3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2012. augusztus 14-i ülésére

Tárgy:   A Roma Nemzetiségi Önkormányzat2012. évi pénzügyi helyzetétének alakulása
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök

 

Tisztelt Nemzetiségi Önkormányzat  Képviselő-testülete!
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. áprilisi ülésén tájékoztatást kapott az önkormányzat 2012. évi pénzügyi helyzetéről. Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 12/2012. (IV. 23.) RNÖ határozata alapján 2012. május 31-ig utasította elnökét, hogy pénzügyi helyzetének rendezése érdekében dolgozzon ki intézkedési tervet és tekintse át további működését.
A Nemzetiségi Önkormányzat működésének legfőbb forrása az állam által biztosított támogatás, mely az általános működési támogatásból és a feladatalapú támogatásból tevődik össze. Más bevételt a nemzetiségi önkormányzat nem tudott realizálni működése érdekében. A feladatalapú támogatás összegére vonatkozóan május hónapban még nem volt információnk. A feladatalapú támogatást az elmúlt 1 év jegyzőkönyvei alapján rögzített döntései alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma 357.541 Ft összegben határozta meg, melyet 2012. július 19-én átutalt a nemzetiségi önkormányzat számlájára.
A Roma Nemzetiségi önkormányzat a felmerülő költségei csökkentése érdekében több intézkedést tett, megszüntette a drága internet előfizetését, helyette kedvezőbb internetet használ, a Roma Polgári szövetséggel kötött megállapodás alapján csökkentette az áramdíj költségét, továbbá a gázszolgáltatás szüneteltetését kérte.
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat feladatalapú támogatásából rendezni tudta a 138.601 Ft összegű gázszámla tartozását és a hozzá kapcsolódó 2.846 Ft összegű késedelmi kamat és adminisztrációs költség összegét. A nemzetiségi Önkormányzat pénzügyi problémája működésére vonatkozóan ezzel rendeződik.
 
A legnagyobb problémát a Nemzetiségi Önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzetének vizsgálata során az jelenti, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata felé 1.042 E Ft összegű tartozása áll fenn. 2011. évre vonatkozóan 350 E Ft a lejárt tartozás összege, mely kötelezettség 2012. év végéig további 350 E Ft-tal növekszik. A tartozás fedezete a Körös –Völgye Alapítványtól várható bevétel lehet, ugyanis az állami támogatás a Gyomaendrőd Város Önkormányzata által megelőlegezett támogatás visszafizetésére nem fordítható. A két projekt a nemzetiségi önkormányzat önként vállalt feladatkörével volt kapcsolatos. 2013. évben további 342 E Ft összegű tartozás lesz esedékes, mely összeg visszafizetésére sincs forrása a nemzetiségi önkormányzatnak.
A Nemzetiségi Önkormányzat 2012. évi költségvetése tartalmaz 690 E Ft összegű bérleti díjbevétel előirányzatot, mely összeg a Körös-Völgye Alapítvány által 2011. évben nem rendezett bérleti díj tartozást jelenti, mely tartozás jelenleg is fennáll.  A Körös Völgye Alapítvány elnöke által közölt információk szerint a tartozáshoz kapcsolódó Tanoda Szerződés a Támogató Hatóság felé felmondásra került. Az üggyel kapcsolatban bírósági per folyik. A tartozás 690 E Ft összegét az Alapítvány elnöke nem vitatja, elismeri, de jelenleg nem áll módjában megjelölni annak rendezési időpontját.
Amennyiben a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete úgy dönt, hogy fizetési meghagyás kibocsátásával elindítja a végrehajtási eljárást, az alábbi költségekkel kell számolnia: a fizetési meghagyás kibocsátásának illetve a végrehajtási lap kibocsátásának eljárási díja (3%+1%) 27.600 Ft, a bírósági végrehajtónak kb. 40.000 Ft végrehajtási költséget kell megelőlegezni, mely költségek csak sikeres végrehajtás esetén térülnek meg. Jelenleg a behajtás elindításához szükséges kb. 70.000 Ft, mely nem áll rendelkezésre.  A mai ülésen a Nemzetiségi önkormányzatnak mindenképpen döntenie kell arról ,hogy milyen elképzelése van arról, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata felé fennálló  tartozása rendezésére. A fizetési meghagyásos eljárás elindításához a végrehajtási költségre fedezetet kell biztosítani és meg kell annak határozni forrását.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztést tárgyalja meg, tegyen javaslatot működési problémái és Gyomaendrőd Város Önkormányzata felé fennálló tartozásának rendezése érdekében és hozza meg döntését.
 
 

 

 


Döntési javaslat

"A Roma Nemzetiségi Önkormányzat2012. évi pénzügyi helyzetétének alakulása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

1. Gyomaendőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2012. évi pénzügyi helyzete javítása érdekében a költségek csökkentésére tett intézkedésekre vonatkozó tájékoztatást elfogadja.
 
2. Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata Gyomaendrőd Város Önkormányzata felé fennálló 2012. évben esedékes 700 E Ft összegű tartozása rendezése céljából a Körös-Völgye Alapítvány 690 E Ft összegű bérleti díj kintlévősége behajtására a fizetési meghagyás eljárást elindítja, az eljárás megelőlegezéséhez szükséges Kb. 75 E Ft összegű  végrehajtási költséget     ……….. forrásból biztosítja.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2012. 08. 14.
Felelős: Szécsi Zsolt
Hivatali felelős: Ugrainé Gróf Éva

« Vissza
Vissza a főmenübe