12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2015. január 20-i ülésére

Tárgy:   Gyomaközszolg kft működési támogatása
Készítette:   Dr. Csorba Csaba jegyző, Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Dr. Csorba Csaba jegyző
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az Önkormányzat "2013. évi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatás Biztosítása" pályázati felhívásra benyújtott és befogadott pályázatát elutasította a kiíró. Az előkészítése során az Önkormányzat és a hulladékgyűjtést - az érvényes közszolgáltatási szerződés alapján-  végző Gyomaközszolg Kft. szerződést kötöttek. A szerződés értelmében az Önkormányzat kötelezettséget vállalt a lerakási díjnövekmény megtérítésére. A 2013-as évre kimutatott díjnövekmény, 4.416.180 Ft+ÁFA megfizetése 2014. február 6-ig megtörtént. Elszámolásra került továbbá 1.367.400 Ft összegben a 2013. évi felügyeleti díj is. A 2014-re esedékes lerakási díjnövekmény megfizetése negyedéves részletekben történt meg. A ténylegesen megfizetett díj összege 5.698.560 Ft+ÁFA.  A 2013-as év beszállított hulladék mennyisége alapján a becsült lerakási díjnövekmény összege 7.869.180 Ft + ÁFA összegben került meghatározásra. A szerződésben a felek kijelentették, hogy amennyiben a pályázat nem nyer a befogadott és kifizetett számlák összegét visszaköveteli az önkormányzat. A ¾ évre megfizetett díj bruttó összege 14.210.120 Ft. A díj visszakövetelése esetén a társaság veszteségessé válik, amelynek eredménye, hogy az engedélyét elveszítheti. A veszteség elkerülése céljából szükséges támogatást adni a tulajdonosnak. Az egész évi támogatás mértéke, amellyel a negatív eredmény elkerülhető 14.811.500 Ft.
Javaslom a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy a szerződés alapján visszakövetelendő összeg megtérítésére a közszolgáltatót szólítsa fel, egyidejűleg a szolgáltatás biztosításához a 2014-es évre 14.820.000 Ft összegű támogatást állapítson meg melynek forrása a 2014. évi költségvetésben az általános tartalékban biztosított.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolta a döntési javaslat elfogadását

 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javasolta a döntési javaslat elfogadását

 
Döntési javaslat

"Gyomaközszolg kft működési támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: PÉNZBENI TÁMOGATÁS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete a Gyomaendrődön 2014. január 13-án a Gyomaközszolg Kft-vel mint a települési szilárd háztartási hulladék begyűjtésével megbízott közszolgáltatóval megkötött szerződés 6.) pontjában foglaltakra figyelemmel visszaköveteli a 3.) pont alapján 2014-ben megfizetett lerakási díjnövekményt, melynek összege 14.213.120 Ft. azaz Tizennégymillió-kettőszáztizenháromezeregyezerszázhúsz Ft-ot.
A Képviselő-testület a települési szilárd hulladék gyűjtési közszolgáltatás és a társaság működőképességének biztosítása érdekében a 2014-es évre a Gyomaközszolg Kft részére pénzeszköz átadás formájában a 2014-es költségvetési rendeletben a működési tartalékok között elkülönített keret terhére 14.820.000 Ft-ot azaz Tizennégymillió-nyolcszázhúszer Ft összegű támogatás biztosít.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 02. 16.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe