101/2022. (V. 16.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Termőföld hasznosítása

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága

101/2022. (V. 16.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek következő döntési javaslatot:

 

„Gyomaendrőd Város Önkormányzata a 02299/13 helyrajzi számú termőföld határozott idejű haszonbérletére nyílt pályázatot hirdet meg az alábbi felhívás szerint.

  

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124

  

 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

Pályázat célja: A Kiírónak jelen pályázati felhívás kiadásával az a célja, hogy a versenysemlegesség lehető legteljesebb biztosításával minden pályázónak lehetővé tegye a sikeres pályázatot.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata nyílt pályázatot hirdet meg Gyomaendrőd, 02299/13 hrsz.-ú termőföld haszonbérletére.

    

A haszonbérleti jog időtartama: 5 év.

 

Pályázati Felhívást kiíró megnevezése és székhelye:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

cím: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

telefon: +36-66/386-122

képviseli: Toldi Balázs polgármester

e-mail: onkormanyzat@gyomaendrod.hu

 

 

 

A pályázat kiírása, meghirdetése

 

1. A megkötendő szerződés típusa: Mezőgazdasági Földhaszonbérleti Szerződés

  

2. A pályázat módja: egyfordulós.

3.  A haszonbérleti eljárásban pályázóként részt vehet:

A) Az a természetes személy, akit a földhivatal a földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartás részletes szabályairól szóló 38/2014. (II. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Fr.) alapján földművesként nyilvántartásba vett, illetve a pályakezdő gazdálkodó (az a 16. életévét betöltött belföldi természetes személy, illetve tagállami állampolgár, aki a föld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó jognyilatkozat megtételének időpontjában Magyarországon bejelentett lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodik, nem rendelkezik az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső államban fekvő föld tulajdonjogával, és a Földforgalmi törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel rendelkezik).

 

B) Az a gazdálkodó szervezet, amelyet a földhivatal az Fr. alapján mezőgazdasági termelőszervezetként vagy újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként nyilvántartásba vett.

 

Nem vehet részt olyan jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, amely nem minősül a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény szerinti átlátható szervezetnek továbbá a nyilvánosan működő részvénytársaság.

Magánszemélyek a személyi okmányaikkal igazolhatják magukat.
Cégek esetében az aláírásra jogosult, vagy érvényes meghatalmazással rendelkező vehet részt a versenytárgyaláson. Az aláírási címpéldány eredeti példányát, a 30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonatot, aláírási címpéldányt és a cégszerűen aláírt átláthatósági nyilatkozatot, melyet az eredeti okirat bemutatásával a versenytárgyaláson kell igazolni. 

A pályázati eljárásban kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére a biztosíték letétbe helyezésre került.

4. A pályázati eljárás tárgyát képező termőföld főbb adatai:

 

Hrsz.

Művelési ág

Terület

(ha)

AK érték

02299/13

szántó 5

2,7532

47,91

 

Pályázni csak a meghirdetett földrészlet összességét alkotó birtoktestre lehet, az annak megbontásával tett ajánlat érvénytelen.

 

 

 

5. A pályázat benyújtásának

 

5.1. Helye: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal, Városüzemeltetési Osztály (Gyomaendrőd, Selyem út 124.)

5.2. Módja: Az ajánlattevők ajánlataikat zárt borítékban 1 példányban aláírva, személyesen vagy meghatalmazott útján kötelesek benyújtani. Az ajánlatot minden oldalon aláírva, “eredeti” megjelöléssel kell ellátni. A borítékon fel kell tüntetni „termőföld bérbeadása” szöveget.

 

5.3. Határideje: 2022. június 14. 1000 óra.

 

6. Pályázati biztosíték:

6.1. A meghirdetett termőföldre 30.000,-Ft termőföld pályázati biztosíték utalását el kell indítani a Takarékbank Zrt.-nél vezetett 53200125-11062402 számlára. A pályázati biztosíték rendelkezésre bocsátásának határideje legkésőbb a pályázat benyújtására nyitva álló határidő utolsó napja (2022. június 14.). A pályázathoz csatolni kell a pénzintézet által kiadott igazolást a biztosíték átutalásának elindításáról.

 

6.2. A pályázati eljárás során azon ajánlattevők, akik nem nyertek, azoknak a befizetett biztosíték visszautalásra kerül. A nyertes ajánlattevő döntése alapján szintén kérheti a biztosíték visszautalását, vagy annak beszámítását a bérleti díjba.

 

Ajánlati kötöttség, az eltérés joga

 

7. Gyomaendrőd Város Önkormányzata az ajánlatát 30 napig tartja. Az ajánlattevő ajánlati kötöttsége a felhívásban megjelölt ajánlattétel beadási határidő lejártával kezdődik. Az ajánlattevő ajánlatát e határidő lejártáig módosíthatja vagy visszavonhatja. Az ajánlattevő az ajánlatához a pályázati eljárás nyertese megállapításának időpontjától számított 30 napig kötve van.

  

A pályázati felhívás visszavonása, kizárás a pályázatból

 

8. Az ajánlattevő, a benyújtásra nyitva álló határidő lejártáig az ajánlatát bármikor visszavonhatja.

 

Pályázat érvényességének feltételei

 

9. A pályázatra benyújtott ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő részletes és jogilag kötelező erejű nyilatkozatát:

9.1. a pályázati felhívásban foglalt feltételek elfogadására,

9.2. a bérleti díj mértékére,

9.3. nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás, végelszámolás, önkormányzati adósságrendezési eljárás alatt,

9.4. tevékenységét nem függesztette fel, vagy nem függesztették fel,

9.5. nincs az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 260. §-a szerinti lejárt esedékességű köztartozása, helyi adó tartozása,

9.6. a birtokba lépés időpontjában nem esik a Földforgalmi tv. 16. § (2) és (3) bekezdéseiben foglalt, birtokolható (birtok: a jogosult tulajdonában, haszonélvezetében vagy bármely más érvényes jogcímen használatában álló valamennyi föld) területek nagyságára vonatkozó korlátozás alá,

9.7. az ajánlatában közölt csak az üzleti titok körébe tartozó adatoknak az elbírálása utáni nyilvánosságra hozatalára, vagy annak megtiltására.

 

A Kiíró felhívja a pályázók figyelmét, hogy a fenti nyilatkozatokat alátámasztó dokumentumokat, igazolásokat a részletes Pályázati Kiírásban foglaltak szerint kell a pályázathoz csatolni.

 

A fenti feltételek hiánya szerződéskötést kizáró oknak is minősül.

 

A pályázat érvénytelensége

 

10. A pályázat érvénytelen, ha:

10.1. nem felel meg a Pályázati Felhívásban és a Pályázati Kiírásban foglaltaknak,

10.2. a pályázó a biztosítékot nem, vagy nem az előírtaknak megfelelően bocsátotta rendelkezésre,

10.3. a pályázó a pályázatát egy másik pályázathoz kötötte,

10.4. a pályázó a pályázat szerinti szerződés megkötésére jogszabály alapján nem jogosult,

10.5. a közölt tények, adatok, információk részben vagy egészben nem felelnek meg a valóságnak,

10.6. a pályázóval szemben megállapításra kerül, hogy nyertessége esetén a Földforgalmi tv-ben foglalt szerzési korlátok megsértése állna fenn.

10.7. a pályázó a Pályázati Felhívás 9.6. pontjában meghatározott területi korlátot a birtokba lépés időpontjában túllépi,

10.8. a pályázónak lejárt esedékességű köztartozása, helyi adó tartozása van.

 

A pályázati anyagok beérkezése, felbontása

 

11. A határidőben beérkezett pályázatok felbontásán a Városüzemeltetési Osztály kijelölt tagjai vesznek részt.

 

12. Az ajánlatok bontásának helye, és időpontja: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal díszterme (Gyomaendrőd, Selyem út 124.), 2022. június 14. 1300 óra.

13. Ajánlatkérő a pályázati kiírásban szereplő feltételek szerint értékeli ajánlattevők ajánlatát. Az ajánlat akkor tekinthető érvényesnek, ha úgy az ajánlat, mint az ajánlattevő a fentiekben leírt követelményeknek megfelel és az ajánlattevő az ajánlatához csatolta az előírt mellékleteket, illetve elfogadó nyilatkozatában a pályázat feltételeinek elfogadásáról nyilatkozott.

 

Pályázatok értékelése, elbírálása

 

18.  A pályázatokat Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete bírálja el. A pályázat nyertese az, akit Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő - testülete döntése alapján a kiírásban foglalt szempontok és az önkormányzat tulajdonosi érdekeinek összességében a legmegfelelőbb ajánlatot tette. Az induló bérleti díj mértékénél alacsonyabb ajánlatot nem lehet tenni.

 

19. A beérkezett érvényes pályázatok ismeretében Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete a soron következő ülésén hozza meg a döntését.

 

20. Gyomaendrőd Város Önkormányzata fenntartja azon jogát, hogy pályázatok ismeretében – akár indokolás nélkül is – az eljárást eredménytelennek minősítse.

 

Az előhaszonbérleti jog gyakorlásának módja

 

21. A haszonbérleti szerződést a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján közzé kell tenni a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról 2013. évi CXXII. tv. rendelkezései alapján, azonban hatósági (járási földhivatal) jóváhagyásához nem kötött.

 

22. A közlés kezdő napja a haszonbérleti szerződésnek a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztését követő nap.

 

23. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról 2013. évi CXXII. tv. rendelkezései szerint meghatározott előhaszonbérleti jog jogosultja a közlést kezdő napjától számított 15 napos jogvesztő határidőn belül tehet a haszonbérleti szerződésre elfogadó, vagy az előhaszonbérleti jogáról lemondó jognyilatkozatot. Az előhaszonbérleti jogról való lemondásnak kell tekinteni, ha az előhaszonbérletre jogosult az e bekezdésben meghatározott határnapig nem nyilatkozik.

 

Az ellenszolgáltatás, amelynél kedvezőtlenebb ajánlat nem tehető

 

24. A bérleti díj mértéke: az adott évre vonatkozó egységes területalapú támogatás összege. A Bérlő a kézhezvételtől számított 15 napon belül köteles a Haszonbérbeadónak átadni a bérleti jogviszony időtartamára hatályos, a Magyar Államkincstár által kiadott egységes területalapú támogatás (SAPS) kifizetése iránti kérelemnek helyt adó jogerős határozat másolatát. A Bérlő köteles a bérleti díjat a bérbeadó által kibocsátott számla alapján egyösszegben a kézhezvételtől számított 15 napon belül megfizetni.

 

 

 

25. A Kiíró felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázó a fentiekben rögzítettől alacsonyabb mértékű díjra nem tehet ajánlatot. Az a pályázat, amelyik a fentiekben rögzítetteknél kedvezőtlenebb ellenszolgáltatás megajánlását tartalmazza, az érvénytelennek minősül.

 

 

Szerződéskötés feltételei

 

26. A pályázat nyertese az értesítést követően 15 napon belül szerződést köt.

27. A haszonbérlőt terheli a jogszabályok által meghatározott művelési kötelezettséggel kapcsolatos feltételek biztosítása.

 

28. A szerződéskötés egyéb feltételei:

28.1. Ha a pályázat nyertesével a szerződés megkötése – a szerződéskötésre nyitva álló határidőben – meghiúsul, vagy a szerződés aláírása után a nyertes pályázó a szerződést nem vagy nem szerződésszerűen teljesíti és ezért a kiíró a szerződéstől eláll, vagy felmondja azt, úgy a kiíró jogosult a soron következő pályázóval – azonos feltételek mellett – szerződést kötni, vagy új pályázatot kiírni.

 

28.2. A nyertes pályázó helyébe lépő pályázóval csak akkor köthető szerződés, ha

a) a pályázati kiírás erre lehetőséget adott, továbbá

b) a pályázat eredményének közlésekor a 2. és 3. helyre rangsorolt ajánlattevőt erről külön értesítették, továbbá

c) a szerződésnek a kiíró által történő – a 28.1 pontban foglalt okok miatti – felmondása vagy attól történő elállása esetén a szerződéskötéstől számított 6 hónap még nem telt el.

 

Egyéb információk

 

29. A pályázat eredménye az elbírálást követően 7 munkanapon belül írásban kerül közölésre, valamennyi ajánlattevővel.

 

 

30. A pályázat felhívás megjelenik: a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, valamint Gyomaendrőd Város honlapján (www.gyomaendrod.hu).

 

31. A termőfölddel, illetve a pályázati eljárással kapcsolatos felvilágosítást a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályán lehet kérni munkanapokon 800 és 1400 között (Gyomaendrőd, Selyem út 124. sz. Telefon: (66) 581-232, email: csenyi@gyomaendrod.hu.).

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő – testülete

« Vissza
Vissza a főmenübe