2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2012. április 23-i ülésére

Tárgy:   A Roma Nemzetiségi Önkormányzat pénzügyi helyzetétének alakulása
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az állami költségvetés a Nemzetiségi Önkormányzatok 2012. évi általános működéséhez 214.689 Ft összegű támogatást biztosított. A 2012. évi feladatalapú támogatás összege a nemzetiségi önkormányzatok elmúlt 1 évi jegyzőkönyveiben rögzített döntések alapján 2012. augusztus hónapban válik ismertté. A Nemzetiségi önkormányzat 2012. évi költségvetése elfogadásakor az általános működésre biztosított támogatás már nem fedezte a Fő út 80. szám alatti ingatlan éves rezsi kiadásait (villamos energia, vízdíj, gázalapdíj, telefonköltség), ahhoz hogy az épülettel kapcsolatos számlákat ki tudja fizetni a feladatalapú támogatás egy részét is ezen kiadásokra kell fordítania. A Nemzetiségi önkormányzat a felmerülő költségei csökkentése érdekében több intézkedést tett (az előfizetéses internet szolgáltatást lemondta, a Roma Polgári Szövetséggel együttműködési megállapodást kötött, mely alapján a Szövetség által használt épület részben a villamos energia költséget átvállalta).
 
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a gázszolgáltató 2012. április 2-án leolvasott 138.601 E Ft összegű elszámoló gázszámlát küldött meg 2012. április 20.-i fizetési határidővel. A Nemzetiségi önkormányzatnak jelenleg nincs fedezete a számla rendezésére.
 
A Nemzetiségi Önkormányzat 2012. évi költségvetése tartalmaz 690 E Ft összegű bérleti díjbevétel előirányzatot, mely összeg a Körös-Völgye Alapítvány által 2011. évben nem rendezett bérleti díj tartozás. A Körös Völgye Alapítvány elnöke által közölt információk szerint a tartozáshoz kapcsolódó Tanoda Szerződés a Támogató Hatóság felé felmondásra került. Az üggyel kapcsolatban bírósági per folyik. A tartozás 690 E Ft összegét az Alapítvány elnöke nem vitatja, elismeri, de jelenleg nem áll módjában megjelölni annak rendezési időpontját.
Amennyiben a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete úgy dönt, hogy fizetési meghagyás kibocsátásával elindítja a végrehajtási eljárást az alábbi költségekkel kell számolnia: a fizetési meghagyás kibocsátásának illetve a végrehajtási lap kibocsátásának eljárási díja (3%+1%) 27.600 Ft, a bírósági végrehajtónak kb. 40.000 Ft végrehajtási költséget kell megelőlegezni, mely költségek csak sikeres végrehajtás eredményeként térülnek meg. Jelenleg ez az összeg, illetve ennek forrása sem áll rendelkezésre.
 
A Nemzetiségi Önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzetének vizsgálata során azzal is számolni kell, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata felé 1.042 E Ft összegű tartozása áll fenn. 2011. évre vonatkozóan 350 E Ft a lejárt tartozás összege, mely kötelezettség 2012. év végéig  további 350 E Ft-tal növekszik. A tartozás fedezete a Körös –Völgye Alapítványtól várható bevétel lehet, ugyanis az állami támogatás a Gyomaendrőd Város Önkormányzata által megelőlegezett támogatás visszafizetésére nem fordítható. A két projekt a nemzetiségi önkormányzat önként vállalt feladatkörével volt kapcsolatos. 2013. évben további 342 E Ft összegű tartozás lesz esedékes, mely összeg visszafizetésére sincs forrása a nemzetiségi önkormányzatnak.
 
A nemzetiségi Önkormányzat költségvetését csökkenő bevétel jellemzi, a jelenleg kialakuló helyzet a működését veszélyezteti. A Nemzetiségi Önkormányzatnak célszerű lenne a 2012. évben realizálódó bevételét közfeladata ellátásához, tervezett programjainak finanszírozásához, a meglévő kötelezettségeik rendezésére felhasználni, ugyanis az általa használt Fő út 80. szám alatti ingatlan fenntartására már nem elegendő. Amennyiben a nemzetiségi önkormányzat nem tud további bevételt bevonni működésére, megállapítható, hogy nem tudja fenntartani az általa használt Fő út 80. szám alatti ingatlant. A Nemzetiségi Önkormányzatnak felül kell vizsgálnia jelenlegi működési formáját, át kell gondolnia, hogy hogyan tudná feladatát a leggazdaságosabban ellátni. Az évről évre csökkenő forrás nem biztosít fedezetet a jelenlegi működési forma további fenntartására és a vállalt feladatok ellátására.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztést tárgyalja meg, tegyen javaslatot működési problémái rendezése érdekében és hozza meg döntését.
 

 

 


Döntési javaslat

"A Roma Nemzetiségi Önkormányzat pénzügyi helyzetétének alakulása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete utasítja elnökét arra, hogy a Nemzetiségi Önkormányzat pénzügyi helyzetének javítása érdekében dolgozzon ki intézkedési tervet, tekintse át, hogy további működése milyen formában biztosítható a leggazdaságosabban.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2012. 05. 31.
Felelős: Szécsi Zsolt

« Vissza
Vissza a főmenübe