59/2022. (III. 22.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Gyomaendrődi Értéktár Működési Szabályzata módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
59/2022. (III. 22.) Gye. Kt. Üokke. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a képviselő-testületnek, hogy a Gyomaendrődi Értéktár működésével kapcsolatos eljárási szabályokra vonatkozóan a bizottsági tagok létszámának bővítése okán módosítsa és az alábbi a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt működési szabályzatot fogadja el:
 
Működési Szabályzat
Gyomaendrődi Értéktár működtetésére
 
1. Általános Rendelkezések
 
1.1. A szabályzat célja a Gyomaendrődi Helyi Értékek (a továbbiakban: gyomaendrődikumok) körének meghatározása, védelme és megőrzése feltételeinek biztosítása.
1.2. Gyomaendrődikum: Gyomaendrőd városa szempontjából meghatározó jelentőségű, a városhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi termék, tárgy, kulturális alkotás, hagyomány, jelkép, természeti érték, stb., amelyet az Települési Értéktár Albizottság (továbbiakban: TÉB) annak minősít.
1.3. A települési helyi értéktár: a Gyomaendrődi Helyi Értékek Gyűjteménye, mely a TÉB által gyomaendrődi, kiemelkedő helyi jelentőségűnek nyilvánított javak összessége. Ezek körét (felsorolását), fellelhetőségét, bemutatását az egyediségükre, speciális gyomaendrődi kötődésükre, jellemzőire vonatkozó leírással vagy egyéb dokumentációval együtt a szabályzat melléklete tartalmazza.
 
2. Települési Értéktár Albizottság
 
2.1. Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság javaslata alapján a települési értéktári feladatok ellátására Települési Értéktár Albizottságot hozott létre.
2.2. A bizottság tagjainak száma 7 fő, munkájába külső szakértőket vonhat be, így például a helyi közművelődési feladatellátás intézményét, továbbá a nemzeti és megyei értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó országos és területi illetékességű szakmai és civil szervezeteket.
2.3. A tagok tevékenységüket társadalmi megbízatásként, díjazás nélkül látják el.
2.4. A TÉB feladatkörében eljárva a bizottság elnökének feladata:
- a bizottság ülésének összehívása, vezetése,
- a bizottság döntéseinek nyilvántartása, közzétételéről való gondoskodás,
- a bizottság képviselete külső állami, önkormányzati, társadalmi, gazdasági szervek, szervezetek előtt,
- a Gyomaendrődi Helyi Értékek Gyűjteményébe felvett alkotások megyei értéktár részére történő továbbítása.
 
3. A bizottság működési szabályai
 
3.1. A TÉB szükség szerint, de félévente legalább egy alkalommal ülésezik.
3.2. Gyomaendrődikummá minősítéshez a jelenlévők több mint a felének egybehangzó szavazata szükséges.
3.3. A TÉB feladata:
 - a Gyomaendrődikumok megőrzéséről és szélesebb körben történő megismertetéséről való gondoskodás (pl. évente a gyűjtemény közzététele a helyi sajtó vagy az önkormányzati honlap útján, stb.)
- a Gyomaendrődikumok körének meghatározása, szükség szerint módosítása, a Gyomaendrődi Helyi Értékek Gyűjteményének összeállítása,
- döntés a TÉB rendelkezésére álló pénzeszközök felhasználásáról,
- félévente - legkésőbb a félévet követő hónap utolsó napjáig - a Képviselő-testület és a város lakosságának tájékoztatása az elvégzett tevékenységről,
- Hungarikumok Gyűjteményébe való felvételre való javaslattétel.
 3.4. A TÉB működésével kapcsolatos adminisztratív teendők ellátásáról a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.
 3.5. A TÉB működésének anyagi fedezetét Gyomaendrőd Város Önkormányzata biztosítja.
 
4. A javaslattétel és döntés szabályai
 
4.1. Gyomaendrődikummá nyilvánításra a polgármesterhez címezve, írásban bárki javaslatot tehet, amelyet indokolni és dokumentálni köteles.
A javaslattétel tartalmára és formájára vonatkozóan a 114/2013. (VI. 16.) Korm. rendelet 6. § (4) bekezdése, továbbá 1. melléklete az irányadó.
 
4.2. A beérkezett javaslatot a TÉB vizsgálja meg, a javaslattevőt szükség szerint hiánypótlásra szólítja fel. Amennyiben a javaslattevő a hiánypótlásnak a megállapított határidőig nem tesz eleget, a TÉB érdemi tárgyalás nélkül az indítványt elutasítja. Az elutasítás nem akadálya annak, hogy a javaslattevő az értéktárba történő felvételt ismételten indítványozza.
4.3. A Gyomaendrődi Helyi Értékek Gyűjteménybe való felvételről a javaslat beérkezését követő 90 napon belül a 3.2. pontban írt szavazati aránnyal a TÉB dönt, melyről a javaslattevőt írásban értesíti.
 
5. Nyilvántartás és közzététel
 
5.1. A TÉB által Gyomaendrődi Helyi Értékek Gyűjteménybe felvett Gyomaendrődikumok adatait a 114/2013. (VI. 19.) Korm. Rendelet 1. sz. mellékletének II. pontjában írt tartalommal – szakterületenként kategóriák szerint elkülönítve - kell nyilvántartásba venni.
5.2. A Gyomaendrődi Helyi Értékek Gyűjteménye nyilvántartott adatait – az értéktárba való felvételről szóló döntést követő 8 napon belül – az önkormányzat honlapján kell közzétenni.
« Vissza
Vissza a főmenübe