52/2023. (II. 13.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság részére 2.5 millió Ft támogatás megítélése
 Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
52/2023. (II.13.) Gye. Kt. Üokke. határozata
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a képviselő-testületnek az alábbi döntési javaslat elfogadását:
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságokra, valamint a hivatásos tűzoltóság, önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület fenntartásához való hozzájárulásra vonatkozó szabályokról szóló 239/2011. (XI. 18.) Korm. rendeletre figyelemmel, egyedi támogatási kérelme alapján, a 2023. évi költségvetéséről szóló …/2023. (II. ...) önkormányzati rendeletének 6. melléklete 159., ’Működési célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre’ megnevezésű során megtervezett összeg terhére 2.500.000,. forint összegű támogatásban részesíti a Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóságot a következő szerződéses kötelmekkel:
 
Támogatási szerződés
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről szóló …/2023. (II. ...) önkormányzati rendelet 6. melléklete 159. sorszámú ’Működési célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre’ megnevezésű során lévő előirányzat terhére egyedi támogatási igény benyújtása alapján megítélt működési célú pénzeszköz átadás-átvételéről,
 
amely létrejött egyrészről 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata, (székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., törzskönyvi azonosító: 725525, KSH statisztikai számjel: 15725527-8411-321-04, ÁHTI azonosító: 735122, adószám: 15725527-2-04, számlaszám: 53200125-11062402 költségvetési elszámolási számla, képviseli: Lehóczkiné Timár Irén alpolgármester), mint támogatást nyújtó (továbbiakban: „Támogató”) 
 
másrészről a
 
Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság, (székhelye: 5502 Gyomaendrőd Fő u. 2., nyilvántartási száma: 0400/Pk.60083/2008, adószám: 18394032-1-04, KSH statisztikai számjel: 18394032-8425-549-04, számlaszám: 10402245-50505549-55491009, képviseletében eljár: Toldi Balázs elnök), mint a támogatás igénylő (továbbiakban: „Támogatott”)
 
együttesen szerződő felek (továbbiakban: Szerződő felek) között az alulírott napon és helyen, az alábbi feltételek szerint:
 
1.  Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről szóló …/2023. (II. ...) önkormányzati rendelet 6. melléklete 159. sorszámú ’Működési célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre’ megnevezésű során lévő előirányzat terhére egyedi támogatási igény benyújtása alapján Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatást nyújt a Támogatott részére.
 
2. A Támogató a „Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság elvárt létszáma, létesítményei és felszerelései minimális mennyisége, minősége és a szolgálat ellátás infrastrukturális feltételei biztosítása” céljára bruttó 2.500.000.- Ft, azaz kétmillió-ötszázezer forint összegű, vissza nem térítendő, támogatást nyújt kizárólag a Támogatott részére. A Támogató részéről biztosítandó támogatás nem haladhatja meg a Támogatott 2023. évi tényleges működési kiadásainak és a Támogatottnál realizálódó tényleges állami támogatás és egyéb bevétel közti különbözet összegét.
 
3.  Támogatott e szerződés 2. pontjában meghatározott támogatás összegét kizárólag az önkormányzati tűzoltóság legkisebb létszámáról, létesítményei és felszerelései minimális mennyiségéről, minőségéről és a szolgálat ellátásáról szóló 48/2011. (XII. 15.) BM rendeletben meghatározott feltételek biztosításának céljára jogosult fordítani. A Támogatott a támogatás összegét a fentiekben meghatározott céltól eltérően nem használhatja fel. Ezzel összefüggésben a támogatás összege nem fordítható adó (ÁFA), illeték vagy közteher tartozás kiegyenlítésére, valamint a Támogatott szervezet egyéb működési költségeinek fedezésére sem.
 
Támogatott köteles a támogatás összegét egyéb pénzeszközeitől elkülönítetten kezelni, illetve nyilvántartani arra is figyelemmel, hogy a támogatás felhasználásának mértékéről a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) megkeresésére naprakész információkkal tudjon szolgálni.
 
4.  A Támogató a támogatás összegét a szerződés Szerződő felek általi aláírását követően utalja át a Támogatott K&H Bank pénzintézetnél vezetett 10402245-50505549-55491009 számú számlájára, havi részletekben történő ütemezéssel.
 
5. A szerződés 2. pontjában megnevezett támogatási cél megvalósításának kezdete: 2023. január 1., befejezése: 2023. december 31.
 
6. Támogatott a kapott támogatással legkésőbb 2024. április 30-áig a Hivatal Pénzügyi Osztályának az alábbiak szerint számol el.
 
A Támogatott köteles benyújtani:
a)  a támogatási cél tényleges megvalósulásáról szóló rövid, 1-3 oldalnyi szöveges szakmai értékelő anyagot,
b)  a támogatott célra vonatkozó teljes költségvetést alátámasztó számviteli bizonylatok összesítését a szerződés 1. melléklete szerinti formában, melyek tartalmazzák költségtételek szerinti bontásban a bizonylat kibocsátójának nevét, a bizonylat sorszámát, tartalmát (kifizetés jogcímét), keltét és a teljesítés időpontját, az áfa-alapot, az áfa-tartalmat és a bruttó összeget, valamint átutalás esetében az átutalás tényét, készpénzes kifizetés esetében a készpénzfelvétel tényét tartalmazó külön kimutatást;
c)  a támogatás felhasználását igazoló záradékolt számviteli bizonylatok másolatát
(a záradékolás során, az eredeti bizonylaton szöveges formában fel kell tüntetni, az adott pályázat határozati számát és az elszámolni kívánt összeget, például:
„……. Ft a Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésének államháztartáson kívülre pénzeszköz átadás előirányzatából” nyújtott támogatás szerződésének terhére elszámolva”);
                                                               i.            átutalással teljesített bizonylat másolata mellett a bankszámla terheléséről szóló banki igazolás vagy kivonat hitelesített másolatát (megjelölve a vonatkozó tételt),
                                                              ii.            készpénzes bizonylat másolat mellett a kifizetési pénztárbizonylat hitelesített másolatát,
                                                            iii.            személyi költségek és azok közterheinek összesített és részletes kimutatását a szerződés 2. melléklete szerinti formában, csatolva az igazoló bizonylatok másolatát.
 
7.  A Támogató a Támogatott által határidőben benyújtott beszámolót szakmai és pénzügyi szempontból ellenőrzi és a 6. pontban meghatározott elszámolási határidőt követő 30 napon belül dönt annak elfogadásáról. Támogató a beszámolóval kapcsolatos döntéséről a döntést követő 15 napon belül írásban tájékoztatja a Támogatottat. 
 
8.  Amennyiben Támogatott nem használja fel a teljes támogatás összegét, úgy a támogatás összege és a felhasznált összeg közötti különbözetet köteles az elszámolással egyidejűleg, de legkésőbb 2024. június 30-ig visszautalni a Támogató Takarékbank Zrt-nél vezetett 53200125-11062402 számú költségvetési elszámolási számlájára.
 
9.   A Támogató jogosult a támogatás felhasználását, illetve az abból megvalósítani kívánt célt bármikor ellenőrizni, ennek során a Támogatottól az ellenőrzéshez szükséges adatokat, eredeti bizonylatokat bekérni, illetve a Támogatottnál előre írásban egyeztetett időpontban és módon helyszíni ellenőrzést tartani.
 
10. A Támogatott a támogatott tevékenység megvalósítása során a nyújtott támogatás terhére a százezer forint értékhatárt meghaladó értékű áru beszerzésére vagy szolgáltatás megrendelésére irányuló szerződést kizárólag írásban köthet. Írásban kötött szerződésnek minősül az elküldött és visszaigazolt megrendelés is.
 
11. A szerződésben meghatározott cél megvalósítása során esetleg felmerülő többletköltség a Támogatottat terheli.
 
12. A megvalósítást akadályozó, befolyásoló körülményekről, tényezőkről a Támogatott a Hivatal Pénzügyi Osztályát haladéktalanul írásban köteles értesíteni.
 
A Támogatott köteles a szervezet bírósági bejegyzéséről szóló végzés, hatósági engedélyek, létesítő okirat bármelyikében bekövetkezett változásról nyolc napon belül írásban tájékoztatást adni, szükség esetén a jelen szerződés módosítását kezdeményezni.
 
13.  A szerződés módosítása a Támogatóhoz írásban intézett – a módosítási igényt alátámasztó részletes költségvetést és annak szöveges indokolását tartalmazó – kérelemmel kezdeményezhető.
 
14.  A Támogatott szerződésszegése esetén a Támogató jogosult a szerződést azonnali hatállyal írásban, indokolva felmondani. Ebben az esetben a Támogatott köteles a támogatás teljes összegét – a támogatás Támogatott részére történő átutalása napjától a visszafizetés napjáig számított jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő mértékű – kamattal növelten a Támogató 53200125-11062402 számú költségvetési elszámolási számlájára a felmondásról szóló értesítés kézhezvételét követően haladéktalanul visszafizetni.
 
Szerződésszegésnek minősül különösen:
·               a támogatás összegének a szerződésben foglaltaktól eltérő felhasználása;
·               hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a Támogatott a támogatási döntést érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltatott,
·               az elszámolási kötelezettség elmulasztása, az ellenőrzés akadályoztatása, a szerződés szerinti tájékoztatási kötelezettségek megszegése;
·               a jogszabályban, alapító okiratban foglalt feladatok ellátásának indokolatlan megszüntetése, csökkentett mértékű megvalósítása;
·               a jogszabályok, szakmai követelmények, nyilvántartási kötelezettségek megszegése;
·               a szerződés 13. pontjában meghatározott esetben az értesítési kötelezettség elmulasztása, indokolatlan késedelmes tájékoztatás.
 
15.  Amennyiben a Támogatott a szerződés 5. pontjában megadott határidőn belül, neki fel nem róható okból, nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a Támogatott haladéktalanul köteles a támogatási összeget, illetve a támogatási időszak fennmaradó részére eső maradványát zárolni és a zárolást követő 8 (nyolc) napon belül az összeget a Támogató 53200125-11062402 számú költségvetési elszámolási számlájára visszautalni, valamint 30 (harminc) napon belül a szerződés 6. pontjában foglaltaknak megfelelően pénzügyi elszámolást készíteni, és azt a Támogató részére megküldeni.
 
16.  A támogatás felhasználása során, szükség esetén a Támogatottnak a mindenkor hatályos közbeszerzési törvény és az ÁFA-törvény szabályai szerint kell eljárnia.
 
17.  A Támogatott kijelenti, hogy
·      a támogatási szerződésben, valamint mellékleteiben foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valódiak, hitelesek,
·      az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) rendelkezései alapján – a támogatási szerződés megkötésének napján – átlátható szervezetnek minősül,
·      60 (hatvan) napon túl lejárt és ki nem egyenlített köztartozása (adó-, vám-, valamint TB járulék tartozása) nincs,
·      a Támogató felé nincs három hónapnál régebben lejárt tartozása,
·      az államháztartás alrendszereiből folyósított támogatásból eredő lejárt és ki nem egyenlített fizetési kötelezettsége nincs,
·      jelen támogatási megállapodásban meghatározott pénzügyi bizonylatokat, számlákat más támogató felé nem számolja el,
·      nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, ellene nem folyik jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésre irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás és nincs ellene folyamatban végrehajtási eljárás,

18.  A Támogatott a támogatási szerződés aláírásával tudomásul veszi, hogy
·      az Állami Számvevőszék vizsgálhatja a támogatás felhasználását, a támogatási szerződést és a támogatás felhasználása során keletkező további megállapodásokat;
·      az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. 37. §-ából (továbbiakban: Adatvédelmi tv.) és 1. mellékletéből fakadó kötelezettségének eleget téve a Támogató a jelen szerződés közérdekű adatait (a támogatott neve, támogatás célja, összege, a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatok) közzéteszi a Támogató internetes portálján (http://www.gyomaendrod.hu),
·      az Adatvédelmi tv. 27. § (3) bekezdése értelmében nem minősül üzleti titoknak a támogatás felhasználásával kapcsolatos adat, valamint az az adat, amelynek megismerését, vagy nyilvánosságra hozatalát külön törvény közérdekből elrendeli, kérésre a Támogatott a jelen jogviszonnyal összefüggő, és az Adatvédelmi tv. 27 § (3a) bekezdése alapján közérdekből nyilvánosnak minősülő adatokra vonatkozóan köteles tájékoztatást adni
19.  A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, az Nvtv, Áht., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell irányadónak tekinteni.
 
20.  A szerződés elválaszthatatlan részét képezik a következő mellékletek, a szerződés ezekkel együtt érvényes:
1.    melléklet: Számviteli bizonylatok összesítője (támogatás)
2.    melléklet: Személyi költségek és azok közterheinek összesítője
3.    melléklet: Nyilatkozat
 
21.  A támogatási szerződés mindkét fél általi aláírása napján lép hatályba és a pályázat végrehajtása után, a pénzügyi beszámoló elfogadása napjával szűnik meg.

22.  A szerződés 3 darab, egymással mindenben megegyező, eredeti példányban készült, melyből aláírás után 2 példány a Támogatót, 1 példány a Támogatottat illet meg.

23.    Szerződő felek a szerződésben foglalt feltételekkel egyetértenek, azokat közösen értelmezték és azt, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, elolvasás után cégszerűen jóváhagyólag aláírták.
 
 Kelt: Gyomaendrőd, 2023. február ….
Kelt: Gyomaendrőd, 2023. február …
   ………………………………………………
  Lehóczkiné Timár Irén alpolgármester
                  Támogató
  …………………………………………...
                Toldi Balázs elnök
                     Támogatott
 
Jogilag ellenjegyzem:
  ……………………………………………..
               dr. Csordás Ádám
                       jegyző
  
 
 Pénzügyileg ellenjegyzem:
  ………………………………………………….
             Szilágyiné Bácsi Gabriella
               pénzügyi osztályvezető
« Vissza
Vissza a főmenübe