8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2021. szeptember 30-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2022. évi fordulójához való csatlakozásról
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Fonyód Város Önkormányzata 2001. őszén csatlakozott először a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz. A képviselő-testület a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj odaítéléséről szóló 19/2015.(X.1.) rendeletével (továbbiakban Ör.) szabályozta az ösztöndíj odaítélésének helyi szabályait.

Az ösztöndíj odaítélése kizárólag, és szigorúan szociális alapon történik. A pályázatokat az Ör. alapján Fonyód Város Önkormányzatának Humán Bizottsága bírálja el.

Az országos pályázati kiírást követően a Képviselő-testület évente dönt az ösztöndíjpályázathoz való csatlakozásról és az ösztöndíjra fordítható összeg nagyságáról.

Az idei év pályázati feltételeit 2021. augusztus 26-án tették közzé. Az önkormányzatunk csatlakozásához a Nyilatkozat beküldésének határideje: 2021. október 1. (postabélyegző).


A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása. A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál: a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás; a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és a felsőoktatási intézményi támogatás. 

Bursa Hungarica „A” típusú ösztöndíj pályázati feltételei (2 tanulmányi félévre pályázható):

  • lakóhely a pályázatot meghirdető települési önkormányzat területén

  • hátrányos szociális helyzet

  • felsőoktatási hallgatói jogviszony igazolható megléte (a pályázati kiírásban részletezett feltételeknek megfelelően)


Bursa Hungarica „B” típusú ösztöndíj pályázati feltételei (6 tanulmányi félévre pályázható):

  • lakóhely a pályázatot meghirdető települési önkormányzat területén

  • hátrányos szociális helyzet

  • korábban még nem nyert felvételt felsőoktatási intézménybe.


 

Az elektronikus pályázati rendszer használata minden csatlakozó önkormányzat részére kötelező.

Az EPER-Bursa rendszerben a pályázók a regisztrációt követően maguk rögzítik adataikat – azokért a továbbiakban teljes büntetőjogi felelősséget vállalva – jelentősen csökkentve így a téves adatszolgáltatást. A pályázat benyújtása után a pályázóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az elbírálástól az ösztöndíj kifizetéséig nyomon kövessék pályázatukat. Az elbíráló önkormányzatok a korábbi gyakorlathoz igazodva a Támogatáskezelő által felajánlott pályázati űrlap szociális mezőit elektronikusan bővíthetik, valamint a kötelező mellékletek listáját is kiegészíthetik az önkormányzat által meghatározott mellékletekkel az EPER-Bursa rendszer önkormányzati felületén. A települési önkormányzatoknak a pályázók által elektronikusan kitöltött és az EPER-Bursa rendszerből kinyomtatott pályázati űrlapon az önkormányzathoz benyújtott pályázatok befogadását, formai ellenőrzését és elbírálását kell elvégezniük az EPER-Bursa rendszerben.

A települési önkormányzatok csatlakozása a pályázati fordulóhoz egyben az EPER-Bursa rendszerhez történő csatlakozást is magában foglalja, azaz a rendszer használata kötelező a pályázat lebonyolításában részt vevő önkormányzatok részére. A rendszerhez nem csatlakozó önkormányzatok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez sem tudnak csatlakozni, azaz a pályázatot nem írhatják ki, az EPER-Bursa rendszerben nem rögzített pályázatot nem bírálhatnak el.

Az önkormányzatok számára a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerben való részvétel önkéntes. A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozás a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet szerint közzétett eljárásrendnek megfelelően, kizárólag az EPER-Bursa rendszerben történő regisztrációt követően valósulhat meg.

(Elérése: https://bursa.emet.hu/Onk/TOnkNyito.aspx )

Az ösztöndíj időtartama és az ösztöndíjjal összefüggő közterhek

a) Az ösztöndíj időtartama:

"A" típusú pályázat: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév (a 2021/2022. tanév második féléve és a 2022/2023. tanév első féléve);

"B" típusú pályázat: 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév (a 2022/2023. tanév, a 2023/2024. tanév és a 2024/2025. tanév).

b) Az ösztöndíjjal összefüggő közterhek:

Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB- járulékfizetési kötelezettség nem terheli (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. Törvény 1. sz. melléklet 3.2.6., 4.17. pontja alapján).


Önkormányzatunk 2021-ben összesen 12 pályázót részesített támogatásban, melyre 720.000 Ft-os keretet különített el költségvetésében.


A Támogatáskezelő felsőoktatási intézményi támogatásként az önkormányzati támogatással megegyező összegű támogatást biztosított, és e két összeget havonta folyósította a felsőoktatási intézményen keresztül a tanulók számlájára. Az intézményi ösztöndíjrész egy főre eső maximuma a 2021. évi fordulóban 5.000,- Ft/fő/hó volt.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2021. évi fordulójának a települési önkormányzatok számára a csatlakozásról, valamint az elektronikus adatbázis használatáról szóló Nyilatkozata az l. mellékletben, az „A” és „B” típusú pályázati kiírás, valamint az Általános Szerződési Feltételek a 2. mellékletben található.

 


Döntéshozói vélemények

Jogi és Humán Bizottság   A Jogi és Humán Bizottság javasolja az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság    A Bizottság javasolja az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
1. döntési javaslat

"Előterjesztés a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2022. évi fordulójához való csatlakozásról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete csatlakozni kíván a szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetve felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2022. évi fordulójához és felhatalmazza a polgármestert az 1. melléklet szerinti Nyilatkozat aláírására.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2021. 10. 01.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

2. döntési javaslat

"Előterjesztés a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2022. évi fordulójához való csatlakozásról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz önkormányzati forrásként 720. 000 Ft-ot biztosít a város 2022. évi költségvetésében.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2022. 02. 15.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

« Vissza
Vissza a főmenübe