17. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2012. augusztus 22-i ülésére

Tárgy:   Pályázat benyújtása testvérvárosi találkozó szervezése érdekében
Készítette:   Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Várfi András polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az Európai Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Ügynökség internetes honlapján (eacea.ec.europa.eu) idén is pályázati felhívást tett közzé testvérvárosi, „lakossági” találkozók megszervezésére, mely alapján közvetlenül az Európai Unió Bizottságától lehet támogatást igényelni.
A lakossági találkozók fő célja, hogy a városok, és így azok lakói között támogassák az aktív együttműködést és a baráti viszony fenntartását.
 
A pályázatnak meg kell felelnie a következő követelményeknek:
-          a rendezvényt EU tagállamban, vagy tagjelölt országban kell lebonyolítani,
-          a projektbe legalább 25 meghívott résztvevőt kell bevonni,
-          egy-egy város küldöttségében nem lehetnek többségben helyi önkormányzati képviselők vagy települési tisztségviselők
-          aktív helyi szintű polgári részvétel megvalósítása
-          A polgárok aktívabb európai szintű részvételre való ösztönzése, ezzel hozzájárulva az aktív európai polgári szerepvállalás fejlődéséhez
-          A résztvevők európai integráció melletti elkötelezettségének növelése
 
Előnyt élveznek továbbá:
-          a több mint két testvérváros részvételével zajló programok,
-          az új EU tagállamok területéről érkező csoportok,
-          elsősorban a fiatalok részvételével zajló találkozók,
-          hátrányos helyzetű csoportok bevonása
  
A pályázatok támogatásáról a bíráló bizottság az adatlap hiánytalan kitöltése mellett a pályázó önkormányzat által összeállított program alapján dönt.
 
A 2013. január 1. és 2013. szeptember 30. között megszervezett programok esetén a benyújtási határidő 2012. szeptember 1. A pályázatot angol vagy német nyelven kell benyújtani közvetlenül Brüsszelbe, az Európai Unió Bizottságához.
 
A találkozó tervezett időpontja: 2013. augusztus 17. – 19.
A találkozó kapcsán a négy testvértelepülésünk, Nagyenyed, Schöneck, Pilzno és Vrútky város küldötteit látjuk vendégül a rendezvényen. A találkozó címe, témája: „Európaiság a Kárpát-medencében” annak kapcsán, hogy 2013. a polgárok európai éve lesz.
A program felépítésében a következő irányelvek jelennek meg:
- virtuális határok, határon túli kapcsolatok
- otthon Európában – kettős állampolgárság
- kereszténység az európai kultúra alapja
- az európai turista
A Szonda István által összeállított programterv szerint 2013. augusztus 17-én érkeznének vendégeink, 16 órától kerülne sor ünnepélyes köszöntőre a Polgármesteri Hivatal nagy termében, majd a Liget-fürdőbe látogatnának a delegáltak.
Másnap a „Körösvölgy, az ezeréves út az Alföld és Erdély között” c. program keretében hajókirándulást szerveznénk a Hármas-Körösön, ahol idegenvezetéssel be lehet mutatni a táj sajátos ökológiáját, természetrajzát. A „Határtalan képzőművészet” c. programban erdélyi és magyarországi képzőművészek munkáiból tekinthetnek meg kiállítást a látogatók.
Majd 15 órától ismeretterjesztő előadások tartására kerülne sor a Népház konferencia termében, ahol vendégeinek bemutatnák keresztény emlékeiket, hagyományaikat, ünnepeiket, szakrális építményeiket.
Majd a harmadik napon az Endrődi Tájházban mutatnánk be turisztikai programot, ahol a gyomaendrődi halgasztronómia és kemencés ételek bemutatására kerülne sor.
Az ünnepélyes programzárásra 14 órakor kerülne sor.
 
Az Ügynökség által kiírt pályázat keretében igényelhető támogatás fix összegű, melynek összege a részt vevők számától és a találkozó napjainak számától függ, kötelező mértékű saját erő biztosítására nincs szükség.
Pozitív elbírálás esetén a négy napos program megszervezésére városunk rendezési költségként 5.000 euró (augusztus 1-i állapot szerint: 1 €=280,44 Ft-tal számolva ez összesen 1.402.200 Ft), összeget kaphat, kevesebb támogatás megítélése esetén a rendezvény költségei is csökkennek.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a fentiek figyelembevételével az előterjesztést megvitatni szíveskedjen, és döntését határozati javaslat formájában hozza meg. 

 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztésben foglaltak elfogadását.

 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztésben foglaltak elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Pályázat benyújtása testvérvárosi találkozó szervezése érdekében"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság javasolja, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata pályázatot nyújtson be az Európai Unió Bizottságához a 2013. augusztus 17-19. között megrendezendő testvérvárosi program lebonyolításának támogatása érdekében.
A Képviselő-testület felhatalmazza Várfi András polgármestert a pályázat benyújtására és a szükséges intézkedések megtételére.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: - AZONNALI VÉGREHAJTÁS -

« Vissza
Vissza a főmenübe