1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2015. március 30-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Kistérségi Óvoda feladat-ellátása 2015. szeptember 1. napjától
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva, Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Képviselő-testület, Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 Tisztelt Társulási Tanács!

 A Kistérségi Óvoda fenntartója 2015. február 12-i ülésén előzetesen úgy döntött, hogy az Óvodát 2015. szeptember 1. napjától három feladat-ellátási hellyel működteti tovább:
-          Százszorszép Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth u. 7. - 4 csoporttal
-          Csemetekert Óvoda 5502 Gyomaendrőd, Blaha u. 8. – 3 csoporttal
-          Napraforgó Óvoda 5621 Csárdaszállás, Kossuth u. 23. – 1 csoporttal.
 
A csoportszámokhoz kapcsolódóan meghatározta a szükséges alkalmazotti létszámot is.
 
Az előzetes döntést követően a hivatal a tényleges és várható születésszámok alapján felülvizsgálta a megszüntetésre kerülő feladat-ellátási helyek továbbműködtetésének szükségességét.
 
1.      Szabadság úti Óvoda
 
A Szabadság úti Óvoda 1 csoportjának a Csemetekert Óvodába való áthelyezésével kerül megszüntetésre a Szabadság úti óvodai intézményegység.
Az intézményvezető asszony tájékoztatása alapján a Csemetekert Óvodában 2015. szeptember 1. napjára 28 gyermek marad az óvodában, a Szabadság úti óvodában 14 gyermek. A Csemetekert Óvoda férőhelyszáma: 83 fő, így az óvodába még felvehető átszámított létszám: 41 fő. A védőnői adatok alapján kb. 47 gyermek óvodai beiratkozása várható az endrődi városrészen.
Az óvodai beiratkozásnál figyelembe kell venni a Selyem úti Óvodát is. Az intézménybe szeptemberben felvehető gyermeklétszám kb. 28 fő.
Látható, hogy a Szabadság úti Óvoda bezárása nem okoz problémát, hiszen a várható gyermeklétszám alapján sem fogja megközelíteni az óvoda a 100 %-os kihasználtságot.
 
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. §-a értelmében a fenntartónak az intézmény átszervezésével kapcsolatos döntése előtt be kell szereznie az
-           intézmény alkalmazotti közössége,
-           a szülői szervezet véleményét,
-           a települési nemzetiségi önkormányzat egyetértését.
 
Toldi Balázs polgármester az intézmény fenntartójának képviselőjeként fenti tények alapján tájékoztatást nyújtott a véleményezési illetve egyetértési joggal rendelkező érdekképviseleti szerveknek.
A szervezetek írásban benyújtották véleményüket, mely az előterjesztés mellékletét képezi.
 
Az átszervezésben érintett Csemetekert és Szabadság úti Óvoda alkalmazotti közösségének többsége egyetértett az Szabadság úti Óvoda 1 csoportjának a Csemetekert Óvodába való áthelyezésével, a Szabadság úti Óvoda bezárásával.
Az átszervezésben érintett Csemetekert és Szabadság úti Óvoda szülői közösségének többsége szintén egyetértett az Szabadság úti Óvoda 1 csoportjának a Csemetekert Óvodába való áthelyezésével, a Szabadság úti Óvoda bezárásával.
Az egyetértési joggal rendelkező Roma Nemzetiségi Önkormányzat célszerűnek tartja az óvodák összevonását, támogatja, hogy a szabadság úti Óvoda bezárjon, azzal a feltétellel, hogy az óvónők, dajkanők illetve a csoportok kerüljenek át a Blaha úti Óvoda épületébe.
 
Az endrődi városrész tényleges és várható gyermeklétszáma alapján valamint a megismert érdekképviseleti vélemények ismeretében javaslom a Szabadság úti Óvoda, mint a Kistérségi Óvoda feladat-ellátási helyének megszüntetését. Az előzetes kalkuláció alapján a Csemetekert Óvoda 2015. szeptember 1. napjától 3 csoportos óvodaként működne tovább, azonban ehhez az iskolába felmenő gyermekek helyére legalább 22 gyermek beiratkozása esetén van esély. A tényleges csoportszámokat és csoportlétszámokat az óvodai beiratkozást követően határozhatja meg a fenntartó.
 
2.      Jókai úti Óvoda – Margaréta óvoda
 
Az intézményvezető asszony tájékoztatása szerint a Százszorszép Óvodában 2015. szeptember 1. napjára 70 (átszámított létszám: 74 fő) gyermek marad az óvodában, a Margaréta óvodában 19 (átszámított létszám: 21 fő) gyermek, összesen 89 fő (átszámítva 96 fő).
A Margaréta Óvoda bezárása esetén a Százszorszép Óvoda férőhelyszámával számolva (108 fő) az óvodába még felvehető átszámított létszám: 12 fő. A védőnői adatok illetve az intézményvezető jelzése alapján kb. 50 gyermek óvodai beiratkozása várható a gyomai városrészen.
Az óvodai beiratkozásnál figyelembe kell venni a Vásártéri Óvodát is. Az intézménybe szeptemberben felvehető gyermeklétszám kb. 20-22 fő.
Az adatokból látható, hogy jelenleg a születések száma alapján várhatóan az óvodába beiratkozó gyermekek létszáma meghaladná a Százszorszép Óvoda férőhelyszámát. A férőhelyszám feletti gyermekek esetében mivel egy intézményről van szó, szóba jöhet a gyermekek Blaha úti Óvodába való átirányítása. A másik megoldási lehetőség, hogy a fenntartó a Margaréta Óvodát 1 csoportos óvodaként működteti szeptembertől.
A születésszámok alapján javaslom, hogy az óvodai beiratkozásnál az intézmény tegye lehetővé a szülők számára a Jókai úti óvodába való beiratkozást is, maximum 1 csoport indításával.
A tényleges csoportszámok és csoportlétszámok meghatározására szintén az óvodai beiratkozást követően térjen vissza a fenntartó.
 
A javaslat költségvetési hatása:
 
Amennyiben az intézmény fenntartója, a Társulási Tanács jóváhagyja az előterjesztésben javasolt csoportszámokat, valamint az ehhez szükséges óvodapedagógus és nevelő-oktató munkát segítő létszámot és ismertté válik a ténylegesen beíratott gyereklétszám, módosítani szükséges a Kistérségi Óvoda költségvetését. A pontos számításokhoz ismerni kell a felmentésre kerülő óvodapedagógusok és dajka felmentési idejét, a felmentés kezdő időpontját, a dolgozókat megillető egyéb juttatásokat és az óvodába beiratkozott gyermeklétszámot. Az előzetes számítások és kalkulációk, valamint a 2015. szeptembertől becsült gyereklétszám alapján azt látjuk, hogy 2015. évre az intézmény költségvetésébe és az önkormányzat tartalékai közé az óvodai feladatellátásra betervezett keret elegendő lesz a felmerülő kiadások finanszírozására, de végleges számokat az előbb felsorolt információk birtokában tudunk közölni.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a határozati javaslatok szerint elfogadni.

 


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

 

A Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, annak a döntési javaslatok szerinti elfogadását javasolja a Társulási Tanács számára.

 

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

 

A Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, annak a döntési javaslatok szerinti elfogadását javasolja a Társulási Tanács számára.

 

 
1. döntési javaslat

"Kistérségi Óvoda feldat-ellátási helyeinek és az engedélyezett alkalmazotti létszám meghatározása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója a 6/2015. (II. 12.) határozatát visszavonja, 2015. szeptember 1. napjával a Kistérségi óvoda feladat-ellátási helyeinek számát, az intézmény alkalmazotti létszámát az alábbiakban határozza meg:
Tekintettel a feladat-ellátási helyek 50 % alatti férőhely kihasználtságára valamint a gyermeklétszám alakulására a Kistérségi Óvodát 2015. szeptember 1. napjától az alábbi feladat-ellátási helyekkel működteti tovább:
 
 
óvoda
cím
férőhely
csoportok száma
székhely
Százszorszép Óvoda
5500 Gyomaendrőd Kossuth u. 7.
108
4
telephely
Margaréta óvoda
5500 Gyomaendrőd, Jókai u. 4.
82
1
telephely
Csemetekert Óvoda
5502 Gyomaendrőd, Blaha u. 8.
83
3
tagintézmény
Csárdaszállási Napraforgó Óvoda
5621 Csárdaszállás, Kossuth u. 23.
25
1
 
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója 2015. szeptember 1. napjától az intézmény engedélyezett álláshelyeinek számát 30 főben határozza meg:
-           18 fő óvodapedagógus
-           9 fő dajka
-           1 fő óvodatitkár
-           1 fő pedagógiai asszisztens
-           1 fő karbantartó

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"A Kistérségi óvoda 2015/2016-os nevelési évre történő beiratkozásának rendje"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Társulási Tanács utasítja a Kistérségi Óvoda intézményvezetőjét, hogy a 2015/2016. nevelési évre történő óvodai beiratkozás során a Szabadság úti Óvodában működő 1 csoportot a Csemetekert Óvodában működő 1 csoportként, a Jókai úti Óvodát 1 csoportos óvodaként hirdesse meg.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe