3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2021. szeptember 30-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról
Készítette:   Jegyző, Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Fonyód Város Önkormányzat az elmúlt években a kötelező és önként vállalt feladatok megfelelő szervezésével biztonságos, kiegyensúlyozott gazdálkodással hatékonyan használta fel a keletkező állami és önkormányzati forrásokat, eleget téve az egyes évek költségvetési rendeleteiben meghatározott követelményeknek és a vonatkozó jogszabályoknak.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.03.) Kormány rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá tartozó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint a képviselő-testület feladat- és hatáskörét veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja.Ezen rendelkezések figyelembe vételével Hidvégi József Fonyód Város polgármestere volt jogosult az önkormányzat 2021. évi költségvetését megállapító 1/2021. (II.03.) önkormányzati rendelet megalkotására.

A korábbi években kialakított és célul tűzött szemléletnek és követelmény-rendszernek a figyelembe vételével állapította meg Fonyód Város Polgármestere az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II.03.) rendeletét, melyben a bevételek és kiadások 2.895.000.000 Ft főösszeggel, egyensúlyban kerültek meghatározásra.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat Képviselő-testülete az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

Az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II.03.)  rendelet megalkotása óta eltelt időszakban jellemzően központi hatáskörben hozott működési és fejlesztési célokat érintő döntések pénzügyi rendezése, és a realizált tárgy évi bevételek és kiadások alakulása ismeretében vált szükségessé a rendelet tárgy évi első - jelen beterjesztett módosítása, mely

a bevételek és kiadások főösszegét + 435.000 ezer Ft összeggel növeli.

 

Központi támogatásként módosító tételek:

- a SM Kormányhivatal Fonyódi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának támogatásával megvalósított nyári diákmunka program lebonyolítására a tervezetthez képest még várható 860 ezer Ft,

- a könyvtári érdekeltségnövelő támogatás 506 ezer Ft,

- további 2 kulturális tárgyú pályázati támogatás is érkezett, térzene programra 7,5 millió Ft, kulturális rendezvények lebonyolítására 6 millió Ft,

- a 2021. évi - DRV Zrt. szolgáltató felé tovább utalandó - lakossági víz- és csatornaszolgáltatás 62,5 millió Ft támogatása,

- 2020. évi állami támogatások elszámolását követően + 516 ezer Ft összegre volt még jogosult az önkormányzat,

- a Kupavezér utca útfelújításának pályázatára 20 millió Ft fejlesztési támogatás érkezett,

- a piac bővítés, kajak tároló építés, az óvoda felújítás és óvoda energetika pályázatok elszámolása és lezárása során megítélt – az önkormányzati saját erőt csökkentő – összesen 40 millió Ft támogatás.

Az önkormányzati működési bevételek közül a piac működtetéséből várhatóan 5,9 millió Ft-tal több bevétel több fog realizálódni a tervezettnél, mely miatt a keretet növeltük.

Egyéb önkormányzati bevétel a Lakásépítő Kft. felszámolási eljárása során a Kaposvári Törvényszék végzése szerint kapott 56,1 millió Ft, mely a fejlesztési tartalékot növeli. 

A 2020. évi zárszámadásról szóló 5/2021. (V.20.) önkormányzati rendelet szerint az Önkormányzat és az intézmények  működési pénzmaradványának összege is nagyobb összegben került megállapításra, mint azt az idei költségvetésben terveztük. Így az összesen + 221,7 millió  Ft összegű korrekciót is át kell vezetni a rendelet módosítása során. 

A bevételek módosító tételeit a kiadási oldalon feladathoz rendelten, illetve jellemzően az általános és fejlesztési tartalékok korrekciójaként - azt növelve - kell elszámolni, biztosítva a költségvetés egyensúlyát. 

A fejlesztési feladatok megvalósítása során egyes kiadási tételek (tervek, engedélyek, szakértői tevékenység) dologi kiadásként számolhatók el, ennek okán a felújítások/beruházások előirányzataként tervezett kereteket csökkentve, azokat a dologi keretre kell átcsoportosítani, melyet így 41.273 ezer Ft összeggel kell növelni.

Hasonló keret korrekciót igényel a szabadstrandok fejlesztésének megvalósításához kötődően, hogy a felújításként tervezett előirányzatot 14,8 millió Ft összeggel csökkenteni kell, mert a kapcsolódó eszközbeszerzéseket beruházásként kell elszámolni (+ 14,8 millió Ft).

A posta épület megvásárlását az önkormányzat tervezete beruházási kiadásként (80 millió Ft). Az ügyletet a VÜSZ Kft. valósította meg, így a beruházások előirányzatot csökkenteni, a gazdasági társaság részére átadott fejlesztési támogatás előirányzatot azonos összeggel növelni kell.

Önkormányzati döntés szerint a VÜSZ Kft. vásárolta meg a 100 éves pince épületet és területét 36 millió Ft vételárért, melynek forrása a fejlesztési tartalék volt. A forrás a cég részére fejlesztési támogatásként került átadásra. Az előirányzatok korrekcióját a rendelet módosítása során át kell vezetni. 

A bevételi jogcímek rendezése és az egyes kiadási jogcímek közötti átcsoportosítást követően az általános tartalékba helyezett keret 233,9 millió Ft, a fejlesztési tartalék keret 54,3 millió Ft összeggel növekszik.

 

A fent részletezett módosítások a 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási oldalainak fő sorait az önkormányzatnál, illetve az egyes intézményeknél az alábbiak szerint korrigálják:

 

Bevétek módosítása

- Önkormányzat működési bevétele                                                                +      67.029 e Ft

- Önkormányzatok működésének költségvetési támogatása                           +      63.531 e Ft

- Működési célú támogatások áht-n belülről                                                   +        8.411 e Ft

- Egyéb működési célra átvett pénzeszközök                                                  +      14.366 e Ft

- Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről                                               +      59.988 e Ft

- Előző évi pénzmaradvány                                                                             +    218.476 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                                         +   431.801 e Ft

 

Kiadások módosítása

- Dologi kiadások                                                                                            +      41.273 e Ft

- Működési célú támogatások áht-n kívülre                                                    +      66.409 e Ft

- Beruházások                                                                                                   -      77.074 e Ft

- Felújítás                                                                                                          -        9.700 e Ft

- Felhalmozási célú átadás áht-n kívülre                                                          +    116.365 e Ft

- Általános tartalék                                                                                          +    233.948 e Ft

- Fejlesztési tartalék                                                                                         +      54.273 e Ft

- Intézményfinanszírozás                                                                                 +        6.307 e Ft

Kiadások módosítása összesen:                                                         +   431.801 e Ft

 

 

 

Fonyódi Polgármesteri Hivatal

 

A Fonyódi Polgármesteri Hivatal 2021. évi költségvetésének 186.240 ezer Ft eredeti előirányzatát a rendelet módosítás az alábbiak miatt érinti:

A 2020. évi zárszámadásról szóló 5/2021. (V.20.) önkormányzati rendelet szerint a Hivatal működési pénzmaradványának összege 1.019 ezer Ft-tal nagyobb összegben került megállapításra, mint azt az idei költségvetésben terveztük, így ezt a korrekciót át kell vezetni az intézményi költségvetés módosításával.

 

 

Bevétek módosítása

- Előző évi pénzmaradvány                                                                             +        1.019 e Ft

- Intézményfinanszírozás                                                                                  -        1.019 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                                                         0 e Ft

 

Kiadások módosítása

Kiadások módosítása összesen:                                                                         0 e Ft

               

2021. évi ktgv. eredeti előirányzata az intézménynél:                   186.240 e Ft

Összes módosítás az intézménynél:                                                          0 e Ft

Intézmény módosított bevételi-kiadási előirányzata:                186.240 e Ft

 

 

 

 

Fonyódi Kulturális Intézmények

 

A Fonyódi Kulturális Intézmények 2021. évi költségvetésének 50.420 ezer Ft eredeti előirányzatát  a rendelet módosítás az alábbiak miatt érinti:

A 2020. évi zárszámadásról szóló 5/2021. (V.20.) önkormányzati rendelet szerint a FOKI működési pénzmaradványának összege 2.092 ezer Ft-tal nagyobb összegben került megállapításra, mint azt az idei költségvetésben terveztük, így ezt a korrekciót át kell vezetni az intézményi költségvetés módosításával.

Az intézmény dologi kiadási keretét növeli az 506 ezer Ft könyvtári érdekeltségnövelő támogatás felhasználása, valamint a további 2 kulturális tárgyú pályázati támogatás 13,5 millió Ft összegéből a 2021. évben felhasználásra tervezett 9 millió Ft rész.

 

Bevétek módosítása

- Előző évi pénzmaradvány                                                                             +        2.092 e Ft

- Intézményfinanszírozás                                                                                 +        7.414 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                                         +       9.506 e Ft

 

Kiadások módosítása

- Dologi kiadások                                                                                            +       9.506  e Ft

Kiadások módosítása összesen:                                                         +       9.506 e Ft

           

2021. évi ktgv. eredeti előirányzata az intézménynél:                     50.420 e Ft

Összes módosítás az intézménynél:                                         +        9.506 e Ft

Intézmény módosított bevételi-kiadási előirányzata:                  59.926 e Ft

 

 

Fecskepart Óvoda és Bölcsőde

 

A Fecskepart Óvoda és Bölcsőde 2021. évi költségvetésének 128.305 ezer Ft eredeti előirányzatát a rendelet módosítás az alábbiak miatt érinti:

A 2020. évi zárszámadásról szóló 5/2021. (V.20.) önkormányzati rendelet szerint az Óvoda működési pénzmaradványának összege 88 ezer Ft-tal nagyobb összegben került megállapításra, mint azt az idei költségvetésben terveztük, így ezt a korrekciót át kell vezetni az intézményi költségvetés módosításával.

 

 

Bevétek módosítása

- Előző évi pénzmaradvány                                                                             +             88 e Ft

- Intézményfinanszírozás                                                                                  -             88 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                                                         0 e Ft

 

Kiadások módosítása

Kiadások módosítása összesen:                                                                         0 e Ft

               

2021. évi ktgv. eredeti előirányzata az intézménynél:                   128.305 e Ft

Összes módosítás az intézménynél:                                                          0 e Ft

Intézmény módosított bevételi-kiadási előirányzata:                128.305 e Ft

 

 

 

A + 435.000 ezer Ft összegű módosítás eredményeként Fonyód Város Önkormányzat 2021. évi költségvetése bevételi és kiadási előirányzatának főösszege                     

2.895.000 ezer Ft összegről 

3.330.000  ezer Ft összegre nő.

 

 

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:

 

A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

1. társadalmi hatásai:              nem realizálható

2. gazdasági hatásai:              nem realizálható

3. költségvetési hatásai:        a rendelet az önkormányzat gazdálkodási szabályait és pénzügyi kereteit biztosítja

4. környezeti következményei:          nem realizálható

5. egészségi következményei:            nem realizálható

6. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:         nem realizálható

7. megalkotásának szükségessége:     az önkormányzatnak törvényben foglalt kötelezettsége az adott évre költségvetést alkotni, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján.

8. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:

Fonyód Város Önkormányzat gazdálkodása bizonytalanná válik

9. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

a feltételek biztosítottak.

 

 

Kérem a Tisztelt Jogi és Humán Bizottságot, valamint a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet a módosító rendelet elfogadására.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság (VPB) javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását.
 
Jogi és Humán Bizottság   Jogi és Humán Bizottság (JHB )javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról "

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének .../2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. §

A költségvetési szervek külön-külön alkotnak egy-egy címet:

a) Fecskepart Óvoda és Bölcsőde

b) Fonyódi Kulturális Intézmények

c) Fonyódi Polgármesteri Hivatal

d) Fonyód Város Önkormányzata”

2. §

Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. §

(1) Az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2021. évi költségvetése 3.330.000 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétel, 3.330.000 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadás.

(2) Ezen belül:

a) a működési célú bevétel 1.876.270 ezer Ft, ebből előző évi pénzmaradvány 492.736 ezer Ft;

b) a működési célú kiadás 1.732.333 ezer Ft, ebből:

ba) a személyi juttatások kiadása 302.545 ezer Ft

bb) a munkaadókat terhelő járulékok 51.950 ezer Ft

bc) a dologi kiadások 340.014 ezer Ft

bd) egyéb működési célú kiadások 748.876 ezer Ft

be) ellátottak pénzbeli juttatásai 5.000 ezer Ft

bf) az általános tartalék 283.948 ezer Ft;

c) a felhalmozási célú bevétel 1.433.922 ezer Ft, ebből előző évi pénzmaradvány 739.039 ezer Ft;

d) a felhalmozási célú kiadás 1.577.859 ezer Ft, ebből:

da) a beruházások 931.302 ezer Ft

db) a felújítások 351.028 ezer Ft

dc) egyéb felhalmozási célú kiadások 116.365 ezer Ft

dd) a fejlesztési célú tartalék 179.164 ezer Ft;

e) a finanszírozási célú pénzügyi művelet működési bevétele 19.808 ezer Ft;

f) a finanszírozási célú pénzügyi művelet működési kiadása 19.808 ezer Ft.”

3. §

(1) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 5.1. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(6) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 5.2. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

(7) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 7. melléklet lép.

(8) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe a 8. melléklet lép.

(9) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 8. melléklete helyébe a 9. melléklet lép.

(10) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 9.1. melléklete helyébe a 10. melléklet lép.

(11) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 9.2. melléklete helyébe a 11. melléklet lép.

(12) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 9.3. melléklete helyébe a 12. melléklet lép.

(13) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 10. melléklete helyébe a 13. melléklet lép.

(14) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 11. melléklete helyébe a 14. melléklet lép.

(15) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 12. melléklete helyébe a 15. melléklet lép.

(16) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 13. melléklete helyébe a 16. melléklet lép.

(17) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 14. melléklete helyébe a 17. melléklet lép.

(18) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 15. melléklete helyébe a 18. melléklet lép.

(19) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 16. melléklete helyébe a 19. melléklet lép.

(20) Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet 17. melléklete helyébe a 20. melléklet lép.

4. §

Az önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 3.) önkormányzati rendelet

a) 6. § (1) bekezdésében az „Az önkormányzat általános tartaléka 50.000 ezer Ft.” szövegrész helyébe az „Az önkormányzat általános tartaléka 283.948 ezer Ft.” szöveg,

b) 6. § (3) bekezdésében az „Az önkormányzat céltartaléka 124.891 ezer Ft az e rendelet 11. számú mellékletében felsorolt célokra.” szövegrészek helyébe az „Az önkormányzat céltartaléka 179.164 ezer Ft az e rendelet 11. mellékletében felsorolt célokra.” szöveg

lép.

5. §

Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba, és 2021. október 2-án hatályát veszti.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe