek megfelelő használatát, illetve annak állagát ellenőrizni.

4. A Bérbeadó a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása érdekében akkor is jogosult a Bérleménybe belépni és a szükséges munkálatokat elvégezni, ha ezen munkálatok a Bérlőt a Bérlemény használatában akadályozzák.

5. Bérbeadó jelen szerződés aláírásával kijelenti, hogy a tulajdonában és használatában levő ingatlan vagyonbiztosítással rendelkezik.

 

4. A Bérlő jogai és kötelezettségei

 

1. Bérlő a Bérleményt irodai tevékenység céljára használhatja. Az eltérő használatot a Bérbeadóval minden esetben egyeztetni kell. Bérlő nem jogosult a tevékenységét a Bérlemény rendeltetésével ellentétes módon, a Bérlemény állagát rongálva folytatni, köteles mások jogait és törvényes érdekeit a használat során figyelembe venni.

2. Bérlő kijelenti, hogy a helyiség használata során a gáz, áram és víz közművek használatára igényt tart. A bérleti díj tartalmazza a közmű szolgáltatások költségeit.

3. Bérlő kijelenti, hogy átlátható szervezet, amely nem áll csőd, felszámolási vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás alatt.

4. A Bérlőnek az Ingatlan műszaki rendszereit tételes leltárral kell átvennie az Bérbeadótól, és visszaadnia a Bérbeadónak.

5. Bérlő a Bérlemény használata során köteles betartani a munkabiztonsági-, tűz- és vagyonvédelmi szabályokat. Bérlő felel minden olyan kárért, amely ezen szabályok megszegéséből ered, és viseli ezek jogkövetkezményeit. 

6. Bérlő köteles a Bérlemény állagát – a rendeltetésszerű használatból eredő kopástól eltekintve – a Bérlet időtartama alatt megőrizni. Bérlő az átvett vagyontárgyak állagát köteles jó gazda gondosságával megőrizni és a szerződés lejártával azt megőrizve visszaszolgáltatni. Az átadott vagyonnal kapcsolatos pótlási kötelezettség a Bérlőt terheli.

7. Bérlő köteles az állagmegóváshoz szükséges kisebb munkálatokat saját költségén elvégezni. Bérlő az olyan munkálatok szükségességéről, amelyek elvégzése a Bérbeadó kötelezettsége, köteles a Bérbeadót haladéktalanul értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő károkért a Bérlő felelősséggel tartozik. 

8. Bérlő a Bérleményben a Bérlemény állagát érintő átalakítási, bontási vagy építési munkálatokat kizárólag a Bérbeadó előzetes írásbeli engedélyével végezhet. Az ilyen munkálatokhoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése Bérlő feladata és költsége. 
9. Bérbeadó jogosult a hozzájárulást megtagadni, ha a megvalósítani kívánt beruházás jogszabályba vagy a jelen szerződés rendelkezéseibe ütközik, illetve, ha az a Bérbeadó érdekeit egyébként sérti vagy azzal ellentétes. 

10. A Bérlő korlátlan és teljes felelősséggel tartozik az általa, a Bérlemény használata során okozott károkért, és viseli azok jogkövetkezményeit.

11. A Bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a képviselő személyében vagy az adataiban bekövetkező változás esetén 30 napon belül a másik felet írásban értesíti.

12. Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti jogviszony időtartama alatt a Bérbeadó 30 napos előre történő írásos bejelentés alapján igényt tarthat a bérlemény használatára. Bérlő a bejelentést követően jelen szerződés 6.7. pontjában leírtak szerint köteles visszaadni a bérleményt.

 

5. A szerződés hatálya, módosítása

 

1. Jelen szerződést felek 2020. november 1. napjától határozatlan időtartamra kötik meg.
2. Jelen szerződés érvényesen csak a Felek közös írásbeli megállapodásával módosítható.

 

6. A szerződés megszűnése

 

1. Megszűnik a szerződés:

- valamelyik fél jogutód nélküli megszűnésével;

- a Bérlemény megsemmisülésével, avagy állagának olyan mértékű romlása esetén, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmassá már nem tehető;

- jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján;

- felmondással;

- a jelen szerződésben meghatározott egyéb esetekben.

2. Felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

3. Felek a szerződést 30 napos határidővel írásban, indoklás nélkül felmondhatják, mely eltelte után a szerződés tárgyhónap utolsó napjával szűnik meg. 

4. Felek a szerződést, a másik fél szerződésszegése esetén írásban, azonnali hatállyal mondhatják fel, a másik félhez intézett indokolt nyilatkozatukkal. 

5. Szerződésszegés különösen – de nem kizárólagosan:

    -  a bérleti díj fizetésének elmulasztása;

    -  a Bérlemény nem rendeltetésszerű használata;

    -  a Bérlemény állagának rongálása;

    -  a jelen szerződésben meghatározottól eltérő tevékenység folytatása;

    -  a Bérlemény albérletbe vagy használatba adása a Bérbeadó engedélye nélkül;

    -  a Bérlemény állagát érintő munkálatok elvégzése a Bérbeadó engedélye nélkül;

    -  a környezetvédelmi szabályok megszegése;

    -  a szerződés megkötését követően beállott körülmény folytán már nem minősül átlátható szervezetnek.

6. A bérleti díj megfizetésének elmulasztása esetén a Bérbeadó köteles a Bérlőt felhívni a díjfizetés teljesítésére. Amennyiben a Bérlő a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül sem tesz eleget, Bérbeadó a 8 nap eredménytelen leteltét követően jogosult az azonnali hatályú felmondási jogát gyakorolni. 

7. Bérlő a szerződés megszűnésekor köteles a Bérleményt 15 napon belül elhagyni, azt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban Bérbeadó részére visszaadni. 

8. Amennyiben a Bérlő a szerződés megszűnése esetén a Bérleményt a jelen szerződésben előírt időben nem hagyja el, úgy a jogcím nélküli használat időtartamára a bérleti díj kétszeresével megegyező mértékű – időarányos - használati díjtat köteles a Bérbeadó részére megfizetni.

 

7. Egyéb rendelkezések

 

1. A jelen szerződés körében kapcsolattartó személyek: 

 

Bérbeadó részéről    

 

Név:

Csényi István

Cím:

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Telefon:

66 581-232

Mobil:

06 20 386 4464

E-mail:

csenyi@gyomaendrod.hu

                    

 

Bérlő részéről  

 

Név:

Gugolya Jánosné

Cím:

5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 56.

Mobil:

06-70/419 9252

E-mail:

mkh1@upcmail.hu

                        

 

2. Felek törekednek a jelen szerződésből fakadó vitás kérdések békés rendezésére. Amennyiben a tárgyalás nem vezetett eredményre Felek mindennemű Jogvita eldöntésére alávetik magukat a Bérbeadó székhelye szerint illetékes és hatáskörrel rendelkező bíróság ítéletének.

3. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv., és a lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. tv. rendelkezései az irányadóak. 

4. Felek a 2017. december 31. napjával a Gyomaendrőd, Hősök útja 56. szám alatt található „Vállalkozók Háza” épületében lévő kettő irodahelyiség használatára kötött megállapodást 2020. október 31. napjával hatályon kívül helyezik.

5. Jelen szerződés 4 példányban készült, amelyből a feleket 2-2 példány illeti meg. 

6. Felek a jelen szerződést átolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá.

 

Gyomaendrőd, 2020 ….

 

……………………………………………………

……………………………………………………

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

képviseletében

Toldi Balázs polgármester

Bérbeadó

Mozgáskorlátozottak és Hadirokkantak

Gyomaendrődi Egyesülete

képviseletében

Gugolya Jánosné elnök

Bérlő

 

 

                    

                       

                    

Jogilag ellenjegyzem:

 

 

………………………………

Pap-Szabó Katalin
jegyző

 

Pénzügyileg ellenjegyzem:

 

 

……………………………..

Szilágyi Bácsi Gabriella
pénzügyi osztályvezető

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére és aláírására.” 

« Vissza
Vissza a főmenübe