2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság
2014. január 22-i ülésére

Tárgy:   A közétkeztetés színvonalának javításához kapcsolódó fejlesztési igény vizsgálata
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva, Mraucsik Lajosné önkormányzati intézmény vezető
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 Tisztelt Képviselő Testület!

 A Térségi Szociális Gondozási Központ által benyújtott Minta Menzaprogrammal kapcsolatos tájékoztatót a Képviselő Testület 2013. 12. 19-én a 624/2013. (XII. 19.) Gye. Kt. határozattal azzal kérte kiegészíteni, hogy a közétkeztetés színvonalának javítása érdekében az intézmény végezzen további vizsgálatot az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsággal együttműködve.
 
A Térségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője a testületi döntésnek megfelelően jelen beadványával terjeszti a Képviselő-testület elé étkezési szolgáltatás működtetésének javításához kapcsolódó fejlesztési igényét:
 
„Intézményünk főzőkonyhája működési engedély szerint 2000 adag előállítására alkalmas. Jelenleg a megfőzött adagok száma 1600-1700 adag (az ebéd vonatkozásában).
 
2011. évben a konyhai kapacitás bővítés kapcsán lehetőségünk nyílt a konyha működésének technikai feltételeit a mai modern, korszerű elvárásoknak megfelelően megteremteni (korszerű szellőzőrendszer kiépítése, villamosenergia ellátás fejlesztése).
A kor előrehaladtával, a környezeti, jogszabályi, fogyasztói igények és törvényi előírások folyamatos változásának való megfelelés következtében azonban további fejlesztés válik szükségessé a tárgyi eszközeink tekintetében, mely az ellátás színvonalának javítását tudná szolgálni.
 
Intézményünk felmérte és az alábbiakban határozza meg a szükséges tárgyi eszközfejlesztést, mely az ellátás színvonalának javítását biztosítaná:
 
I.                   Főzőkonyha tekintetében:
 
1.                  RATIONAL kombi gőzpároló (kombi pároló) beszerzése, a szükséges tartozékokkal együtt.
A Hotex-Service Kft árajánlata alapján a kombi gőzpároló beszerzési ára bruttó
8 192 089 Ft.
A berendezés nagysága elegendő a konyhai kapacitásunk kiszolgálásra. Egyszerre, 40 db GN 1/1 edényt lehet benne használni az ételek előállításához.
 
RATIONAL sütőhöz kapcsolódó és nélkülözhetetlen 1/1 GN edények és egyéb tartozékok beszerzése:
           Rakott ételekhez: rozsdamentes GN edény 1/1-100
           Pároláshoz (hús, zöldség): rozsdamentes perforált GN edény 1/1-150
           Hús sütéséhez: Zománcozott GN edény 1/1-40
           Sütemények elkészítéséhez: Rozsdamentes GN 2/1-20
 
Edény megnevezése
db
nettó egységár
nettó ár összesen
ÁFA
Bruttó ár (Ft)
Rozsdamentes GN 1/1-100
60
6 569
394 140
106 418
500 558
Rozsdamentes perforált GN edény 1/1-150
30
15 593
467 790
126 303
594 093
Zománcozott GN edény 1/1-40
40
6 835
273 400
73 818
347 218
Rozsdamentes GN 2/1-20
15
9 579
143 685
38 795
182 480
Rozsdamentes GN 2/1 rács
5
8 007
40 036
10 810
50 846
Plusz kocsi
1
406 100
406 100
109 647
515 747
Vízlágyító készülék
1
94 500
94 500
25 515
120 015
Összesen
 
 
1 819 651
491 306
2 310 957
 
A RATIONAL sütőről szóló termékspecifikációt, valamint árajánlatot csatoltuk anyagunkhoz.
A készülék megvásárlása esetén, a gyártó cég ingyenes betanítást biztosít a konyha dolgozói részére a használathoz.
 
2.                  Az étel kiszállításához a GN edények kiszállítására alkalmas melegentartó konténerek beszerzése, valamint a kiszállításhoz szükséges tetők beszerzése az edényekre:
 
A GN edényekben - a kombi sütő által - elkészített ételeket, a sütőből való kiemelést követően azonnal át lehet rakni a BLANCO Hőszigetelt ételszállító konténerbe, mely az ételeket a kiszállítás során melegen tudja tartani.
A melegen tartó konténerek beszerzésével lehetővé tudna válni, hogy a rakott ételek, a köretek, a sült húsok a megfelelő hőfokon kerüljenek ki a tálalókonyhákra, és az adagolás során is csak azt az ételt érje a szobhőmérsékletű levegő, amely éppen adagolás alatt áll.
A kiszállításhoz szükséges, hogy az edények tetővel legyenek lefedve, ezért az alábbi számban szükséges lenne azok beszerzése is.
 
Tető megnevezése
db
nettó egységár
nettó ár összesen
ÁFA
Bruttó ár (Ft)
GN edényekhez szilikonos tető
20
13 804
276 080
74 542
350 622
GN edényekhez tető
40
5 022
200 880
54 238
255 118
Összesen
 
 
476 960
128 780
605 740
 
BLANCO Hőszigetelt ételszállító konténer ára, univerzális tetővel - mely a 100-as GN edényből 4 db szállítására alkalmas -, bruttó 185 480 Ft/db áron szerezhető be. A teljes intézményi hálózat lefedéséhez az alábbi számban lenne szükséges a konténerek beszerzése:
 
Sorszám
Tálalókonyha megnevezése
Kiszolgált adag szám
1/1 GN edények száma
Beszerzendő melegentartó konténer (db)
Bruttó ár összesen (Ft)
1.
1. számú Idősek Klubja
62
2
1
185 480
2.
3. számú Idősek Klubja, Szent Imre Idősek Otthona
40
2
1
185 480
3.
5. számú Idősek Klubja
100
4
1
185 480
4.
Esély Klub
16
1
1
185 480
5.
Rózsakert Idősek Otthona
60
2
1
185 480
6.
Őszikék Idősek Otthona
60
2
1
185 480
7.
Őszi Napsugár Idősek Otthona
42
2
1
185 480
8.
Kossuth úti Óvoda
70
3
1
185 480
9.
Margaréta Óvoda
40
2
1
185 480
10.
Szabadság úti Óvoda
23
1
1
185 480
11.
Csemetekert Óvoda (Blaha út)
45
2
1
185 480
12.
Kis Bálint Általános Iskola tálalók.
400
12
4
741 920
13.
Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola – tálalókonyha
320
10
3
556 440
14.
Kner Imre Gimnázium – tálalókonyha
90
3
1
185 480
15.
Bethlen Gábor Szakképző Iskola - tálalókonyha
50
2
1
185 480
16.
Selyem úti Óvoda
80
3
1
185 480
17.
Tulipános Óvoda
10
1
1
185 480
18.
Szivárvány Óvoda
65
2
1
185 480
19.
Selyem úti Bölcsőde
20
1
1
185 480
20.
Szivárvány Bölcsőde
20
1
1
185 480
 
Összesen
1613
58
25
4 637 000
Az ételszállító konténerekhez 2 db kocsi beszerzése is szükséges, mely segíti a személyzet munkáját, a konténerek tálalókonyhákra való beszállításában. 
Az ételszállító konténerekhez a „kocsi” beszerzési ára 54 598 Ft/ db, összesen bruttó 109 197 Ft.
A jelenlegi melegen tartó dupla falú ételszállító badellákba továbbra is a levesek, főzelékek kerülnének, melyek biztosítják az ételek megfelelő hőfokon történő kiszállítását, a konténerek, ahogyan azt korábban már részleteztük a húsok, rizs, tészta, rakott ételek melegen történő kiszállítását szolgálnák.
3.                  Hűtőkamra kialakítása
A hűtőkamra kialakítására a Hűtőépítő Kft (Gyöngyös) –től kértünk és kaptunk árajánlatot. A kialakítandó hűtőkamra egy jelenleg göngyöleg tárolására használt helységben, annak falbontással történő bővítésével megvalósítható lenne.
A kialakított (belső) helységben egy 3,5m * 2,3 m nagyságú hűtőkamara kialakítása történhetne meg, terv alapján 2,1m * 2,3 m mélyhűtő (-18-22C0) résszel, és egy 1,4m * 2,3m hűtő (0+5C0) résszel, 5 polcos tárolási lehetőséggel a falak mellett. A tájékoztatónkhoz csatoljuk a kamra elrendezésének tervét, és az árajánlatot.
 
A hűtőkamra kialakítási költsége (komplett polcrendszerrel) bruttó 3 194 812 Ft. 
 
A hűtőkamra kialakítással kettő darab helység felszabadulna, mely a közfal lebontásával a főzőtérhez kapcsolódó előkészítő tér nagyságát növelné meg 18 m-rel, így a déli időszakban az ételek kiadagolása is nagyobb térben történhetne, mely az esetleges zsúfoltság megszüntetéséhez vezetne az intézményi főzőkonyhán.  
 
Jelenleg intézményünkben 8 db fagyasztó láda és 8 db hűtőszekrény működik. A készülékek energia felhasználása az állandó használat miatt jelentős. A hűtőkamra kialakításával energiát, ezáltal költséget lehet megspórolni, mely a megtérülési időben igen nagy szerepet játszik. A tárolás egyszerű, praktikus, átlátható és nagykonyhai színvonalon történhetne a hűtőkamra kialakításával.
Ezen túl a hely felszabadításával bővülhetne a munkaterület, mely igen lényeges szempont a nagy létszámú főzés helyigénye miatt.
 
II.                Tálalókonyhák tekintetében:
 
1.     Melegentartó pultok beszerzése
Az oktatási intézmények tálalókonyháin mindenképpen szükséges lenne vízfürdős tálaló-melegentartó pult beszerzése.
Itt a legegyszerűbb kivitelre kértük az árajánlatot, két féle lehetőség szerint:
 
1.a GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200mm mély medence, tárolóval, leeresztőcsappal
Beszerzési ára (árajánlat szerint): bruttó 450 850 Ft/ db.
Véleményünk szerint a létszám tekintetében a két Általános Iskolában 2-2 db beszerzése lehet szükséges, a Kner Imre Gimnáziumba pedig 1 db beszerzése elegendő lenne.
Így az összes, a beszerzési ár (5 db ) tekintetében:                  bruttó 2 254 250 Ft
 
1.b GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200mm mély medence, VM4 melegen tartó alul    
      tolóajtóval és fűtött tárolóval.
Beszerzési ára: bruttó 607 850 Ft/db
Így az összes, a beszerzési ár (5 db ) tekintetében:                  bruttó 3 039 250 Ft
 
 
 
2.     Melegen tartó pultokhoz GN edények beszerzése:
 
 
db
nettó ár/db
nettó ár összesen
ÁFA
Bruttó ár összesen
BLANCO          GD 1/1, fedő GN 1/1-es edényre
20
5 022
100 440
27 119
127 559
BLANCO          G-KEN 1/1-145, GN 1/1 145-ös perforált edény
20
15 593
311 860
84 202
396 062
Összesen
 
 
412 300
111 321
523 621
 
III. Költségek összesen:
 
Eszközök megnevezése
1.Bruttó ár összesen Ft-ban
2.Bruttó ár összesen Ft-ban
RATIONAL Kombi sütő gőzpároló beszerzése
8 192 089
8 192 089
RATIONAL Kombi sütőhöz eszközök, tartozékok beszerzése
2 310 957
2 310 957
Kiszállításhoz tető beszerzés
605 740
605 740
Melegen tartó konténerek beszerzése
4 637 000
4 637 000
Konténerekhez kocsi beszerzése
109 197
109 197
Melegen tartó pult beszerzése
2 254 250
3 039 250
Melegen tartó pultokhoz GN edények és fedők beszerzése
523 621
523 621
Hűtőkamra kialakítása
3 194 812
3 194 812
Összesen
21 827 666
22 612 666
 
Összegzés:
 
Intézményünk a kiszolgálás színvonalának biztosítása érdekében mindenképpen szükségesnek tartja a fent felsorolt eszközök beszerzését. A RATIONAL Sütő a I.1. pontban felsorolt valamennyie tartozékával együtt mindenképpen szükséges, ahhoz, a sütő valamennyi előnyét a leghatékonyabban ki lehessen használni.
 
A sütőnek számos előnye van, melyek közül néhányat a termékismertetőből itt is felsorolunk:
 
A készülék az alábbi termékcsoportok előállítására alkalmas:
·  egybesültek
·  hirtelensültek
·  szárnyasok
·  halak
·  péksütemények
·  köretek
·  Finishing® (regenerálás)
A Sütő használatával nemcsak időt lehet megtakarítani, hanem pénzt is, intézményünk esetében pedig helyet is, a jelenlegi sütőtérben. Az ételek a legkülönfélébb termékek egyidejű berakásakor sem veszik át egymás szagát. Megőrzik a vitaminokat, ásványi és egyéb tápanyagokat.
 
A RATIONAL sütő-pároló a legkisebb alapterületen felváltja vagy tehermentesíti az összes hagyományos főzőberendezés 40-50%-át! Forrólevegős kemence, tűzhely, billenő serpenyő, pároló, olajsütő, fazék és serpenyő - ezekből kevesebb is elég lesz, így az energiafelhasználás is jelentősen csökken.
 
A sütő használatával számos megtakarítást tudunk elérni:
·         Húsok: 22%-kal kevesebb sütési veszteség
  • Zsír: 95%-kal kevesebb - szinte teljesen felesleges
  • Energiafelhasználás: 60 %-kal alacsonyabb
  • Munkaidő: felszabadul 150 perc / nap
 
Az berendezés használata egyszerű, a személyzet számára a vásárlást követően ingyenes betanításra kerül sor.
 
Összességében elmondható, hogy a korszerű és racionálisan működő konyhákon ma már elkerülhetetlen mind a Kombi sütő, mind a hűtőkamra működtetése, mely helytakarékos, költséghatékony. Intézményünk régi „vágya” már a főzőkonyhán a hűtőkamra kialakítása is, mely ha lehetővé válna, jelentős segítséget jelentene, mind az előrendelés, mind a tárolás, mind az energia megtakarítás szempontjából.
 
Tisztelt Képviselő Testület!
 
Amennyiben módjukban áll, kérjük szíveskedjenek a fejlesztési igényünket támogatni.
Lényegesnek tartjuk, hogy a közétkeztetés ellátásához használt tárgyi eszközök a mai modern kor elvárásainak megfeleljenek. Az fejlesztéssel a gyomaendrődi közétkeztetés minőségének magas fokú javulása lenne elérhető, mely minden szolgáltatást igénybevevő korosztály számára pozitív előnyökkel járna.
A fejlesztés előljárója lehetne a 2014. szeptember 1-től kötelező érvénnyel bevezetésre kerülő „Az emberi erőforrás minisztere …./2013. (….) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” szóló rendeletbe foglaltak betartásához.
 
2014. évtől a gyermekétkeztetés finanszírozása feladat alapú lett, mely azt jelenti, hogy állami pénzből, önkormányzati kiegészítés nélkül működtethető a feladat. A feladat alapú finanszírozás során csak a fejlesztéshez szükséges önkormányzati forrás, mely fejlesztés hosszútávon biztosítani tudná az étkeztetés színvonalának növekedését, a fogyasztók elégedettségét.
 
Fejlesztési igényünkhöz csatoljuk a hűtőkamrára és az eszköz beszerzésre vonatkozó árajánlatainkat, az árak 304 Ft / euró átváltással kerültek meghatározásra.”
  
 
Az Intézmény fejlesztési igényét a fejlesztési költségek nagysága miatt ütemezni kell.
 
Az Intézménnyel történt egyeztetés alapján első lépcsőben a hűtőkamra kialakítása történhetne meg, ezzel a konyhai feladatok ellátásához terület szabadulna fel, bővülhetne a munkaterület, mely igen lényeges szempont a nagy létszámú főzés helyigénye miatt.
A hűtőkamra kialakításának beszerzési költsége bruttó 3 194 812 Ft.
 
A testület elsősorban a gyermekétkeztetés terén kívánta a fejlesztési igényeket felmérni, az ételek melegen tartásának biztosítása céljából.
Az intézmény által kimutatott fejlesztési igények közül ezt a területet az alábbi eszközbeszerzések érintik:
 
Eszközök megnevezése
1.Bruttó ár összesen Ft-ban
2.Bruttó ár összesen Ft-ban
Melegen tartó pult beszerzése
2 254 250
*3 039 250
Melegen tartó pultokhoz GN edények és fedők beszerzése
523 621
523 621
Összesen
2 777 871
3 562 871
* Ennek az eszköznek a megvásárlása lenne célszerű, mivel ez alul fűtött tárolóval rendelkezik.
 
A gőzpároló beszerzése + a hozzákapcsolódó edények (főzés, kiszállítás) megvásárlása szükséges lenne az előreláthatóan 2014. szeptember 1. napjával bevezetésre kerülő a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendeletbe foglaltak betartásához. Ennek költsége: bruttó 15 854 983 Ft.
 
Fent leírtak szerint az alábbi ütemezéssel lehetne biztosítani a közétkeztetés fejlesztéséhez szükséges eszközöket:
eszközbeszerzés
1. verzió
2. verzió
ütemezés
hűtőkamra kialakítása
3 194 812
3 194 812
2014. évi költségvetés
ételek melegen tartásának biztosítása
2 777 871
3 562 871
2015. évi költségvetés
gőzpároló beszerzése + a hozzákapcsolódó edények (főzés, kiszállítás) megvásárlása
15 854 983
15 854 983
2016. évi költségvetés
Összesen:
21 827 666
22 612 666
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és döntést hozni a fejlesztési igénnyel kapcsolatban.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testület számára, hogy a gyermekétkeztetés színvonalának javítása céljából az ételek melegentartásának biztosítására brutto 2.431.400.-Ft-ot biztosítson az alábbiak szerint:

-          GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200 mm mély medence, VM4 melegen tartó alul olóajtóval és fűtött tárolóval Beszerzési ára: bruttó 607 850 Ft/db (két Általános Iskolában 2-2 db) bruttó 2 431 400 Ft

-          BLANCO GD 1/1, fedő GN 1/1-es edényre 16 db – bruttó 102 047 Ft
-          BLANCO G-KEN 1/1-145, GN 1/1 145-ös perforált edény 16 db – bruttó 316 850 Ft
 
A Bizottság javasolja továbbá a hűtőkamra kialakítását brutto 3 194 812 Ft összegben.

 

 

Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe