17. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2012. november 20-i ülésére

Tárgy:   Tájékoztatás a szennyvízbekötés támogatása érdekében tett intézkedésekről
Készítette:   Dr. Tímár Andrea
Előterjesztő:   Várfi András polgármester
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A 2003. évi LXXXIX. törvény a környezetterhelési díjról 12. §(3) bekezdése alapján 2012. február 1-től a talajterhelési díj egységdíjának mértéke 120 Ft/m3 –ről 1 200 Ft/m3-re növekedett. Talajterhelési díjat abban az esetben kell fizetni, ha műszakilag biztosított a szennyvízcsatorna hálózatra való rákötés lehetősége, ennek ellenére az ingatlant nem kötik be a rendszerbe. A díjemelés következtében megnőtt a lakosság szennyvízcsatorna hálózatra történő csatlakozási szándéka. Gyomaendrőd Város Önkormányzata ennek elősegítése érdekében a következő intézkedéseket tette:
 - Az Alföldvíz Zrt-vel közösen rákötési kampányt indított. A hálózatot üzemeltető Zrt. a kampányban részt vevő ingatlanok szennyvízbekötés tervét elkészítette, valamint a rákötést követően 5 havi szennyvízdíj megfizetését elengedte. A kampány 2012. szeptember 25-ig tartott és az Alföldvíz Zrt. tájékoztatása szerint ez idő alatt 33 db ingatlan csatlakozott rá a szennyvízhálózatra.
- Önkormányzatunk májusban módosította a 20/2011. (V. 30.) önkormányzati rendeletet, így eltekintett az utólagos rácsatlakozási díj megfizetésétől, melynek összege attól függően, hogy melyik ütemben valósult meg a beruházás 32.500,-Ft és 250.000,-Ft között lenne.
- A Képviselő-testület szeptemberi ülésén módosította a 20/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendeletet és a 2012. évben rákötött fogyasztóknak, a 2012. évi talajterhelési díjból 80 %-os díjkedvezményt, a 2013. évben rákötött fogyasztóknak, a 2013. évi talajterhelési díjból 50 %-os díjkedvezményt biztosított. Továbbá lehetővé tette, hogy kérelemre a tárgyévben fizetendő talajterhelési díjból 50%-os kedvezményben részesülhessen az a fizetésre kötelezett, akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (28.500-Ft).
Amennyiben lesz lehetőség olyan források megpályázására, melyek az ilyen célú beruházások támogatására irányulnak, ezt megtesszük és az elnyert összegre figyelemmel igyekszünk kidolgozni egy kamatmentes hitelt biztosító támogatási konstrukciót. Jelenleg azonban pályázati lehetőség nincs és Önkormányzatunk pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé további támogatás biztosítását.

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javasolja a tájékoztató elfogadását és az Alföldvíz Zrt. megkeresését a szennyvízbekötések támogatása érdekében.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a tájékoztató elfogadását.

 
Döntési javaslat

"tájékoztatás elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete javasolja a szennyvízbekötés támogatása érdekében tett intézkedésekről szóló tájékoztató elfogadását.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2012. 11. 29.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Dr. Tímár Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe