162/2022. (VIII. 15.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Ingatlan hasznosítás

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága

162/2022. (VIII. 15.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek a következő döntési javaslatot:

 „Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a gyomaendrődi 909 hrsz.-ú ingatlan hasznosítására egyfordulós nyílt pályázatot hirdet az alábbi kiírás alapján 5 évre.

 PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

a Gyomaendrőd, 909 hrsz. alatt lévő 590 m2 hasznos alapterületű vízparti beépítetlen épület megnevezésű ingatlan bérbeadására

 

A pályázat célja:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint kiíró (továbbiakban: Kiíró) a Gyomaendrőd, 909 hrsz. alatt lévő 590 m2 hasznos alapterületű vízparti beépítetlen terület megnevezésű ingatlan hasznosítása bérbe adás útján.

 

A bérleti jog időtartama: 5 év.

A bérleti jogviszony kezdete: a szerződés aláírásának napja.

 

I. Pályázati Felhívást kiíró megnevezése és székhelye:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

cím: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

telefon: +36-66/386-122

képviseli: Toldi Balázs polgármester

e-mail: onkormanyzat@gyomaendrod.hu
 

II. A megkötendő szerződés típusa:

Bérleti Szerződés
 

III. A pályázaton való részvételre jogosultak köre

1.1. Természetes személy.

1.2. Azon, a cégnyilvántartásba bejegyzett jogi személy, amely a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) pontjában meghatározott átlátható szervezet.

1.3. Több társaság vagy természetes személy együttesen, amely a hatályos magyar jogszabályok értelmében bérbe veheti a helyiségeket. 

1.4. Az pályázaton kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az előleg letétbe helyezésre került. 

 

2. A szükséges igazolások.

 

2.1. Magánszemélyek esetében a személyazonosság igazolása, illetve képviselet esetén a meghatalmazás.

2.2. A pályázó szervezetnek cégszerűen aláírt módon kell nyilatkoznia az Nvtv. 3. § (1) pontjában foglaltakról, vagyis az átláthatóságról. A valótlan nyilatkozat alapján kötött szerződés semmis.  

2.3. Cégek esetében az aláírásra és a képviseletre való jogosultság igazolása.

IV. A pályázó által nyújtandó biztosíték összege:

1. A meghirdetett ingatlanra 30.000,- Ft pályázati biztosíték utalását el kell indítani a Takarékbank Zrt. Gyomai Kirendeltségénél vezetett 53200125-11062402 számlára. A pályázati biztosíték rendelkezésre bocsátásának határideje legkésőbb a pályázat benyújtására nyitva álló határidő utolsó napja.

2.  Azon pályázók, akik nem nyertek, azoknak a befizetett biztosíték visszautalásra kerül, az eredmény megállapítását követő 3 napon belül. A nyertes pályázó döntése alapján szintén kérheti a biztosíték visszautalását, vagy annak beszámítását a bérleti díjba.

 

V. A meghirdetett ingatlan helyiségeinek nyilvántartási és egyéb adatai:

 

Az ingatlan helye:

Gyomaendrőd, Hantoskerti holtág vízparti

Helyrajzi szám:

909

Telek nagysága:

590 m2

Jellege:

Kivett

Megnevezése:

Beépítetlen terület

Helyi építési szabályozás szerinti besorolása:

„Zkt” jelű természet közeli közpark rendeltetésű

Közművesítettség:

Nincs

 

VI. A bérlő a pályázatában

a)     vállalja, hogy az ingatlant a helyi építési szabályozásnak megfelelő tevékenységek céljára hasznosíthatja,

b)    vállalja a bérleti díj megfizetését.

 

VII. A pályázat benyújtásának módja és határideje

A pályázatot a pályázati felhívásnak a kiíró hirdetőtábláján és ezzel egyidejűleg Gyomaendrőd Város Önkormányzata hivatalos honlapján – www.gyomaendrod.hu - történő megjelenését követően 2022. szeptember 14. napjának 10:00–ig két eredeti, minden oldalon aláírt példányban kell benyújtani a kiíróhoz, személyesen a kiíró 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. alatti székhelyén vagy postai úton (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.).

A borítékon fel kell tüntetni a „909 hrsz.-ú. ingatlanbérlet pályázat” megjelölést. Postai úton történő megküldés esetén a határidő tekintetében a küldemény kiíróhoz történő beérkezésének időpontja az irányadó.

VIII. A pályázattal kapcsolatos előminősítési eljárás szabályai

A benyújtott pályázatokat a kiíró a benyújtástól számított 8 napon belül megvizsgálja abból a szempontból, hogy nem áll-e fenn érvénytelenségi ok, a pályázat tartalmazza-e az előírt mellékleteket és nyilatkozatokat, szükséges-e hiánypótlás.

A kiíró szükség esetén hiánypótlásra vagy adatközlésre hívja fel a pályázót. Az előminősítési eljárás során hiánypótlásra egy alkalommal van lehetőség. A hiánypótlási felhívás akkor tekintendő határidőben teljesítettnek, ha az a kiíró felhívásának kézhezvételét követő 5. napig beérkezik a kiíróhoz.

A pályázat elbírálásának határideje

A pályázat elbírálásáról a kiírás értékelési rendszere alapján Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő Testülete dönt. A pályázat elbírálásának határideje nem haladhatja meg a pályázat benyújtásra nyitva álló határidő lejártától számított 30 napot.

A pályázat eredményéről történő értesítés módja és határideje

A kiíró a pályázati eljárás eredményét a döntés meghozatalától számított 8 napon belül írásban közli valamennyi pályázóval. A kiíró a pályázati eljárás eredményét ugyanezen határidőben a pályázati felhívással megegyező helyeken és módon is megjelenteti. Az eredmény megjelentetésének tartalmaznia kell a nyertes pályázó nevét és lakóhelyét (székhelyét).

A Kiíró fenntartja a jogát arra, hogy a jelen Pályázati kiírást a pályázat benyújtására nyitva álló határidő lejárta előtt bármikor külön indokolás nélkül visszavonhatja, valamint fenntartja azon jogát, hogy a pályázatok ismeretében akár indoklás nélkül is az eljárást eredménytelennek minősítse.

 

IX. A pályázat értékelésének szempontjai

1. A pályázat nyertese azon pályázó, aki a bérleti díj mértékére a legmagasabb ajánlatot teszi.

 

A Kiíró felhívja a figyelmet arra, hogy az ajánlattevő az XIV. pontban rögzítettektől alacsonyabb mértékű bérleti díjra nem tehet ajánlatot. Az az ajánlat, amelyik a fentiekben rögzítettnél kedvezőtlenebb ellenszolgáltatás megajánlását tartalmazza, az érvénytelennek minősül.

 

X. A pályázat érvénytelensége 

A pályázat érvénytelen, ha: 

1. nem felel meg a Pályázati Felhívásban és Pályázati Kiírásban foglaltaknak, 

2. a pályázó a biztosítékot nem, vagy nem az előírtaknak megfelelően bocsátotta rendelkezésre, 

3. a pályázó a pályázatát egy másik pályázathoz kötötte, 

4. a pályázó a pályázat szerinti szerződés megkötésére jogszabály alapján nem jogosult, 

5. a közölt tények, adatok, információk részben vagy egészben nem felelnek meg a valóságnak, 

6. a pályázónak 60 napnál régebben lejárt esedékességű köztartozása, helyi adó tartozása van.


 

XI. A pályázati anyagok beérkezése, felbontása 

A határidőben beérkezett pályázatok felbontásán a Városüzemeltetési Osztály kijelölt tagjai vesznek részt. 

Az ajánlatok bontásának helye, és időpontja: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztály (Gyomaendrőd, Selyem út 124.), 2022. szeptember 14. 1100 óra. 

 

Ajánlatkérő a pályázati kiírásban szereplő feltételek szerint értékeli ajánlattevők ajánlatát. Az ajánlat akkor tekinthető érvényesnek, ha úgy az ajánlat, mint az ajánlattevő a fentiekben leírt követelményeknek megfelel és az ajánlattevő az ajánlatához csatolta az előírt mellékleteket, illetve elfogadó nyilatkozatában a pályázat feltételeinek elfogadásáról nyilatkozott.

 

XII. Az ajánlati kötöttség határidejére és annak esetleges meghosszabbítására vonatkozó feltételek

Az ajánlati kötöttség a pályázat benyújtására nyitva álló határidő lejártával kezdődik. A pályázó a pályázatában foglaltakhoz a pályázati felhívásban meghatározott időpontig kötve van, kivéve, ha a kiíró ezen időtartam alatt a nyertes pályázóval szerződést köt, a kiíró a pályázati felhívást visszavonja, a pályázat érvénytelen, vagy a pályázati eljárás eredménytelen.

 

XIII. A bérleti díj mértéke és megfizetésének módja

A bérleti díj mértéke legalább nettó 85.000,-Ft/év+Áfa.

A bérleti díjat előre, a bérbeadó által kibocsátott számla alapján határidőre kell megfizeti. Az első év bérleti díj megfizetésének esedékessége a szerződés aláírását követő 30 napon belül, azt követően pedig tárgyév január 1. napjával esedékes.
 

XIV. A kiíró pályázati felhívással kapcsolatos jogai

A kiíró a pályázati felhívást a pályázat benyújtására nyitva álló határidő lejárta előtt visszavonhatja.

A kiíró, a szerződéskötés meghiúsulása, vagy a nyertes pályázóval kötött haszonbérleti szerződés 6 hónapon belüli megszűnése esetén a pályázati eljárás eredménye szerint a rangsorban következő helyezettel bérleti szerződést köthet.

 

XV. A pályázat tartalmi követelményei

A pályázatnak minden esetben tartalmaznia kell:

a)     a pályázat megnevezését;

b)    a pályázó (pályázók) azonosító adatait, amelyek

ba) természetes személy esetén: teljes név, születési hely, születési idő, születési név, anyja leánykori neve, állandó lakcím, levelezési cím, adóazonosító jel, telefonszám és elektronikus elérhetőség;

bb) jogi személy esetén: a szervezet teljes neve, rövid megnevezése, székhelye, adószáma, cégjegyzék vagy egyéb regisztrációs száma, bankszámlaszáma, aláírási joggal rendelkező felelős vezetőjének neve, címe, telefonszáma és elektronikus elérhetősége;

c) a pályázó által vállalt szolgáltatásokat és kötelezettségeket;

d) azt a bankszámlaszámot, amelyre a pályázó a pályázati felhívás visszavonása esetén a biztosíték összegének visszafizetését kéri.

A pályázatnak minden esetben tartalmaznia kell a pályázó nyilatkozatát arról, hogy

a) a pályázati felhívásban foglalt feltételeket elfogadja,

b) nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt,

c) tevékenységét nem függesztette fel, vagy nem függesztették fel,

d) nincs az adózás rendjéről szóló törvény szerinti, 60 napnál régebben lejárt esedékességű köztartozása,

e) az Nvt. 3. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti átlátható szervezetnek minősül.

A pályázó a pályázati felhívás előkészítésében résztvevő szervek felhívására a megjelölt határidőn belül köteles a pályázatában foglaltakat igazolni.

 

XVI. A pályázattal kapcsolatos költségek

A pályázat elkészítésével és a pályázaton való részvétellel kapcsolatos költségek – a pályázat érvényességétől és eredményességétől függetlenül – a pályázót terhelik.

 

XVII. A pályázat visszavonására, módosítására nyitva álló határidő

A pályázó a pályázat benyújtására nyitva álló határidő lejártáig visszavonhatja, illetve módosíthatja a pályázatát.

 

XVIII. A pályázóra vonatkozó titoktartási kötelezettség

A pályázó, valamint a pályázati felhívás előkészítésében és a pályázat elbírálásában részt vevő a kiíró által rendelkezésre bocsátott, közérdekű adatnak vagy közérdekből nyilvános adatnak nem minősülő adatot a pályázati eljárás befejezését követően sem közölheti harmadik személlyel.

Ez a tilalom nem zárja ki a pályázó meghatalmazottjával, illetve a pályázat elkészítéséhez a pályázó által igénybe vett egyéb szakértővel való adatközlést, a titoktartási kötelezettség azonban e személyekre is kiterjed.

 

XIX. A szerződéskötés egyéb feltételei

1. A pályázat nyertese a közlést követően 15 napon belül szerződést köt

2. Ha a pályázat nyertesével a szerződés megkötése – a szerződéskötésre nyitva álló határidőben – meghiúsul, vagy a szerződés aláírása után a nyertes a szerződést nem vagy nem szerződésszerűen teljesíti és ezért a kiíró a szerződéstől eláll, vagy felmondja azt, úgy a kiíró jogosult a soron következő ajánlattevővel – azonos feltételek mellett – szerződést kötni, vagy új árverést kiírni.

3. A nyertes pályázó helyébe lépő ajánlattevővel csak akkor köthető szerződés, ha

a) a pályázatii kiírás erre lehetőséget adott, továbbá

b) a pályázati eljárás eredményének közlésekor a 2. és 3. helyre rangsorolt erről külön értesítették, továbbá

c) a szerződésnek a kiíró által történő – a 2 pontban foglalt okok miatti – felmondása vagy attól történő elállása esetén a szerződéskötéstől számított 6 hónap még nem telt el.

4. A bérlő a bérleti szerződés megszűnésekor vagy a szerződésben meghatározott esetben köteles a szerződés szerinti kötelezettségével a szerződés szerint elszámolni.

5. A bérleti szerződés tervezetét a pályázati kiírás 1. számú melléklete tartalmazza.

 

XX. A pályázónak a pályázati felhívásban foglaltakon túl adható információk

A pályázattal kapcsolatos felvilágosítást a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályán lehet kérni (06 66 581 232).

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete 

 

1.     számú melléklet: haszonbérleti szerződés tervezet

 

 

1. sz. melléklet

Bérleti szerződés

(tervezet)

 

Mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (székhely: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., Törzskönyvi azonosító szám: 725525, Adószám: 15725527-2-04 képviseli: Toldi Balázs polgármester (továbbiakban: Bérbe adó)

 

másrészről a ………………. (képviseli: …………………. székhely:………………………., cégjegyzékszám: ……………….., adószám: ………………… továbbiakban: Bérlő) között a következő feltételek mellett:

 

1. A szerződés tárgya

 

A Bérbeadó, mint a szerződés tárgyát képező bérlemény kizárólagos tulajdonosa jelen szerződés aláírásával bérbe adja, míg a Bérlő a jelen szerződés aláírásával határozott időre bérbe veszi a 909 hrsz.-ú, természetben az 5500 Gyomaendrőd, Hantoskerti holtággal határos vízparti ingatlant az alábbi feltételek mellett.

 

2. Bérleti díj

 

1. Felek a Bérlemény bérleti díját nettó ….-Ft/hó+ÁFA, azaz: nettó … forint/hó+ÁFA összegben állapítják meg.

3. A Bérbeadó és a Bérlő az 1. pontban meghatározott bérleti díj tekintetében is az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (ÁFA törvény) szerinti határozott időre szóló elszámolásban állapodnak meg az 58. § figyelembevételével.

4. Bérbeadó kijelenti, hogy élt az ÁFA törvény 88. §-a szerinti választási lehetőséggel, amely alapján a Bérbeadó az ingatlan bérbeadási tevékenységét általános forgalmi adókötelessé tette.

5. Bérlő a bérleti díjat az első évben a jelen szerződés aláírását követő 30 belül előre, azt követően pedig a tárgyév január 1. napjától esedékes a Bérbeadó által kiállított és a Bérlő posta címére megküldött számla alapján a számla kiállításától számított 15 napon belüli banki átutalással fizeti meg a Bérbeadó részére, a számlán feltüntetett bankszámlára.

6. Késedelmes fizetés esetén a Bérlő a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű késedelmi kamatot tartozik a Bérbeadó részére megfizetni.

 

3. A Bérbeadó jogai és kötelezettségei

 

1. A Felek a helyiségek birtokba adásáról külön jegyzőkönyvet vesznek fel.  

2. A Bérbeadó szavatol azért, hogy a Bérlemény tekintetében harmadik személynek olyan joga, amely a Bérlő békés birtoklását akadályozza, vagy kizárja, nem áll fenn.

3. Bérbeadó jogosult a Bérlő szükségtelen háborítása nélkül a Bérlemény rendeltetésszerű és jelen szerződésnek megfelelő használatát, illetve annak állagát ellenőrizni.

4. A Bérbeadó a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása érdekében akkor is jogosult a Bérleménybe belépni és a szükséges munkálatokat elvégezni, ha ezen munkálatok a Bérlőt a Bérlemény használatában akadályozzák.

 

4. A Bérlő jogai és kötelezettségei

 

1. Bérlő a Bérleményt szabadidős tevékenység céljára használhatja. Az eltérő használatot a Bérbeadóval minden esetben egyeztetni kell. Bérlő nem jogosult a tevékenységét a Bérlemény rendeltetésével ellentétes módon, a Bérlemény állagát rongálva folytatni, köteles mások jogait és törvényes érdekeit a használat során figyelembe venni.

2. Bérlő a Bérlemény használata során köteles betartani a munkabiztonsági-, tűz- és vagyonvédelmi szabályokat. Bérlő felel minden olyan kárért, amely ezen szabályok megszegéséből ered, és viseli ezek jogkövetkezményeit. 

3. Bérlő köteles a Bérlemény állagát megőrizni a bérlet időtartama alatt megőrizni.

4. Bérlő köteles az állagmegóváshoz szükséges kisebb munkálatokat saját költségén elvégezni. Bérlő az olyan munkálatok szükségességéről, amelyek elvégzése a Bérbeadó kötelezettsége, köteles a Bérbeadót haladéktalanul értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő károkért a Bérlő felelősséggel tartozik. 

5. Bérlő köteles a közterületet tisztán tartani.

6. A Bérlő korlátlan és teljes felelősséggel tartozik az általa, a Bérlemény használata során okozott károkért, és viseli azok jogkövetkezményeit.

7. A Bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a képviselő személyében vagy az adataiban bekövetkező változás esetén 30 napon belül a másik felet írásban értesíti.

8. Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti jogviszony időtartama alatt a Bérbeadó 30 napos előre történő írásos bejelentés alapján igényt tarthat a bérlemény használatára. Bérlő a bejelentést követően jelen szerződés 6.7. pontjában leírtak szerint köteles visszaadni a bérleményt.

 

5. A szerződés hatálya, módosítása

1. Jelen szerződést felek az aláírás napjától 3. év határozott időtartamra kötik meg.
2. Jelen szerződés érvényesen csak a Felek közös írásbeli megállapodásával módosítható.

 

6. A szerződés megszűnése

 

1. Megszűnik a szerződés:

-       valamelyik fél jogutód nélküli megszűnésével;

-       a Bérlemény megsemmisülésével, avagy állagának olyan mértékű romlása esetén, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmassá már nem tehető;

-       jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján;

-       felmondással;

-       a jelen szerződésben meghatározott egyéb esetekben.

2. Felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

3. Felek a szerződést 30 napos határidővel írásban, indoklás nélkül felmondhatják, mely eltelte után a szerződés tárgyhónap utolsó napjával szűnik meg. 

4. Felek a szerződést, a másik fél szerződésszegése esetén írásban, azonnali hatállyal mondhatják fel, a másik félhez intézett indokolt nyilatkozatukkal. 

5. Szerződésszegés különösen – de nem kizárólagosan:

    -  a bérleti díj fizetésének elmulasztása;

    -  a Bérlemény nem rendeltetésszerű használata;

    -  a Bérlemény állagának rongálása;

    -  a jelen szerződésben meghatározottól eltérő tevékenység folytatása;

    -  a Bérlemény albérletbe vagy használatba adása a Bérbeadó engedélye nélkül;

    -  a Bérlemény állagát érintő munkálatok elvégzése a Bérbeadó engedélye nélkül;

    -  a környezetvédelmi szabályok megszegése;

    -  a szerződés megkötését követően beállott körülmény folytán már nem minősül átlátható szervezetnek.

6. A bérleti díj megfizetésének elmulasztása esetén a Bérbeadó köteles a Bérlőt felhívni a díjfizetés teljesítésére. Amennyiben a Bérlő a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül sem tesz eleget, Bérbeadó a 8 nap eredménytelen leteltét követően jogosult az azonnali hatályú felmondási jogát gyakorolni. 

7. Bérlő a szerződés megszűnésekor köteles a Bérleményt 15 napon belül elhagyni, azt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban Bérbeadó részére visszaadni. 

8. Amennyiben a Bérlő a szerződés megszűnése esetén a Bérleményt a jelen szerződésben előírt időben nem hagyja el, úgy a jogcím nélküli használat időtartamára a bérleti díj kétszeresével megegyező mértékű – időarányos - használati díjtat köteles a Bérbeadó részére megfizetni.

 

7. Egyéb rendelkezések

 

1. A jelen szerződés körében kapcsolattartó személyek: 

 

Bérbeadó részéről                    

Név:                 Csényi István

Cím:                 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

Telefon:            66 581-232

Mobil:              06 20 251 0206

E-mail:             csenyi@gyomaendrod.hu

 

Bérlő részéről                           

Név:                 …..

Cím:                 …..

Mobil:              …..

E-mail:             …..

 

2. Felek törekednek a jelen szerződésből fakadó vitás kérdések békés rendezésére. Amennyiben a tárgyalás nem vezetett eredményre Felek mindennemű Jogvita eldöntésére alávetik magukat a Bérbeadó székhelye szerint illetékes és hatáskörrel rendelkező bíróság ítéletének.

3. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv., és a lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. tv. rendelkezései az irányadók. 

4. Jelen szerződés 4 példányban készült, amelyből a feleket 2-2 példány illeti meg. 

5. Felek a jelen szerződést átolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá.

 

Alulírott szerződő felek jelen megállapodás haszonbérleti szerződést elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá

 

 

Gyomaendrőd, …

 

.........................................................

Gyomaendrőd Város Önkormányzata

bérbeadó

.........................................................

bérlő

 

 

 

 

 

 

 

Jogilag ellenjegyzem:

 

.........................................................

…..

jegyző

 

Pénzügyileg ellenjegyzem:

 

.........................................................

Szilágyiné Bácsi Gabriella

pénzügyi osztályvezető

 

 

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe