2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság
2014. január 22-i ülésére
2014. január 22-i ülésére
Tárgy: | A közétkeztetés színvonalának javításához kapcsolódó fejlesztési igény vizsgálata | |
Készítette: | Keresztesné Jáksó Éva, Mraucsik Lajosné önkormányzati intézmény vezető | |
Előterjesztő: | Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő | |
Véleményező bizottság: | Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság |
Tisztelt Képviselő Testület!
A Térségi Szociális Gondozási Központ által benyújtott Minta Menzaprogrammal kapcsolatos tájékoztatót a Képviselő Testület 2013. 12. 19-én a 624/2013. (XII. 19.) Gye. Kt. határozattal azzal kérte kiegészíteni, hogy a közétkeztetés színvonalának javítása érdekében az intézmény végezzen további vizsgálatot az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsággal együttműködve.
A Térségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője a testületi döntésnek megfelelően jelen beadványával terjeszti a Képviselő-testület elé étkezési szolgáltatás működtetésének javításához kapcsolódó fejlesztési igényét:
„Intézményünk főzőkonyhája működési engedély szerint 2000 adag előállítására alkalmas. Jelenleg a megfőzött adagok száma 1600-1700 adag (az ebéd vonatkozásában).
2011. évben a konyhai kapacitás bővítés kapcsán lehetőségünk nyílt a konyha működésének technikai feltételeit a mai modern, korszerű elvárásoknak megfelelően megteremteni (korszerű szellőzőrendszer kiépítése, villamosenergia ellátás fejlesztése).
A kor előrehaladtával, a környezeti, jogszabályi, fogyasztói igények és törvényi előírások folyamatos változásának való megfelelés következtében azonban további fejlesztés válik szükségessé a tárgyi eszközeink tekintetében, mely az ellátás színvonalának javítását tudná szolgálni.
Intézményünk felmérte és az alábbiakban határozza meg a szükséges tárgyi eszközfejlesztést, mely az ellátás színvonalának javítását biztosítaná:
I. Főzőkonyha tekintetében:
1. RATIONAL kombi gőzpároló (kombi pároló) beszerzése, a szükséges tartozékokkal együtt.
A Hotex-Service Kft árajánlata alapján a kombi gőzpároló beszerzési ára bruttó
8 192 089 Ft.
A berendezés nagysága elegendő a konyhai kapacitásunk kiszolgálásra. Egyszerre, 40 db GN 1/1 edényt lehet benne használni az ételek előállításához.
RATIONAL sütőhöz kapcsolódó és nélkülözhetetlen 1/1 GN edények és egyéb tartozékok beszerzése:
Rakott ételekhez: rozsdamentes GN edény 1/1-100
Pároláshoz (hús, zöldség): rozsdamentes perforált GN edény 1/1-150
Hús sütéséhez: Zománcozott GN edény 1/1-40
Sütemények elkészítéséhez: Rozsdamentes GN 2/1-20
Edény megnevezése
|
db
|
nettó egységár
|
nettó ár összesen
|
ÁFA
|
Bruttó ár (Ft)
|
Rozsdamentes GN 1/1-100
|
60
|
6 569
|
394 140
|
106 418
|
500 558
|
Rozsdamentes perforált GN edény 1/1-150
|
30
|
15 593
|
467 790
|
126 303
|
594 093
|
Zománcozott GN edény 1/1-40
|
40
|
6 835
|
273 400
|
73 818
|
347 218
|
Rozsdamentes GN 2/1-20
|
15
|
9 579
|
143 685
|
38 795
|
182 480
|
Rozsdamentes GN 2/1 rács
|
5
|
8 007
|
40 036
|
10 810
|
50 846
|
Plusz kocsi
|
1
|
406 100
|
406 100
|
109 647
|
515 747
|
Vízlágyító készülék
|
1
|
94 500
|
94 500
|
25 515
|
120 015
|
Összesen
|
|
|
1 819 651
|
491 306
|
2 310 957
|
A RATIONAL sütőről szóló termékspecifikációt, valamint árajánlatot csatoltuk anyagunkhoz.
A készülék megvásárlása esetén, a gyártó cég ingyenes betanítást biztosít a konyha dolgozói részére a használathoz.
2. Az étel kiszállításához a GN edények kiszállítására alkalmas melegentartó konténerek beszerzése, valamint a kiszállításhoz szükséges tetők beszerzése az edényekre:
A GN edényekben - a kombi sütő által - elkészített ételeket, a sütőből való kiemelést követően azonnal át lehet rakni a BLANCO Hőszigetelt ételszállító konténerbe, mely az ételeket a kiszállítás során melegen tudja tartani.
A melegen tartó konténerek beszerzésével lehetővé tudna válni, hogy a rakott ételek, a köretek, a sült húsok a megfelelő hőfokon kerüljenek ki a tálalókonyhákra, és az adagolás során is csak azt az ételt érje a szobhőmérsékletű levegő, amely éppen adagolás alatt áll.
A kiszállításhoz szükséges, hogy az edények tetővel legyenek lefedve, ezért az alábbi számban szükséges lenne azok beszerzése is.
Tető megnevezése
|
db
|
nettó egységár
|
nettó ár összesen
|
ÁFA
|
Bruttó ár (Ft)
|
GN edényekhez szilikonos tető
|
20
|
13 804
|
276 080
|
74 542
|
350 622
|
GN edényekhez tető
|
40
|
5 022
|
200 880
|
54 238
|
255 118
|
Összesen
|
|
|
476 960
|
128 780
|
605 740
|
BLANCO Hőszigetelt ételszállító konténer ára, univerzális tetővel - mely a 100-as GN edényből 4 db szállítására alkalmas -, bruttó 185 480 Ft/db áron szerezhető be. A teljes intézményi hálózat lefedéséhez az alábbi számban lenne szükséges a konténerek beszerzése:
Sorszám
|
Tálalókonyha megnevezése
|
Kiszolgált adag szám
|
1/1 GN edények száma
|
Beszerzendő melegentartó konténer (db)
|
Bruttó ár összesen (Ft)
|
1.
|
1. számú Idősek Klubja
|
62
|
2
|
1
|
185 480
|
2.
|
3. számú Idősek Klubja, Szent Imre Idősek Otthona
|
40
|
2
|
1
|
185 480
|
3.
|
5. számú Idősek Klubja
|
100
|
4
|
1
|
185 480
|
4.
|
Esély Klub
|
16
|
1
|
1
|
185 480
|
5.
|
Rózsakert Idősek Otthona
|
60
|
2
|
1
|
185 480
|
6.
|
Őszikék Idősek Otthona
|
60
|
2
|
1
|
185 480
|
7.
|
Őszi Napsugár Idősek Otthona
|
42
|
2
|
1
|
185 480
|
8.
|
Kossuth úti Óvoda
|
70
|
3
|
1
|
185 480
|
9.
|
Margaréta Óvoda
|
40
|
2
|
1
|
185 480
|
10.
|
Szabadság úti Óvoda
|
23
|
1
|
1
|
185 480
|
11.
|
Csemetekert Óvoda (Blaha út)
|
45
|
2
|
1
|
185 480
|
12.
|
Kis Bálint Általános Iskola tálalók.
|
400
|
12
|
4
|
741 920
|
13.
|
Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola – tálalókonyha
|
320
|
10
|
3
|
556 440
|
14.
|
Kner Imre Gimnázium – tálalókonyha
|
90
|
3
|
1
|
185 480
|
15.
|
Bethlen Gábor Szakképző Iskola - tálalókonyha
|
50
|
2
|
1
|
185 480
|
16.
|
Selyem úti Óvoda
|
80
|
3
|
1
|
185 480
|
17.
|
Tulipános Óvoda
|
10
|
1
|
1
|
185 480
|
18.
|
Szivárvány Óvoda
|
65
|
2
|
1
|
185 480
|
19.
|
Selyem úti Bölcsőde
|
20
|
1
|
1
|
185 480
|
20.
|
Szivárvány Bölcsőde
|
20
|
1
|
1
|
185 480
|
|
Összesen
|
1613
|
58
|
25
|
4 637 000
|
Az ételszállító konténerekhez 2 db kocsi beszerzése is szükséges, mely segíti a személyzet munkáját, a konténerek tálalókonyhákra való beszállításában.
Az ételszállító konténerekhez a „kocsi” beszerzési ára 54 598 Ft/ db, összesen bruttó 109 197 Ft.
A jelenlegi melegen tartó dupla falú ételszállító badellákba továbbra is a levesek, főzelékek kerülnének, melyek biztosítják az ételek megfelelő hőfokon történő kiszállítását, a konténerek, ahogyan azt korábban már részleteztük a húsok, rizs, tészta, rakott ételek melegen történő kiszállítását szolgálnák.
3. Hűtőkamra kialakítása
A hűtőkamra kialakítására a Hűtőépítő Kft (Gyöngyös) –től kértünk és kaptunk árajánlatot. A kialakítandó hűtőkamra egy jelenleg göngyöleg tárolására használt helységben, annak falbontással történő bővítésével megvalósítható lenne.
A kialakított (belső) helységben egy 3,5m * 2,3 m nagyságú hűtőkamara kialakítása történhetne meg, terv alapján 2,1m * 2,3 m mélyhűtő (-18-22C0) résszel, és egy 1,4m * 2,3m hűtő (0+5C0) résszel, 5 polcos tárolási lehetőséggel a falak mellett. A tájékoztatónkhoz csatoljuk a kamra elrendezésének tervét, és az árajánlatot.
A hűtőkamra kialakítási költsége (komplett polcrendszerrel) bruttó 3 194 812 Ft.
A hűtőkamra kialakítással kettő darab helység felszabadulna, mely a közfal lebontásával a főzőtérhez kapcsolódó előkészítő tér nagyságát növelné meg 18 m-rel, így a déli időszakban az ételek kiadagolása is nagyobb térben történhetne, mely az esetleges zsúfoltság megszüntetéséhez vezetne az intézményi főzőkonyhán.
Jelenleg intézményünkben 8 db fagyasztó láda és 8 db hűtőszekrény működik. A készülékek energia felhasználása az állandó használat miatt jelentős. A hűtőkamra kialakításával energiát, ezáltal költséget lehet megspórolni, mely a megtérülési időben igen nagy szerepet játszik. A tárolás egyszerű, praktikus, átlátható és nagykonyhai színvonalon történhetne a hűtőkamra kialakításával.
Ezen túl a hely felszabadításával bővülhetne a munkaterület, mely igen lényeges szempont a nagy létszámú főzés helyigénye miatt.
II. Tálalókonyhák tekintetében:
1. Melegentartó pultok beszerzése
Az oktatási intézmények tálalókonyháin mindenképpen szükséges lenne vízfürdős tálaló-melegentartó pult beszerzése.
Itt a legegyszerűbb kivitelre kértük az árajánlatot, két féle lehetőség szerint:
1.a GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200mm mély medence, tárolóval, leeresztőcsappal
Beszerzési ára (árajánlat szerint): bruttó 450 850 Ft/ db.
Véleményünk szerint a létszám tekintetében a két Általános Iskolában 2-2 db beszerzése lehet szükséges, a Kner Imre Gimnáziumba pedig 1 db beszerzése elegendő lenne.
Így az összes, a beszerzési ár (5 db ) tekintetében: bruttó 2 254 250 Ft
1.b GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200mm mély medence, VM4 melegen tartó alul
tolóajtóval és fűtött tárolóval.
Beszerzési ára: bruttó 607 850 Ft/db
Így az összes, a beszerzési ár (5 db ) tekintetében: bruttó 3 039 250 Ft
2. Melegen tartó pultokhoz GN edények beszerzése:
|
db
|
nettó ár/db
|
nettó ár összesen
|
ÁFA
|
Bruttó ár összesen
|
BLANCO GD 1/1, fedő GN 1/1-es edényre
|
20
|
5 022
|
100 440
|
27 119
|
127 559
|
BLANCO G-KEN 1/1-145, GN 1/1 145-ös perforált edény
|
20
|
15 593
|
311 860
|
84 202
|
396 062
|
Összesen
|
|
|
412 300
|
111 321
|
523 621
|
III. Költségek összesen:
Eszközök megnevezése
|
1.Bruttó ár összesen Ft-ban
|
2.Bruttó ár összesen Ft-ban
|
RATIONAL Kombi sütő gőzpároló beszerzése
|
8 192 089
|
8 192 089
|
RATIONAL Kombi sütőhöz eszközök, tartozékok beszerzése
|
2 310 957
|
2 310 957
|
Kiszállításhoz tető beszerzés
|
605 740
|
605 740
|
Melegen tartó konténerek beszerzése
|
4 637 000
|
4 637 000
|
Konténerekhez kocsi beszerzése
|
109 197
|
109 197
|
Melegen tartó pult beszerzése
|
2 254 250
|
3 039 250
|
Melegen tartó pultokhoz GN edények és fedők beszerzése
|
523 621
|
523 621
|
Hűtőkamra kialakítása
|
3 194 812
|
3 194 812
|
Összesen
|
21 827 666
|
22 612 666
|
Összegzés:
Intézményünk a kiszolgálás színvonalának biztosítása érdekében mindenképpen szükségesnek tartja a fent felsorolt eszközök beszerzését. A RATIONAL Sütő a I.1. pontban felsorolt valamennyie tartozékával együtt mindenképpen szükséges, ahhoz, a sütő valamennyi előnyét a leghatékonyabban ki lehessen használni.
A sütőnek számos előnye van, melyek közül néhányat a termékismertetőből itt is felsorolunk:
A készülék az alábbi termékcsoportok előállítására alkalmas:
· egybesültek
· hirtelensültek
· szárnyasok
· halak
· péksütemények
· köretek
· Finishing® (regenerálás)
A Sütő használatával nemcsak időt lehet megtakarítani, hanem pénzt is, intézményünk esetében pedig helyet is, a jelenlegi sütőtérben. Az ételek a legkülönfélébb termékek egyidejű berakásakor sem veszik át egymás szagát. Megőrzik a vitaminokat, ásványi és egyéb tápanyagokat.
A RATIONAL sütő-pároló a legkisebb alapterületen felváltja vagy tehermentesíti az összes hagyományos főzőberendezés 40-50%-át! Forrólevegős kemence, tűzhely, billenő serpenyő, pároló, olajsütő, fazék és serpenyő - ezekből kevesebb is elég lesz, így az energiafelhasználás is jelentősen csökken.
A sütő használatával számos megtakarítást tudunk elérni:
· Húsok: 22%-kal kevesebb sütési veszteség
- Zsír: 95%-kal kevesebb - szinte teljesen felesleges
- Energiafelhasználás: 60 %-kal alacsonyabb
- Munkaidő: felszabadul 150 perc / nap
Az berendezés használata egyszerű, a személyzet számára a vásárlást követően ingyenes betanításra kerül sor.
Összességében elmondható, hogy a korszerű és racionálisan működő konyhákon ma már elkerülhetetlen mind a Kombi sütő, mind a hűtőkamra működtetése, mely helytakarékos, költséghatékony. Intézményünk régi „vágya” már a főzőkonyhán a hűtőkamra kialakítása is, mely ha lehetővé válna, jelentős segítséget jelentene, mind az előrendelés, mind a tárolás, mind az energia megtakarítás szempontjából.
Tisztelt Képviselő Testület!
Amennyiben módjukban áll, kérjük szíveskedjenek a fejlesztési igényünket támogatni.
Lényegesnek tartjuk, hogy a közétkeztetés ellátásához használt tárgyi eszközök a mai modern kor elvárásainak megfeleljenek. Az fejlesztéssel a gyomaendrődi közétkeztetés minőségének magas fokú javulása lenne elérhető, mely minden szolgáltatást igénybevevő korosztály számára pozitív előnyökkel járna.
A fejlesztés előljárója lehetne a 2014. szeptember 1-től kötelező érvénnyel bevezetésre kerülő „Az emberi erőforrás minisztere …./2013. (….) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” szóló rendeletbe foglaltak betartásához.
2014. évtől a gyermekétkeztetés finanszírozása feladat alapú lett, mely azt jelenti, hogy állami pénzből, önkormányzati kiegészítés nélkül működtethető a feladat. A feladat alapú finanszírozás során csak a fejlesztéshez szükséges önkormányzati forrás, mely fejlesztés hosszútávon biztosítani tudná az étkeztetés színvonalának növekedését, a fogyasztók elégedettségét.
Fejlesztési igényünkhöz csatoljuk a hűtőkamrára és az eszköz beszerzésre vonatkozó árajánlatainkat, az árak 304 Ft / euró átváltással kerültek meghatározásra.”
Az Intézmény fejlesztési igényét a fejlesztési költségek nagysága miatt ütemezni kell.
Az Intézménnyel történt egyeztetés alapján első lépcsőben a hűtőkamra kialakítása történhetne meg, ezzel a konyhai feladatok ellátásához terület szabadulna fel, bővülhetne a munkaterület, mely igen lényeges szempont a nagy létszámú főzés helyigénye miatt.
A hűtőkamra kialakításának beszerzési költsége bruttó 3 194 812 Ft.
A testület elsősorban a gyermekétkeztetés terén kívánta a fejlesztési igényeket felmérni, az ételek melegen tartásának biztosítása céljából.
Az intézmény által kimutatott fejlesztési igények közül ezt a területet az alábbi eszközbeszerzések érintik:
Eszközök megnevezése
|
1.Bruttó ár összesen Ft-ban
|
2.Bruttó ár összesen Ft-ban
|
Melegen tartó pult beszerzése
|
2 254 250
|
*3 039 250
|
Melegen tartó pultokhoz GN edények és fedők beszerzése
|
523 621
|
523 621
|
Összesen
|
2 777 871
|
3 562 871
|
* Ennek az eszköznek a megvásárlása lenne célszerű, mivel ez alul fűtött tárolóval rendelkezik.
A gőzpároló beszerzése + a hozzákapcsolódó edények (főzés, kiszállítás) megvásárlása szükséges lenne az előreláthatóan 2014. szeptember 1. napjával bevezetésre kerülő a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendeletbe foglaltak betartásához. Ennek költsége: bruttó 15 854 983 Ft.
Fent leírtak szerint az alábbi ütemezéssel lehetne biztosítani a közétkeztetés fejlesztéséhez szükséges eszközöket:
eszközbeszerzés
|
1. verzió
|
2. verzió
|
ütemezés
|
hűtőkamra kialakítása
|
3 194 812
|
3 194 812
|
2014. évi költségvetés
|
ételek melegen tartásának biztosítása
|
2 777 871
|
3 562 871
|
2015. évi költségvetés
|
gőzpároló beszerzése + a hozzákapcsolódó edények (főzés, kiszállítás) megvásárlása
|
15 854 983
|
15 854 983
|
2016. évi költségvetés
|
Összesen:
|
21 827 666
|
22 612 666
|
|
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és döntést hozni a fejlesztési igénnyel kapcsolatban.
Döntéshozói vélemények
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság |
A Bizottság javasolja a Képviselő-testület számára, hogy a gyermekétkeztetés színvonalának javítása céljából az ételek melegentartásának biztosítására brutto 2.431.400.-Ft-ot biztosítson az alábbiak szerint: - GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200 mm mély medence, VM4 melegen tartó alul olóajtóval és fűtött tárolóval Beszerzési ára: bruttó 607 850 Ft/db (két Általános Iskolában 2-2 db) bruttó 2 431 400 Ft - BLANCO GD 1/1, fedő GN 1/1-es edényre 16 db – bruttó 102 047 Ft
- BLANCO G-KEN 1/1-145, GN 1/1 145-ös perforált edény 16 db – bruttó 316 850 Ft
A Bizottság javasolja továbbá a hűtőkamra kialakítását brutto 3 194 812 Ft összegben.
|
|
Mellékletek: